Kraft Napisano 18 godzin temu Napisano 18 godzin temu A tak bez ubliżania, to się już nie da napisać posta? 2 Odpisz, cytując
MariuszZ Napisano 17 godzin temu Napisano 17 godzin temu 42 minuty temu, S!N! napisał: Jak ktoś słucha klasyki to doda mu to realizmu brzmienia, masy i powietrza, głębi , instrumenty będą wybrzmiewać wtedy naturalnej i pełniej, poprawi się przestrzeń, wasze współczesne pudełeczka nie dadzą rady tak jak sub. Przestrzeń, powietrze i głębia w obrazie muzycznym budowana jest w paśmie średnich i wysokich tonów tam gdzie zachodzą mechanizmy binauralne. Mieszanie do tego suba jest przejawem niewiedzy i błędnych wyobrażeń. Poza tym ostrzegam po raz pierwszy i ostatni przed uszczypliwymi komentarzami w kierunku audiofilskiej braci. Pozdrawiam. M Odpisz, cytując
S!N! Napisano 10 godzin temu Napisano 10 godzin temu (edytowany) 6 godzin temu, MariuszZ napisał: Poza tym ostrzegam po raz pierwszy i ostatni przed uszczypliwymi komentarzami w kierunku audiofilskiej braci. Napisałem co dla mnie oznacza audiofil bez personaliów i to moja prywatna opinia, ale niektórzy właśnie plamią to określenie co jest akurat przykre i idealnie do tego pasują, nie musisz się z tym zgadzać, jak się ktoś poczuł urażony to widocznie ta łatka nie jest mu obca, Ty serio z tymi braćmi bo to trochę brzmi według mnie sekciarsko. 6 godzin temu, MariuszZ napisał: Przestrzeń, powietrze i głębia w obrazie muzycznym budowana jest w paśmie średnich i wysokich tonów tam gdzie zachodzą mechanizmy binauralne. Mieszanie do tego suba jest przejawem niewiedzy i błędnych wyobrażeń. No nie wiem kto tutaj posiada niewiedzę na temat suba…. Kolumny nie odtwarzają pełnych niskich częstotliwości, przy klasyce taka sala koncertowa ma ich mnóstwo , pogłos itp dobrze zestrojony sub to polepsza, a tym bardziej ambiencje , może się najpierw dowiedz w tym temacie lub poszperaj, sub lepiej pokaże Ci pełniejszy obraz sceny, poprawi przede wszystkim lokalizację źródeł pozorny, wierniej odtworzy akustykę całej sali. Edytowano 10 godzin temu przez S!N! Odpisz, cytując
maciek72 Napisano 10 godzin temu Napisano 10 godzin temu Tak z ciekawości , ile kosztuje system 2.2 ? Średnia półka , pośrednia i górna ? Są jakieś rabaty ? Odpisz, cytując
S!N! Napisano 10 godzin temu Napisano 10 godzin temu Przecież masz Internet, nie zdażyło mi się nie mieć rabatu w salonach. Odpisz, cytując
Wing0 Napisano 9 godzin temu Napisano 9 godzin temu (edytowany) @S!N! tak mnie poruszyłeś ze jak tylko sprzedam wzmacniacz kupuje system Neumanna lub genelec (zależnie co bedzie ciekawego na olx )i będę testował, a co najwyzej odsprzedam, sądzę że mi nie spasuje @audiowitpewnie potwierdzi moje przypuszczenia hehe ale kto nie ryzykuje ten nie ma ;). Klasy D przetestowałem chyba 4 czy 5 piecy żaden się nie ostał choc miałem wielkie nadzieję na basie tylko dobrze sobie radziły. Edytowano 9 godzin temu przez Wing0 Odpisz, cytując
maciek72 Napisano 8 godzin temu Napisano 8 godzin temu (edytowany) 1 godzinę temu, S!N! napisał: Przecież masz Internet, nie zdażyło mi się nie mieć rabatu w salonach. To jakie modele uważasz za godne uwagi ? 2 monitory i 2 suby . Pokój 25m2 Nowe lub używane mogę być Edytowano 8 godzin temu przez maciek72 Odpisz, cytując
