Profi Napisano 1 lipca 2022 Udostępnij Napisano 1 lipca 2022 Miłośnikom el-muzyki przedstawiam dziś album Music For Stargazing. Autorem jest Przemysław Rudź, dość znana postać na naszym rynku muzycznym. Tytuł albumu i wszystkich utworów z płyty nawiązuje do kosmosu, co nie dziwi ze względu na to, że pan Rudź jest nie tylko muzykiem, ale również gorliwym propagatorem astronomii. Jest autorem licznych książek o tej tematyce - dodam: przepięknie wydanych. Niniejszy album nie jest jego jedynym, ale jedynym, który posiadam w swoim zbiorze. Stylistycznie bardzo mocno czuć mandarynką. Na razie tyle, bo zbliża się gwałtowna burza, za chwilę spadnie całe niebo. 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Profi Napisano 2 lipca 2022 Udostępnij Napisano 2 lipca 2022 Kilka utworów z propozycji z poprzedniego posta Polecam również innego polskiego muzyka tworzącego w klimacie mandarynki - TOMASZ ZAWADZIŃSKI. Wydał kilka albumów, z których udało mi sie dorwać trzy, wydane przez Generator https://www.generator.pl/f/zawadziński,t/ Spośród tych trzech płyt najbardziej podoba mi się "Saved As", a na niej taki piękny utwór: Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tchocky Napisano 7 lipca 2022 Udostępnij Napisano 7 lipca 2022 FKA Twigs, polecam szczególnie pierwsze trzy EP i debiut. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Profi Napisano 7 lipca 2022 Udostępnij Napisano 7 lipca 2022 W stylu trochę zbliżonym do FGK twigs gra Sevdaliza, choć ta druga bardziej mi odpowiada, zwłaszcza jej debiutancki album Ison. Sevdaliza pochodzi z Iranu, rodzina wyemigrowała do Holandii, gdy miała 4 lata. Kultura rodzinnego kraju odcisnęła silne piętno na jej twórczości i gdzieniegdzie to słychać. Album Ison jest bardzo mroczny, ale również taki ciepły, wręcz intymny. Przy niektórych utworach może sypnąć tynkiem z sufitu... Osobiście żywię sentyment do wszystkich utworów na "h" z tej płyty 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lpomis Napisano 8 lipca 2022 Udostępnij Napisano 8 lipca 2022 U mnie dziś spokojniejsze klimaty. Recondite. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dedal Napisano 16 lipca 2022 Udostępnij Napisano 16 lipca 2022 @lpomispodeślij więcej tak zrealizowanych 😉 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lpomis Napisano 5 listopada 2022 Udostępnij Napisano 5 listopada 2022 Na chłodniejsze jesienne wieczory. Ciężkie klimaty. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lpomis Napisano 7 stycznia 2023 Udostępnij Napisano 7 stycznia 2023 Mix gęstej elektroniki z gitarami w klimacie Pink Floyd. Fantastyczny kawał basu. Youtube strasznie kompresuje. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sqter83 Napisano 5 maja 2023 Udostępnij Napisano 5 maja 2023 Palms -TrackLab Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Profi Napisano 6 maja 2023 Udostępnij Napisano 6 maja 2023 Jedno z moich ciekawszych odkryć w ostatnim czasie. Kawałek może nie najnowszy, za to doskonale wpisuje się w mój gust, jeśli chodzi o techno. Monotonny, mroczny i psychodeliczny 😵 Svreca - Instituto para el futuro 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Profi Napisano 14 maja 2023 Udostępnij Napisano 14 maja 2023 Ostatnio dostaję sporo wiadomości z autralijskiego labelu Valley View Records, to puszczam info dalej. Wytwórnia specjalizuje się w wydawaniu muzyki typu ambient i chillout, ogólnie brzmienia do głębokiego relaksu. https://valleyviewrecords.bandcamp.com/ https://valleyviewrecords.bandcamp.com/music Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Profi Napisano 15 maja 2023 Udostępnij Napisano 15 maja 2023 Widziałem. Zbierałem się już, żeby tam napisać, ale jak zwykle coś mi wypadło. Zazwyczaj bowiem mam ochotę, ale nie mam czasu, bądź mam czas, ale brak ochoty, a najczęściej coś wypada 😶. Ale dziś przynajmniej symbolicznie wrzucę Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
