Mikelas76 Napisano wczoraj o 06:46 Napisano wczoraj o 06:46 7 godzin temu, MariuszZ napisał: Dziurę to masz do 60Hz z tego co widzę na Twoich pomiarach. Raczej nie. Prawdą jest ze Rew bardzo usrednia. Wspominalem juz kto o tym wprost mowil. Poza tym robiac odrebny pomiar dla prawej i lewej kolumny, usrednienie ich wyglada juz inaczej od pomiaru L+R i dziura rzeczywiscie jest jednak mniejsza. 7 godzin temu, MariuszZ napisał: Na przykładzie moich pomiarów. Analizujesz 85Hz na przykład bo 80-90Hz to podstawa stopy. Patrzymy na pomiary i wszystko widzimy. Rozjechane. Chcemy idealnie zsynchronizowany sub z kolumnami dla stopy 85 Hz Nie zrozumiales o co mi chodzi tym razem. A mianowicie, wracajac do transjentow. Skad wiesz czy twoj uklad "kolumny-pokoj" prawidlowo odzwierciedla wlasciwe naturalnym instrumentom transjenty? No nie wiesz. Stad teza o koniecznosci porownania. A co jesli masz ty, ja czy inny kolega, sytuacje z "shit in shit out" ? Juz na dzień dobry pojawia sie czynnik błędu. To wszystko jest dość mocno subiektywne. Tak na marginesie, zgranie suba w przeciwfazie troche zasypalo wspomniany dolek, czego nie potrafilo zrobic w fazie przy roznych ustawieniach. I przy tym wszystkim w przrciwfazie nie slyszalem zadnego rozjazdu czy suba samego w sobie. Oczywiscie ze moge sie w tym wszystkim mylic gdyz za krotka mialem suba i nie jestem tak techniczny jak ty. Odpisz, cytując
Mikelas76 Napisano wczoraj o 07:30 Napisano wczoraj o 07:30 Tak na szybko zrobilem porowanie pomiarow SPL. Jeden to L+R, a drugi to srednia z dwoch pomiarow L i R. Ta druga opcja chyba czesto jest zalecana jako ta bardziej prawidlowa. Pierwszy raz nalozylem na siebie te pomiary i dopiero teraz widze ze chyba nie mam tragedii. Nakladalem rysunki zskladajac ze mod pomieszczenia (u mnie 29hz) jest staly. Jesli nie robiliscie tego, sprawdzcie u siebie jak to wyglada. Moze czasami robimy goofnoburze... Odpisz, cytując
Kraft Napisano wczoraj o 07:38 Napisano wczoraj o 07:38 W instrukcji do REW jest chyba napisane, że do pomiarów całego pasma należy stosować oddzielny pomiar kanałów, ale dla oceny samego basu lepszy jest łączny. Odpisz, cytując
Mikelas76 Napisano wczoraj o 07:52 Napisano wczoraj o 07:52 10 minut temu, Kraft napisał: W instrukcji do REW jest chyba napisane, że do pomiarów całego pasma należy stosować oddzielny pomiar kanałów, ale dla oceny samego basu lepszy jest łączny. Jarku Bas w pokoju nie sumuje się liniowo. Z tego co czytam, to pomiar L+R, maskuje znoszenia fazowe i ukrywa problemy asymetrii pokoju. Wynik jest wiec niedokładny. Moze @MariuszZ bedzie wiedzial więcej na ten temat. Moj angielski nie jest dobry jesli chodzi o techniczne aspekty. Poprawilem przy okazji nalozenie sie wykresow i wyglada to juz lepiej No i plan sprawdzenia rela S812 zaczyna sie sypać. Wszystko na gieldach allegro i olxach juz wykupione, a w salonach sa wylacznie nowe s 550/850 za kilkanascie tysiecy 😟 Odpisz, cytując
