soberowy Napisano 19 godzin temu Napisano 19 godzin temu Adamie @kaczadupa nie przestajesz zaskakiwać, doceniam i szanuję 😀 Odnośnie Quada, cytat za magazynem AUDIO "Brzmienie Bez żalu i nostalgii. Dynamiczne, żywe i otwarte. Pełne werwy, muzycznie wszechstronne, bezpośrednie i angażujące. Mocny, sprawny bas, błyszcząca góra, nie mniej ekspresyjna średnica. Naturalność przez wyrazistość, nie przez ocieplenie. Gra tak samo radośnie, jak wygląda." Podoba mi się, ten opis mi się podoba. Czekam na Twoje potwierdzenie 😉 Odpisz, cytując
kaczadupa Napisano 18 godzin temu Autor Napisano 18 godzin temu (edytowany) 13 minut temu, soberowy napisał: Podoba mi się, ten opis mi się podoba. Czekam na Twoje potwierdzenie 😉 Przypomnij mi, gdzie piszemy ? A, na Forum Audio. No to potwierdzam. Gryphon Diablo 300 na sterydach. Ps. Jaram się Quad-em bardziej jak Diablo. Edytowano 18 godzin temu przez kaczadupa Odpisz, cytując
tomek4446 Napisano 18 godzin temu Napisano 18 godzin temu 53 minuty temu, kaczadupa napisał: Jaram się Quad-em bardziej jak Diablo. Nie dziwię się , ja też się jaram, ale żona nie pozwala kupić 2 Odpisz, cytując
kaczadupa Napisano 18 godzin temu Autor Napisano 18 godzin temu (edytowany) 4 minuty temu, tomek4446 napisał: ale żona nie pozwala kupić O, to ja w tym miejscu muszę pochwalić moją żonę bo nie dość, że uwielbia brzmienie Harbeth M30.3XD2 i nawet namawiała mnie na ich kupno to jeszcze ostatnio sama zamawia mi sprzęty z @Q21 w uwagach do zamówienia pisząc - prezent dla kochanego męża. Edytowano 17 godzin temu przez kaczadupa 2 Odpisz, cytując
Rega Napisano 17 godzin temu Napisano 17 godzin temu (edytowany) 3 minuty temu, kaczadupa napisał: nawet namawiała mnie na ich kupno to jeszcze ostatnio sama zamawia mi sprzęty z @Q21 w uwagach do zamówienia pisząc - dla kochanego męża. To Ty na rękach powinieneś ją nosić. Ja, co najwyżej, słyszałem ,,kiedy te graty zabierzesz z salonu?'' @tomek4446 - bo Asia dba o Twój słuch i zdrowie (również psychiczne😉)! Edytowano 17 godzin temu przez Rega 2 Odpisz, cytując
soberowy Napisano 17 godzin temu Napisano 17 godzin temu (edytowany) Pięknie Adam @kaczadupa. Nie chcę zaglądać Ci w metrykę, ale zbliża Ci się 50-tka, ja na 40-tkę sprezentowałem sobie SCM40, tak tylko delikatnie sugeruję Do Diablo mogłyby pasować Edytowano 17 godzin temu przez soberowy 1 1 Odpisz, cytując
kaczadupa Napisano 17 godzin temu Autor Napisano 17 godzin temu 2 minuty temu, soberowy napisał: zbliża Ci się 50-tka, ja na 40-tkę sprezentowałem sobie SCM40 Rozumiem, że masz na myśli ofertę ATC. Uważam, że to oczywista oczywistość. Odpisz, cytując
tomek4446 Napisano 17 godzin temu Napisano 17 godzin temu 53 minuty temu, kaczadupa napisał: że uwielbia brzmienie Harbeth M30.3XD2 i nawet namawiała mnie na ich kupno to jeszcze ostatnio sama zamawia mi sprzęty z @Q21 Nie chcecie mnie może adoptować ? Sam się ubieram , jem i chodzę do kibla , normalnie bezobsługowo 52 minuty temu, Rega napisał: bo Asia dba o Twój słuch i zdrowie (również psychiczne😉)! Nie mogę Roman powiedzieć , nie narzekam. 3 Odpisz, cytując
kaczadupa Napisano 17 godzin temu Autor Napisano 17 godzin temu Daj zjeść spokojnie kolację. Mało się nie udławiłem ze śmiechu. Odpisz, cytując
soberowy Napisano 17 godzin temu Napisano 17 godzin temu 4 minuty temu, kaczadupa napisał: Rozumiem, że masz na myśli ofertę ATC. Uważam, że to oczywista oczywistość. Oczywista oczywistość, aczkolwiek zawsze możesz oszukać system i się odmłodzić do 20-latka 2 Odpisz, cytując
Rega Napisano 17 godzin temu Napisano 17 godzin temu @kaczadupaAle miałbyś wypasione (w sprawach audio) i osłuchane dziecko!!! 2 Odpisz, cytując
