Skocz do zawartości

Wasze systemy...

npl

Recommended Posts

Dnia 4.11.2024 o 17:05, Nie wszystko wiedzący napisał:

To wynika z matematyki.

Powierzchnia membrany głośnika 18-calowego

Powierzchnia: około 254,47 cali²

Liczba głośników potrzebnych, aby dorównać powierzchni jednego 18-calowego głośnika:

Głośniki 10-calowe

Powierzchnia jednego głośnika: około 78,54 cali²

Liczba potrzebna: 4 głośniki

Tylko, jak wynika z parametrów Twojego głośnika 18" vs kolumny 10" i 15", to do czego są potrzebne te cztery głośniki.

2 godziny temu, pairtick napisał:

Recommended reflex enclosure: 153 L / 28,5 Hz

Czyli jakiegoś szału z 

Te ze zdjęć mają podaje -6db to w  może realnie słychać na nich może od 45hz albo nawet wyżej. 

W symulacji dla BMS 18N862 w obudowie bass-reflex o pojemności 153 litrów strojonej na 28,5 Hz, można zaobserwować, że głośnik osiąga spadek -3 dB w okolicach 28,5 Hz. Po tej częstotliwości odpowiedź zaczyna gwałtownie spadać, osiągając około -10 dB w pobliżu 20 Hz. 

Fs głośnika bms18n862  to 25hz ja mam strojenie niżej obudowy. Realnie pokryte całe pasmo w pomieszczeniu. W obudowie ok 200l

Screenshot_20241109-230805_Chrome.jpg

Wykres do rekomendowanej obudowy br strojenia na 28hz

1 godzinę temu, pairtick napisał:

Tylko, jak wynika z parametrów Twojego głośnika 18" vs kolumny 10" i 15", to 

Si dosyć składnie odpowiedziało

1. Wydajność i moc

Większy głośnik (np. 18") ma większą powierzchnię membrany, co pozwala na generowanie głębszego i mocniejszego basu. Mniejsze głośniki (np. 10" czy 15") muszą wytworzyć wystarczającą ilość powietrza, aby dorównać wydajnością większemu głośnikowi.

Aby osiągnąć podobną wydajność basową, przyjmuje się, że kilka mniejszych głośników może być potrzebnych, ponieważ jeden mniejszy głośnik (np. 10") nie jest w stanie wygenerować tej samej ilości powietrza i ciśnienia akustycznego co większy głośnik. Zasadniczo, żeby dorównać 18-calowemu głośnikowi w zakresie basu, cztery 10-calowe głośniki mogłyby być w stanie zapewnić podobną efektywność, choć z pewnymi różnicami w charakterystyce dźwięku.

2. Pasmo przenoszenia

Większy głośnik, np. 18", może wytwarzać bardzo niskie częstotliwości (poniżej 30 Hz), które są trudne do osiągnięcia przez mniejsze głośniki. Mniejsze głośniki, takie jak 10", mogą być w stanie dostarczyć solidny bas, ale ich pasmo przenoszenia będzie bardziej ograniczone, zwłaszcza w najniższych rejestrach. Aby dorównać 18" w kwestii głębokości basu, potrzeba by było co najmniej dwa lub trzy głośniki 15-calowe, które lepiej odwzorowują niższe częstotliwości.

3. Efektywność

Efektywność głośników (czyli zdolność przekształcania energii elektrycznej na akustyczną) również ma duże znaczenie. Większe głośniki często są bardziej efektywne w produkowaniu basu, zwłaszcza przy wyższych mocach. Więc aby mniejsze głośniki dorównały większym pod względem głośności, często trzeba ich więcej, aby zapewnić odpowiednią moc.

Podsumowanie:

Aby dorównać 18-calowemu głośnikowi w zakresie basu i mocy, potrzebujesz czterech 10-calowych głośników lub dwóch/trzech 15-calowych głośników.

