MariuszZ Napisano Środa o 17:04 Napisano Środa o 17:04 12 minut temu, Artur Brol napisał: Kurcze jest jakis urok w tych lampowcach. 😍 Tylko czemu taki kosztowny? 🤣 Znaczy te duotriody od ruskich, z lat 50-60 tych ubiegłego wieku można wyhaczyć dość tanio, ok. 100 - 200 zł sztuka. Te zachodnie niestety już są droższe. Te Janki 600- 800 para, ale 6B4G z lat 40- tych to koszt ok. 1500- 2000 za parę. Dziwię się, że chińskie manufaktury nie ogarnęły tematu 6B4G jak zrobili to z 2A3 czy 300B. Pozdrawiam. M Odpisz, cytując
Artur Brol Napisano Środa o 17:26 Napisano Środa o 17:26 (edytowany) Coz, wiedza co maja, i jak audiofile sobie te lampy cenia. Wiec korzystaja. Edytowano Środa o 17:27 przez Artur Brol Odpisz, cytując
pairtick Napisano Środa o 17:26 Napisano Środa o 17:26 42 minuty temu, Artur Brol napisał: Kurcze jest jakis urok w tych lampowcach. 😍 Żeby to jeszcze grało 😁 Odpisz, cytując
Rafał S Napisano Środa o 17:35 Napisano Środa o 17:35 4 minuty temu, pairtick napisał: Ja tam wolę MOSFET 😇 Jedno z drugim się nie wyklucza. A raczej jedno z drugimi. I trzecimi. Oraz czwartymi... 1 Odpisz, cytując
audiowit Napisano Czwartek o 06:52 Napisano Czwartek o 06:52 13 godzin temu, MariuszZ napisał: Tylko czemu taki kosztowny? 🤣 Znaczy te duotriody od ruskich, z lat 50-60 tych ubiegłego wieku można wyhaczyć dość tanio, ok. 100 - 200 zł sztuka. Te zachodnie niestety już są droższe. Te Janki 600- 800 para, ale 6B4G z lat 40- tych to koszt ok. 1500- 2000 za parę. Dziwię się, że chińskie manufaktury nie ogarnęły tematu 6B4G jak zrobili to z 2A3 czy 300B. Pozdrawiam. M Nie ma co narzekać. Nie wiem czy zerkales na 2a3 lub 211 z epoki... Nie wspomne o 300B Odpisz, cytując
MariuszZ Napisano Czwartek o 07:32 Napisano Czwartek o 07:32 Nie narzekam. Między innymi dlatego jest u mnie 6B4G. Dostępność i cena lamp NOS jest nieporównywalnie korzystniejsza od tych wspomnianych przez Ciebie. Poza tym ruskich 6C4C z kartonu całkiem sporo w obiegu dzięki sporym zapasom. Wszystkie państwa bloku wschodniego używały ruskiego sprzętu, zakładów naprawczo remontowych było sporo więc i pełnych kartonów lamp do wymian było w magazynach. Znalezienie nieużywanych NOS zatem nie jest trudnym wyzwaniem. Ostatnio brałem z Mołdawi po 100 pln za sztukę. Myślałem, że ich żywotność jest słaba, ale na jednej parze grałem 4 lata i nie ma żadnych oznak zużycia. Czasami przekładałem te zapasowe do wzmacniacza żeby je "potrenować" Lampy z zapasów powinny od czasu do czasu się pogrzać. W jednostkach wojskowych były nawet procedury i formularze do trenowania lamp. Kontrole gospodarcze i nadzór techniczny rygorystycznie rozliczały ich prowadzenie i rzetelność. Oczywiście nie wszystkie muszą, głównie te droższe, magnetrony, klistrony, lampy z falą bieżącą, ale i zwykłe lampy mocy. Pozdrawiam. M Odpisz, cytując
MacieQ Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu U mnie małe przemeblowanie i mały zakup. TV poszedł na stojak - wzmak (teraz na idealny luft 😁), CD i kondy wyjechały na górę szafki a reszta została "przesiedlona" na środeczek. A zakupowo to doszedł tylko nowy drut zasilający ...większe zakupy są przewidziane na przyszły rok 🤘 5 Odpisz, cytując
Recommended Posts