Skocz do zawartości

Wasze systemy...

npl

Recommended Posts

1 godzinę temu, Kraft napisał:

Myślę, że wibracje to jeden z tych istotniejszych problemów w audio."

Wpis użytkownika Kraft w temacie "Wibracje i drgania" -  27 listopada 2018 roku.

A 21 maja 2019 roku wrzuciłem nawet na forum przepis na nóżki antywibracyjne własnego pomysłu.

To nadal dość późno 🤭

Poza tym ten niby "wlasny" pomysł jest znany od wielu lat tak naprawdę. 

Druga sprawa, że nie u każdego filcyki i miękkie "plastelinki" się sprawdzą, u mnie nie do przyjęcia pod kolumnami, czy standami.

Może u kogoś z żywą akustyką I sprzetem się to sprawdza, ale u mnie zawsze był efekt rozmycia konturów, ogólnego zmiękczenia całego pasma i zbytniej gladkości na górze.

Tak, że ten... 😉

Zamiast filcu za to świetnie sprawdza się korek i tutaj też są różne efekty, zależy od grubości korka i jego faktury, granulacji.

1 godzinę temu, Chyba Miro 84 napisał:

nie są zgodne z prawdą i posiadają charakter prowokacji.

W 2018 r. to ja już byłem dawno po takich domoroslych zabawach, które przynosiły losowe efekty, czasem zupełnie marne, czasem troszkę lepsze. Zatem nadal uważam, że to prawda.

Stąd wolę rozwiązania firm, które mają większe i lepsze zaplecze i doświadzaenie, a które dają o wiele lepsze efekty i możliwości. 

Owszem, to kosztuje niestety.

Na razie Jaro jest na etapie wygaszania drgań pod kolumnami, mamy jeszcze urządzenia audio tzw. elektronika. Tu efekty też bywają zdumiewające,  pomijam stawianie tej elektroniki na mebelkach z płyty meblowej z IKEI. Czyli jeszcze daleka droga kolego przed kolegą Kraftem 😉

Edytowano przez DiBatonio

Jacek, jedno jest pewne. Nikt otwarcie nie przyzna Ci racji na temat roznego grania wzmacniaczy, dac, kabli itd. Czyli nabijania się ileś lat z tego voodo. No bo jak przyznać się do błedow i narazić swoj autorytet wśrod tych wszystkich wszystkowiedzacych, ale majacych niewielkie doświadczenie ;) fotumowiczów. 

Natomiast jak pojawil się materiał "Reduktora szumu" o oczywistych oczywistościach o ktorych mowimy od dawna to zapadla cisza...

Na forum bez problemu mozna ciagnąć watek o akustyce, majac 2 panele, czy o wimm nie majac  porownania z niczym innym. Forum daje nieograniczone mozliwości :)

Teoretycznie to jedna i druga strona moze miec racje albo sie mylic.

Dlaczego jakims cudem, z tego co widac, tutaj tylko jedna strona ma racje a druga to nowicjusze, amatorzy, nie wiedzacy jak sluchac uzytkownicy sprzetu audio. Ciekawe , ze Ci ktorzy sie z pewnymi zalozeniami czy rezultatami nie zgadzaja, sa wysmiewani. Ci co sie zgadzaja to swoje chlopy. 

Przeciez to jest forum, kazdy moze swoje zdanie miec, przedstawic resultaty swoich testow, tylko ze tutaj jest taka mala grupa osob ktore nie dopuszczaja do glosu nikogo, kto nie spiewa tak jak oni. A jak sie odwazy, to jest wysmiewany albo obrazany.

2 minuty temu, Artur Brol napisał:

Przeciez to jest forum, kazdy moze swoje zdanie miec, przedstawic resultaty swoich testow, tylko ze tutaj jest taka mala grupa osob ktore nie dopuszczaja do glosu nikogo, kto nie spiewa tak jak oni. A jak sie odwazy, to jest wysmiewany albo obrazany

Ale jaka grupa? Kto? Illuminati? :)

50 minut temu, audiowit napisał:

Jacek, jedno jest pewne. Nikt otwarcie nie przyzna Ci racji na temat roznego grania wzmacniaczy, dac, kabli itd. Czyli nabijania się ileś lat z tego voodo. No bo jak przyznać się do błedow i narazić swoj autorytet wśrod tych wszystkich wszystkowiedzacych, ale majacych niewielkie doświadczenie ;) fotumowiczów. 

Dobrze powiedziane, ja nie chciałem aż tak bezpośrednio, bo niejednokrotnie za taką bezpośredniość mi się dostawało, że atakuję i że tylko po to tu jestem, że cham i takie tam.

Nareszcie ktoś to dostrzega, co zresztą się ceni, czas odważniej o tym mówić. 

Tylko się cieszyć, że wreszcie ktoś zaczął dostrzezgać wpływ wibroakustyki na brzmienie i nie tylko w aspekcie kolumn.

Lepiej późno niż wcale, widać niektórzy potrzebują czasu i upływu lat, moje pierwsze zabawy na poziomie niektórych tutaj były jakieś 15 lat temu, może nawet wcześniej. 

Ale nieważne i dobrze, że temat zaistniał, niech się rozwija.

Chociaż mam swoje zdanie na temat lepienia na przysłowiowym kolanie takich fikuśnych rozwiązań, to warto temat rozwijać, rozpowszechniać. 

