DiBatonio Napisano 5 maja 2022 Udostępnij Napisano 5 maja 2022 @Rega Spoko, fajnie, że zarzuciłeś ten link, warto wiedzieć. Ja i tak za bardzo nie mam miejsca na kolejne urządzenie, ale kto wie, takiego Meridianka bym przyjął, bo to zacne granko. Swoją drogą czytałem, że Accu DP75 jest spoko, ale cena już też pewno swoje waży. Dnia 28.04.2022 o 12:07, Fafniak napisał: Można się śmiać z narzekania na ciężar odtwarzaczy, ale mój przykład jest dowodem na to ze jednak waga gra rolę. Parę lat temu zakupiłem MF E61 Wadą jego było to że nawet lekkie puknięcie w obudowę mogło spowodować błędy. Wyklejenie w środku matą (bitumiczną?) oraz od spodu i od góry spowodowało zwiększenie wagi, może sztywności- problem zniknął Marcinie, bo to często niedoceniany, ale jednocześnie wyśmiewany aspekt wibroakustyka. Swojego czasu każde urządzenie miałem wyklejone matami bitumicznymi 😉 Zresztą są producenci urządzeń, którzy fabrycznie nakładają taką matę na pokrywy lub w newralgiczne miejsca. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 5 maja 2022 Udostępnij Napisano 5 maja 2022 52 minuty temu, DiBatonio napisał: Swojego czasu każde urządzenie miałem wyklejone matami bitumicznymi Ciekawe - ze ta od spodu odtwarzacza nabrała takiej dziwnej lepkości - cos jak rozwulkanizowująca sie guma na niektórych pilotach RTV Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DiBatonio Napisano 5 maja 2022 Udostępnij Napisano 5 maja 2022 @Fafniak Nie wiem jakiej używałeś, ale może od ciepła. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 5 maja 2022 Udostępnij Napisano 5 maja 2022 No kurcze.. właśnie nie bardzo, bo rzadko używam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 5 maja 2022 Udostępnij Napisano 5 maja 2022 46 minut temu, misiek x napisał: Polsce taki sam był kiedys na olx dwa razy droższy. Pewnie był NARODOWY i dlatego Wy to nie jesteście w ogóle patrioci , zamiast wspomóc budżet , by było na plakaty rządowe jak to jest nam dobrze , w odróżnieniu od reszty świata, to Wy jakimś Belgom ... ech. 3 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Melo-man Napisano 6 maja 2022 Udostępnij Napisano 6 maja 2022 (edytowany) 17 godzin temu, DiBatonio napisał: Jak bym miał przeprosić się z CD, to właśnie coś takiego bym zanabył. Przeprosić? Dla mnie na chwilą obecną nie ma nic lepszego. Jak masz dobrego playera, to nie musisz szukać plików DSD czy nawet płyt SACD. Poza tym - w plikach i SACD nie masz wszystkiego. Winyl też jest dla mnie super i gdybym dzisiaj rozpoczynał kolekcjonowanie, to bym się zastanawiał na tym formatem. Minusem - użytkowanie nośnika. Tutaj CD jest zdecydowanie lepszy. Ale brzmienie, barwa, urok - tutaj wygrywa winyl. Oczywiście mówimy o prawdziwych wydaniach czarnego krążka, a nie jakiś "skarbach" z Biedronki. Poza tym strumieniowanie póki co oferuje jednak zauważalnie gorszą jakość niż CD. 17 godzin temu, Rega napisał: https://www.dba.dk/cd-afspiller-accuphase-dp/id-1088377638/ Accuphaseów sporo różnych w ofercie, ale mojej marki wzmacniacza tam nie ma. Pewnie, jak duńczyk kupi, to nie chce sprzedać. 🙃 Edytowano 6 maja 2022 przez Melo-man literówki Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dedal Napisano 6 maja 2022 Udostępnij Napisano 6 maja 2022 10 minut temu, Melo-man napisał: Accuphaseów sporo różnych w ofercie, ale mojej marki wzmacniacza tam nie ma. Pewnie, jak duńczyk kupi, to nie chce sprzedać. 