MariuszZ Napisano wczoraj o 10:43 Napisano wczoraj o 10:43 4 godziny temu, Mikelas76 napisał: Poza tym robiac odrebny pomiar dla prawej i lewej kolumny, usrednienie ich wyglada juz inaczej od pomiaru L+R i dziura rzeczywiscie jest jednak mniejsza. Pomiary dla zakresu niskotonowrgo razem L z P robimy. Jeżeli chcesz uśredniać pomiary mierzone osobno to w ten sposób: Pomiar oczywiście z Ref acoustic dla L i osobno P. W narzędziach "All SPL" wykonaj "Cross corr align" i "Vector average" i wynik podbij +6dB (SPL offset ---> Add to data) Uśrednienie będzie odzwierciedleniem pomiaru L+P razem w centralnej pozycji odsłuchowej o ile mikrofon był mniej wiecej na środku. Jest to suma wektorów uwzględniająca zależności fazowe. Dokładnie odzwierciedla pomiar stereo z dokładnością do 0,1 dB. 4 godziny temu, Mikelas76 napisał: Skad wiesz czy twoj uklad "kolumny-pokoj" prawidlowo odzwierciedla wlasciwe naturalnym instrumentom transjenty? No nie wiesz. Stad teza o koniecznosci porownania. A co jesli masz ty, ja czy inny kolega, sytuacje z "shit in shit out" ? Transjent to początek dźwięku zawierający się w krótkim czasie narastania jego energii, w którym nie powinno być np. odbić poza dźwiękiem bezpośrednim lub dublowanego transjentu np. z drugiego źródła. Sub może być dla kolumn źródłem takiego dźwięku. Czy to usłyszymy zależy od wielu zmiennych w tym naszych ograniczeń słuchowych, a przede wszystkim maskowania zjawiskami poglosowymi. Wczesne odbicia "rozmyją" transjent jeżeli ich amplituda będzie wysoka. Oczywiście poniżej częstotliwości przejścia mamy zjawiska falowe więc nie ma poglosu RT jako takiego tylko te "ogony basowe" ale maskowanie istnieje. Transjent stopy to max kilka ms, ale subiektywnie pewnie więcej bo sam dźwięk w okolicach 80Hz ma okres ok.12ms. Zatem zgranie dwóch źródeł dźwieku powinno być do pojedynczych milisekund żeby nie było efektu "rozmycia". Jeżeli chodzi o mój pokój to nie jest źle. Patrzymy na Filtered IR i analizujemy EDT. Pierwsze 15ms są kluczowe. Nie powinno być amplitud powyżej -10 dBFS. Jest tam opcja "Show reflection limits". Można analizować. EDT nie powinno przekraczać 100-150ms. Ogólnie na korzyść mniejszych odbić u mnie grają bardzo kierunkowe Heresy, których tubowe przetworniki mniej promieniują na boki, a wiecej w osi. OZ też pomaga przy kontroli niskich tonów. Czasami te szczegóły robią na korzysć, ale jakość odtwarzania muzyki , w tym transjentów budowana jest całoksztaltem zintegrowanego systemu psycho-elektro-akustycznego. Pozdrawiam. M 1 Odpisz, cytując
pairtick Napisano wczoraj o 10:57 Napisano wczoraj o 10:57 11 godzin temu, marcinmarcin napisał: No i jeszcze jedna dziwna rzecz - na kilku systemach zauważyłem że ułamkowe pisanie Q czy dB daje błędy (jakiś dziwny efekt jakby nie działało lub robiło jakiś śmietnik) wpisując pełne - wszystko gra. Od tego czasu używam w każdym DSP pełnych wartości... Być może, jest to kwestia używania przecinka zamiast kropki? Odpisz, cytując
marcinmarcin Napisano wczoraj o 12:57 Napisano wczoraj o 12:57 1 godzinę temu, pairtick napisał: Być może, jest to kwestia używania przecinka zamiast kropki? Błędne wpisanie z tego co pamietam było odrzucane (nie dało się wprowadzić) ale na pewno na którymś miałem tak że nie działał filtr w którym był ułamek, któreś DSP się wysypywało z kolei w trakcie grania jak miałem przecinki. Z pełnymi nie było jaj więc tak już przeszedłem. Ze względu na nieprzyjemny wpływ wysokiego Q na dźwięk i tak korekta lepiej żeby nie była zbyt precyzyjna Odpisz, cytując
Adi777 Napisano wczoraj o 13:43 Napisano wczoraj o 13:43 @Mikelas76 Nie masz już subwoofera? Odpisz, cytując
