MariuszZ Napisano 15 godzin temu Napisano 15 godzin temu 12 minut temu, Artur Brol napisał: Kurcze jest jakis urok w tych lampowcach. 😍 Tylko czemu taki kosztowny? 🤣 Znaczy te duotriody od ruskich, z lat 50-60 tych ubiegłego wieku można wyhaczyć dość tanio, ok. 100 - 200 zł sztuka. Te zachodnie niestety już są droższe. Te Janki 600- 800 para, ale 6B4G z lat 40- tych to koszt ok. 1500- 2000 za parę. Dziwię się, że chińskie manufaktury nie ogarnęły tematu 6B4G jak zrobili to z 2A3 czy 300B. Pozdrawiam. M Odpisz, cytując
Artur Brol Napisano 14 godzin temu Napisano 14 godzin temu (edytowany) Coz, wiedza co maja, i jak audiofile sobie te lampy cenia. Wiec korzystaja. Edytowano 14 godzin temu przez Artur Brol Odpisz, cytując
pairtick Napisano 14 godzin temu Napisano 14 godzin temu 42 minuty temu, Artur Brol napisał: Kurcze jest jakis urok w tych lampowcach. 😍 Żeby to jeszcze grało 😁 Odpisz, cytując
Rafał S Napisano 14 godzin temu Napisano 14 godzin temu 4 minuty temu, pairtick napisał: Ja tam wolę MOSFET 😇 Jedno z drugim się nie wyklucza. A raczej jedno z drugimi. I trzecimi. Oraz czwartymi... 1 Odpisz, cytując
audiowit Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu 13 godzin temu, MariuszZ napisał: Tylko czemu taki kosztowny? 🤣 Znaczy te duotriody od ruskich, z lat 50-60 tych ubiegłego wieku można wyhaczyć dość tanio, ok. 100 - 200 zł sztuka. Te zachodnie niestety już są droższe. Te Janki 600- 800 para, ale 6B4G z lat 40- tych to koszt ok. 1500- 2000 za parę. Dziwię się, że chińskie manufaktury nie ogarnęły tematu 6B4G jak zrobili to z 2A3 czy 300B. Pozdrawiam. M Nie ma co narzekać. Nie wiem czy zerkales na 2a3 lub 211 z epoki... Nie wspomne o 300B Odpisz, cytując
MariuszZ Napisano 53 minuty temu Napisano 53 minuty temu Nie narzekam. Między innymi dlatego jest u mnie 6B4G. Dostępność i cena lamp NOS jest nieporównywalnie korzystniejsza od tych wspomnianych przez Ciebie. Poza tym ruskich 6C4C z kartonu całkiem sporo w obiegu dzięki sporym zapasom. Wszystkie państwa bloku wschodniego używały ruskiego sprzętu, zakładów naprawczo remontowych było sporo więc i pełnych kartonów lamp do wymian było w magazynach. Znalezienie nieużywanych NOS zatem nie jest trudnym wyzwaniem. Ostatnio brałem z Mołdawi po 100 pln za sztukę. Myślałem, że ich żywotność jest słaba, ale na jednej parze grałem 4 lata i nie ma żadnych oznak zużycia. Czasami przekładałem te zapasowe do wzmacniacza żeby je "potrenować" Lampy z zapasów powinny od czasu do czasu się pogrzać. W jednostkach wojskowych były nawet procedury i formularze do trenowania lamp. Kontrole gospodarcze i nadzór techniczny rygorystycznie rozliczały ich prowadzenie i rzetelność. Oczywiście nie wszystkie muszą, głównie te droższe, magnetrony, klistrony, lampy z falą bieżącą, ale i zwykłe lampy mocy. Pozdrawiam. M Odpisz, cytując
Recommended Posts