Byleby nikt nie dorabiał do swoich "odkryć" jakiś ideologii i nie przypisywał sobie wynalezienia koła na nowo, bo za chwilę będzie chciał opatentować coś, co już od dawna zostało odkryte i opatentowane.

A, że komuś umknęło, to już inna sprawa 🤭

Ja tam słyszę, ze wzmacniacze potrafią różnie grać.

Nóżki u siebie w kolumnach mam podobnie zrobione jak te podrzucone przez @Rega, czyli kolec w gumie ;) 

Zastanawiam się właśnie bardzo mocno na IsoAcoustic Gaia w ich miejsce. Podłoga to gres. No i mam dylematy.

Czy zastosowanie tych wibroizolatorów ma większy sens, jeśli już ma te kolce w gumie?

Drugi dylemat, to czy jak już mnie przekonacie, że warto to czy brać te do 32kg, czy te do 54kg. Jedna kolumna waży 29,8kg. 

22 minuty temu, Chmarski napisał:

Ja tam słyszę, ze wzmacniacze potrafią różnie grać.

Nóżki u siebie w kolumnach mam podobnie zrobione jak te podrzucone przez @Rega, czyli kolec w gumie ;) 

Zastanawiam się właśnie bardzo mocno na IsoAcoustic Gaia w ich miejsce. Podłoga to gres. No i mam dylematy.

Czy zastosowanie tych wibroizolatorów ma większy sens, jeśli już ma te kolce w gumie?

Drugi dylemat, to czy jak już mnie przekonacie, że warto to czy brać te do 32kg, czy te do 54kg. Jedna kolumna waży 29,8kg. 

Nie znam osób, które by nie były zadowolone z isoacoustic Gaia.

Kolce, to nie najlepsze rozwiązanie, Soundcare Superspike  nie wiem, czy znasz też mają kolec w podstawce. Ale wypadają bardzo słabo, ba chyba nawet recenzenci je źle oceniali, a przecież znani są z naciągania i lobbowania na rzecz testowanych dongli.

A tu popatrz, nie udało się.

Czy te 32kg to obciążenie dla 4 sztuk Gai, czy dla jednej sztuki?

Jeśli dla 4 szt, to brałbym te do 54kg pisałem już wyżej na przykładzie dobierania izolatorów Vibrapoda.

Nie obciąża się takich nóżek niemal ich maksymalną dopuszczalną wagą, a 29,8kg kolumna niemal sięga tego maksymalnego obciążenia.

9 minut temu, DiBatonio napisał:

Jeśli dla 4 szt, to brałbym te do 54kg pisałem już wyżej na przykładzie dobierania izolatorów Vibrapoda.

Chilera 500 pln drożej.

Jak wyliczałem w ich kalkulatorze to wskazuje na Gaia III, czyli te mniejsze. Jednak próbowałem kilka razy tych wyliczeń i czasami dorzucał też ekstra te Gaia II.

A może dwie słabsze i dwie mocniejsze  per kolumna? 

Zobaczę ile mi wyjdzie jutro za pramp, wkładkę i kable do gramofonu. Najwyżej poczekam jeszcze miesiąc.

Edytowano przez Chmarski

14 minut temu, Chmarski napisał:

Różne mają. Myślałem podobnie do Ciebie, że jak jestem przy granicy to lepiej wziąć takie co to bez problemu sobie poradzą. Tym bardziej, że ten kalkulator na stronie też mi je czasem wyrzucał.

Będę kombinował 😀

Ale ja nie tylko tak myślę, ja to wiem również z doświadczenia 😉

Sam widzisz, że jednak kalkulator również sugeruje powyższe założenia.

Mnie najlepsze efekty przynosiły właśnie tak dobrane izolatory, że waga urządzenia była w środku zakresu  wagi jaki przenoszą izolatory. 

Dlatego uważam, że bezpieczniej jest wziąć ten komplet, który można obciążyć do 54kg, przy wadze Twoich kolumn 29,8kg będzie O.K. trochę ponad środek ich zakresu obciążenia.

Nie wiem, czy jasno się wyrażam, staram się łopatologicznie, żeby „wszyscy” zrozumieli 😉

5 minut temu, DiBatonio napisał:

Dlatego uważam, że bezpieczniej jest wziąć ten komplet, który można obciążyć do 54kg, przy wadze Twoich kolumn 29,8kg będzie O.K. trochę ponad środek ich zakresu obciążenia.

Nie wiem, czy jasno się wyrażam, staram się łopatologicznie, żeby „wszyscy” zrozumieli 😉

Jak dla mnie jasno. Chwilę się wahałem czy mała masa jak na te mocniejsze nie będzie rubrobic problemu, ale w tym przypadku nie powinno. W końcu to ma izolować.

W innych przypadkach (np. ustawienie igły gramofonu) mała masa mogłaby negatywnie wpływać, ale raczej nie w tym zastosowaniu.

Przed chwilą, Chmarski napisał:

Jak dla mnie jasno.

Nie Ciebie miałem na myśli 😉

2 minuty temu, Chmarski napisał:

Chwilę się wahałem czy mała masa jak na te mocniejsze nie będzie rubrobic problemu, ale w tym przypadku nie powinno. W końcu to ma izolować.

Zatem wiesz już które wziąć, chyba, że masz na tyle energii i zaparcia, żeby sprawdzić u siebie jedne i drugie. Ale nie wiem, czy nie szkoda na to czasu.