Adi777 Napisano 5 godzin temu Napisano 5 godzin temu 15 godzin temu, Mikelas76 napisał: Głębia dziury we wspolnej z sasiadem scianie nie uczyni, Jakbyś użył dużego subwoofera albo dwóch, to kto wie 😄 2 1 Odpisz, cytując
tomek4446 Napisano 5 godzin temu Napisano 5 godzin temu (edytowany) 17 godzin temu, Mikelas76 napisał: T9x szlo poustawiac w miare, ale kilka osob z SINem wlacznie optuje za wyzsza seria, ktora jest juz DUŻA 😡. Na jakim akceptowalnym poziomie ustawiałeś pokrętło volume w T9/x ? Ciekawi mnie to , bo co bym nie robił to mam na 2-4 kliknięcia od zera max. 56 minut temu, Mikelas76 napisał: Ale bylem za to u kolegi ktory ma system 2 x drozszy niz moj i odsuniecie kolumn plus dobre ustawienie zrobilo taka robote ze to sie w pale nie miesci. No to ja mam farta . Nie wiem od jakiej sumy liczymy x 2 ale u mnie jest tak , że co bym nie postawił / kolumny/ i do czego nie podłączył / wzmacniacz/ to mam głębie sceny Nie wiem , co Wy z tą głębią ? U mnie jest całkowicie nie związana ani z paczkami , ani elektroniką ani tym bardziej z subem. Tak reaguje mój pokój i tyle. Powiem więcej , miałem kolumny 40 cm od ściany i tak jak teraz 97 cm od ściany , a w jednym i drugim przypadku dźwięk jest zza linii kolumn. Edytowano 5 godzin temu przez tomek4446 Odpisz, cytując
MariuszZ Napisano 5 godzin temu Napisano 5 godzin temu 16 godzin temu, Mikelas76 napisał: Wy ciagle chcecie mierzyc, nawet to? Jak sie mierzy wrazenie głebi??? Jak sie mierzy szerokosc sceny??? Wystarczy zapytać GPT trenowane przez Bartka Chojnackiego. Z dużym przybliżeniem dokładnie opisze jakie parametry opisują szerokość czy głębie sceny muzycznej oraz jakie wartości można dopisać do szerokiej, wąskiej, przyklejonej do kolumn, głębokiej czy plytkiej. Niestety nic na temat niskich tonów poniżej 500Hz tam nie ma poza tym o czym już wczesniej wspominałem. Poprawianie głębi sceny subem jest podobnie jak poprawianie basu przewodami zasilającymi poza obszarem pomiarów i leży gdzieś na granicy subiektywnych wrażeń i percepcyjnych oczekiwań. Dużo się o tym mówi w dyskusjach, ale w badaniach jest niewiele. Prosiłem o muzyczne przyklady gdzie tej głębi doświadczyłeś testując suba, ale ciężko mi się subiektywnie odnieść skoro nie dostałem informacji zwrotnej. Spróbuj przy kolejnych testach dostarczyć przykładu. Będzie o czym dyskutować poza analizami badań naukowców zajmujących się problematyką przestrzenności w muzyce. W załączniku co mierzymy i jak interpretujemy. Pozdrawiam. M Scena.docx Odpisz, cytując
KrólKiczu Napisano 5 godzin temu Napisano 5 godzin temu (edytowany) Drogi @Mikelas76. Tak gwoli wyjaśnienia. Na żadnej z grup nie było "szydery" z akustyki. Owszem, temu i owemu (w tym mi), zdarzyło się naśmiewać z zamiłowania Jacka do kabli, ale to robiliśmy też na forum. A wracając do tematu subwoofer. Nie do końca rozumiem dlaczego część osób udzielających się w temacie, zamiast pomocy, stara się jedynie zanegować sens użycia przez innych subwoofera w stereo. Jeśli ktoś chciał go użyć do zasypania dołków - w czym problem? Jeśli ktoś chciał głębszego zejścia? Czy to też coś złego? Ja np kupiłem subwoofer z czystej ciekawości...i dlatego, że trafił się w dobrej cenie i do tego w moim mieście. Dopiero po jego zakupie zacząłem kombinować w jaki sposób "zszyć" go z monitorami. Bez użycia REWa byłoby to raczej niemożliwe. Czy mi się udało to zrobić zgodnie "ze sztuką" - nie wiem. Wiem natomiast, że po zastosowaniu DSP i wielu próbach z ustawieniem fazy, głośności i odcięcia, efekt MNIE zadowala. Pozdrawiam Edytowano 5 godzin temu przez KrólKiczu 7 1 Odpisz, cytując
Adi777 Napisano 4 godziny temu Napisano 4 godziny temu (edytowany) Ja tam się na subach nie znam, ale jak patrzę na wysokie modele RELi i ich ceny, wielkość przetworników, moc wzmacniacza, to strasznie drogie się wydają. REL No.32 za 12 500€? Edytowano 4 godziny temu przez Adi777 Odpisz, cytując
Mikelas76 Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu 1 godzinę temu, tomek4446 napisał: to mam głębie sceny Hehe ja tez mam duza glebie, ale na tamtym systemie, gdzie kolumny sa odsuniete na dobre 2,5m WYSKOCZYLA taka scena ze mi kopara opadla. Hektary sceny. Lokalizacja NIESAMOWITA. Warstwy głebi jak sloje drzewa czy warstwy cebuli 🤭. Ale to trzeba miec pokoj 40-50m2 zeby tak poustawiac paczki. Ech, jak wygram w lotto zbuduje taki pokoj, a dookola powstanie dom 😉. 1 godzinę temu, tomek4446 napisał: Na jakim akceptowalnym poziomie ustawiałeś pokrętło volume w T9/x ? Ciekawi mnie to , bo co bym nie robił to mam na 2-4 kliknięcia od zera max 4-5, z tym ze ja probowalem zasypac dziure a nie zszywac suba z kolumnami. Potem sie bawilem i róznie bywalo. Generalnie jak pisalem, ponoc to nie ta faza byla, choc wg mnie bylo zdecydowanie dobrze. Dobrze ustawiony sub w takim pokoju, podkresla i rozbudowuje scene i glebie. 1 godzinę temu, KrólKiczu napisał: Na żadnej z grup nie było "szydery" z akustyki Oj byla, i z kabli i bezpiecznikow tez. 1 godzinę temu, Adi777 napisał: Ja tam się na subach nie znam, ale jak patrzę na wysokie modele RELi i ich ceny, wielkość przetworników, moc wzmacniacza, to strasznie drogie się wydają. REL No.32 za 12 500€? Jak oddawalem suba w poznanskiej audioplazie, pakowali akurat te dwa rele. Jakie krowy 🤯 Jedyne 100 tysiecy za dwie sztuki. Chcialbym uslyszec co to robi tak naprawde z dzwiekiem. Pokoj musi byc ogromny. A ja sie zastanawiam czy s812 bedzie lepsza od t9x 🤭 1 Odpisz, cytując
Adi777 Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu 2 minuty temu, Mikelas76 napisał: Jak oddawalem suba w poznanskiej audioplazie, pakowali akurat te dwa rele. Jakie krowy 🤯 Ciężkie są, 85 kg, ale tylko 15 calowe przetworniki. Odpisz, cytując
S!N! Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu @lpomis 1. A czy ktoś pisał o fizycznej zmianie średnicy? Poprawna kalibracja to poprawa jej jakości przede wszystkim przejrzystość wokali, czystości, opisywałem we wcześniejszych postach i już mi się nie chce klepać tego samego. 2. No błagam Cię jak nie poprawia, no nie ma opcji, że słuchałeś dobrze zestrojonego suba, masz mniejsze zniekształcenia co wpływa na całość, lepsza równowaga tonalna etc. 3. Chyba średnio czytałeś moje posty bo również to opisałem. 