S!N! Napisano 8 godzin temu Napisano 8 godzin temu @Wing0 Nikt Cię do tego nie zmusza, a tym bardziej namawia do kupowania sprzętu premium, ale posłuchać jak najbardziej polecam, a później zachęcam do wyrażenia wartościowej opinii oraz opisania odczuć choćby przy dobrze zestrojonym dolby. Widzisz testujesz piece w klasie D i szukasz odpowiedniego brzmienia dla siebie, a tutaj pojawiają się banialuki, że każdy wzmak gra tak samo i takie też klocki pojawiają się w kwestii suba, albo inne fikołki nie mające racji bytu. Odpisz, cytując
Rega Napisano 8 godzin temu Napisano 8 godzin temu @S!N! BRAĆ i BRACIA to różne pojęcia. Zespół Cugowskich też brzmi sekciarsko?:) Odpisz, cytując
S!N! Napisano 8 godzin temu Napisano 8 godzin temu 29 minut temu, maciek72 napisał: To jakie modele uważasz za godne uwagi ? 2 monitory i 2 suby . Pokój 25m2 Nie ma na to złotej rady, wszystko zależy od Twojego pokoju i zrobionej w niej adaptacji profesjonalnej, bądź amatorskiej, bądź jej braku, nie wiem jak u Ciebie wygląda pokojowa akustyka i z czym trzeba się zmagać. Możesz postawić super system i będzie dramat, możesz postawić klasę premium, która Ci dodatkowo uwypukli wady. Do tego dochodzi Twój gust bo również nie wiem jaki preferujesz dźwięk, może lubisz jak wysokie wiercą Ci dziurę w uszach, bądź bas jest tak przeładowany, że przestawia ściany lub może szukasz liniowości,a może lubisz nienaturalny wokal na twarz, nie napisałeś zbyt wiele, niepoprawne mody pomieszczenia mogą Ci zmieniać strukturę brzmienia w taki sposób, że Ci się np, to podoba lub na odwrót. W temacie rozmawiamy o idealnym zgraniu suba bez żadnych anomaliów czyli utwór ma brzmieć tak jak wyszedł spod ręki producenta, jeśli on stworzył strukturę basową która się wybija to tak ma być, sub ma mieć idealną fazę i ma dawać pełne,subtelne oraz precyzyjne pasmo, Ci którzy nie słyszeli jak to ma zapylać to właśnie wypisują takie klocki. U siebie wygłuszałem na dniach ściany od sąsiadów i tez nie wiem ja zagra mój sprzęt, czeka mnie ponowny pomiar, zmiana ustawień rezonatorów i całej reszty i kto wie może nawet wymiana sprzętu. @RegaPrzecież wiesz o co mu chodziło. Odpisz, cytując
Wing0 Napisano 7 godzin temu Napisano 7 godzin temu (edytowany) 33 minuty temu, S!N! napisał: @Wing0 Nikt Cię do tego nie zmusza, a tym bardziej namawia do kupowania sprzętu premium, ale posłuchać jak najbardziej polecam, a później zachęcam do wyrażenia wartościowej opinii oraz opisania odczuć choćby przy dobrze zestrojonym dolby. Widzisz testujesz piece w klasie D i szukasz odpowiedniego brzmienia dla siebie, a tutaj pojawiają się banialuki, że każdy wzmak gra tak samo i takie też klocki pojawiają się w kwestii suba, albo inne fikołki nie mające racji bytu. Zmusić to nikt mnie do wydania kasy nie może chyba, że żona;p. Ale lubię samemu u siebie potestować ciekawe rzeczy. Narazie z nowinek oczywiście DSP dobrze użyte uważam za spoko sprawę i bardzo trafionym zakupem sa tez Buchardt a10 jak alternatywa w postaci all in one. Edytowano 7 godzin temu przez Wing0 Odpisz, cytując
S!N! Napisano 7 godzin temu Napisano 7 godzin temu 12 minut temu, Wing0 napisał: Narazie z nowinek oczywiście DSP dobrze użyte uważam za spoko sprawę Dlatego mocno zachęcam do posłuchania czegoś zbudowanego na zasadzie o której wspomniałem w powyższych postach, sam mając pierwszy raz styczność z takowym systemem byłem pod ogromnym wrażeniem i to jeszcze w średnim/ dalekim polu - tutaj kpią z niektórych gatunków co uważam za idiotyzm do kwadratu , ale pomijając to rzeczy stricte audiofilskie brzmią tak, że kapcie spadają, całą gamą elektroniki na tym żyje, metal lutuje stopa bez zadyszki oraz bez papki. Odpisz, cytując
