Kraft Napisano 5 godzin temu Autor Napisano 5 godzin temu No nie są rozciągnięte. W 25m2 SCM7 nie mają najniższego basu (albo mają, ale cichutki). A i tak dałem im fory i słucham nieco głośniej niż lubię. Odpisz, cytując
lpomis Napisano 4 godziny temu Napisano 4 godziny temu (edytowany) Faktycznie, troszkę biednie na basie te Concepty 20 wyglądają. Jarek, ewidentnie musisz dokupić kolumn, żeby któreś mogły godnie rywalizować z ATC SCM 7 Edytowano 4 godziny temu przez lpomis Odpisz, cytując
Kraft Napisano 4 godziny temu Autor Napisano 4 godziny temu 5 minut temu, lpomis napisał: A jest taki pomiar dla META albo SCM7? Odpisz, cytując
kaczadupa Napisano 4 godziny temu Napisano 4 godziny temu Panowie, czy Wy tylko basu słuchacie? Ostanie wpisy to tylko bas i bas. Same maluszki, metraż u Jarka spory a Wy o BASIE z maluchów. Spendor Classic 3/1 tam wstawić a będzie można pogadać o basie. No! Musiałem Odpisz, cytując
lpomis Napisano 4 godziny temu Napisano 4 godziny temu 3 minuty temu, Kraft napisał: A jest taki pomiar dla META albo SCM7? Niestety ten serwis (av-online.hu) nie robił pomiarów Kefów ani ATC. W sumie niepotrzebnie wrzucałem ten wykres. Żeby to miało jakiś sens, trzeba by było znaleźć pomiary wszystkich trzech par kolumn, robione w tym samym pomieszczeniu, przez tę samą redakcję, a takiego zestawienia chyba w sieci brak. 1 Odpisz, cytując
majkel74 Napisano 4 godziny temu Napisano 4 godziny temu 1 godzinę temu, Kraft napisał: Tak, Concepty mają najmniej basu. To co, zmieniamy kategorię wagową? Teraz SCM7 mają powalczyć w lekkopółśmiesznej z QA? No trzeba poszukać czegoś od czego scm7 okażą się lepsze Odpisz, cytując
Kraft Napisano 3 godziny temu Autor Napisano 3 godziny temu ATC są wporzo. Tylko przez charakterystykę niskich tonów są mało konkurencyjne w takim metrażu. 1 2 Odpisz, cytując
majkel74 Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu To może jednak Menuet vs ATC? U mnie z Menuetów też nie słyszałem basu w dużym pomieszczeniu. Odpisz, cytując
tomasz1w Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu Dnia 22.09.2025 o 11:31, lpomis napisał: A poza tym fajnie widzieć nowy Kraftest na forum Zdecydowanie tak🙂 Odpisz, cytując
KrólKiczu Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu 4 minuty temu, majkel74 napisał: U mnie z Menuetów też nie słyszałem basu w dużym pomieszczeniu. A to dziwne. Bo menuety są tak sprytnie "zrobione", że może i nie schodzą jakoś strasznie nisko (aczkolwiek chyba niżej niż ATC) ale gdzieś tam mają odpowiednią "górkę", która sprawia, że odbieramy ten bas jako dużo obszerniejszy niż z SCM7. Co do samych ATC SCM7. Jarek @Kraft, uważam że testowanie tych monitorów w pomieszczeniu 25 metrów mija się z celem. U mnie grały te kolumienki w pokoju mniej więcej 14 metrowym (z tym, że otwartym z tyłu na 8 metrową kuchnię) i na brak basu jakoś bardzo nie narzekałem. Ale wydaje mi się, że do tego basu trzeba się po prostu przyzwyczaić. Jeśli ustawimy je w małym pomieszczeniu, blisko ściany i zapomnimy o niskim zejściu, wówczas ten bas rzeczywiście może sprawiać wrażenie "skocznego". I jeżeli się do niego przyzwyczaimy wówczas wszystkie kolumny, dysponujące obszerniejszym basem mogą nam się wydawać przebasowione 🙂. A same wokale - ja nie dostrzegam w nich niczego magicznego. Może niewielka ilość niskich tonów i nieprzerysowana góra sprawia, że można środek pasma - w tym ludzkie głosy - odebrać jako "wysunięty do przodu". Pozdrawiam 2 Odpisz, cytując
Rega Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu 3 godziny temu, MariuszZ napisał: Teraz sprzedając Heresy No, nie wierzę! Na co masz zamiar wymienić??? Odpisz, cytując
soberowy Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu Sebastian, jak posłuchałem u Ciebie ATC z Relem i bez, to zdecydowanie wolałem z subem. Kiedy jeszcze nie miałeś Rela, to najbardziej w tych ATC podobał mi się właśnie basik. 😅 U Majkela przestrzeń do wypełnienia dźwiekiem jest naprawdę spora. Fakt, że moje Bowersy miały tam basu tyle co mój Samsung S25 😀 4 Odpisz, cytując
Rega Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu (edytowany) Dali dedykuje specjalny subwoofer do Menuetów. Dobrze zdają sobie sprawę, że jest go trochę za mało. Nie pamiętam typu i nie słuchałem Menuetów z subem. Mozliwe, że dobrze uzupełnia to czego mi brakowało. Edytowano 2 godziny temu przez Rega Odpisz, cytując
Kraft Napisano 2 godziny temu Autor Napisano 2 godziny temu 2 minuty temu, Rega napisał: Dali dedykuje specjalny subwoofer do Menuetów. Dobrze zdają sobie sprawę, że jest go trochę za mało. Co to za model? Odpisz, cytując
KrólKiczu Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu Przed chwilą, Kraft napisał: Co to za model? Też mnie to zaciekawiło. Na strychu mam subwoofer dali ale z linii fazon. 1 Odpisz, cytując
Rega Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu (edytowany) No, właśnie nie pamiętam modelu. Czytałem o tym w jakimś duńskim opisie. Możliwe, ze właśnie ten sub zapewnia uzupełnienie tego dołu, bo pozostałym częstotliwościom w Menuetach nie ma czego zarzucać. Spróbuję poszukać tego arytkułu. @KrólKiczu O ile pamiętam , to Fazon były chyba przeznaczone do zestawów KD. No, ale może . Edytowano 2 godziny temu przez Rega 1 Odpisz, cytując
MariuszZ Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu 56 minut temu, Rega napisał: No, nie wierzę! Na co masz zamiar wymienić??? Od poprzedniego AVS zbieram na Blumenhoffery Tempesta 20 😉 Pozdrawiam. M Odpisz, cytując
KrólKiczu Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu (edytowany) 32 minuty temu, Rega napisał: @KrólKiczu O ile pamiętam , to Fazon były chyba przeznaczone do zestawów KD. No, ale może . Tak, kupiłem fazony do KD ale ostatecznie wylądowały na strych i od czasu do czasu umilają mi wieszanie prania 🙂. Edytowano 1 godzinę temu przez KrólKiczu 1 Odpisz, cytując
majkel74 Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu 1 godzinę temu, soberowy napisał: Kiedy jeszcze nie miałeś Rela, to najbardziej w tych ATC podobał mi się właśnie basik. 😅 😀 Pamiętam jak o tym mówiłeś, czyli to były ATC kolegi @KrólKiczu Odpisz, cytując
elektron6 Napisano 49 minut temu Napisano 49 minut temu Czytając opis testu sprawdza się to co wiemy już od dawna… praw fizyki się nie oszuka. 25m2 to już trzeba testować duże monitory czy też podłogówki. Do tego dajmy przetworniki po te 12-14 cm średnicy przy skuteczności zapewne ok 82db… i pytanie z czego tu wyciągnąć niskie, dynamiczne zejście. Nie ma szans - tego typu konstrukcje zawsze będą miały ograniczenia. Dodawanie suba? Ok tylko po co w takim razie ładować się w maluchy aby sobie dołożyć trzecim przetwornikiem. Ustawianie, kombinowanie, dodawanie suba a prawda jest jedna że z gó… bata nie ukręcisz. 1 2 Odpisz, cytując
Recommended Posts