Warto jednak zauważyć, że większe głośniki, takie jak 18", mają naturalną przewagę w generowaniu bardzo niskich częstotliwości i głębokiego basu, co jest trudniejsze do osiągnięcia za pomocą mniejszych głośników.

W praktyce odpowiedź zależy od tego, jakie częstotliwości chcesz osiągnąć i jak mocno chcesz odczuwać bas.

Każdy z tych głośników będzie miał różny charakterystyki dźwięku, więc warto dobrać je w zależności od oczekiwań.

Warto również zaznaczyć, że powyższe punkty dotyczą głośnika. W przypadku kolumny głośnikowej ważny jest projekt i już nawet dwa głośniki 10" w odpowiedniej obudowie potrafią zejść do 20hz przy małym spadku aczkolwiek nie będą one tak wydajne jak jeden głośnik 18". Jako alternatywę można zastosować cztery głośniki 10" w odpowiedniej obudowie.

1 godzinę temu, Nie wszystko wiedzący napisał:

Podsumowanie:

Aby dorównać 18-calowemu głośnikowi w zakresie basu i mocy, potrzebujesz czterech 10-calowych głośników lub dwóch/trzech 15-calowych głośników.

Warto jednak zauważyć, że większe głośniki, takie jak 18", mają naturalną przewagę w generowaniu bardzo niskich częstotliwości i głębokiego basu, co jest trudniejsze do osiągnięcia za pomocą mniejszych głośników.

W praktyce odpowiedź zależy od tego, jakie częstotliwości chcesz osiągnąć 

No właśnie, jakie to częstotliwości chcemy osiągnąć, poniżej 40 Hz?

tapatalk_800174791.gif.1b1999094eba32f282d4c3445f89a0e3.gif

1 godzinę temu, Nie wszystko wiedzący napisał:

Te ze zdjęć mają podaje -6db to w  może realnie słychać na nich może od 45hz albo nawet wyżej. 

W symulacji dla BMS 18N862 w obudowie bass-reflex o pojemności 153 litrów strojonej na 28,5 Hz, można zaobserwować, że głośnik osiąga spadek -3 dB w okolicach 28,5 Hz. Po tej częstotliwości odpowiedź zaczyna gwałtownie spadać, osiągając około -10 dB w pobliżu 20 Hz. 

Aha, czyli opierając się na SYMULACJI jakichś tam głośników, podważasz POMIARY kolumn?

Dajcie spokój. Przecież widać, że facet nie ma pojęcia o czym mówi. Kolumny są oparte na przetwornikach do kolumn dyskotekowych. Dyskusja o napieprzaniu basem i darciu ryja z horna.

Kef 107 mają spadek -2dB przy 20hz. Pomiar z 2m.

Nie wszystkowiedzacy czy masz freqency response swoich kolumn? Pan Paweł udostepnił Ci wykres? Chwali się, że mierzy kolumny. Podaj proszę wykres, a nie pytasz sztucznej inteligencji "co lepsze". No litosci...

Rozumiem, ze horn projektowany pod ten driver i te kolumny? Opowiesz nam o szczegolach, czy to odlew lejka ?

Gdyby uzytkownicy tego forum chcieliby sluchac w ten sposob kupiliby sobie kolumny estradowe lub dyskotekowe, nie wiem... Polaudio np. Bylyby skonstruowane i przemierzone przez firmę, ktora sie w tym specjalizuje. I pewnie byloby taniej i lepiej ;)

Spróbuj na forum Estrada i Studio. Ciekawe co powiedza na Twoje konstrukcje.

Proszę czytać ze zrozumieniem. Wszystko wielokrotnie napisałem.  Nie rozumiem dyskusji z ludźmi, którzy biorą cześć wypowiedzi interpretują bez kontekstu i jeszcze mnie z forum chcą wygonić bo mam inne poglądy. Będę pisał na tym forum bo mogę.

Si w takich kwestiach świetnie się sprawdza. Jest obiektywna. Obiektywna w sprawdzaniu i weryfikowaniu informacji i danych. Nie ja sobie powiedziałem bo tak uważam tylko taka jest ogólna wiedza. Nie ma tutaj czynnika ludzkiego. Nawet wspomniała że są kolumny który schodzą do 20hz przy 10'  ale oczywiście pewnie tak się zdenerwowałeś że nie doczytałeś do końca. Jezeli nie jesteś w stanie tego przyjąć to jest to twój problem. Ignorancją jest nie brać pod uwagę obiektywnego narzędzia, które nie stoi za moją czy Twoją racja.

Głośniki estradowe dobrej jakości są lepsze od głośników domowych dobrej jakości. Przyjmują większa moc, mają większą efektywność, kwestia doboru głośnika i strojenia. Jedynym minusem jest to że są większe.

Nie mam zamiaru człowieku toczyć z tobą bitwy na słowa.  I kim jesteś że zabraniasz komuś pisać na forum. Nikomu nie szkodzę moim podejściem do tematu. Możesz sobie słuchać swoich małych głośników mnie jest nic do tego. Proszę się nie obrażać na ogólną wiedzę. 

Przedstawianie jakichkolwiek danych nie ma najmniejszego sensu jak widać skoro ogólne informacje wiedzy nie tajemnej nie są baranie pod uwagę bo nie zgadza się z twoimi poglądami. Prawda w tym przypadku jest jedna i si świetnie to opisała. Sam możesz zadać takie pytania w oparciu o istniejącą wiedzę. Tu wszedł aspekt emocjonamy bo jak wspomniałem jak można kogoś z forum wyganiać. 

Masakra 

Nikt Cię nie wygania. Po prostu tam znajdziesz wieksze zrozumienie, albo i nie :). Nie zdenerwowałem się.  Powtarzasz jak mantrę o zejsciu kolumn, ktorego i tak pewnie u Ciebie nie ma, nie martwi Cię, ze Twoje przetworniki nawet nie pokrywają calego pasma. Nie widzielismy "wielu Twoich wzmacniaczy", nie widzielismy wykresu Twoich kolumn, zresztą żadnych parametrow.

pytalem Cie o przedwzmacniacz. Rozumiem, ze nawet o nim nie pomyslaleś, bo wrazenie na Tobie robi 1200 czy 2400W.

Dlaczego nie kupileś kolumn dyskotekowych ?

Czynnik ludzki w projektowaniu i sluchaniu jest kluczowy :)

Widzę, że cos tam jeszcze dopisaleś.

W tym wypadku podanie danych ma sens. Bo te kolumny prawdopodobnie mają robić wrazenie, a nie grać. A to 2 rozne rzeczy. Podalem Ci pasmo przenoszenia Kef 107. Miesci się w zakresie +/- 2 dB w zakresie 20-20 000hz. Poprosze o dane techniczne Twoich kolumn wlaśnie po to zeby wykluczyc czynniki nieobiektywne. A najlepiej wykres czestotliwosci.

Kefy maja 10' przetworniki.

Myslę, ze to forum juz na tyle wyewoluowało, ze wiekszość uzytkowników kuma jaka jest rożnica w jakosci dźwieku z zestawu domowego w stosunku do dyskoteki, gdzie i tak są lepsze warunki akustyczne niz u Ciebie w domu ( z tego co widzę na zdjeciach).

13 godzin temu, RoRo napisał:

Kefy zeszły Ci aż do ogrodu 😉 a niskie  tony (właściwie to całe pasmo) wręcz poszły w świat!

Na zdjęciu to właśnie PRZYSZŁY. Tak wyglądały w momencie, kiedy do mnie trafiły. Teraz maja odnowione powierzchnie drewniane. Napisałem DREWNIANE, bo tylko wewnętrzna płyta służaca do mocowania niskotonowców jest wykonana z płyty. Obudowa jest z klejonki drewnianej, dodatkowo fornirowana.  Nawiasem mówiąc, poprzedni właściciel wymienił je na Jamo 606, bo jego żone lepiej komponowały się w salonie. Niektórzy wolą się nie narażać i poświęcają wspaniałe rzeczy, aby tylko mieć święty spokój. 😉. Czasem, jednak ustępstwa powinny mieć swoje granice.

