fp74 Napisano Środa o 21:49 Napisano Środa o 21:49 Edition Records 2010. Lider Jasper Hoiby wydaje swietne plyty solo ale niestety nie na CD. A perkusista Mark Guliana i owszem, wydaje i takie plyty są obecnie poszukiwane....😉 Odpisz, cytując
fp74 Napisano Czwartek o 09:57 Napisano Czwartek o 09:57 Dziś maraton z polskim jazzem z chwalonej juz wiele razy serii wydawniczej. Przy okazji, wiele tu na forum utyskiwań na niedobory basu lub kłujące soprany, brak lub nadmiar sceny itp itd. Polecam dobrze nagrane i dobrze wydane płyty. To rozwiązuje większość wspomnianych problemów 😁 1 Odpisz, cytując
sonique Napisano Czwartek o 10:11 Napisano Czwartek o 10:11 (edytowany) Ta seria brzmi “japońsko”. A skądinąd wiem, że Ty to lubisz. Więc będziesz miał ucztę!:) Przy okazji, Tomasz Stańko podśmiewywał się w wywiadach z hasła “Polish Jazz” twierdząc, że obiektywnie nic takiego nie istnieje a samo hasło i nazwana tak seria wydawnicza są odbiciem naszych narodowych kompleksów. Co by jednak nie sądzić, dobrze, że ktoś zebrał polskich artystów jazzowych pod jednym szyldem, jaki by on nie był. Edytowano Czwartek o 10:12 przez sonique Odpisz, cytując
fp74 Napisano Czwartek o 10:21 Napisano Czwartek o 10:21 3 minuty temu, sonique napisał: Ta seria brzmi “japońsko”. A skądinąd wiem, że Ty to lubisz. Więc będziesz miał ucztę!:) Przy okazji, Tomasz Stańko podśmiewywał się w wywiadach z hasła “Polish Jazz” twierdząc, że obiektywnie nic takiego nie istnieje a samo hasło i nazwana tak seria wydawnicza są odbiciem naszych narodowych kompleksów. Co by jednak nie sądzić, dobrze, że ktoś zebrał polskich artystów jazzowych pod jednym szyldem, jaki by on nie był. Nasze narodowe kompleksy są tak wielkie, że w moich zbiorach ujawniły się juz 4 serie z nazwą "Polish jazz" w tytule: Przedstawiona wyżej seria sacd Polish Jazz ( ale to w sumie reedycja, tylko inny format ale za to jak leczy kompleksy!) Seria Polish Jazz wydawana od dekad i numerowana, wznowiona jakby niedawno (...?) Seria Polish Jazz Masters (bardzo efektowne wydania) Seria Polish Jazz Radio Archives Odpisz, cytując
Rafał S Napisano Czwartek o 10:36 Napisano Czwartek o 10:36 (edytowany) 15 minut temu, fp74 napisał: Seria Polish Jazz wydawana od dekad i numerowana, wznowiona jakby niedawno (...?) Ja kojarzę gównie tę i mam kilka nowszych płyt. Między innymi „Human Things” Piotra Wyleżoła (zresztą dobry album, choć moim zdaniem jednak trochę przechwalony w recenzjach w sieci). Edytowano Czwartek o 10:36 przez Rafał S Odpisz, cytując
fp74 Napisano Czwartek o 13:01 Napisano Czwartek o 13:01 Może grzeszę, ale z tej piątki co to dzisiaj odświeżam , to Astigmatic jest po prostu nudna... Pozostałe plyty chce się zagrać od razu jeszcze raz, a ta jedna trwa i trwa, a ja tylko czekam kiedy licznik zegara wskaże, że do końca 0:00 (no bo przerywać w trakcie nie wypada). Odpisz, cytując
sonique Napisano Czwartek o 13:47 Napisano Czwartek o 13:47 Daj jej szansę. Też tak miałem za pierwszym razem. Z Twojego zestawu zdecydowanie stawiam jednak na Winobranie. Odpisz, cytując
