KrólKiczu Napisano 30 grudnia 2025 Napisano 30 grudnia 2025 2 minuty temu, tomek4446 napisał: Seba jestem na podobnym etapie , z tym , że jeszcze w jednym na powiedzmy 8-10 nagrań sub mnie wpienia. Walczę dalej. Ja też miałem kilka takich utworów. Tyle że u mnie problemem nie był tyle sub a same monitory, które w moim pokoju miały podbicie na 57 Hz i niestety na kilku albumach dawało się to wyczuć. Nie wiem czy próbowałeś i czy gdzieś o tym pisałeś, ale jeśli nie, ja namawiam na próbę zastosowania filtrów do zbicia niepożądanych podbić. Nie jest to może tak profesjonalne jak korekta zrobiona przez Diraca ale zastosowana tylko na dół pasma dała u mnie przyzwoite rezultaty. Nie ingerując przy tym w barwę i charakter samych monitorów. 1 Odpisz, cytując
MariuszZ Napisano 30 grudnia 2025 Napisano 30 grudnia 2025 42 minuty temu, tomek4446 napisał: chyba wychodzi faza 180 suba . Proszę o potwierdzenie. Z grafiki SR widać, że Faza O suba jest w zgodzie z kolumnami. Pozdrawiam. M Odpisz, cytując
tomek4446 Napisano 30 grudnia 2025 Autor Napisano 30 grudnia 2025 13 minut temu, MariuszZ napisał: Z grafiki SR widać, że Faza O suba jest w zgodzie z kolumnami. Wiedziałem ! Dzięki. 21 minut temu, KrólKiczu napisał: ja namawiam na próbę zastosowania filtrów do zbicia niepożądanych podbić. Tak działałem w tym kierunku , ale to początek drogi. 1 Odpisz, cytując
tomek4446 Napisano 31 grudnia 2025 Autor Napisano 31 grudnia 2025 Postanowiłem być jak bulterier Zmieniłem fazę w subie na ustaloną właściwą / niech ktoś mi powie , że pomiary się nie przydają / czyli " 0 " . zrobiłem ponownie pomiar dla Diraca. no i się zmieniło na plus , tak pomiarowo jak i dźwiękowo. Ale nie składam jeszcze broni , walczę dalej o ideał. @MariuszZ , @lpomis stan na dzień 31.12.25 POMIAR 31.12.25.mdat 2 Odpisz, cytując
Chyba Miro 84 Napisano 31 grudnia 2025 Napisano 31 grudnia 2025 15 godzin temu, KrólKiczu napisał: . Generalnie wychodzę z audiofilskiego założenia, że skoro NA UCHO 😉 nie potrafię określić gdzie kończy się subwoofer a zaczynają monitory a dźwięk sprawia mi frajdę, to wszystko jest ok. Pozdrawiam Zgadzam sie z powyższym w 100% Odpisz, cytując
tomek4446 Napisano 31 grudnia 2025 Autor Napisano 31 grudnia 2025 Ostatni pomiar w starym roku. Pokombinowałem jeszcze z ustawieniem kolumn. Cel - poprawa sceny dźwiękowej , a w szczególności wyrównanie względem środka . Przesunąłem kolumny bardziej do osi pokoju , wyjechałem nimi o kolejne 10 cm. do przodu i zwęziłem do 240 cm. Podziałało. Tych zabiegów dokonywałem oczywiście przy włączonej muzyce. Swoją drogą fajna zabawa , bo od razu słychać jak zmienia się scena w zależności od ustawienia kolumn. pomiar bardziej szczegółowy bo pokusiłem się o przegwizdanie poszczególnych kanałów zarówno bez filtrów jak i z filtrami. Pomiary wraz z subwooferem. . Nie wiem tylko dlaczego rozjeżdża się na 60 i 130 Hz lewa kolumna z prawą , tak jak by były w przeciw fazie. Sprawdziłem " stopem " jest ok. @MariuszZ w wolnej chwili zerknij. POMIAR 2 31.12.25.mdat 2 Odpisz, cytując
Adi777 Napisano 31 grudnia 2025 Napisano 31 grudnia 2025 5 godzin temu, tomek4446 napisał: Postanowiłem być jak bulterier Jakie masz panele akustyczne? Odpisz, cytując
tomek4446 Napisano 31 grudnia 2025 Autor Napisano 31 grudnia 2025 23 minuty temu, Adi777 napisał: Jakie masz panele akustyczne? Takie https://www.mega-acoustic.pl/sklep/fiberexellentpro-120x60/?v=288404204e3d z tym , że zamówiłem surowe , nie malowane . Pomalowałem sam identycznym kolorem jak ściana . Jako rasowy audiofil , zmieniłem w nich tkaninę w szczelinach oraz owinąłem wełnę wewnątrz agrowłókniną bo nie było Czy coś dają ? Może ułamek procenta , pokrywają za małą powierzchnie ściany by miały jakiś znaczący wpływ na dźwięk. To raczej fajny wg. mnie efekt wizualny. 3 Odpisz, cytując
Chyba Miro 84 Napisano 31 grudnia 2025 Napisano 31 grudnia 2025 13 minut temu, tomek4446 napisał: To raczej fajny wg. mnie efekt wizualny. Efekt jest👍 mega lampy 1 Odpisz, cytując
KrólKiczu Napisano 4 godziny temu Napisano 4 godziny temu 16 godzin temu, tomek4446 napisał: Czy coś dają ? Może ułamek procenta , pokrywają za małą powierzchnie ściany by miały jakiś znaczący wpływ na dźwięk. Kiedyś prosiłem czat Bartka o policzenie ile w moim pomieszczeniu (w sumie dwóch, bo to pokój z kuchnią) musiałbym użyć paneli 120/60/6 żeby zbić pogłos z 0,45 do 0,35. Sześć sztuk. I niestety, na coś tak szalonego żona nie pójdzie 🙂. Poza tym, nie wiem czy miałbym nawet gdzie powiesić te ustroje (co pokazują dołączone zdjęcia). Podobna sytuacja z wysunięciem kolumn. Obecnie stoją 65 cm od tylnej ściany (licząc po forumowemu, od frontu monitora) i gdybym chciał je wysunąć bardziej, zablokował bym "ciąg komunikacyjny". Owszem, robiłem eksperymenty z ich wysuwaniem i efekt był lepszy niż jest obecnie. Ale wysuwanie ich nawet tylko na odsłuch jest dla mnie zbyt uciążliwe, więc zostaje przy normalnym ustawieniu. 7 Odpisz, cytując
Wing0 Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu @KrólKiczu aaa całki3m fajjy pokoik :). Jak żonie sie znudzi narożnik to ja namow na kanapę i fotel, będziesz sobie fotel przed kanapę ustawiał i juz będziesz miał inne doznania;) Odpisz, cytując
MariuszZ Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu 46 minut temu, KrólKiczu napisał: Poza tym, nie wiem czy miałbym nawet gdzie powiesić te ustroje (co pokazują dołączone zdjęcia). Jest potencjał. Te dwa obrazki za plecami. Ten sam motyw na płótnie akustycznie przeźroczystym x4, ale na 6cm wełny PT80. Będzie progres w zakresie RT60. Pozdrawiam. M Odpisz, cytując
kaczadupa Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu (edytowany) 17 godzin temu, Chyba Miro 84 napisał: Efekt jest👍 mega lampy Nie wiem czy o tych samych lampach myślimy ale co to za mega fajnie wyglądające lampy stoją po obu stronach systemu? @tomek4446 fantastyczny klimat! ma Twój pokój. Dla mnie wygląda jak nowy, lepszy pokój redakcji High Fidelity. Nie myślałeś, że już najwyższy czas zająć się zawodowo recenzowaniem audio? ps. Brakuje już tylko „wycieraczek”. Edytowano 3 godziny temu przez kaczadupa Odpisz, cytując
tomek4446 Napisano 3 godziny temu Autor Napisano 3 godziny temu 54 minuty temu, KrólKiczu napisał: Sześć sztuk. I niestety, na coś tak szalonego żona nie pójdzie Taka rada starszego kolegi. Wysyłasz szanowną małżonkę na trzy dni do SPA ,wiem , ze kosztuje , ale dla audio koszty się nie liczą Nabywasz stelaż , kilka płyt GK , wełnę , farbę identyczną jaką masz obecnie. Budujesz ściankę za kanapą i masz taki ustrój jakiego Bartek jeszcze nie widział Problem jest w zasadzie tylko jeden. Czy żona się połapie , że pokój się zmniejszył o 6 cm. 10 minut temu, kaczadupa napisał: Nie myślałeś, że już najwyższy czas zająć się zawodowo recenzowaniem w audio? Myślałem. Ale mam pewną wadę. Jestem prawdomówny. Jak znam , życie wywalili by mnie z roboty po pierwszej recenzji 2 Odpisz, cytując
kaczadupa Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu 1 minutę temu, tomek4446 napisał: Myślałem. Ale mam pewną wadę. Jestem prawdomówny. Jak znam , życie wywalili by mnie z roboty po pierwszej recenzji Jest na to sposób. Recenzujesz tylko to co Ci się podoba. Odpisz, cytując
KrólKiczu Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu 15 minut temu, Wing0 napisał: @KrólKiczu Jak żonie sie znudzi narożnik to ja namow na kanapę i fotel Miałem. Wystawianie fotela przed kanapę to sporo zabawy. A po drugie - gdybym słuchał w takiej konfiguracji, do kolumn miałbym pewnie ze 120 cm 😁. 9 minut temu, MariuszZ napisał: Ten sam motyw na płótnie akustycznie przeźroczystym x4, ale na 6cm wełny PT80. Myślałem o tym ale niestety u mnie to nie przejdzie 😉. Zresztą nie wiem czy walka o 0,05 - 0,10 s pogłosu przyniesie jakieś mega słyszalne rezultaty. Pogłos mam w miarę równy w całym paśmie, scenę czytelną a bas okiełznało mi miniDSP i sub, więc generalnie to co chciałem osiągnąć - osiągnąłem. Pozdrawiam i życzę wszystkim samych dobrych chwil w nowym roku 🙂. 2 Odpisz, cytując
tomek4446 Napisano 2 godziny temu Autor Napisano 2 godziny temu 28 minut temu, kaczadupa napisał: ps. Brakuje już tylko „wycieraczek”. Posiadam w monoblockach , takie subtelne. Bez wycieraczek nie gra , wszyscy to przeta wiedzą 1 Odpisz, cytując
kaczadupa Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu Świetne zdjęcie. Żeby nie moje uprzedzenie do lampy ale każdy ma jakieś wady. 1 Odpisz, cytując
Rafał S Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu (edytowany) 25 minut temu, KrólKiczu napisał: Zresztą nie wiem czy walka o 0,05 - 0,10 s pogłosu przyniesie jakieś mega słyszalne rezultaty. Wcale nie jest powiedziane, że byłoby lepiej. Ja specjalnie zrobiłem miejsce na dodatkowe dwa ustroje 60 x 60 cm na ścianie za kolumnami (oprócz dwu 120 x 60, które już wiszą). Próbowałem tam 2 różnych par pianek o obiecujących krzywych pochłaniania. Efekt był nie do zniesienia - nikomu z domowników się ten dźwięk nie podobał. Potem te same 2 rodzaje pianek testowałem na ścianach bocznych - z podobnie nieciekawym skutkiem. Że nie wspomnę o 3 rodzajach absorberów z wełny mineralnej (grubości od 10 do 20 cm, różne char-ki pochłaniania), które wieszałem na ścianie za kanapą - też źle. W końcu poddałem się i pozostałem przy tych 2 absorberach 120 x 60, w dodatku powieszonych w mało intuicyjnych miejscach. A za głową mam blisko 3m2 dyfuzorów, które wprawdzie niewiele poprawiają, ale też niczego nie psują. Nie mam pojęcia dlaczego większa liczba absorberów się u mnie nie przyjęła. Wizualnie prezentowały się świetnie, wykresy też z nimi zyskały. Tylko muzyki nie dało się słuchać. Edytowano 2 godziny temu przez Rafał S 1 Odpisz, cytując
tomek4446 Napisano 2 godziny temu Autor Napisano 2 godziny temu 16 minut temu, Rafał S napisał: Wizualnie prezentowały się świetnie, wykresy też z nimi zyskały. Tylko muzyki nie dało się słuchać. Rafał , to że charakterystyka robi się płaska to nie koniecznie przekłada się na pozytywne dla nas wrażenia dźwiękowe. Zrobiłem idealnie płaską krzywą w DL , na pomiarze super , ale słuchać się nie da. 2 Odpisz, cytując
Rafał S Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu (edytowany) 30 minut temu, tomek4446 napisał: Rafał , to że charakterystyka robi się płaska to nie koniecznie przekłada się na pozytywne dla nas wrażenia dźwiękowe. Wiem, też kiedyś miałem DSP i wolałem wyraźnie opadającą krzywą HK. Ale nie o tym mówię. Zmiana charakterystyki SPL po dołożeniu 2 pianek nie była duża. Czas pogłosu też spadł tylko trochę. Natomiast dźwięk zrobił się suchy i wyblakły. Edytowano 1 godzinę temu przez Rafał S Odpisz, cytując
tomek4446 Napisano 1 godzinę temu Autor Napisano 1 godzinę temu 1 minutę temu, Rafał S napisał: Czas pogłosu też spadł tylko trochę. Natomiast dźwięk zrobił się suchy i wyblakły. Nasz pokój to też instrument. Odpisz, cytując
Rafał S Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu 19 minut temu, tomek4446 napisał: Nasz pokój to też instrument. Szczególny instrument: nie nadaje się na złom ani na opał, a mój egzemplarz, co gorsza, ni cholery nie stroi. Odpisz, cytując
cymes Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu 22 minuty temu, Rafał S napisał: Natomiast dźwięk zrobił się suchy Również zaobserwowałem po wstawieniu absorberów za kolumny. Udało się to odwrócić elektroniką która podobno nie powinna mieć brzmienia. Nie wszytko da się zmierzyć i zobaczyć na wykresie. Słowo klucz - spójność czasowa. Odpisz, cytując
Recommended Posts