KrólKiczu Napisano wczoraj o 15:04 Napisano wczoraj o 15:04 (edytowany) 4 godziny temu, MariuszZ napisał: Pomiary dla zakresu niskotonowrgo razem L z P robimy. Jeżeli chcesz uśredniać pomiary mierzone osobno to w ten sposób: Pomiar oczywiście z Ref acoustic dla L i osobno P. W narzędziach "All SPL" wykonaj "Cross corr align" i "Vector average" i wynik podbij +6dB (SPL offset ---> Add to data) Uśrednienie będzie odzwierciedleniem pomiaru L+P razem w centralnej pozycji odsłuchowej o ile mikrofon był mniej wiecej na środku. Jest to suma wektorów uwzględniająca zależności fazowe. Dokładnie odzwierciedla pomiar stereo z dokładnością do 0,1 dB. Transjent to początek dźwięku zawierający się w krótkim czasie narastania jego energii, w którym nie powinno być np. odbić poza dźwiękiem bezpośrednim lub dublowanego transjentu np. z drugiego źródła. Sub może być dla kolumn źródłem takiego dźwięku. Czy to usłyszymy zależy od wielu zmiennych w tym naszych ograniczeń słuchowych, a przede wszystkim maskowania zjawiskami poglosowymi. Wczesne odbicia "rozmyją" transjent jeżeli ich amplituda będzie wysoka. Oczywiście poniżej częstotliwości przejścia mamy zjawiska falowe więc nie ma poglosu RT jako takiego tylko te "ogony basowe" ale maskowanie istnieje. Transjent stopy to max kilka ms, ale subiektywnie pewnie więcej bo sam dźwięk w okolicach 80Hz ma okres ok.12ms. Zatem zgranie dwóch źródeł dźwieku powinno być do pojedynczych milisekund żeby nie było efektu "rozmycia". Jeżeli chodzi o mój pokój to nie jest źle. Patrzymy na Filtered IR i analizujemy EDT. Pierwsze 15ms są kluczowe. Nie powinno być amplitud powyżej -10 dBFS. Jest tam opcja "Show reflection limits". Można analizować. EDT nie powinno przekraczać 100-150ms. Ogólnie na korzyść mniejszych odbić u mnie grają bardzo kierunkowe Heresy, których tubowe przetworniki mniej promieniują na boki, a wiecej w osi. OZ też pomaga przy kontroli niskich tonów. Czasami te szczegóły robią na korzysć, ale jakość odtwarzania muzyki , w tym transjentów budowana jest całoksztaltem zintegrowanego systemu psycho-elektro-akustycznego. Pozdrawiam. M Mariusz, nie rozumiem do końca wszystkiego co piszesz (domyślam się, że niewielu jest takich, którzy to ogarniają 😜), ale czy żeby uniknąć tych problemów np z basem stopy perkusji, nie jest "wskazane" ciąć sub jak najniżej, tak żeby spadek subwoofera zaczynał się mniej więcej (albo nawet odrobinę wcześniej) tam gdzie monitory zaczynają swój spadek? Wiem, że w przypadku "zasypywania" dołków to się nie sprawdzi ale chyba w innych przypadkach (jak u mnie czy Tomka) można iść w tę stronę? Edytowano wczoraj o 15:05 przez KrólKiczu Odpisz, cytując
Mikelas76 Napisano wczoraj o 15:09 Napisano wczoraj o 15:09 1 godzinę temu, Adi777 napisał: @Mikelas76 Nie masz już subwoofera? Mialrm tylko kilka dni z salonu pozyczony. Polowalem/poluje na stara serie S 1 Odpisz, cytując
Mikelas76 Napisano wczoraj o 15:33 Napisano wczoraj o 15:33 27 minut temu, KrólKiczu napisał: Mariusz, nie rozumiem do końca wszystkiego co piszesz (domyślam się, że niewielu jest takich, którzy to ogarniają 😜), ale czy żeby uniknąć tych problemów np z basem stopy perkusji, nie jest "wskazane" ciąć sub jak najniżej, tak żeby spadek subwoofera zaczynał się mniej więcej (albo nawet odrobinę wcześniej) tam gdzie monitory zaczynają swój spadek? Wiem, że w przypadku "zasypywania" dołków to się nie sprawdzi ale chyba w innych przypadkach (jak u mnie czy Tomka) można iść w tę stronę? to jak zszywanie glosnikow w kolumnie. Musisz ciac nizej suba zeby sie zrownac z glosnikami Odpisz, cytując
MariuszZ Napisano wczoraj o 15:48 Napisano wczoraj o 15:48 38 minut temu, KrólKiczu napisał: w innych przypadkach Taki jest sens i logika dodawania suba. Ma uzupełniać pasmo. Więc albo dodajemy poniżej zejścia kolumn albo crossover i tniemy po równo kolumny i suba tak by w tym punkcie "tranzyszyn" woofery były zgrane fazowo co widać po SPL, ktore będzie wyrównane. Nakładanie suba na kolumny możliwe, ale trzeba zwracać uwagę by jakaś spójność czasowa była zarówno co do fazy jak i impulsów. Ciężko wszystko mieć na 100% zgrane więc zabawa polega na szukaniu złotego środka. Pozdrawiam. M Odpisz, cytując
KrólKiczu Napisano wczoraj o 16:13 Napisano wczoraj o 16:13 19 minut temu, MariuszZ napisał: Ciężko wszystko mieć na 100% zgrane więc zabawa polega na szukaniu złotego środka. Podsumowując: nawet stosując zwrotnicę, nie mamy 100% gwarancji, że wszystko zostało "złożone" idealnie? Pozdrawiam Odpisz, cytując
marcinmarcin Napisano wczoraj o 16:16 Napisano wczoraj o 16:16 Dnia 4.01.2026 o 12:37, tomek4446 napisał: Marcin , ten strzał na 45 Hz wynikający z modu pomieszczenia tak naprawdę nie jest słyszalny. Już drzewiej robiłem filtry na RME niwelujące ten mod i oczekiwałem nirwany. A tak naprawdę nic się nie zmieniło w odbiorze muzyki. Musiałbym ustawić bardzo szerokie Q , a to z kolei wpływa na pasmo które jest ok. To drzewiej nie robiły a dziś robią? Odpisz, cytując
MariuszZ Napisano wczoraj o 16:22 Napisano wczoraj o 16:22 To da się sprawdzić pomiarem, ale najważniejsze żeby na ucho było ok. Przecież ta przysłowiową stopa to tylko jakiś basowy rytm. Nikt nie będzie doszukiwać się w jej brzmieniu jakichś lirycznych uniesień. Nawet trochę rozmyta czasowym poślizgiem utonie w natłoku innych dźwięków, ale rytm pozostanie. Jeżeli miałbym się o to martwić to faktycznie suba dostroiłbym tylko do - 6dB pasma basu kolumn zwracając uwagę tylko na fazę i jak najkorzystniejszy SPL. 1 Odpisz, cytując
marcinmarcin Napisano wczoraj o 16:24 Napisano wczoraj o 16:24 9 minut temu, KrólKiczu napisał: Podsumowując: nawet stosując zwrotnicę, nie mamy 100% gwarancji, że wszystko zostało "złożone" idealnie? Zwrotnica wprowadza swoje czasowe przesunięcia, nie jest to łatwiejsze. Wręcz przeciwnie, może być że łatwiej zgrasz to w DSP prostacką metodą -10dB na modzie... Odpisz, cytując
tomek4446 Napisano wczoraj o 16:25 Napisano wczoraj o 16:25 2 minuty temu, marcinmarcin napisał: To drzewiej nie robiły a dziś robią? Marcin , ewolucja . Mówi Ci to coś ? A serio , to pisałem prawdę . Wbijałem te filtry X razy . Efekt był bardzo różny , z reguły wbijałem filtry na całe pasmo. Rezygnowałem po jakimś czasie i wracałem do Diraca lub saute. Nie mówię , że tak zostanie , póki co jest ok. I tak wszystko będę robił od nowa jak będę miał wyjście na suba w pre. 1 Odpisz, cytując
Kubakk Napisano wczoraj o 16:29 Napisano wczoraj o 16:29 Miałem kiedyś lampę podpiętą głośnikowymi pod suba , ale nie wiem czy tak było czy wrażenie jakby bardziej zamulało aniżeli na wyjściu RCA , choć tutaj mając line out regulacja głośności suba na szczęście z apki w telefonie. Starsze kawałki mają mocno obcięte doły i trzeba tam podbijać by było "dyskotekowo" w KD na diracu to nie ma co gadać , jest idealnie , ostatnio oglądnięty ponownie john wick i było kameralnie Odpisz, cytując
marcinmarcin Napisano wczoraj o 16:30 Napisano wczoraj o 16:30 3 minuty temu, tomek4446 napisał: Marcin , ewolucja . Mówi Ci to coś ? NIestety tak Spróbuj jak robisz L i R, ale łagodnie. Bez ostrej korekty i niskie Q. Dobre okolice połowy - jak masz 14dB korekta 7dB itd Jak dasz tak jak REW Ci podał za chwile sie zniechęcisz bo będzie zbyt ostro i sztucznie. Odpisz, cytując