🙃 Fakt ,jak bym miał UNITRA-DIORA też bym się nie pozbywał 😂 . Pzdr 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DiBatonio Napisano 6 maja 2022 Udostępnij Napisano 6 maja 2022 (edytowany) 1 godzinę temu, Melo-man napisał: Przeprosić? Dla mnie na chwilą obecną nie ma nic lepszego. Tak, przeprosić. Od ładnych paru lat już nie mam CD Playera i jakoś nie widzę sensu powrotu. Gdybym wrócił to w jednym celu, żeby wykorzystać czasem w torze słuchawkowym. Nie widzę sensu dlatego, że robiłem na sobie testy z CD vs rip tej samej plyty przez DAC, lub z innych źródeł jak Tidal, Qobuz. Każdy ma własne doświadczenia i odczucia, skoro Tobie gra lepiej z CD Playera, to O.K. i masz pewno rację, nie chce z tym dyskutować nawet. Edytowano 6 maja 2022 przez DiBatonio Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Melo-man Napisano 6 maja 2022 Udostępnij Napisano 6 maja 2022 1 godzinę temu, DiBatonio napisał: Każdy ma własne doświadczenia i odczucia, skoro Tobie gra lepiej z CD Playera, to O.K. i masz pewno rację, nie chce z tym dyskutować nawet. Oczywiście, rozumiem. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Amarok Napisano 6 maja 2022 Udostępnij Napisano 6 maja 2022 3 godziny temu, Dedal75 napisał: Fakt ,jak bym miał UNITRA-DIORA też bym się nie pozbywał 😂 . Pzdr A ja ciągle mam 😀. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 6 maja 2022 Udostępnij Napisano 6 maja 2022 2 godziny temu, DiBatonio napisał: Od ładnych paru lat już nie mam CD Playera i jakoś nie widzę sensu powrotu. A ja po odmalowaniu zaczynam ponownie używać niesprzedawalnego Original 2008F - gwarantującego dziwną przyjemność odtwarzania "fizjologicznego" przyjemnego:) 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dedal Napisano 6 maja 2022 Udostępnij Napisano 6 maja 2022 29 minut temu, Amarok napisał: A ja ciągle mam 😀. Duńczyk ?🤔😊 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Amarok Napisano 6 maja 2022 Udostępnij Napisano 6 maja 2022 1 godzinę temu, Dedal75 napisał: Duńczyk ?🤔😊 No co ty, NARODOWY, ja patriota. 😉 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DiBatonio Napisano 6 maja 2022 Udostępnij Napisano 6 maja 2022 2 godziny temu, Fafniak napisał: A ja po odmalowaniu zaczynam ponownie używać niesprzedawalnego Original 2008F - gwarantującego dziwną przyjemność odtwarzania "fizjologicznego" przyjemnego:) Marcinie, Ty masz jeszcze drapaka przecież nie za wiele tego dobrego i fizjologicznego grania, co? 😉 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 6 maja 2022 Udostępnij Napisano 6 maja 2022 Ale mam też RME + końcówka N-core - zastanawiam sie nad kupieniem starszych CANTONÓW : https://www.olx.pl/d/oferta/glosniki-canton-karat-100-w-dobrym-stanie-CID99-IDORXzz.html I wtedy będe miał w sumie 4 możliwośći lampa + RME + cantony vs lampa + RME + RLS oberon II lub RME + Ncore + canton vs RME + Ncore + RLS Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rega Napisano 6 maja 2022 Udostępnij Napisano 6 maja 2022 @Fafniak- Dlaczego niesprzedawalny? Ktoś właśnie w Danii chce sprzedać za 5000 koron (3150zł) https://www.dba.dk/cd-afspiller-andet-maerke/id-1090320090/ Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 6 maja 2022 Udostępnij Napisano 6 maja 2022 35 minut temu, Rega napisał: @Fafniak- Dlaczego niesprzedawalny? Ktoś właśnie w Danii chce sprzedać za 5000 koron (3150zł) https://www.dba.dk/cd-afspiller-andet-maerke/id-1090320090/ heh u nas za 900zł ludzie nie chcieli kupić - to wolałem zostawić dla siebie 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DiBatonio Napisano 6 maja 2022 Udostępnij Napisano 6 maja 2022 39 minut temu, Fafniak napisał: U nas za 900zł ludzie nie chcieli kupić - to wolałem zostawić dla siebie No weź...., serio? Może wygląd odstrasza, taki kosmiczny.🙂 Dla mnie klasa. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 6 maja 2022 Udostępnij Napisano 6 maja 2022 Niestety nie ma emotki wzruszenie ramion Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DiBatonio Napisano 6 maja 2022 Udostępnij Napisano 6 maja 2022 Hahahaha. Trzeba napisać do admina, niech zrobią.😆 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 6 maja 2022 Udostępnij Napisano 6 maja 2022 No to jednak nie to samo Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Matt Daemon Napisano 6 maja 2022 Udostępnij Napisano 6 maja 2022 Mija kilka lat prób uzyskania dźwięku, który miałby być tym docelowym 😉 matko całe wiadro błędów, pytań, testów..... ciągle zastanawialem się ile trzeba wydać żeby poczuć satysfakcję ha ha. Dziś mam już wrażenie, że ta przygoda nie kończy się nigdy.... ale jest pasjonująca i mega uczy.... nie tylko tematu czyt. merytoryki ale głównie pokory 🙂 Mimo tego, że to raczej budżetowy secik to trafił wreszcie między uszy. Pierwotnie źródło top - stream z volumio w Nuc. Po zakupie gramofonu Dual 714q i wlożeniu w niego odrobiny zaangażowania stał się głównym źródłem. No ale.... zawsze chciałem sluchać i oglądać..... szkoda było nie obejrzeć kultowych koncertów Genesis... Claptona.... Pinków .... Sade etc. Upolowałem Oppo 83se z wyodrębnioną sekcją audio. Chciałem zrobić moda u Dana Wrighta no i po krótkiej z nim korespondencji - rozczarowanie. Nie podejmie się, mimo że wykonał bardzo udanego moda tego modelu. Wpadło w międzyczasie kilka płyt SACD - cieszą, to prawda... ale po wrzuceniu dobrego flaczka aż czasem przykro słuchać cdeka. Choć przyznam, od czasu do czasu poplumka Knopflerem czy innym Oldfieldem 😉 Po zmianie klumn, sprzedaży Magnata Mr780 wpadł do kompletu z Kappami 8.2i Vincenty Sv-226 beż zadnych MK na 4 lampiszonkach. Mimo, że fabrycznie pozbawiony zdalnego sterowania wraz kolumnami uwydatnił wiele niedoskonałości Oppo. Ale... po wyposażeniu się w pre klona z sansui g9000 gramofon wrócił na podium i zajął miejsce nr 1. Na koniec powiem tak..... każde ze źródeł potrafi dać nieco innych odczuć odsłuchowych... zmiany są dobre. IMO nie warto koncentrować się tylko na jednym. Poniżej kilka fotek. Może nie za miliony ale za to daje satysfakcję i wrażenia jakich poszukiwałem zarażony dźwiękiem starego dobrego Nordmende. Pzdr kolegów z forum, bo niejednokrotnie rady od Was pozwalały unikać większych wtop 😉 20220505_204126.mp4 8 3 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FromBorg Napisano 6 maja 2022 Udostępnij Napisano 6 maja 2022 19 minut temu, Matt Daemon napisał: Mija kilka lat prób uzyskania dźwięku, który miałby być tym docelowym 😉 matko całe wiadro błędów, pytań, testów..... ciągle zastanawialem się ile trzeba wydać żeby poczuć satysfakcję ha ha. Dziś mam już wrażenie, że ta przygoda nie kończy się nigdy.... ale jest pasjonująca i mega uczy.... nie tylko tematu czyt. merytoryki ale głównie pokory 🙂 Mimo tego, że to raczej budżetowy secik to trafił wreszcie między uszy. Pierwotnie źródło top - stream z volumio w Nuc. Po zakupie gramofonu Dual 714q i wlożeniu w niego odrobiny zaangażowania stał się głównym źródłem. No ale.... zawsze chciałem sluchać i oglądać..... szkoda było nie obejrzeć kultowych koncertów Genesis... Claptona.... Pinków .... Sade etc. Upolowałem Oppo 83se z wyodrębnioną sekcją audio. Chciałem zrobić moda u Dana Wrighta no i po krótkiej z nim korespondencji - rozczarowanie. Nie podejmie się, mimo że wykonał bardzo udanego moda tego modelu. Wpadło w międzyczasie kilka płyt SACD - cieszą, to prawda... ale po wrzuceniu dobrego flaczka aż czasem przykro słuchać cdeka. Choć przyznam, od czasu do czasu poplumka Knopflerem czy innym Oldfieldem 😉 Po zmianie klumn, sprzedaży Magnata Mr780 wpadł do kompletu z Kappami 8.2i Vincenty Sv-226 beż zadnych MK na 4 lampiszonkach. Mimo, że fabrycznie pozbawiony zdalnego sterowania wraz kolumnami uwydatnił wiele niedoskonałości Oppo. Ale... po wyposażeniu się w pre klona z sansui g9000 gramofon wrócił na podium i zajął miejsce nr 1. Na koniec powiem tak..... każde ze źródeł potrafi dać nieco innych odczuć odsłuchowych... zmiany są dobre. IMO nie warto koncentrować się tylko na jednym. Poniżej kilka fotek. Może nie za miliony ale za to daje satysfakcję i wrażenia jakich poszukiwałem zarażony dźwiękiem starego dobrego Nordmende. Ani trochę się z Toba nie zgodzę – źródło powinno być jedno, tak jak cały tor, dopasowane do naszego gustu. To pozwala skupić się na muzyce zamiast zabawy w wybieranie... Ale... Całkowicie szanuje Twoja filozofie i podziwiam to co wrzuciłeś na zdjęciach (nie za duszno tam kolumnom?) . Ilu nas, tyle opinii i trochę szkoda, ze cześć próbuje wmusić pozostałym swoje gusta i wyśmiewać wszystko co od nich odbiega. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Matt Daemon Napisano 6 maja 2022 Udostępnij Napisano 6 maja 2022 2 minuty temu, FromBorg napisał: Ani trochę się z Toba nie zgodzę – źródło powinno być jedno, tak jak cały tor, dopasowane do naszego gustu. To pozwala skupić się na muzyce zamiast zabawy w wybieranie... Ale... Całkowicie szanuje Twoja filozofie i podziwiam to co wrzuciłeś na zdjęciach (nie za duszno tam kolumnom?) . Ilu nas, tyle opinii i trochę szkoda, ze cześć próbuje wmusić pozostałym swoje gusta i wyśmiewać wszystko co od nich odbiega. A z tym wybieraniem to jest u mnie tak, że czasem trafiam na wydanie, które lepiej brzmi na czarnym placuszku szczególnie te epokowe, inne na flaczku a jeszcze inne na cdeku... choć to rzadziej. Co do kolumn....mają zapas z tyłu ok. 1m po bokach to już niestety ograniczenie miejsca odsłuchu 😞 zapewne lepiej by im było dalej od aiebie niż te 2.2 m ale z drugiej strony skoro już tak muszą stać to miejsce do słuchania jest mniej więcej tam gdzie być w takiej konfiguracji powinno 😉 Tak zgadzam się... to hobby pasja, które powinny zbliżać pasjonatów a nie dzielić. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FromBorg Napisano 6 maja 2022 Udostępnij Napisano 6 maja 2022 4 minuty temu, Matt Daemon napisał: Tak zgadzam się... to hobby pasja, które powinny zbliżać pasjonatów a nie dzielić. Tak i dlatego naprawdę nie rozumiem potrzeby niektórych wmuszania innym swojej opinii i punktu widzenia. Co do miejsca – jeśli nie ma więcej to ścian nie rozepchniesz. Na pewno gra to wszystko fajnie 18 minut temu, J4Z napisał: Ty to chłopie jesteś prowokator Taki przyczajony 😏 A niech Ci będzie, ale, tak dla przykładu, ja nie mam potrzeby włażenia na watki osób odmawiających kablom wpływu na brzmienie systemu, ale te osoby będą się wpieprzac i fajdac wszędzie gdzie chce się o kablach porozmawiać. Ba, nawet nie zakładają swoich w rodzaju „kabli nie słychać” a wyłącznie obszczywaja wszystko co im nie pasuje. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts