Skocz do zawartości

Stereo

Wzmacniacze, przedwzmacniacze, końcówki mocy, amplitunery, odtwarzacze CD i plików, przetworniki, kolumny.

17 969 tematów w tym forum

1. Sony lbt-v702

• 0 odpowiedzi
    • 1,7k wyświetleń
  2. Wybór monitorów. 1 2 3 4

• 94 odpowiedzi
    • 31,2k wyświetleń
    • 314 odpowiedzi
    • 129,8k wyświetleń
  3. Stereo i film 50/50

• 3 odpowiedzi
    • 1,4k wyświetleń
    • 33 odpowiedzi
    • 6,1k wyświetleń
    • 22 odpowiedzi
    • 10k wyświetleń
    • 13 odpowiedzi
    • 2,3k wyświetleń
    • 2 odpowiedzi
    • 1,5k wyświetleń
    • 23 odpowiedzi
    • 12,1k wyświetleń
    • 17 odpowiedzi
    • 4,8k wyświetleń
    • 0 odpowiedzi
    • 910 wyświetleń
  4. Saxo 60 + CA CXA81

• 15 odpowiedzi
    • 4,5k wyświetleń
    • 11 odpowiedzi
    • 3,3k wyświetleń
  5. Stereo do 7k

• 2 odpowiedzi
    • 1,7k wyświetleń
    • 4 odpowiedzi
    • 1,5k wyświetleń
    • 10 odpowiedzi
    • 2,4k wyświetleń
    • 3 odpowiedzi
    • 1,3k wyświetleń
    • 0 odpowiedzi
    • 1k wyświetleń
    • 4 odpowiedzi
    • 2,2k wyświetleń
    • 8 odpowiedzi
    • 4,7k wyświetleń
  6. Wzmacniacz do TDL RTL 3

• 4 odpowiedzi
    • 2,3k wyświetleń
    • 5 odpowiedzi
    • 1,3k wyświetleń
    • 16 odpowiedzi
    • 3,5k wyświetleń
    • 39 odpowiedzi
    • 7,8k wyświetleń
    • 0 odpowiedzi
    • 938 wyświetleń

• Ostatnie posty

• Ten nowy 2210 ma rewelacyjny wyświetlacz i ogólnie wrażenie proporcji z dużym pokrętłem robią wrażenie. Wg. Dystrubucji jest mu blisko do 3400 więc można założyć że powinien zapewnić progress. 
    • Mam Kolegę, który zawodowo z wykorzystaniem programów komputerowych i robotów?  robi cuda z metalu a w wolnej chwili prywatnie np. standy. Ostatnio wysłał  mi foty jakie to ładne standy robi. Jest też melomanem/audiofilem.  Cena wyraźnie niższa jak Dali. Jak jesteś zainteresowany to na prv mogę dać namiary.
    • Mamy tutaj filmik wykonany za pomocą smartfona. Prawdopodobnie jest to iPhone. Dźwięk zbierają wbudowane w niego mikrofony. A jest ich kilka. 3-4, w zależności od modelu. Już na tym etapie następuje spore przetwarzanie nagranego dźwięku aby zebrać całość do kupy. Do tego mamy oczywiście zmienny profil dźwiękowy ze względu na użyty obiektyw. Dla przykładu, nagrywając z portretowym dostaniemy dźwięk mocno skupiony, z szeroki kątem będzie to wrażenie szerszej sceny, większego pogłosu, przestrzeni. DSP pełną parą, kompresja dynamiczna, automatyczna regulacja wzmocnienia. Już tu możemy diametralnie zmienić charakter dźwięku. Podlinkowany filmik do YouTube też nie błyszczy jakością. Rozdzielczość 480p na YT to dość spora kompresja i audio o bitrate między 96 a 128kbps. Nie gadaj, że nie słyszałeś tak mocnej degradacji na swoich Neumannach A piszę o tym, bo zalinkowałeś do filmiku z YouTube, podając go jako przykład co potrafią Neumanny KH 80. No i właśnie. Co potrafią? Co jesteśmy w stanie powiedzieć o tych kolumnach odsłuchując powyższe nagranie? Jeden rabin powie tak, drugi nie Myślę, że Twoje spostrzeżenie jest trafne. Było już kilka dyskusji na ten temat. Były nawet osobne wątki. Moje obserwacje są takie, że na głębokość sceny wpływa głównie: - odległość kolumn od tylnej ściany - dystans słuchacza do kolumn - relacja dźwięku bezpośredniego do pierwszych odbić - ogólnie: pomieszczenie, symetria, geometria - nagranie i informacje w nim zawarte - predyspozycje kolumn, to w jaki sposób pokazują średnicę i wyższy środek, zwykle zakres 1-5kHz (niektóre produkowane kolumny np. od Fyne Audio nadal mają pokrętło Presence, którego podbicie sprawia wrażenie bliższego kontaktu z dźwiękiem. Pierwszy plan wychodzi do przodu, a to co dalej staje się relatywnie cichsze. Nie jest to więc typowa "głębia", ale bardziej zmiana balansu samych planów) - zabijcie mnie, ale jednak elektronika (grając na Heglu H95/H120/H190 czy Musicalu M6si zawsze miałem wrażenie lekkiego zdystansowania
    • Dzięki. Cytując ulubionego ostatnio bohatera serialowego - zapiszę ten pomysł na później żeby nie uciekł i pomyślę dalej 😂. Standy ładne, nie powiem, a cena - zależy za które. Wolalbym nie wydawać na standy wiecej niż na kolumny 😁.   
  • Ostatnio poruszane tematy

• Utwórz nowe...