fp74 Napisano Czwartek o 15:04 Napisano Czwartek o 15:04 1 godzinę temu, sonique napisał: Daj jej szansę. Też tak miałem za pierwszym razem. Z Twojego zestawu zdecydowanie stawiam jednak na Winobranie. Szanse miała wielokrotnie ale wciąż ich nie wykorzystuje, jak nasza reprezentacja w piłkę kopaną. Winobranie tak, a jeszcze bardziej Quasimodo. Zresztą obie plyty naprawdę świetnie nagrane. Bogate dźwiękowo, a słychać każdy detal i muszę przyznać, że na kolumnach brzmi to nawet lepiej niż na słuchawkach (bo z reguły u mnie jest odwrotnie). Jest wszystko na swoim miejscu. 1 Odpisz, cytując
sonique Napisano Czwartek o 20:45 Napisano Czwartek o 20:45 (edytowany) Czyż rolą forum nie jest wzajemne inspirowanie się?:) Edytowano Czwartek o 20:45 przez sonique 2 Odpisz, cytując
MarcKrawczyk Napisano Piątek o 10:43 Napisano Piątek o 10:43 W dzisiejszym kąciku historycznym nie może nie być takiego pomnika new romantic, 45 lat kończy „Vienna” czwarty album Ultravox, ale pierwszy z Midge Ure… 7 Odpisz, cytując
DiBatonio Napisano Sobota o 19:39 Napisano Sobota o 19:39 Tej Pani chyba nie trzeba nikomu przedstawiać. 😉 Odpisz, cytując
Grzesiek202 Napisano 14 godzin temu Napisano 14 godzin temu (edytowany) Edytowano 14 godzin temu przez Grzesiek202 Odpisz, cytując
Rafał S Napisano 13 godzin temu Napisano 13 godzin temu @Grzesiek202 Z ciekawości sprawdziłem, że aranżacja (więc pewnie też i fortepian) jest Krzysztofa Herdzina. Ładnie zaśpiewane i zagrane. Bardzo subtelnie, jak na XXI wiek. Odpisz, cytując
Grzesiek202 Napisano 12 godzin temu Napisano 12 godzin temu 5 minut temu, Rafał S napisał: zagrane. Bardzo subtelnie, jak na XXI wiek. Tak. To mnie ujmuje w niektórych płytach. K.Groniec. Odpisz, cytując
kaczadupa Napisano 7 godzin temu Napisano 7 godzin temu Jak Tidal czy Spotify nie przywróci tego albumu to tylko dla niego kupię odtwarzacz CD. Przepiękna, poruszająca i uzależniająca muzyka. Bardzo polecam tym, którzy jeszcze nie znają. 3 Odpisz, cytując
Tomasz Kluczynski Napisano 6 godzin temu Napisano 6 godzin temu 1 godzinę temu, kaczadupa napisał: Jak Tidal czy Spotify nie przywróci tego albumu to tylko dla niego kupię odtwarzacz CD. Przepiękna, poruszająca i uzależniająca muzyka. Bardzo polecam tym, którzy jeszcze nie znają. Specjalnie patrzyłem na Qobuzie i ta płyta była i to w jakości Hi-Res Audio 24/192kHz, ale do odsłuchu są tylko utwory 8 i 9. Dość dziwne. 1 Odpisz, cytując
Amarok Napisano 4 godziny temu Napisano 4 godziny temu (edytowany) 1 godzinę temu, Tomasz Kluczynski napisał: ale do odsłuchu są tylko utwory 8 i 9. Wydawca płyty w ten sposób chce zachęcić do kupna płyty. Na Qobuzie kupisz całą płytę i wtedy odsłuchaasz wszytkie utwory. Niestety taką mają politykę. Edytowano 4 godziny temu przez Amarok Odpisz, cytując
kaczadupa Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu (edytowany) Gorąca i wilgotna noc afrykańska za oknem a do tego urlop to i kapitalny kawałek House ale całość wyborna dla miłośników takiej muzy. 10/10. Tu Bowers się sprawdza. Edytowano 3 godziny temu przez kaczadupa Odpisz, cytując
Recommended Posts