3 godziny temu, audiowit napisał:

I pewnie byloby taniej i lepiej ;)

I po co to było?

Nie lepiej wyjść na spacer zanim coś takiego nabazgramy. Ktoś jest za bardzo zadowolony z tego jak mu gra to mu przyp....le. 

W audio najpiękniejsze jest to, że można osiągnąć szczęście na tysiąc różnych sposobów a każdy z nas szuka czegoś innego. :)

Ależ, Panowie i Panie - dziś srodek długiego weekendu. Nie psujmy swarami tych nielicznych dni, kiedy można robić co się chce, a NIE MUSI. Lepiej posłuchać tego czym się dysponuje i nawet w najtańszych systemach poszukać dobrych stron, bez wchodzenia w szczegóły. Życie jest krótkie i zazwyczaj  bez sporów na forum, przynosi nam i tak wystarczająco dużo przykrych niespodzianek.  

Edytowano przez Rega

8 godzin temu, Nie wszystko wiedzący napisał:

Głośniki estradowe dobrej jakości są lepsze od głośników domowych dobrej jakości. Przyjmują większa moc, mają większą efektywność, kwestia doboru głośnika i strojenia. 

Z tym że na estradzie, tnie się wszystko poniżej 40 Hz.

9 godzin temu, Nie wszystko wiedzący napisał:

Niczego nie podważyłem.  Producent kolumn sam podał parametry -6db dla zestawów które przedstawiłeś.  Proszę czytać ze zrozumieniem u nie wyciągać pochopnych wniosków 

No jak nie, jak tak. 

Cytat

Te ze zdjęć mają podaje -6db to w może realnie słychać na nich może od 45hz albo nawet wyżej. 

Czytając dyskusji przypomniały mi się lata młodości. Miałem kolegę który miał zajawkę na audio. Nie pamiętam dokładnie jaki miał sprzęt, ale były to jakieś sprzęty dyskotekowe. W pamięci utkwiła mi "tuba", jak mawiał kolega. Był to gigantyczny głośnik niskotonowy z wielkim przetwornikiem. Kolega mieszkał w bloku i nie był zbyt lubiany bo jak włączał muzykę to sąsiadom spadały talerze z szafek. Jak siedziało się u niego, w około 12m pokoju na kanapie, to po 15 minutowym 'odsluchu' plecy miało się niezle wymasowane. The Prodigy niosło się na całe osiedle. Generalnie szpan był, ale nie dało się tego długo słuchać. Totalny jazgot i walenie basu. I teraz wiem, że w muzyce szukam czegoś zupełnie innego. Ale zgadzam się, że każdemu może się podobać co innego, byłyby nie umilać wszystkim sąsiadom popołudnia swoim "basikiem". 

16 minut temu, pairtick napisał:

BTW, tak sobie przeglądając forum w kwestii tzw. zejścia, trafiłem na ten album. 

O który tam konkretnie utwór chodziło? 

Screenshot_20241110-171726.jpg.617e856deda323b79b092738ce697729.jpg

To nie jest dobry przykład realizacji z tzw zejściem.

To dobry przykład na drive, punch, dynamikę woofera, ewentualnie drivera subwoofera. 

28 minut temu, AudioTube napisał:

To nie jest dobry przykład realizacji z tzw zejściem.

Właśnie o tym napisałem😉

kolego @pairtick

Napisz na pw, podam worek utworów na subbas, ten ok 30Hz.

7 minut temu, pairtick napisał:

czyli dudnienie na 70-80 Hz

I na to jest rozwiązanie, bez wystawiania kolumn na dwór.