tomek4446 Napisano 16 godzin temu Napisano 16 godzin temu 15 minut temu, Rega napisał: Ale miałbyś wypasione (w sprawach audio) i osłuchane dziecko!!! Przypomniała mi się rozmowa w sprawie pracy mojego kumpla, jak rekruter zapytał go o zainteresowania. " Lubię muzykę klasyczną , dobrą literaturę , pisze wiersze i dobrze się napier...am " I o dziwo dostał tę robotę 3 Odpisz, cytując
tomasz1w Napisano 15 godzin temu Napisano 15 godzin temu Rekruterzy... poziom nowego pokolenia w tym zawodzie zwala z nóg, dosłownie. Sorry za off top. Dla zachowania równowagi, poniżej fotka z testu Terry'ego, pełna zawartość tutaj: https://www.pursuitperfectsystem.com/a-hifi-legend-returns-quad-33-and-303-pre-power-review/ 5 Odpisz, cytując
majkel74 Napisano 15 godzin temu Napisano 15 godzin temu 1 godzinę temu, tomek4446 napisał: " Lubię muzykę klasyczną , dobrą literaturę , pisze wiersze i dobrze się napier...am " I o dziwo dostał tę robotę No bo w sumie to na bramce nie przeszkadza zamiłowanie do muzyki czy literatury 2 Odpisz, cytując
Adamo666 Napisano 15 godzin temu Napisano 15 godzin temu Ależ się pięknie dałem nabrać hahaha Swoją drogą - @kaczadupa-moim zdaniem dystrybutor Gryphona (jeśli tu jest) powinien zdecydowanie udostępnić Ci tego klocka do testów. Osobiście jestem zwolennikiem podpinania wyższej klasy wzmacniaczy do tej samej lub niższej klasy kolumn - oczywiście w klasie HiFi. 1 Odpisz, cytując
soberowy Napisano 14 godzin temu Napisano 14 godzin temu 34 minuty temu, Adamo666 napisał: Osobiście jestem zwolennikiem podpinania wyższej klasy wzmacniaczy do tej samej lub niższej klasy kolumn - oczywiście w klasie HiFi. Ciekawa teza, mam trochę inne doświadczenia. U mnie lepiej sprawdzało się podejście odwrotne. To jednak kolumny w największym stopniu kształtują charakter dźwięku i finalny efekt w pokoju. Jasne, wzmacniacz musi mieć odpowiednią kontrolę i wydajność, ale moim zdaniem łatwiej wydobyć więcej z elektroniki niż przeskoczyć ograniczenia słabszych kolumn. Masz może jakieś konkretne przykłady zestawów, gdzie droższy wzmacniacz z tańszymi kolumnami dał lepszy efekt? 2 Odpisz, cytując
pairtick Napisano 8 godzin temu Napisano 8 godzin temu 7 godzin temu, tomasz1w napisał: Dla zachowania równowagi, poniżej fotka z testu Terry'ego I znowu kolumny przy bocznych ścianach ☹️ Odpisz, cytując
muda44 Napisano 6 godzin temu Napisano 6 godzin temu 17 godzin temu, tomek4446 napisał: Wiem , że nie powinienem , ale to wygrzewanie wszystkiego w audio , to już staje się lekką przesadą. A co do Gryphona to np. wg. mojego serwisanta, który trochę tego przerzucił robiąc serwis dla salonów audio , Gryphon skończył się równo z rokiem 2000 Niestety im sprzęt wyższej klasy tym wygrzewanie ma większe znaczenie. Czyli sprzęt czy tam kable po wygrzewaniu przeważnie dają wyraźnie inne brzmienie a niektóre zupełnie inne. 15 godzin temu, soberowy napisał: Słuchałeś SCM7? 😀 Słuchałem wiele monitorów w przeróżnych zakresach cen i jakości i to zawsze proteza basu, skali i dynamiki. Dlatego od lat coraz większe podłogówki Odpisz, cytując
Rafał S Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu 20 godzin temu, muda44 napisał: jestem zwolennikiem dużych kolumn Jak większość z nas. Niestety wymagają one też większego pomieszczenia. Po pierwsze z uwagi na ilość i zejście basu, po drugie - trzeba fizycznie jakoś je upchnąć w pokoju i zapewnić przyzwoite odsunięcie od ścian. 2 godziny temu, muda44 napisał: Słuchałem wiele monitorów w przeróżnych zakresach cen i jakości i to zawsze proteza basu, skali i dynamiki. Dlatego od lat coraz większe podłogówki Zdradzisz, jakie paczki masz teraz, na jakiej powierzchni grają i czym je napędzasz? 1 Odpisz, cytując
