Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
3 godziny temu, tomek4446 napisał:

Musiałbym się dłużej zastanowić. To nie jest takie jednoznaczne jak by wynikało z powszechnych opinii , że lampa to ciepło , a tranzystor to dźwięk twardy. Zrobię może jutro taki test i postaram się opisać. 

Będę obserwował i marudził ;). 

Napisano

U mnie góry jest w sam raz. Nie za dużo( mam nisko położony punkt tolerancji sybilantów) jest bardzo szczegółowa i nie powiedziałbym,  że stanowi tło dla średnicy. Oczywiście każdy z nas może odbierać dźwięk inaczej.

A teraz czas na inną muzykę

20250517_182026.jpg

Napisano
5 minut temu, tomek4446 napisał:

dwa utwory

A ja wiem jakie? 😆 Bierz co ci się podoba. Jak chcesz góry posłucha Agnes Obel sobie cyknij jakiś kawałek ma podkręconą górę. Możesz też coś Kasi Kowalskiej z płyty Gemini cyknąć.

Napisano
3 godziny temu, kaczadupa napisał:

Kolega Rafał chce ich więcej z Dynaudio a ja bym ich trochę zabrał z ProAc, co lepsze?

Adam, nie wiem, czy chcę więcej sopranów z Dynaudio, czy ze swojego pomieszczenia. Mogłoby się okazać, że u siebie w domu odebrałbym D2R jako paczki ze zgaszoną górą, mimo, że obiektywnie takie nie są.

Napisano
3 minuty temu, Rafał S napisał:

obiektywnie takie nie są.

Na bank nie są, od początku do dzisiaj uważam, że grają na planie litery U. Oczywiście góra gładka ale jest słyszalnie podrasowana, na niektórych płytach pomaga, przy cichym słuchaniu w nocy też ale czasem chce się jednak mniej. Taki tam drobiazg :)

Napisano
3 godziny temu, lpomis napisał:

Na szczęście coś takiego jak lekki nadmiar wysokich tonów można w bardzo prosty sposób rozwiązać - zwłaszcza jeśli podoba się ich charakter, a chodzi jedynie o ilość. Można bawić się z akustyką. Ale nada się też pokrętełko we wzmacniaczu, wbudowany korektor w streamerze czy w przetworniku. RME ADI, Schiit Loki Mini+ w zestawie z dowolnym DAC, Chord Mojo 2 z wbudowanym DSP. Ten ostatni powinien zrobić to nawet bezstratnie wg producenta. No ale to bardzo niepoprawne audiofilsko rozwiązanie.

Bez przesady, nie jest to takie złe rozwiązanie... PS - ostatnie implementacje Camilla DSP (nazwanego Fusion DSP) w Volumio są naprawdę świetnie zrobione. Jestem mega przewrażliwiony na zmiany wprowadzane z implementacją DSP a tu mi nic nie przeszkadza. (jedyne DSP wcześniej którego "nie słyszałem" to było Rme Adi 2FS, ale nie pasował mi jako dac).

U mnie z lekką korekcją nadmiaru góry słucha się po prostu przyjemniej... (używam też DSP do zjechania Volume o kilka dB bo Sugden jest zbyt czuły na 2,4V z Aresa...)