P-na Napisano 16 maja 2023 Udostępnij Napisano 16 maja 2023 Guru Polskiej muzyki elektronicznej WŁADYSŁAW KOMENDAREK 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sqter83 Napisano 31 maja 2023 Udostępnij Napisano 31 maja 2023 DnB z wysp The Streets - Test of Time Polecam też Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Highlander_now Napisano 31 maja 2023 Udostępnij Napisano 31 maja 2023 Temat odżył to też coś dorzucę. Rzeczy na których się wychowywałem. Zespół nie wymieniony tu, a będący twórcą gatunku nazywanego "rock elektroniczny". Było już w tym wątku blisko, wymieniono niemieckie zespoły, ale obok Tangerine Dream nie sposób przejść obojętnie. Początki to jeszcze lata sześćdziesiąte ubiegłego wieku. Najlepsze płyty to początek i połowa lat siedemdziesiątych. Muzycy Zespołu występowali i tworzyli także solowo. Zespół był obecny na koncercie w Polsce. Słynny koncert Poland wydał także Tonpress, tłoczenie sowiecka Mełodia, więc można trafić na całkiem dobrze wytłoczone egzemplarze. Album oczywiście wydany też na Zachodzie. Tangerine Dream wystąpił wówczas w składzie Edgar Froese, Christopher Franke, Johannes Schmoelling. Koncert prowadził Jerzy Kordowicz, jednoznacznie wówczas kojarzony z muzyką elektroniczną. To właśnie on prowadził w 3 Programie Polskiego Radia cotygodniową audycję Studio nagrań popularyzującą i przedstawiającą, z możliwością nagrania prosto z radia, powszechnie niedostępnych wówczas zachodnich płyt z muzyką elektroniczną. Osobiście bardzo cenię posiadane w kolekcji Stratosfear (1976) i Ricochet (1975). Obie oczywiście na oryginalnych winylach. 1 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lpomis Napisano 1 czerwca 2023 Udostępnij Napisano 1 czerwca 2023 Principleasure - Hexagonal Dab I bardzo fajny materiał prosto ze studio artysty. Przy okazji widać na jakich kolumnach miksuje swoje utwory: Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 1 czerwca 2023 Udostępnij Napisano 1 czerwca 2023 Elektroniczna, a taka żywa. 3 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lpomis Napisano 1 czerwca 2023 Udostępnij Napisano 1 czerwca 2023 (edytowany) @Kraft no to mnie zaskoczyłeś. Jeszcze tylko trochę podgłośnij! Fajne klimaty. Edytowano 1 czerwca 2023 przez lpomis Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 1 czerwca 2023 Udostępnij Napisano 1 czerwca 2023 (edytowany) Nie może żyć bez elektroniki ktoś, kto wychował się na tym: No i też na czołówce programu AUTO MOTO FANKLUB. Ach ten dźwięk Orchestra hit. Normalnie ciary. A tu oryginał (ale już nie robi takiego wrażenia). Edytowano 1 czerwca 2023 przez Kraft 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sonique Napisano 2 czerwca 2023 Udostępnij Napisano 2 czerwca 2023 (edytowany) Spiral z płyty Vangelisa o tym samym tytule. Edytowano 2 czerwca 2023 przez sonique 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sonique Napisano 2 czerwca 2023 Udostępnij Napisano 2 czerwca 2023 (edytowany) Zainteresowanie się muzyką generowaną elektronicznie ma czasem takie początki… Edytowano 2 czerwca 2023 przez sonique Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 2 czerwca 2023 Udostępnij Napisano 2 czerwca 2023 Jakby ktoś jakimś cudem nie znał, to polecam koncert Jean Michel Jarre "Oxygene - Live In Your Living Room". Można zaspokoić ciekawość, jak i na czym on tę słynną płytę nagrywał, bo koncert jest odgrywany na oryginalnym sprzęcie z epoki. Dla mnie bomba! Fragment: 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rega Napisano 2 czerwca 2023 Udostępnij Napisano 2 czerwca 2023 (edytowany) Od tej płyty zacząłem słuchać muzyki elektronicznej w połowie lat siedemdziesiątych ub wieku. Pierwszy raz w audycji Jerzego Kordowicza. Wcześniej to tylko Kingsley i Popcorn. Edytowano 2 czerwca 2023 przez Rega 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Highlander_now Napisano 3 czerwca 2023 Udostępnij Napisano 3 czerwca 2023 Z inspiracji @Rega, aby dopełnić całości, dziś z samego rana. Okładka mojej płyty jest w podobnym stanie lecz płyta mimo upływu niemal pół wieku gra świetnie, z pierwotną dynamiką i nic nie uciekło z wysokich tonów, bez trzasków czy innych zakłócaczy. Oryginalne francuskie wydanie z roku 1976. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 3 czerwca 2023 Udostępnij Napisano 3 czerwca 2023 12 minut temu, Highlander_now napisał: Płyta mimo upływu niemal pół wieku gra świetnie, z pierwotną dynamiką i nic nie uciekło z wysokich tonów Ty to masz pamięć słuchową;) 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts