Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano (edytowany)

Faktycznie, troszkę biednie na basie te Concepty 20 wyglądają. Jarek, ewidentnie musisz dokupić kolumn, żeby któreś mogły godnie rywalizować z ATC SCM 7 :)

qc20.jpg.e738c4b3a92101abb9803c126d9c6248.jpg

Edytowano przez lpomis
Napisano

Panowie, czy Wy tylko basu słuchacie?

Ostanie wpisy to tylko bas i bas.

Same maluszki, metraż u Jarka spory a Wy o BASIE z maluchów. 

Spendor Classic 3/1 tam wstawić a będzie można pogadać o basie. 

No! Musiałem ;) :) 

Napisano
3 minuty temu, Kraft napisał:

A jest taki pomiar dla META albo SCM7?

Niestety ten serwis (av-online.hu) nie robił pomiarów Kefów ani ATC. W sumie niepotrzebnie wrzucałem ten wykres. Żeby to miało jakiś sens, trzeba by było znaleźć pomiary wszystkich trzech par kolumn, robione w tym samym pomieszczeniu, przez tę samą redakcję, a takiego zestawienia chyba w sieci brak.

Napisano
1 godzinę temu, Kraft napisał:

Tak, Concepty mają najmniej basu. To co, zmieniamy kategorię wagową? Teraz SCM7 mają powalczyć w lekkopółśmiesznej z QA?

No trzeba poszukać czegoś od czego scm7 okażą się lepsze ;)

Napisano
4 minuty temu, majkel74 napisał:

U mnie z Menuetów też nie słyszałem basu w dużym pomieszczeniu.

A to dziwne. Bo menuety są tak sprytnie "zrobione", że może i nie schodzą jakoś strasznie nisko (aczkolwiek chyba niżej niż ATC) ale gdzieś tam mają odpowiednią "górkę", która sprawia, że odbieramy ten bas jako dużo obszerniejszy niż z SCM7. 

Co do samych ATC SCM7. Jarek @Kraft, uważam że testowanie tych monitorów w pomieszczeniu 25 metrów mija się z celem. U mnie grały te kolumienki w pokoju mniej więcej 14 metrowym (z tym, że otwartym z tyłu na 8 metrową kuchnię) i na brak basu jakoś bardzo nie narzekałem. Ale wydaje mi się, że do tego basu trzeba się po prostu przyzwyczaić. Jeśli ustawimy je w małym pomieszczeniu, blisko ściany i zapomnimy o niskim zejściu, wówczas ten bas rzeczywiście może sprawiać wrażenie "skocznego". I jeżeli się do niego przyzwyczaimy wówczas wszystkie kolumny, dysponujące obszerniejszym basem mogą nam się wydawać przebasowione 🙂

A same wokale - ja nie dostrzegam w nich niczego magicznego. Może niewielka ilość niskich tonów i nieprzerysowana góra sprawia, że można środek pasma  - w tym ludzkie głosy - odebrać jako "wysunięty do przodu".

Pozdrawiam