Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano (edytowany)
4 minuty temu, KrólKiczu napisał:

Nie, nie próbowałem chociaż nie powiem, żebym nie miał ochoty. Ale muzyka elektroniczna nie jest tą, która u mnie dominuje a żywe instrumenty z rzadka schodzą poniżej 40 Hz. Poza tym mój zestaw jest raczej skromny a pokój bez profesjonalnej adaptacji, więc wg mnie pakowanie się w droższy sprzęt mija się u mnie z celem. 

Mysle. ze t9x bylby jeszcze do przyjecia. Nowy to koszt 6000. Uzywki sporo taniej. 

Ja chcialbym sprawdzic s550  lub 850.

Z tym ze docelowo widzialbym dwa. Koledzy maja 4 rele carbon, ale. tez i sprzet maja drozszy. 

4 minuty temu, KrólKiczu napisał:

Edytowano przez Mikelas76
Napisano
2 minuty temu, tomek4446 napisał:

o na zdjęciach tylko kropla w morzu :) 

Tomek, ale przecież w naszych domostwach, często mieszkaniach w blokach nie słuchamy zbyt głośno. Trudno mi sobie wyobrazić, że przekraczam u mnie wieczorową porą głośność 75 dB SPL . Czy naprawdę jest sens inwestować w coś czego nie wykorzystam? Czym się różni mój REL 5ti od kilka razy droższego suba jeżeli będę ich słuchał przy niskich SPL? Przecież te pomrukiwania czy stopa, czy struna kontrabasu nie dostanie jakościowego kopa ponad to co prezentuje teraz, a który by mnie wyrwał z kapci w cichym odsłuchu. 

Inną kwestią jest odtwarzanie powyżej niskiego poziomu. Tam zapewne te droższe rozwijają skrzydła dodając efekt depnięcia na klatę, ale przy jazzowym plumkaniu? Ja już się pogodziłem, że lepiej nie będzie niż jest. Myślę czasami za to o wymianie Heresy i suba na odgrody ;) 

Pozdrawiam. M

Napisano (edytowany)
1 godzinę temu, MariuszZ napisał:

Przecież te pomrukiwania czy stopa, czy struna kontrabasu nie dostanie jakościowego kopa ponad to co prezentuje teraz, a który by mnie wyrwał z kapci w cichym odsłuchu. 

Muzyka to nie tylko gatunki ze struną czy kontrabasem, jeśli słuchasz takiego rodzaju to rzeczywiście nie usłyszysz tej magii -  40hz to zdecydowanie za mało na trap, rap, edm , muza techniczna wszelkiego rodzaju pochodne dnb baaa cała muza klubowa ma więcej do powiedzenia, niż kontrabas, no kaman ludzie, ja mam wrażenie, że tutaj serio kombi to jest szczyt i nie ma nic powyżej, bez suba nie słychać połowy miksu np. w grime lub rapie, jakby tak puścili to na audioshow to kolumny wykładają się z automatu. Jeśli ktoś kocha jazz czy jakieś tam jałowe plumkanie to ok, a nawet super,ale błagam nie wprowadzajcie ludzi w błąd.

Edytowano przez S!N!
Napisano
5 minut temu, S!N! napisał:

bez suba nie słychać połowy miksu np. w grime lub rapie, 

Ciekawe dla kogo oni twarzą te miksy, skoro 99,99% ich odbiorców nie ma suba (a większość nawet kolumn).

Napisano (edytowany)
7 minut temu, S!N! napisał:

rapie nie ma żywych instrumentów, więc… 

Akurat nigdy czegoś takiego nie twierdziłem. Źle zapamiętałeś.

Edytowano przez Kraft
Napisano
3 godziny temu, lpomis napisał:

Nawet go jeszcze dobrze nie ustawiłeś, a już myślisz o zmianie kabla na taki, który miałby coś poprawić? 😵‍💫

Klasyka. 

- Dlaczego pies liże się po jajkach? 

- Bo sięga.

3 godziny temu, S!N! napisał:

u siebie w domu., Przecież z tego co widać Ci co się udzielają to nie słuchali nawet

A u Ciebie w domu? Przecież nie pokazujesz swojej konfiguracji - tak sprzętowej, jak i nawet zdjęć Twojego sprzętu u siebie. 

Teoretycznie, masz niby jakieś kolumny Pylon, niewysoki wzmacniacz Denona z cyfrowym wejściem i źródło z komputera - po kilkumetrowym (sic!) kablu USB. 

To, przepraszam bardzo, ale 'z czym do ludu'? 😉

Napisano

No nie przesadzajcie. Akurat Sin ma najbardziej sensowne z was polaczenie monitorow z monitorami.

Zresztą zestaw i ustawienie tez niezgorsze.

Szkoda tylko, ze niekoszerne ustawienie przez cyfrę. Tu akurat fuj... malo audiofilsko ;)

Napisano (edytowany)
5 minut temu, audiowit napisał:

Akurat Sin ma najbardziej sensowne z was polaczenie monitorow z monitorami

Bo wpisuje się w Twoje oczekiwania z monitorami studyjnymi i akurat zaimponował konkretnym modelem/marką suba? Pozostałe kwestie jak wygłaszane ogólniki i własne przekonania, sposób przeprowadzonego odsłuchu, porównań, odpowiednie warunki, itp. nie mają już znaczenia?

Edytowano przez lpomis
Napisano
24 minuty temu, pairtick napisał:

Klasyka. 

- Dlaczego pies liże się po jajkach? 

- Bo sięga.

Serio?

Co ty masz z tym lizaniem jajec? 

Zadane pytanie o kable, tylko pytanie i juz zaszufladkowane? 🤦 

Ja testuje pozyczony sub. Nie kuluje jeszcze. Jak kupię to tez i lepsze kable kupie. Zreszta to chyba moja sprawa. Mam swoje doswiadczenia. Zostawmy kable w spokoju