Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
36 minut temu, Mikelas76 napisał:

Sa roznice. Ale tak male, ze tylko ci bogatsi moga sobie na to pozwolic. Cala reszta moze ratowac sie dopieszczaniem systemu i akustyki. Robi to Jacek, Maciej i robie to ja. Pewnie jeszcze kilku by sie znalazlo ktorych nie znam osobiscie. 

Nie wykluczam ze takie podrasowane systemy moga zagrac lepiej niz system bogatego snoba bez pojecia o swiecie audio.

Kolega spod Poznania ma znajomego, ktory ma system za jakies  200 tysiecy na MCintoszach itp w betonowo-szklanym salonie. Wlasciciel slucha disco z pola, dj bobo itd. 

I nic tam nie gra. Ale wlasciciel nie ma nawet pojecia ze to kompletnie nie gra. Dal sie po prostu ostrzyc w salonie... 

Ale jest szczesliwy. 

I to jest najwazniejsze ze jest szczesliwy. 

Roznice ktore sa tak male, ze trzeba ich wyszukiwac, w sprzecie za nie wiem ile kasy, to sa zadne roznice. Tak jakby ich nie bylo.

Niedawno przeczytalem na forum, ze ktos porownal sprzet DAgostino do MSB i sprzedal DAgostino, bo nie uslyszal niczego co by usprawiedliwialo zatrzymanie drozszego systemu. Jestem pewien ze gdyby sie odwazyl i sprawdzil cos tanszego , ten sam efekt by byl.

Napisano
30 minut temu, audiowit napisał:

Mnie się podoba to, że nie ma tam nienaprawialnych chińskich śmieci.

Wypowiadasz się jako serwisant sprzętu hi fi? 

Zaciekawiła mnie Twoja wypowiedź, więc zapytam @elektron6 czy zgadza się z powyższym stwierdzeniem?

Napisano (edytowany)

@audiowit

Tak nawet zdjęcia systemu były.

Przed zmianą i po.

Kolumny jakie byly to nie jest istotne. 

Tak, czytałem na forum.

Możliwe że na odwrót to miało być, jedyne co o tych markach wiem, to to że są cholernie drogie.

Dziwne zachowanie, czyli jak tylko coś się nie zgadza z przyjętymi przekonaniami, w tym przypadku Twoimi, to nie może być prawda?

Bo tak ta odpowiedź zrozumiałem.

Mylę sie😆

Edytowano przez Artur Brol
Napisano

Tak...

To byleś swiadkiem i twoj kumpel? Czyli było na odwrót? Mhm...

Artur, mam wrażenie, ze wogóle malo rozumiesz.

8 minut temu, soberowy napisał:

Wypowiadasz się jako serwisant sprzętu hi fi? 

Zaciekawiła mnie Twoja wypowiedź, więc zapytam @elektron6 czy zgadza się z powyższym stwierdzeniem?

A Tomek nim jest?

Napisano

Nie, to Ty chcesz by tak wyglądało że mało rozumiem.

Na odwrót,  chodziło o sprzęt i dobrze o tym wiesz.

Wyraźnie pisze ze przeczytałem...

Skąd Ci się wzięło że byłem świadkiem, kolega, że ja słuchałem?

W kilku pierwszych słowach, można wyczytać że PRZECZYTALEM.

Problemy ze zrozumieniem slowa pisanego,  czy chęć zrobienia że mnie idiote?😁

Napisano (edytowany)
1 godzinę temu, Artur Brol napisał:

Roznice ktore sa tak male, ze trzeba ich wyszukiwac, w sprzecie za nie wiem ile kasy, to sa zadne roznice.

Być może te różnice robią się rzeczywiście tak małe na pewnym poziomie. Nie wiem, nigdy się tam nie wdrapałem - za wysokie progi. W moim przypadku były one zwykle dość znaczne. W szczególności pomiędzy dwoma ostatnimi wzmacniaczami. Kolega, który mnie kiedyś odwiedził (nie audiofil) zapytał mnie wręcz, czy zmieniłem kolumny. A tymczasem było to przejście z czystego trana w klasie AB na hybrydę o 2.5 razy większym poborze mocy na biegu jałowym. W obydwu przypadkach mosfetowe końcówki mocy, ale inne pre i wyższy prąd spoczynkowy dały w rezultacie dźwięk o zupełnie innym charakterze.

Edytowano przez Rafał S
Napisano
6 minut temu, soberowy napisał:

Na forum wykazuje się sporą wiedzą w tym zakresie, naprawiał jakieś "graty" forumowiczom, także i mi więc w mojej ocenie tak.

Oczywiście. I ma szeroką wiedzę.

Tobie naprawiał? :)

Napisano (edytowany)

@Rafał SJa się nawet nie mam zamiaru nigdzie wdrapywać. Nie przesłuchałem tyłu wzmakow co tutaj niektorzy, poszedłem inna drogą. 

Kilka ale o różnej wartości.

Cambridge CXA81 

Gato Audio DIA250s 

Gato Audio Amp150 

Gold Note IS1000 

Różnice tak znikome że nawet nie potrafię z całą pewnością stwierdzić,  że były.

Edytowano przez Artur Brol
Napisano (edytowany)
10 minut temu, Rafał S napisał:

A tymczasem było to przejście z czystego trana w klasie AB na hybrydę o 2.5 razy większym poborze mocy na biegu jałowym.

Spróbuj pobawić się głośnością sygnału który wchodzi do nich. Mi wychodzi ze spora część różnic w charakterze dźwięku wynika z czułości wejscia  i zgrania do tego na dacu.

Na tym samym są czasem drastyczne, po dopasowaniu już mniejsze...

Edytowano przez marcinmarcin
Napisano

Tak sobie śledzę wątek od jakiegoś czasu przed "aferą stopkową"kolegi @DiBatonio i nie po raz pierwszy mam wrażenie,że przydałoby się,by jakiś forumowy psycholog bądż psychiatra się ujawnił . Wielu kolegów tutaj to-czytając wpisy-dojrzali faceci ,a poziom dyskusji pasuje często do przedszkolnej piaskownicy . Żeby kolega @Rafał S usuwał ze swojej stopki okablowanie ,z powodu niewybrednych komentarzy na forum ,było nie było,audio ,to chyba nie jest normalne . Podobnie jak podgryzanie kogoś ,kto gra na 10m/sam gram na 20 ,żeby nie było,że nożyce.../. Są też koledzy ,którzy wciąż podkreślają ,że "na tym forum" to nie ma partnerów do rozmowy ,ze względu na braki umysłowe lub sprzętowe ,albo te i te. Skoro tak,to nic nie stoi na przeszkodzie ,by kontaktować się na pw,lub w inny sposób i tam w atmosferze wzajemnej adoracji rozmawiać o swoich systemach z pominięciem forumowych parweniuszy. Z drugiej strony ,trudno zrozumieć,że komuś wadzą czyjeś kable ,bezpieczniki,podstawki ,czy inne utensylia . Cóż ,pewne rzeczy same się nie zmienią jeśli my ich nie zmienimy .

Pozdrawiam

Napisano
19 minut temu, Kraft napisał:

Ślicznie, ale przewieś te hexagony gdziekolwiek indziej. One w tym miejscu nic nie dają.

Ale wyglądają bardzo ładnie. Czasem to ma większy wpływ na odbiór muzyki niż akustyka 🙂

Ps. Kiedy temat o pomiarach? 

Napisano
3 minuty temu, KrólKiczu napisał:

Ale wyglądają bardzo ładnie. Czasem to ma większy wpływ na odbiór muzyki niż akustyka 🙂

Ps. Kiedy temat o pomiarach? 

Ja się z moimi wyrobię może na połowę stycznia. Ale możecie zacząć beze mnie. 

Napisano
40 minut temu, rajdek napisał:

Mój system został wzbogacony o nowe grube twarde audiofilskie meble.

Powinienem dodać je do stopki ?

Jasne!😀. W tym ustawieniu z pewnością mają wpływ na brzmienie systemu

Napisano

Z całym szacunkiem , ale pitolicie Panowie od dwóch dni o stopkach i kto ma większego, a mnie w międzyczasie taki w czerwonej czapce przytargał cóś takiego ;

P.S.

Jak wychodził to coś wspomniał , że fakturka za wózek widłowy i dźwig przyjdzie pocztą. Nie rozumiem o co mu chodziło .... :) 

IMG_4423.JPG

IMG_4412.JPG

IMG_4426.JPG

IMG_4424.JPG