Skocz do zawartości

Stereo

Wzmacniacze, przedwzmacniacze, końcówki mocy, amplitunery, odtwarzacze CD i plików, przetworniki, kolumny.

18 011 tematów w tym forum

• 7 odpowiedzi
    • 6,1k wyświetleń
    • 12 odpowiedzi
    • 6,3k wyświetleń
  1. Yamaha 397 i dobór kolumn

• 8 odpowiedzi
    • 4,7k wyświetleń
  2. Denony 500AE

• 4 odpowiedzi
    • 3,6k wyświetleń
    • 14 odpowiedzi
    • 7,4k wyświetleń
    • 3 odpowiedzi
    • 3,7k wyświetleń
    • 4 odpowiedzi
    • 3,7k wyświetleń
    • 4 odpowiedzi
    • 4,2k wyświetleń
    • 2 odpowiedzi
    • 3,3k wyświetleń
    • 8 odpowiedzi
    • 5,8k wyświetleń
  3. Densen Beat B100

• 4 odpowiedzi
    • 6,1k wyświetleń
  4. Focal Chorus 714

• 2 odpowiedzi
    • 3,1k wyświetleń
  5. Sonus Faber 30m2

• 9 odpowiedzi
    • 6,4k wyświetleń
  6. Najlepsza mini wieża

• 2 odpowiedzi
    • 7,6k wyświetleń
    • 4 odpowiedzi
    • 5,2k wyświetleń
  7. RLS Phobos

• 1 odpowiedź
    • 2,8k wyświetleń
  8. ONKYO najgorsze.

• 5 odpowiedzi
    • 6k wyświetleń
  9. Mission

• 2 odpowiedzi
    • 3,8k wyświetleń
  10. NAD 325BEE

• 1 odpowiedź
    • 3,1k wyświetleń
  11. Końcówka XLR przez RCA

• 2 odpowiedzi
    • 3,9k wyświetleń
  12. Małe zapytanko ?

• 1 odpowiedź
    • 2,7k wyświetleń
  13. Szukam kolumn do Yamahy

• 1 odpowiedź
    • 2,8k wyświetleń
    • 1 odpowiedź
    • 3,6k wyświetleń
    • 1 odpowiedź
    • 3,7k wyświetleń
    • 2 odpowiedzi
    • 3,4k wyświetleń

• Ostatnie posty

• Pozdrawiam Szczecin. 😉  
    • Napisalem do Reduktora Szumu.Odpisal ze sie odezwie.Pewnie ma full roboty.
    • Cześć. W temacie poprawy akustyki można na forum znaleźć niemal wszystko, ale nie udało mi się trafić na temat w którym użytkownicy dzieliliby się swoimi własnymi projektami absorberów z wełny PT80. Tych najczęściej stosowanych - do likwidacji pogłosu, zmniejszenie rezonansów własnych pomieszczenia, ale bez szczegółów technicznych, nazwijmy to ogólnie - do poprawienia akustyki tanim kosztem.   Na YT jest już sporo filmów instruktażowych do zrobienia ustrojów o wymiarach 120x60x10 (lub podobnych) w których siedzi jeden płat wełny PT80 docięty do profili aluminiowych i ramy ze sklejki lub z innego materiału. Są różne opcje - sama rama, albo z plecami, z frontem obitym tylko materiałem albo z frezowanym frontem co staje się już płytą akustyczną a nie absorberem.  Wiem, że dziś każdy woli kupić coś gotowego, bo koszty nie są duże jeśli ktoś potrzebuje 2 czy 4 ustroje to faktycznie bez sensu, ale ja chciałbym zrobić kilkanaście i stąd pomysł na DIY  Jest sporo patentów na wykonanie tego poprawnie - np. stosowanie lakieru do włosów aby wełna się mniej pyliła, ale pewnie trzeba to robić z głową bo przecież ma ona wchłaniać dźwięk a nie go odbijać jeśli przesadzimy itd.  Ma ktoś do polecania jakiś filmik z YT wg którego sam robił i efekt wyszedł lepszy od oczekiwań ? A może warto coś odradzić ? Ilu z Was robiło takie ustroje? Może to jednak niszowy temat i trzeba próbować uczyć się na własnej skórze?  
  • Utwórz nowe...