Artur Brol Napisano 1 grudnia 2023 Udostępnij Napisano 1 grudnia 2023 Nie ma w przypadku sprzetu audio, przepisow ze producent musi przez tyle I tyle lat, byc w stanie dostarczyc czesci zamiennych? Cos takiego chyba, w przypadku samochodów jest. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
elektron6 Napisano 1 grudnia 2023 Udostępnij Napisano 1 grudnia 2023 Przepisy są w powijakach a jeśli będą to pójdzie to w tym kierunku iż moduł będzie dostępny ale cena będzie tak zaporowa że wiadomo… już dzisiaj możesz naprawić każdy jeden sprzęt AGD, RTV - nie ma problemu tylko jak to zrobić jak nowa pralka kosztuje 1500 zł a sterownik do tej pralki 1000zł. Kto się zdecyduje? Prawie nikt. To jest tak skalkulowane aby i tak kupić nowe. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur Brol Napisano 1 grudnia 2023 Udostępnij Napisano 1 grudnia 2023 I znów, poczekamy zobaczymy. Tylko czy ten nowy sprzęt, naprawdę tak często się psuje? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 1 grudnia 2023 Udostępnij Napisano 1 grudnia 2023 Częściej. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RLC2 Napisano 1 grudnia 2023 Udostępnij Napisano 1 grudnia 2023 4 minuty temu, Artur Brol napisał: Tylko czy ten nowy sprzęt, naprawdę tak często się psuje? No właśnie też zadaję to samo pytanie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur Brol Napisano 1 grudnia 2023 Udostępnij Napisano 1 grudnia 2023 Częściej? Dziwne ze wciąż produkują a nie zajmują się naprawianiem tego co się popsuło. 😁 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RLC2 Napisano 1 grudnia 2023 Udostępnij Napisano 1 grudnia 2023 Wszystko wina księgowych 🙂 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RLC2 Napisano 1 grudnia 2023 Udostępnij Napisano 1 grudnia 2023 Nowe auta też się psują już nie zrobimy nimi po milion kilometrów jak kiedyś W123 takie czasy trzeba z tym żyć. Mam nadzieję że nie będzie gorzej 😉 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur Brol Napisano 1 grudnia 2023 Udostępnij Napisano 1 grudnia 2023 Nie bedzie tak zle.👍 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 2 grudnia 2023 Udostępnij Napisano 2 grudnia 2023 6 godzin temu, RLC2 napisał: Wszystko wina księgowych 🙂 I nas. Kupując niskiej klasy produkty napedzamy tą machinę. Wiem, że to utopia, ale gdyby wszyscy zwracali uwagę na jakość, wymagali trwałości to wymusiliby na producentach większą dbałość, bezawaryjność. Audio to akurat pikuś. Rynek samochodowy lepiej to obrazuje. Te wszystkie samochody z papieru i z silnikami od pralek tak dobrze się sprzedają bo -mają fajne wyswietlacze -zintegrowane odswierzacze powietrza -setki mozlowosci konfiguracji -bezobslugowe parkowanie -aplikacje A nikt nie stanie w salonie i nie tupnie nogą i powie ja bedę jeżdzil ponad 5 lat i chcę prawdziwy samochod, a nie gadżet. I nie dać się zbyc cwaniakom wmawiajacym, że ekologia itd. Bo to gowno prawda. To samo w audio. No tylko... wiecie... wszystko co pożądne musi kosztować. 5 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rega Napisano 2 grudnia 2023 Udostępnij Napisano 2 grudnia 2023 (edytowany) 10 godzin temu, Artur Brol napisał: Dziwne ze wciąż produkują a nie zajmują się naprawianiem tego co się popsuło To wcale nie jest dziwne. To nowa produkcja napędza koniunkture i poprawia stan finansowy firmy. Naprawy działają wręcz odwrotnie, powodując konieczność utrzymania armii serwisantów oraz zmniejszając sprzedaż nowej produkcji. Firmie nie zależy na poprawie stanu kieszeni klienta. Jest odwrotnie😄. No i wszystkie górnolotne frazesy to tylko chwyt marketingowy. Jak w skeczu kabaretu ANI MRU MRU. Edytowano 2 grudnia 2023 przez Rega 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur Brol Napisano 2 grudnia 2023 Udostępnij Napisano 2 grudnia 2023 Nie inaczej, juz o tym chyba wspominalem. Im tylko o kasę chodzi. A dorabianie do każdego nowego produkty, ładnej historyjki, związanej z jego powstaniem, najwyraźniej na klientów działa.😁 Oczywiście pięknie wyglądającą skrzyneczka lub pudełko tez swoje robi. To znow dziala na mnie 🤭 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karol64208 Napisano 2 grudnia 2023 Udostępnij Napisano 2 grudnia 2023 (edytowany) 1 godzinę temu, Artur Brol napisał: dorabianie do każdego nowego produkty, ładnej historyjki, związanej z jego powstaniem, najwyraźniej na klientów działa. w moim przypadku było trochę inaczej, byłem na etapie kupna nowej igły dla Shura. Znalazłem i kupiłem 😂 otrzymałem przesyłkę, pudełko zgniecione, oczywiście problem był z winny sprzedającego. Z czystej ciekawości przetestowałem, rysik wykonano z czarnego diamentu, wynik o 10dB cichszy od tych co zawsze kupuję. Spojrzałem na stronę sprzedawcy, Panowie co to za opis, same superlatywy o firmie i co nie robią, ale dla nich -10dB to żaden problem. Oddawałem już igły które były nie wiele poniżej -3dB. Był to mój pierwszy i ostatni zakup w tej firmie. Pozdr. P.S. jeden przykład z innej branży. Napięcie w U.K. jest 240V, a są tacy sprzedawcy którzy próbują upchnąć towar w tym przypadku kolega kupił kuchenkę elektryczną która była przeznaczona na napięcie pracy 220/230V Oczywiście oddał, ale ilu jest nieświadomych klientów którzy nie posiadają wiedzy technicznej a sprzedawcy producenci to wykorzystują. Edytowano 2 grudnia 2023 przez Karol64208 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RLC2 Napisano 2 grudnia 2023 Udostępnij Napisano 2 grudnia 2023 1 godzinę temu, Karol64208 napisał: ilu jest nieświadomych klientów którzy nie posiadają wiedzy technicznej W moim przypadku było odwrotnie do swojego CA potrzebowałem przejściówkę z optycznego na jack. Czyli mini-toslink no i czego się dowiedziałem że nikt takich rzeczy nie produkuję i nigdzie tego w Polsce nie kupię 😆🤣 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur Brol Napisano 2 grudnia 2023 Udostępnij Napisano 2 grudnia 2023 (edytowany) @Karol64208 Takie czasy. Co zrobic. Na szczescie sa tez - chcialem napisac uczciwi sprzedawcy - ale to powinno byc norma, wiec napisze normalni. Firmy zawsze beda wszystko w achch i ochach opisywac, uwypuklac fakt, ze konstruowanie nowego zestawu kolumn ponad 10 lat trwalo, kiedy pisanie takiego czegos powinno skutkowac uniesionymi brwiami potencjalnych klientow, w niedowierzaniu ze stara firma tyle czasu na to potrzebuje. Auto po 4 latach potrafia nowe wypuscic.🤣 No 10 dB to chyba dosc duzo. Tutaj jednak nie bede sie wypowiadal bo o winylach i calej aparaturze wiem tyle co nic. Jedynie ze ptrafi fajnie brzmiec. 19 minut temu, RLC2 napisał: W moim przypadku było odwrotnie do swojego CA potrzebowałem przejściówkę z optycznego na jack. Czyli mini-toslink no i czego się dowiedziałem że nikt takich rzeczy nie produkuję i nigdzie tego w Polsce nie kupię 😆🤣 Ale w koncu znalazles? Czy rzeczywiscie czegos takiego nie ma? Edytowano 2 grudnia 2023 przez Artur Brol Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RLC2 Napisano 2 grudnia 2023 Udostępnij Napisano 2 grudnia 2023 (edytowany) 29 minut temu, Artur Brol napisał: Ale w koncu znalazles? Czy rzeczywiscie czegos takiego nie ma? Pytasz poważnie czy żarty sobie robisz?????????????? Przecież jest takie coś. Edytowano 2 grudnia 2023 przez RLC2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 2 grudnia 2023 Udostępnij Napisano 2 grudnia 2023 Jest jeszcze coś Panie i Panowie. Tak jak wspomniał Witek / @audiowit / my sami. Często to nie nasza wina , że nas nie stać , ale to My napędzamy tą bylejakość. Każda firma produkująca cokolwiek , robi rozeznacie w targecie , czyli za jaką kasę , jaka liczba danego społeczeństwa jest w stanie kupić ich wyrób. Giganci robią to globalnie. Potem robi się kosztorys danego wyrobu + koszty stałe. Te ostatnie są takie jak nazwa wskazuje .Jak nam wyjdzie , że produkcja powiedzmy wzmacniacza wyniesie 10 k. a jego cena detaliczna doliczając naszą marżę i dystrybutora wyniesie 16 900 zł to patrzymy ile osób w społeczeństwie ma taką siłę nabywczą. Jaką mamy w tej grupie cenowej konkurencje i jak plasujemy się na rynku. Jak tort do podziału jest za mały w stosunku do oczekiwanych zysków , musimy obniżyć koszty produkcji , co w praktyce sprowadza się do zastosowania najtańszych komponentów. Jak dla mnie stopień mistrzowski w tym sporcie osiągnęli deweloperzy Po pieriestrojce mamy tańszy wyrób , zawsze i w każdym kraju tak jest , że ludzi mniej zamożnych jest więcej ,niż bogatych. Rachunek prawdopodobieństwa pokazuje , że wraz z obniżeniem ceny nasz target obejmuje większą liczbę osób , a więc nasze szanse na sukces wzrosły. Niemalże każdy człowiek potrzebuje ,aby mu coś w domu brzęczało , radio , gramofon , CD , stream .... . To my , a raczej nasz portfel decyduje w którym kierunku pójdą producenci . A na koniec taka dygresja . Nie winię tych ludzi , ale jak widzę jakie okna , drzwi klienci kupują to naprawdę jest mi ich żal. Wielokrotnie słyszałem , ma Pan drogie , znalazłem 30% tańsze i podaje producenta. W branży się znamy i wiem , że ten człowiek po paru latach , będzie wyrywał je z muru. Wiem , że nikt nie przyjedzie do niego na regulacje, a o uwzględnienie jakiejkolwiek reklamacji będzie się bił w sądzie. Nie da się zrobić czegoś trwałego , z najwyższej jakości komponentów , uwzględnić utrzymywanie serwisu , technologów , nowoczesnego parku maszynowego tanio . Cena ma znaczenie. 3 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur Brol Napisano 2 grudnia 2023 Udostępnij Napisano 2 grudnia 2023 22 minuty temu, RLC2 napisał: Pytasz poważnie czy żarty sobie robisz?????????????? Przecież jest takie coś. Pytam poważnie, nie mam niczego co by takich kabli wymagało. Wiec się nie orientuje. To jest forum, czytam i reaguję. Nie wiedziałem nawet że są różne rozmiary Toslink.😊 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RLC2 Napisano 2 grudnia 2023 Udostępnij Napisano 2 grudnia 2023 1 godzinę temu, Artur Brol napisał: Pytam poważnie A ja odpowiadam też poważnie 🙂 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur Brol Napisano 2 grudnia 2023 Udostępnij Napisano 2 grudnia 2023 Czyli takie cos kupuje sie by podlaczyc do czego? Przyklad jesli mozna 😃 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RLC2 Napisano 2 grudnia 2023 Udostępnij Napisano 2 grudnia 2023 Chromecast Audio Dostałem do CA tylko kabel Jack 3.5mm a działa też po optyku. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur Brol Napisano 2 grudnia 2023 Udostępnij Napisano 2 grudnia 2023 2 godziny temu, tomek4446 napisał: Jest jeszcze coś Panie i Panowie. Tak jak wspomniał Witek / @audiowit / my sami. Często to nie nasza wina , że nas nie stać , ale to My napędzamy tą bylejakość. Każda firma produkująca cokolwiek , robi rozeznacie w targecie , czyli za jaką kasę , jaka liczba danego społeczeństwa jest w stanie kupić ich wyrób. Giganci robią to globalnie. Potem robi się kosztorys danego wyrobu + koszty stałe. Te ostatnie są takie jak nazwa wskazuje .Jak nam wyjdzie , że produkcja powiedzmy wzmacniacza wyniesie 10 k. a jego cena detaliczna doliczając naszą marżę i dystrybutora wyniesie 16 900 zł to patrzymy ile osób w społeczeństwie ma taką siłę nabywczą. Jaką mamy w tej grupie cenowej konkurencje i jak plasujemy się na rynku. Jak tort do podziału jest za mały w stosunku do oczekiwanych zysków , musimy obniżyć koszty produkcji , co w praktyce sprowadza się do zastosowania najtańszych komponentów. Jak dla mnie stopień mistrzowski w tym sporcie osiągnęli deweloperzy Po pieriestrojce mamy tańszy wyrób , zawsze i w każdym kraju tak jest , że ludzi mniej zamożnych jest więcej ,niż bogatych. Rachunek prawdopodobieństwa pokazuje , że wraz z obniżeniem ceny nasz target obejmuje większą liczbę osób , a więc nasze szanse na sukces wzrosły. Niemalże każdy człowiek potrzebuje ,aby mu coś w domu brzęczało , radio , gramofon , CD , stream .... . To my , a raczej nasz portfel decyduje w którym kierunku pójdą producenci . A na koniec taka dygresja . Nie winię tych ludzi , ale jak widzę jakie okna , drzwi klienci kupują to naprawdę jest mi ich żal. Wielokrotnie słyszałem , ma Pan drogie , znalazłem 30% tańsze i podaje producenta. W branży się znamy i wiem , że ten człowiek po paru latach , będzie wyrywał je z muru. Wiem , że nikt nie przyjedzie do niego na regulacje, a o uwzględnienie jakiejkolwiek reklamacji będzie się bił w sądzie. Nie da się zrobić czegoś trwałego , z najwyższej jakości komponentów , uwzględnić utrzymywanie serwisu , technologów , nowoczesnego parku maszynowego tanio . Cena ma znaczenie. Cóż, nie wszyscy maja tyle na koncie, by kupować co im się spodoba, inni mają I kupują, jeszcze inni choć mają, zanim coś kupią to dobrze się zastanowią i 5 razy porównają z innym produktem. Moim zdaniem, gdyby tych ostatnich było więcej, producenci uważali by jakie ceny podawaja, wiedząc że - tutaj moje tylko i wyłącznie zdanie, na temat tego cyrku😁 - ich produkt będzie porównany z innymi. A różnice są niewielkie, czy to chodzi o wzmacniacze czy kolumny. Porównując oczywiście kolumny o tej samej wielkości dla przykładu. Jest jeszcze kwestia, z czego te kolumny np. są zrobione, jak długo trwa proces przygotowywania drewna do ich produkcji ( np. Sonus Faber ) itp. To wszystko na cenę się sklada i każdy o tym wie, no i gdzie coś jest wyprodukowane - w Europie zarobki so większe niż np. w Chinach - chyba że coś się zmieniło ostatnio. Jedynie tak się zastanawiam czy np. kolumna musi być wykonana z aluminium lotniczego by dobrze brzmieć. Takie aluminium lotnicze pewnie tanie nie jest. Nie można było innego materiału użyć? Pewnie można było, ale to lepiej wyglada w folderze i można więcej za to policzyć. 14 minut temu, RLC2 napisał: Chromecast Audio Dostałem do CA tylko kabel Jack 3.5mm a działa też po optyku. Dzięki za info. Zawsze trochę więcej info w przenośnej bazie danych.😁 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur Brol Napisano 2 grudnia 2023 Udostępnij Napisano 2 grudnia 2023 13 godzin temu, audiowit napisał: To samo w audio. No tylko... wiecie... wszystko co pożądne musi kosztować. No wiemy, ... ze tak nie jest .🤭 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 2 grudnia 2023 Udostępnij Napisano 2 grudnia 2023 Artur, powinieneś miec dzienny limit postow. Albo pogadam z corką zeby dala Ci linki do czatow dla mlodziezy. 3 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur Brol Napisano 2 grudnia 2023 Udostępnij Napisano 2 grudnia 2023 (edytowany) Eee ,no chyba az tyle nie pisze? Nudne zycie mam, to sie na forum troche udzielam.🙂 Edytowano 2 grudnia 2023 przez Artur Brol Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts