Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
Tutaj będę "pisał" linkami:

Ani DiFranco - Modulation

Cibelle - Flying High

Chameleon

Viktoria Tolstoy - Upside Out

Charlie Hunter - Percussion Shuffle

i jedna z moich najlepszych perełek, utwór, przy którym momentalnie dostaję gęsiej skóry na 10 cm i pocą mi się ręce i który ZAWSZE zabieram na Audio Show, choć album wydał mi się beznadziejny. PROSZĘ SŁUCHAĆ GŁOŚNO!! icon_wink.gif

Joey Baron - Wide Load

Życzę miłych wrażeń
Profi
  • 1 year later...
Napisano
Płyta "Amarok" Mike'a Oldfielda - oryginał.
http://www.youtube.com/watch?v=vJjGTxoXtSI

Ogromna ilość instrumentów razem i osobno, dużo akustycznych gitar, które są wymagające dla sprzętu. Szalone skoki dynamiki, pasmo wykorzystane w całości albo i dalej icon_smile.gif, efekty, świetne krystaliczne brzmienie, znakomita techniczna realizacja płyty.

Do zakupów nadaje się świetnie, obnaża wszystko do golasa icon_wink.gif
  • 2 weeks later...
Napisano
D-Art, skusiłeś mnie na "Amarok" Oldfielda icon_smile.gif
Tylko powiedz, którą wersję masz? Zerkając szybko na allegro dostrzegłem zarówno oryginał z 1990, jak i remaster... A po ostatnich doświadczeniach z remasterem "Nevermind" Nirvany mam mieszane uczucia co do wszelakich typowych remasterów.
  • 2 months later...
  • 2 weeks later...
  • 1 month later...
Napisano
Do testowania sprzętu audio polecam nową płytę Museo Rosenbach (wydaną jakiś miesiąc temu). Świetnie zrealizowane nagrania, brzmi soczyście. Nie ma zbyt wielu płyt, których realizacja by mnie w końcu nie zmęczyła, więc brawo dla Włochów. icon_biggrin.gif
  • 8 months later...
  • 3 weeks later...
  • 1 month later...
  • 1 month later...
  • 2 months later...
  • 1 year later...
  • 1 month later...
  • 4 weeks later...
Napisano
Cześć

Poprosił bym o podanie utworów do testowania basu, byle nie w wydaniu instrumentów elektronicznych. Zależy mi na utworach gdzie "nakładają" się trzy (lub więcej) źródła dźwięku o niskiej częstotliwości np. kontrabas, gitara basowa, perkusja.

P.S.
Muszę podczas odsłuchu wycisnąć siódme poty ze wzmacniaczy, moich faworytów icon_biggrin.gif.
  • 1 month later...
Napisano
Dziewczyna szamana - Steczkowskiej
Ta z 96 roku .
Są tam kawałki gdzie jest i punktowy i długo wybrzmiewający bas z różnych źródeł.
Grawitacja -chyba.
Co prawda realizacyjnie ten CDek mocno techniczny, ale go lubię.

PS. Rewelacyjne jest Disintegration (począwszy od Plainsong ! przez Lullaby, Fascination Street i pozostałe) The Cure.
Również 4 wiolonczele czyli Apocalyptica, chociażby "Plays Metallica"

PPS.
Nie widzę sensu w takim podejściu jak w poście #22
Intermodulacje, subharmoniczne też przecież istnieją - Nie da się wypreparować samego tego przedziału.
Napisano
Cześć

xetras bardzo dziękuję za podanie konkretnych przykładów, tak się składa, że oprócz zespołu Apocalyptica mam wszystko icon_biggrin.gif , a właściwie moja piękniejsza połowa ma. Jak to mówią najciemniej pod latarnią ...

P.S.
Jakoś trzeba sprawdzić ten sprzęt i imam się wszystkich sposobów aby w miarę moich możliwości zrobić to profesjonalnie. Wiadomo różne czynniki wpływają na efekt końcowy w postaci wydobywającej się muzyki z głośników, ale staram się wziąć i na to poprawkę i jakoś obiektywnie spojrzeć na całość. Nie jestem fanem wyeksponowanego basu, ale lubię bas sprężysty, dość mocny, pod kontrolą, który ładnie się komponuje ze średnicą i nie "zamazuje" jej przekazu.

Serdecznie pozdrawiam.
Napisano
Cytat

Cześć
Nie jestem fanem wyeksponowanego basu, ale lubię bas sprężysty, dość mocny, pod konolą, który ładnie się komponuje ze średnicą i nie "zamazuje" jej przekazu.

Serdecznie pozdrawiam.

Polecam się.
Przypomniało mi się, że przecież funk, reggae, dub, dubstep, rhythm'n'bass też mocno eksponują pulsację i bujaniebasowe.
Ba!
Bez tego bujania te gatunki mnóstwo tracą, ale trudno mi o konkretne przykłady dobrych rejestracji - za cienki jestem w tym temacie.
Ale np.
Bee Gees- Jive Talking z płyty "Main Course" bardzo nisko schodzi.
Do wczesnej epoki disco trzeba by było się cofnąć.
Spróbuj iść tymi skojarzeniami, począwszy od glam rocka z lat 73 -75- 78 do jakichś murzyńskich beatów.

PS.Ta płyta - Apocalyptica plays Metallica zawiera ogólnie znane tematy, ale bardzo oryginalnie podane.
Na Inquisition Symphony zaś z kolei było coś z repertuaru Faith No More icon_smile.gif