5. Głębia nie zależy tylko od pomieszczenia, nie wiem skąd ciągle powtarzany ten sam bełkot. 6. Nic nie mieszam , mam rację to wy akurat nie jesteście w stanie zgrać systemu i stąd te klocki, żyjecie wykresikami, a sub dalej gra jak odnoga, proponuje udać się do studia sprawdzić jak ma to brzmieć i wrócić z przemyśleniami, nie zaboli. To nie tylko moje subiektywne wrażenia , jeszcze jak ktoś bełkocze, że suby grają tak samo to już w ogóle opad rąk. Osobiście pracuje na Ma1, kalibracja jest wzorowa, przetestuj lub choćby glm i wtedy możemy podyskutować. Stary myślisz , ze mi się chce opisywać co i gdzie i kiedy słuchałem i co Ci to da? Ogólnie nie chce mi się wałkować dalej tego samego, pewnie jeszcze sporo wam zajmie zanim to ogarniecie, dobrze ,że na forum są jeszcze osoby , które maja świetnie zgrane suby i wiedzą co jest pięć, pozdrawiam 1 Odpisz, cytując
Wing0 Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu (edytowany) Ciekawe kiedy Dirac Live zaaplikuje nowego DL pod suba do minidsp, narazie nie jest na liście wspieranych urządzeń, a moze to być rozwiązanie odnosnie zgrania suba ze zwykłym systemem pasywnych kolumn. https://www.dirac.com/products/bass-control?srsltid=AfmBOort5Xjm2TBTy_E28jDXQsEBUnZBKIE2lu_-6nHnROudfKHIDJq6 Edytowano 1 godzinę temu przez Wing0 Odpisz, cytując
KrólKiczu Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu 38 minut temu, S!N! napisał: @lpomis. 6. Nic nie mieszam , mam rację Hip hip, hura! Mistrzu, a możesz powiedzieć jak zgrać tego suba z zestawami głośnikowymi. Bo tak zasadniczo poza powtórzonym po raz kolejny bełkotem, nic konkretnego nie powiedziałeś. Chociaż nie. Dowiedzieliśmy się, że albo pylon jasper albo zestaw pro. Reszta to kupa i się nie znacie. Odpisz, cytując
tomek4446 Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu 1 godzinę temu, S!N! napisał: 5. Głębia nie zależy tylko od pomieszczenia, nie wiem skąd ciągle powtarzany ten sam bełkot. Do tego bełkotu dorzucę jeszcze pozycjonowanie. Dalej z subem nie ma to nic wspólnego. Mam dokładnie tak samo głęboką scenę / ok. 1 metr za linią kolumn/ czy gram z subem czy bez. Odpisz, cytując
S!N! Napisano 30 minut temu Napisano 30 minut temu (edytowany) 55 minut temu, KrólKiczu napisał: Mistrzu, a możesz powiedzieć jak zgrać tego suba z zestawami głośnikowymi Wytrzeźwiej , dobrze Ci to zrobi, nikomu nie wmawiam co ma kupić, rozgranicz fakt, że pro systemy dsp są powyżej i ich zgranie jest idealne, masz problem ze zrozumieniem zwrotu polecenie odsłuchu. Co ma jasper wspólnego z tym tematem i subem ? W sumie nie odpowiadaj .Stary masz za słabego rela do swoich kolumn i pewnie jeszcze źle zgranego, a mi wytykasz jakieś bzdety. Nikt z tego tematu dobrze nie zgrał pudełka bez korekcji cyfrowej.Nie wmówisz mi, że na ucho sobie go dobrze ustawiłeś, jak tak lubisz opisiki to napisz jak go zgrałeś. Kalibracja ma1 / glm w YouTube lub w Google i zajmie Ci to 5 minut tylko synergia następuje ze swoimi produktami. Prosiłbym żebyś nie przywoływał mnie więcej do tematu. Edytowano 24 minuty temu przez S!N! Odpisz, cytując
Recommended Posts