Skocz do zawartości

Czego słuchasz??

karp

Recommended Posts

2 godziny temu, MarcKrawczyk napisał:

dziś mijają 42  lata od wydania przez grupę Marillion debiutanckiego, studyjnego albumu ,,Script For A Jester's Tear"

Script for a Jester's Tear is the debut studio album by British neo-prog band Marillion, released in the United Kingdom on 14 March 1983 by EMI Records.

Screenshot_20250313-222610.jpg

Screenshot_20250313-223643.jpg

Edytowano przez pairtick

Witam,

Postanowiłem będąc w pracy na spacerze przesłuchać najnowszy album "The Overview" Stevena Wilsona.
Pierwsze wrażenia pozytywne, jeden utwór nie spasował mi na tym albumie.
Tak utwór ten przypomina mi klimat "The Future Bites" i nie wkomponował mi się w ten album zbytnio.
Co do całości, uważam że jest dobrze być może podobnie klimatycznie jak w wcześniejsze wydanie "The Harmony Codex".
To takie moje pierwsze odczucia, jak wiemy one często okazują się mylące.
A jakie są fasze pierwsze opinie ?

"The Overview"
Steven Wilson
https://tidal.com/browse/album/422390713?u

image.png.12def2d3fb40836051124e846864709c.png

Ciekawe wydanie HH Sextant. Pierwsze wydanie na CD (bo plyta chyba z 1973), dopiero w 1992 w JPN potem drugie i trzecie  oba 1997 JPN. Dopiero 1998 w Europie i Kanadzie. A to jest też wydanie europejskie 1995 SonynMusic France.   Nagrane super no ale muza ciężka. Trzeba przysiąść i się wsłuchać.  Nie jestem fanem takich wydań wieloplytowych ale to jest dość wyjątkowy przypadek, kiedy skladak jest nie jakimś kolejnym marketingowym szajsem ale pierwszym europejskim i drugim światowym wydaniem.  Na zdjęciu tego nie oddałem chyba ale po otwarciu pudełka następuje efekt WOW. Graficznie mistrzostwo świata. 

20250314_222050.jpg.41a75f9e532b5b07ba5203ddaf11ad26.jpg