Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
8 minut temu, Adi777 napisał:

tylko TV zmieniłem z 65 cali na 120

A to wiele wyjaśnia , faktycznie jak się dokładniej przyjrzałem .... tak to te same :) 

14 minut temu, Rega napisał:

doszedł do etapu budowy drugiego systemu:)

Przy szóstym dopiero zacznie wyprzedawać , tak jest w naszym kodeksie audiofila. Czyli kolega idzie starym utartym szlakiem.

A tak jeszcze o gwarancji. Do dzisiaj nie mogę uwierzyć , że ludzie zaakceptowali fakt , iż sam producent/dystrybutor namawia do wykupienia dłuższej gwarancji .Przecież jest to ewidentną sugestią , że kupowany przez nas towar może się zrąbać po dwóch latach , czyli jego jakość jest żadna. I to przechodzi. Jak to mówią , za moich czasów nikt by czegoś takiego nawet nie dotknął.

Napisano
6 minut temu, tomek4446 napisał:

Przecież jest to ewidentną sugestią , że kupowany przez nas towar może się zrąbać po dwóch latach , czyli jego jakość jest żadna. I to przechodzi. Jak to mówią , za moich czasów nikt by czegoś takiego nawet nie dotknął.

Można to też inaczej zinterpretować  - producent jest tak pewny swego, że po prostu w ten sposób ma czysty zysk na naiwnych.  

Napisano (edytowany)

@tomek4446 - masz rację. To zwyczajne naciąganie klienta. No, ale jeśli ktoś chce.... . Sprawdza się w 1% zakupów. Ja, np wolę kupić sprzęt z zagranicznej linii dystrybucji, z normalną gwarancja, ALE o ok 1/3 taniej. Polska , to jednak DZIWNY KRAJ, jak kiedyś mówił ZULU GULA (zainteresowani pewnie pamiętają). 

PS Przypomina to trochę opłatę dystrybucyjną w sprzedaży energii elektrycznej. Dostawca pobiera od nas kasę za to  ze raczył nam, sprzedać energię:)

Edytowano przez Rega
Napisano
4 godziny temu, Rega napisał:

Przypomina to trochę opłatę dystrybucyjną w sprzedaży energii elektrycznej. Dostawca pobiera od nas kasę za to  ze raczył nam, sprzedać energię:)

Z tym, że koszty utrzymania infrastruktury są stałe.

Napisano

Trzeba przyznać, że Leben ładnie sobie radzi z napędzeniem ART. Lampy Sylvania plus ruskie lampy mocy dobrze sobie poczynają w kwestii dynamiki. Oczywiście względem wzmacniacza Sony dynamika jest mniejsza, ale nie wkurza. Ostatnio słucham bardzo dużo muzyki elektronicznej i wyjątkowo przyjemnie to brzmi. Częściej tez słucham bliżej kolumn, jest tu mniej niskich, są znacznie bardziej zwięzłe, ale spokojnie slucha się bez korekcji względem starego miejsca odsłuchowego. 

20251227_110842.jpg

20251227_111426.jpg

Napisano
1 minutę temu, kaczadupa napisał:

Nie miałeś przypadkiem aktywnych Buchardt? Czy to już było i jednak w dłuższym czasie się nie spodobało? Chyba nie jestem na bieżąco.

Tak miałem. Z pół roku, albo lepiej zamieniłem się z Witkiem. Świetny zestaw all in one. Witek nawet tez je gdzieś już opisywał. Ciężko sie do nich o coś konkretnego dowalić. W okolicach 10-12 tysiecy za używane jeśli sie chce mieć system kompaktowy to bardzo dobra opcja. 

Z czasem jednak zwyciężył u mnie pierdolnik w glowie i wróciłem na stare śmieci tzn nie takie stare bo wszystko zmieniłem praktycznie tylko juz w konkretniejszym kierunku. Trafiła sie okazja dobrze kupic ART, wzmacniacz główny tez już mam (obecnie na przeglądzie), do tego teraz będę szedł w kierunku ogarniania dalej pokoju i czasem jakiejś odskoczni jak nuda złapie. 

1 minutę temu, Rega napisał:

Michał, jak rasowy audiofil, przynajmniej raz na miesiąc wymienia sprzęt:)

O dokladnie :) w niektórych sprawach jestem stały w innych lubię zmiany ;), ale dzięki temu poznałem juz sporo tematów od D przez AB po A klase, stare, nowe wzmacniacze, kolumny, DSP, all in one itd itd trzeba wszystkiego posmakować. 

Napisano

No, właśnie i dlatego uważam Cię za audiofila. Nie to co u mnie - jak postawię jakiś sprzęt to po roku na podłodze powstaje rzut pionowy od kurzu , a za sprzetem myszy gniazda robią , bo są spokojne, ze nikt nie zakłóci im spokoju:) No i dlatego NIGDY nie uważałem się za audiofila, a tym bardziej za kogoś znającego się na sprzęcie. Po prostu czasem zdarza mi się trochę posłuchać:)

Napisano (edytowany)
25 minut temu, Rega napisał:

jak postawię jakiś sprzęt to po roku na podłodze powstaje rzut pionowy od kurzu , a za sprzetem myszy gniazda robią , bo są spokojne, ze nikt nie zakłóci im spokoju:)

Dziwne… bo wyglądają tak zwiewnie i lekko, że aż się prosi o szybkie podmiany. Podchodzisz, bez wysiłku podnosisz i przestawiasz w każde inne wolne miejsce w pokoju.  

Co innego monitory po 7kg każdy.  :) 

Edytowano przez kaczadupa
Napisano
8 minut temu, kaczadupa napisał:

wyglądają tak zwiewnie i lekko, że aż się prosi o szybkie podmiany.

W razie przeprowadzki poproszę Cię o pomoc w przenoszeniu. Szczególnie Altec. Wiem, ze nie odmówisz pomocy koledze:)

Napisano (edytowany)

Spokojnie! - wszystkie o wadze pow 33kg, są na kółkach lub na samojezdnych platformach:) Muszą , bo wyobraź sobie starego dziada, targającego kolumienki o wadze 75kg/szt:)

Edytowano przez Rega
Napisano (edytowany)

@tomek4446 - w tej chwili zaledwie 9 kompletów:( (ale nic ciekawego). W tym pięć w pokoju odsłuchowym. Więcej się nie mieści:) Jedne, podłogówki, bardzo odpowiednie do lampy (na przetwornikach Peerless i Vifa - po serwisie w Salto, we Wrocławiu) na zbyciu , bo mi przeszkadzają we wchodzeniu.  

Edytowano przez Rega