Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

@tomek4446 było się nabijać ze starszego kolegi?😉. Nieskromnie przypomnę, miałem już Wiima, kiedy na forum jeszcze mało kto go widzial. 

A odnośnie oklejania to musiałbym robić wytłoczony napis, a to wyższa szkoła jazdy🙂. Poza tym w stanie takim jak jest teraz to pasuje mi do platformy magnetycznej. Który z ,,nabijających się,, ma taką???

Żarty z rana. a szczególnie w niedzielę są bardzo wskazane. Szczególnie po sobocie zapełnionej pracą od rana do wieczora. 

Napisano (edytowany)
4 godziny temu, pairtick napisał:

mam taki sam stół. Spokojnie ze trzydzieści lat ma 👍

Mój ma pięć. Zrobiłem go sam , bo był mi potrzebny pod lapka. A , żeby można było szybko przesuwać to dodałem kółka. I kto tu wychodzi na kustosza?😝. A ten zrobiłem przed tygodniem - potrzebny mi na balkon. I jeszcze odnośnie muzeum - przypomnę się Wam , kiedy będziecie poszukiwali muzealnych lamp. Ceny antyków rosną w zastraszającym tempie. Ten się śmieje , kto się śmieje ostatni.🤣 Nie mylić ze słabym poczuciem humoru.

IMG_20251011_145127.jpg

Edytowano przez Rega
Napisano
2 godziny temu, Rega napisał:

Mój ma pięć. Zrobiłem go sam , bo był mi potrzebny pod lapka. A , żeby można było szybko przesuwać to dodałem kółka.

Mój kółek nie ma, ale pod monitorem Compaq 17" na Trinitronie nie pękał 😀 

8w7qfl2zd6u91.jpg

Napisano (edytowany)

Czasy Sony Trynitron doskonale pamiętam a szczególnie pamięta je mój kręgosłup:) Troche się tych kolorów sprzedawało, naprawiało.

Dzisiaj przyszedł czas na pierwszy odsłuch długo oczekiwanych kolumn Saba 840f. Kolumny od 2  lat czekały na swoje 5 minut i to jest ten moment.

Są to trudno dostępne 70 litrowe monitory z początku lat 70 tych. Trudno dostępne bo sporadycznie pojawiają się na portalach a ogłoszenia trwają z reguły 5 minut…

Jest to konstrukcja strojona już pod wzmacniacze/amplitunery na tranzystorach germanowych chociaż rocznik zobligowuje do grania również z lampą.  Co ciekawe jest to ostatnia konstrukcja tego producenta w oparciu o owalne papierzaki. Pod koniec lat 60 tych Saba wypuściła całą serię podobnych kolumn np modele box III, box IV czy też kultową 5 z 15” wofferem.  Tutaj mamy 12” bas już z mocniejszym napędem wytrzymującym moc ciągłą 45w, średnica to potężny owal 15x22cm. Do tego owalne przetworniki średnio wysokotonowe oraz super tweeter Audax made in France na aluminiowej membranie. Regulacja tłumienia przetwornika średnio i wysokotonowego. Wykonanie jak to w niemieckich konstrukcjach na wysokim poziomie- cewki w zwrotnicy powietrzne, wysokiej klasy potencjometry drutowe, wszystko pięknie podpinane. Waga kolumny 20kg. 
W kolumnach wymieniono zawieszania górne w przetworniku Audax oraz kilka kondensatorów w zwrotnicy na zbieżne z oryginałem. 
Jak to gra - pięknie. Z samego założenia papierowe membrany , solidny basowiec i owalne przetworniki na średnicy robią robotę. Kolor kolumn biały - jest oryginalny. Taki kolor był często spotykany u producentów takich jak Saba, TFK, Braun. 
Kolumny zostają u mnie na stałe jako n-ty zestaw. Pod lampę, german jak znalazł!

IMG_9901.jpeg

IMG_9902.jpeg

IMG_9904.jpeg

IMG_9903.jpeg

IMG_9905.jpeg

Edytowano przez elektron6
Napisano (edytowany)
26 minut temu, tomek4446 napisał:

Piękna konstrukcja. Tak się Tomek zastanawiam , czy w tych czasach to nie dźwięk był priorytetem. Mogli przecież okleić fornirem orzech włoski , dać pięć warstw lakieru ...... A nie dali , dlaczego ? :) 

Na pewno była to bardzo istotna kwestia gdyż mocno stawiano na jakość dźwięku i jakość wykonania. Systemy pomiarowe do analizy dźwięku dopiero raczkowały i tak naprawdę stroiło się kolumny na ucho/ słuch w warunkach rzeczywistych. Duża konkurencja powodowała, iż zabiegani o Klientów. Saba, TFK, Grundig, Elac, Canton, Wigo, Isophon, Braun musiały się mega starać o Klienta. 

Edytowano przez elektron6
Napisano
1 godzinę temu, tomek4446 napisał:

Piękna konstrukcja. Tak się Tomek zastanawiam , czy w tych czasach to nie dźwięk był priorytetem. Mogli przecież okleić fornirem orzech włoski , dać pięć warstw lakieru ...... A nie dali , dlaczego ? :) 

Nie wiem czy wtedy okleiny meblowe były  stare to i brzydkie:)

Gra pewnie tak samo. Celulozowe/papierowe membrany, a co się z tym materiałem dzieje po pół wieku to chyba wszyscy wiedzą.