tomek4446 Napisano wczoraj o 17:06 Napisano wczoraj o 17:06 @marcinmarcin mam w RME możliwość zapisu tylko 3 filtrów do częstotliwości 100 Hz pozostałe są od 200 Hz. Kolejne ograniczenie to max. gain - 10 dB , niżej nie mogę. Na razie wbiłem tak jak podał REW z tym , że filtr na 46 Hz nie jest - 20dB a 10 dB. W kolejnym slocie wbiję tak jak radzisz , zobaczymy co się zmieni. Odpisz, cytując
audiowit Napisano wczoraj o 17:13 Napisano wczoraj o 17:13 19 godzin temu, tomek4446 napisał: Coraz bardziej skłaniam się do zakupu https://musiccenter.pl/sklep/naglosnienie/systemy-antysprzezeniowe/dbx-driverack-pa2 daje możliwość odcięcia kolumn i precyzyjnego rozdziału pasma między subem a kolumnami. Tomek, wspaniale urzadzenie. Trzebaby się jeszcze nauczyc je obslugiwać. No i ma tak wiele mozliwosci, ze do konca zimy mialbys co robić ;). A moze coś prostszego. Zadna kasa, a sprawdzilbys sobie czy ma sens. U mnie trochę inna sprawia się wysmienicie. Zadnych problemow o ktorych czytam na forum. No i zabawa tez przednia. Szkoda ze nie masz svsa. Apka rzadzi. Looknij na cos takiego. Martwi mnie tylko jedno pochylenie 24db na oktawę. Zobacz na opis, bo glupotki mozna wyczytać na forum. Brzydka... fakt, cufrowa... fakt. Ale tansza niz wiekszosć twoich kabli, a efekt napewno uslyszysz. Albo szukaj podobnej. https://imuzyczny.pl/59870-behringer-cx2310-v2-loudspeaker-crossover?lcm2&utm_source=ceneo&utm_medium=referral&ceneo_cid=86b60be5-8832-ee4d-497c-a1d43b5221e4 8 minut temu, tomek4446 napisał: @marcinmarcin mam w RME możliwość zapisu tylko 3 filtrów do częstotliwości 100 Hz pozostałe są od 200 Hz. Kolejne ograniczenie to max. gain - 10 dB , niżej nie mogę. Na razie wbiłem tak jak podał REW z tym , że filtr na 46 Hz nie jest - 20dB a 10 dB. W kolejnym slocie wbiję tak jak radzisz , zobaczymy co się zmieni. Tomek, dziurki i dolki są zbyt duze zeby korygowac je eq. Przestaw subwoofer. Jakiego masz rela? 7? Odpisz, cytując
tomek4446 Napisano wczoraj o 17:23 Napisano wczoraj o 17:23 2 minuty temu, audiowit napisał: Trzebaby się jeszcze nauczyc je obslugiwać. No i ma tak wiele mozliwosci, ze do konca zimy mialbys co robić ;). Mam wrażenie , że obsługiwałem tego DBX -a przez całe życie. Od trzech dni oglądam na YT poradniki jednego afroamerykanina z obsługi tego urządzenia. Milion możliwości , ale mnie interesowała by opcja " 2 way + sub " i taka jest. Do tego musiałbym zakupić mikrofon pomiarowy za 5 stówek. Wciągnąłem się w tego DBX-a , piękne jest to , że to urządzenie sporo błędów wykrywa automatycznie i koryguje / sprzężenie zwrotne , akustyka pomieszczenia/. Z dźwiękiem praktycznie można zrobić wszystko , fajnie facet pokazuje jak DbX automatycznie likwiduje choćby pogłos w pomieszczeniu i wyrównuje fazę kolumn. Nadal myślę , przyjrzę się Twojej propozycji. 1 Odpisz, cytując
audiowit Napisano wczoraj o 17:54 Napisano wczoraj o 17:54 Podoba mi się ta ocja. Tylko po co tyle czasu kompletowaleś i piescileś system ? Tak jak mowilem o topowych monitorach studyjnych. Enter i zupelnie inny dźwięk 1 Odpisz, cytując
pairtick Napisano wczoraj o 18:58 Napisano wczoraj o 18:58 1 godzinę temu, tomek4446 napisał: Do tego musiałbym zakupić mikrofon pomiarowy za 5 stówek. No i jakiś arkusz kalkulacyjny 😉 Odpisz, cytując
Recommended Posts