MariuszZ Napisano 5 godzin temu Napisano 5 godzin temu 4 godziny temu, S!N! napisał: Kolumny nie odtwarzają pełnych niskich częstotliwości, przy klasyce taka sala koncertowa ma ich mnóstwo , pogłos itp dobrze zestrojony sub to polepsza, a tym bardziej ambiencje , może się najpierw dowiedz w tym temacie lub poszperaj, sub lepiej pokaże Ci pełniejszy obraz sceny, poprawi przede wszystkim lokalizację źródeł pozorny, wierniej odtworzy akustykę całej sali. Strasznie chaotycznie przekazujesz informacje. Kojarzy mi się z "papką" informacyjną Jeżeli chodzi o ambient to jest to gatunek muzyczny, który koncentruje się na atmosferze, barwie dźwięku, przestrzeni, a nie na rytmie. Przeważnie nie korzysta z perkusyjnych pulsów ani regularnego metrum chyba że wchodzi w gatunek techno. Gęste, niskie, niepokojące tekstury pojawiające się na przykład w dark ambient mogą tworzyć przestrzenne tło muzyczne, ale nie mają nic wspólnego z pozycjonowaniem źródeł pozornych w przestrzeni. Tworzą atmosferę nagrania poprzez malowanie tła, ale nie obrazów na pierwszym planie. Lokalizację źródeł pozornych, ich kontur poprawia dobra akustyka pomieszczenia, symetria, odpowiedni przesłuch między kanałami, niskie zniekształcenia fazowe, ale obrazy tworzą się w zakresie średniowysokotonowym. Niski bas jest "wszechkierunkowy", a obrazy odbieramy dzięki "kierunkowości". Gdyby to bas był odpowiedzialny za tworzenie źródeł pozornych to slyszałbyś je bez względu na miejsce siedzenia (wszechkierunkowość). Usiądź na kanapie 50cm poza sweetspotem, a doświadczysz zrujnowanej sceny muzycznej. Niskie tony mogą co najwyżej zaburzać obrazy przestrzenne, ale głównie przez niedoskonałości pomieszczenia, jego modalne problemy. Na przyklad prawa kolumna na basie +10dB SPL, lewa - 5dB SPL i obrazy się przesuną. Zjawiska pogłosowe rozmyją i zmiękczą transjenty co też wpłynie na obrazowanie przestrzenne. Wysokie THD z suba może rujnować obraz w przestrzeni, bo 3, 4, 5 itd. harmoniczna od np. 100Hz z suba to będzie 200, 300, 400Hz itd. co nie pozostanie bez wpływu na jakość budowania obrazów zakresem średnich tonów. W tym kontekście sub może pomóc po prostu nie przeszkadzając. Słabo zaimplementowany tylko pogorszy sprawę. Dobrze zaimplementowany nie popsuje sprawy. Chętnie poczytam co masz ten temat poprawy obrazowania przestrzennego, budowania planów, w tym głębi z wykorzystaniem subwoofera do przekazania. Jak niskie tony poniżej 100Hz budują muzyczną scenę oraz instrumentalne i wokalne obrazy w przestrzeni? 😉 5 1 Odpisz, cytując
S!N! Napisano 4 godziny temu Napisano 4 godziny temu (edytowany) 1 godzinę temu, MariuszZ napisał: Jeżeli chodzi o ambient to jest to gatunek muzyczny, który koncentruje się na atmosferze, barwie dźwięku, przestrzeni, a nie na rytmie Po pierwsze nigdzie nie wspomniałem o tym gatunku tylko o ambiencji ( poczytaj co to) później Ci odpisze na resztę - teraz akurat nie ma czasu. Edytowano 4 godziny temu przez S!N! 1 Odpisz, cytując
MariuszZ Napisano 4 godziny temu Napisano 4 godziny temu 5 minut temu, S!N! napisał: ambiencji To kolejny parametr muzyczny obok kukonów i biciwia? Chętnie poczytam. Jakieś źródło? 5 1 Odpisz, cytując