muda44 Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu Monitory na podstawkach zajmują często podobną ilość miejsca co podłogówki. Często też monitory są strojone z podbiciem średniego basu więc dobrze zestrojona podłogówka może mieć mniejsze problemy z ustawieniem, wzbudzaniem niż monitory. Podłogówka, dobra podłogówka nie oznacza od razu strojenia w V czy podbicie basu a wręcz przeciwnie. Świetnym tego przykładem sa Polki R700 które chwalę na forach. Są ładnie liniowo zestrojone ale potęga, zejście basu poza zasięgiem jakichkolwiek monitorów. Kolumn miałem wiele, ciężko by było mi na szybko policzyć ile. Kiedyś też DIY a od lat kupuję, wypożyczam różne wynalazki i niektóre z nich modyfikuję, próbuję wycisnąć co się da z projektu. Od kilku lat pracuję nad jak najlepszym połączeniem kina domowego z jak najlepszym stereo. Obecnie salon 24m i 3m wysoki a połączony szerokimi przejściami z 3 innymi pomieszczeniami o sporej kubaturze. Obecny odsłuch to z około 5 metrów a obecne kolumny to po zakończonej niedawno modyfikacji z poprawkami i już raczej w wersji finalnej Magnaty Transpuls 1500 napędzane modyfikowanym Denonem AVC 4800H. Najbrzydsze kolumny jakie miałem ale po obecnych zmianach jednocześnie najlepiej grające 2 Odpisz, cytując
Adamo666 Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu 10 godzin temu, soberowy napisał: Ciekawa teza, mam trochę inne doświadczenia. U mnie lepiej sprawdzało się podejście odwrotne. To jednak kolumny w największym stopniu kształtują charakter dźwięku i finalny efekt w pokoju. Jasne, wzmacniacz musi mieć odpowiednią kontrolę i wydajność, ale moim zdaniem łatwiej wydobyć więcej z elektroniki niż przeskoczyć ograniczenia słabszych kolumn. Masz może jakieś konkretne przykłady zestawów, gdzie droższy wzmacniacz z tańszymi kolumnami dał lepszy efekt? W sumie zastosowałem skrót myślowy w mojej wypowiedzi - co zaburzyło jej sens. Oczywiście zgadzam się z Tobą w 100% - kolumny w kwestii kształtowania dźwięku to podstawa. Chodziło mi natomiast o to, że często kolumny średniej klasy po podpięciu wyższej klasy wzmacniacza mogą naprawdę zadziwiająco dobrze zagrać- oczywiście wyższej klasy wzmacniacz z wyższej klasy kolumnami zagra o wiele, wiele lepiej. Z moich doświadczeń -testowałem budżetowe bowersy (tania seria 300 i nieco wyższa 600) oraz Zollery z różnymi wzmacniaczami od taniego Marantza, przez dzielony zestaw atolla serii 200 po integrę Bladeliusa. Różnice w dźwięku były spore - co ciekawe najbardziej słyszalne w serii 600. Ameryki nie odkryłem hehe ale doświadczenie samo w sobie było „fajne”. Reasumując -w moim przypadku -średniej klasy kolumny (600tki) w połączeniu z wyższej klasy wzmacniaczem zagrały zadziwiająco dobrze. 1 Odpisz, cytując
Rafał S Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu 12 minut temu, muda44 napisał: Obecnie salon 24m i 3m wysoki a połączony szerokimi przejściami z 3 innymi pomieszczeniami o sporej kubaturze. Obecny odsłuch to z około 5 metrów Kawał pomieszczenia. W dodatku (jak wynika z liczb) o podstawie dalekiej od kwadratu. W takim pokoju można szaleć - gratuluję i zazdroszczę. Odpisz, cytując
Kraft Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu 2 godziny temu, muda44 napisał: Słuchałem wiele monitorów w przeróżnych zakresach cen i jakości i to zawsze proteza basu, skali i dynamiki. Dlatego od lat coraz większe podłogówki Z tego co piszesz, słuchasz w ogromnej kubaturze. Nic dziwnego, że monitory się w niej nie sprawdzają:). 1 Odpisz, cytując
audiowit Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu Adam, swietny dowcip. Ja sie zlapalem. 1 Odpisz, cytując
Kraft Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu A jak tu się nie złapać, skoro w audiofilii, im działanie mniej racjonalne, to tym bardziej prawdopodobne:) 2 Odpisz, cytując
Recommended Posts