Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano (edytowany)
28 minut temu, Pajto02 napisał:

Frankie - moja ścisła topka. Dla mnie - bezwzględny majstersztyk, niesamowita ilość muzyki w muzyce. Jedna z tych płyt, której znajomość od lat dziecięcych zawdzięczam rodzicom.

Zgadzam sie z tobą w 100%, mam ich te płytkę CD kupioną przeszło 30 lat temu i jest chyba najczęściej przeze ze mnie słuchaną. 

Edytowano przez Amarok
Napisano (edytowany)
17 minut temu, Khedron napisał:

gwiazd jak Adele, Zenon Martyniuk

Rozumiem, że nie lubisz Adel, ale stawianie jej w jednym szeregu z Zenonem.....

Czym Ci tak chłop zalazł za skórę? Historia oceni!🙃

Edytowano przez slaw0001
Napisano (edytowany)
3 godziny temu, Khedron napisał:

przecietnie utalentowani muzycznie. Maja mnostwo wspolnego. Taka z niej Ewa Bem jak z niego Czeslaw Niemen. 

Ja myślę, że Adele ma jednak spory talent. W każdym razie problemem (jeśli można mówić o problemie w przypadku tak wielkiej kariery) jest nie tyle brak talentu, co brak pewnych umiejętności. Śpiewa niby po "czarnemu", szczególnie na wcześniejszych płytach, ale mistrzynią frazowania to ona nie jest. W tym sensie Ewa Bem faktycznie ja zmiata. Z tym, że to jest problem pokoleniowy. Współczesne czarne wokalistki soulowe czy nawet bluesowe, też nie frazują tak jak te z lat 60-tych. Porównajmy chociażby taką Toni Lynn Washington z dużo młodszą Shemekią Copeland. Ta druga ma naprawdę kawał głosu, ale technicznie sporo jej brakuje do pierwszej. 

Edytowano przez Rafał S