misiekx Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu Może oto koledze S!N! chodzi. 😉 "Ambiencja" (ang. ambience) oznacza atmosferę, nastrój lub charakter miejsca/otoczenia, czyli ogólny klimat, który można poczuć, często dzięki połączeniu dźwięków, światła i innych bodźców. W języku polskim używa się też słowa "ambient", oznaczającego coś otaczającego, dookólnego, często w kontekście muzyki ambientowej (relaksującej, bez melodii) lub oświetlenia ambientowego (tworzącego tło, klimatyczne światło). Odpisz, cytując
S!N! Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu (edytowany) 31 minut temu, MariuszZ napisał: To kolejny parametr muzyczny obok kukonów i biciwia? Nie zachowuj się jak beton bo właśnie w takim świetle się teraz przedstawiasz w którym miejscu wspomniałem, iż kukon to parametr muzyczny? Po co kłamiesz ?Jasno napisałem iż to artysta, raper, jeśli czegoś nie znasz lub nie rozumiesz nie upoważnia Cię to do tego, żeby się z kogoś naśmiewać, biciwo to zdrobnienie od bitu, żeby tego nie powiązać to trochę opad rąk.Jeśli tego nie słyszałeś to tak jak wyżej. Podobnie z ambientem , którego w ogóle nie użyłem w wypowiedzi…Wieczorem Ci spokojnie odpisze na Twój post i czytaj proszę ze zrozumieniem bo właśnie przez niewiedzę wychodzi chaos, możesz sobie sprawdzić jak związany jest z sub ambiencją przy muzyce klasycznej . Edytowano 3 godziny temu przez S!N! Odpisz, cytując
MMarek Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu 15 godzin temu, S!N! napisał: Nie kojarzy mi się pozytywnie to określenie, wręcz przeciwnie ma dla mnie wydźwięk pejoratywny i z każdym dniem coraz bardziej utwierdzają mnie do tego fora - najczęściej zardzewiały typ, kapeć z kołkiem w tyłku, stawiający się ponad wszystkich bo słucha filharmonii czy czegoś podobnego, inaczej cymbał/ beton. Należy współczuć kobiecie z avatara, że wytrzymuje z takim wszystkowiedzącym zadufanym bucem. Słuchanie muzyki nie jest zbyt poważnym zajęciem, ale dla buca inaczej zwanego cymbałem/betonem tak może być. 2 Odpisz, cytując
pairtick Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu 30 minut temu, MMarek napisał: Należy współczuć kobiecie z avatara Beyoncé? 😉 1 godzinę temu, S!N! napisał: biciwo to zdrobnienie od bitu, żeby tego nie powiązać to trochę opad rąk. Trany, kondy, potki i tym podobne 'zdrobnienia' mają dać do zrozumienia, że mamy do czynienia z EKSPERTEM? Jprdl 🤦 1 Odpisz, cytując
MariuszZ Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu 1 godzinę temu, S!N! napisał: Nie zachowuj się jak beton bo właśnie w takim świetle się teraz przedstawiasz Nie przesadzaj. W rapie najbardziej podoba mi się warstwa liryczna. "Zawijam ją jak maki w nori Jej ciemne okulary zasłaniają oczy Jakby chciała ukryć to co zrobiliśmy w nocy. Ona tańczy, ja patrzę jakbym siedział w jury. Potem po tym daje jej wysokie noty. A szczegóły są pikantne coś jak piri piri. Motel, hotel, tylne siedzenie toyoty. Myślę o tym żeby będąc starym umrzeć młodo..." Niestety Ty przesadzasz z warstwą liryczną w swoich wypowiedziach na forum. To nie ta bajka. "Stary zardzewiały kapeć"? "Beton"? Jako aspirujący audiofil lubiący technikalia, interesujacy się ich wplywem na muzyczne wrażenia bardziej niż warstwą muzyczno liryczną w rapie mam prawo mylić kukony z bitami. Poza tym nic się nie zmieniło. Nie oczekuj, że zniżę się do poziomu rapowych rymowanek i nawrzucam Ci "od gówniarzy". Po prostu przyhamuj lub nie "chamuj" bo nie będziesz miał okazji cokolwiek tu wytłumaczyć. 3 Odpisz, cytując
Recommended Posts