AutoPirat Napisano 3 czerwca Udostępnij Napisano 3 czerwca (edytowany) 3 godziny temu, száraz fehér napisał: Dnia 31.05.2024 o 12:51, AutoPirat napisał: 3 lata temu, była relacja w TV. Czy ktoś się orientuje, jak to wygląda w tym roku? Z tego co mówiła Pani z UM TV była tylko w niedzielę otwarcia, jako ciekawostka w innej formule, bo na zbudowanej scenie razem z pianistą (akurat byłem w południe) wystąpiła Sinfonia Varsovia. Bardzo fajnie aczkolwiek nagłośnienie nie było powalające. W salach musi to być genialna uczta. Mnie się trochę zamieszało To tylko koncerty, a nie konkurs. A więc, jeszcze 2 lata oczekiwania do "tego konkursu", w którym startują najwybitniejsi z całego świata Nagłośnienie było? ...oj, to słabo, to w takim razie "jakaś masówka"? (a już byłem jedną nogą w pociągu). Edytowano 3 czerwca przez AutoPirat Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
száraz fehér Napisano 3 czerwca Udostępnij Napisano 3 czerwca 32 minuty temu, AutoPirat napisał: Mnie się trochę zamieszało To tylko koncerty, a nie konkurs. A więc, jeszcze 2 lata oczekiwania do "tego konkursu", w którym startują najwybitniejsi z całego świata Nagłośnienie było? ...oj, to słabo, to w takim razie "jakaś masówka"? (a już byłem jedną nogą w pociągu). Żałuję, że nie mogłem popołudniu, wg rozpiski RoRo grała Leonora Armellini, przecież czołówka światowa. Koncerty w Łazienkach są darmowe, absolutnie dla każdego, przypominają raczej kulturalny piknik niż przeżycie duchowe i ucztę dla audiofila. Dużo osób zwiedzających weekendowo Warszawkę traktuje to jako punkt do zaliczenia. Jeździć co tydzień przez pół Polski to nie, ale przy jakiejś okazji skorzystać naprawdę warto. Poza tym to już tradycja, kilkadziesią lat, historia. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RoRo Napisano 29 września Autor Udostępnij Napisano 29 września Ta ostatnia niedziela...😥 w tym roku z koncertami chopinowskimi w Łazienkach. Piękna pogoda, dużo ludzi i zagrają (po raz kolejny w Łazienkach): 12.00 - Rinko Kobayashi (Japonia/Polska), 16.00 - Karol Radziwonowicz zagra koncert F-mol z towarzyszeniem kwartetu smyczkowego Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 3 października Udostępnij Napisano 3 października Dla fanów jazzu. Jak co roku odbyła się kolejna Gala Grand Prix Jazz Melomani w Teatrze Wielkim w Łodzi. Impreza na najwyższym poziomie zarówno muzycznym jak i organizatorskim. Impreza trwa już 32 lata , ja jestem świadkiem tego wydarzenia dopiero od dwóch lat . Występują sami tuzowie tego gatunku , naprawdę warto w przyszłym roku zarezerwować sobie ten dzień. Po za rozdaniem statuetek odbywa się również koncert. W tym roku : - niesamowity Krzesimir Dębski i String Connection. Panowie dali popis perfekcyjnego opanowania instrumentów / fortepian , saksofon , perkusja , gitara basowa , skrzypce /. Występ pełen humoru , lekkości , improwizacji. Panowie grają już 44 lata , koncertowali w 42 krajach. Przy takich okazjach zawsze myślę , która ze współczesnych gwiazd będzie tak długo na rynku muzycznym - Daniele di Bonawentura , szczęka mi opadła. Jeden facet siedzący na krześle grając na bandaneonie stworzył cały spektakl. On nie grał , on był muzyką. Mimika twarzy , mowa ciała , nawet samo operowanie instrumentem tworzyło niesamowite zjawisko. Po prostu , czapki z głów. - Adam Bałdych , nie miałem pojęcia , że można tak grać na skrzypcach. Gra zarówno palcami jak i smyczkiem z niesamowitą finezją. Mimo młodego wieku koncertował niemal na całym świecie. Pierwszy raz widziałem jak ze smyczka sypią się wióry i to dosłownie. Towarzyszyły mu : perkusja , fortepian i mój ulubiony kontrabas. Dynamika utworów i swoboda improwizacji na najwyższym poziomie. Słyszałem to , za czym tak tęsknimy w wielu realizacjach płytowych. To właśnie dynamika prowadzi nas przez utwór i opowiada jakąś historię . A na koniec. Nie słucham na co dzień jazzu. Męczy mnie , a często denerwuje. Ale jazz na żywo jest czystą przyjemnością , widocznie muszę go widzieć aby zrozumieć. Więcej fotek tutaj https://www.facebook.com/JazzMelomani/?locale=pl_PL 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts