Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Dzień dobry.

To mój pierwszy wpis więc na początek dwa słowa o sobie - mam juz dobre 5 dych na karku i niezbyt duże doświadczenie w sprawach techniki audio, zarazem samo słuchanie muzyki jest dla mnie o tyle ważne i absorbujace, że wykazuję niezdrową skłonność do wydawania sporych sum, głównie na plyty (uzbierało się prawie 2k). No ale i na sprzęt też czasem trzeba. 

Od 3 lat mam wreszcie własny pokój do słuchania, w pełni zaadaptowany akustycznie - od tego zacząłem, potem przyszedł czas na sprzęt. Oczywiście wtopa jedna za drugą, spore straty na odsprzedaży - wiadomo jak to bywa. Dużo w tym bylo impulsywnosci, bo cierpliwość to nie jest moje drugie imię. Nie ukrywam też, że to musi nie tylko grać ale i wyglądać!

No ale po różnych zmianach został zestaw TEACa (ud701+ap701) na dniach ma dojechać Blazebird Dual Mono (jako alternatywny pre), źródłem jest jeszcze narazie DCD 1700NE...

Dochodzę do sedna.... 

Kolumny. 

Celowo do tej pory nie inwestowałem za bardzo, żeby najpierw wiedzieć z czym i w czym to będzie grało. Miałem tu pożyczone od rodziny kefy, polki ostatnio córka kupiła luminy i wg mnie to są to chyba niedocenione kolumny w swojej klasie. Ale szukam czegoś innego, bo to wszystko nie były kolumny wg mnie adekwatne do całosci i potrzeb. No i chcę jednym ruchem zakończyć poszukiwania, a nie latami przerzucać paczki od kurierów, bo to mnie zniechęca. 

Proszę więc o poradę.

Pokój 12m, dobrze zaadaptowany akustycznie, tylko podstawkowe, max rozstaw kolumn 2,25m i muszą stać blisko scian bocznych, z tyłu luz, tylko czarne, z dużym detalem, bas nie jest priorytetem, potrzebny szczegół, scena. Słucham muzyki pod kątem analitycznym, gatunki to głównie jazz, rock artystyczny, worldmusic, a więc raczej to, co wiąże się z wirtuozerią wykonania, złożoną harmonią, improwizacją w wydaniu live. Źródło to prawie wyłącznie plyty cd, sacd, raczej dobre i bardzo dobre wydania. Budżet 12k (za parę). 

To co tak sobie wymyśliłem to:

Monitor Audio gold 100 6g 

Audiovector R1 Signature 

BW 705 S3

Mam możliwość wypożyczenia tych kolumn, bo głównie chodzi o to jak się zaprezentują u mnie, ale moze to zupełnie zły trop...? Poza tym jak dla mnie w tym budżecie jest spory wybór ale nie chcę szukać po omacku i nie będzie mi się chciało porównywać iluś tam zestawów bo oszaleję. Chciałem wytypować 2 gora 3 i je posłuchać u siebie. Ale które? 

Jeśli ktoś coś to będę bardzo wdzięczny.

Pozdrawiam.