Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
2 godziny temu, gienas napisał:

Gitara praworęczna, ale brzmi cosik jak leworęczna ;)

Pierwsza i chyba moja ulubiona płyta SRV. Miał tu świetne czyste brzmienie. Klasyka. :)Jeszcze na drugiej płycie był podobny sound, a potem Stevie poszedł w stronę tłustszych i bardziej rockowych dźwięków. Np. czwarta studyjna ("In step") też miała dobre kawałki, ale brzmieniowo to już dla mnie nie to, może poza Riviera Paradise. :)

Przy okazji, zawsze sobie myślałem, że tytuły numerów i płyt SRV mogłyby stanowić dobre hasło i odzew do filmu szpiegowskiego z czasów zimnej wojny, nie sądzicie:

- It's flooding down in Texas

- Yeah, I couldn't stand the weather...

Napisano
1 godzinę temu, gienas napisał:

Skrót myślowy:

gra Vaughan ( praworęczny ) a słyszę jakby to grał Hendrix ( leworęczny )  :)

To było pytanie takie bardziej retoryczne, ale dzięki że odpowiedziałeś, bo jakoś nigdy chyba nie zwróciłem uwagi że Hendrix grał rewą ręką. 

Napisano
1 godzinę temu, Rafał S napisał:

Steve Hillage.

Chyba sobie odświeżę Fish Rising, dawno nie słuchałem.

A Flying Teapot bardzo dobre, ale chyba nie są to moje ulubione dźwięki "Canterburowe". Niemniej, nie będę wyrokował po pierwszym przesłuchaniu.

Napisano
2 godziny temu, Adi777 napisał:

A Flying Teapot bardzo dobre, ale chyba nie są to moje ulubione dźwięki "Canterburowe".

Ja ze sceny Centerbury chyba najbardziej lubię Caravan. Szczególnie In the Land of Grey and Pink i koncertową Live at the Fairfield Halls, 1974. Ta druga jest zaskakująco dobrze nagrana jak na albumy live z tamtych czasów. Natomiast zarówno fusion jak i psychodelię wolę jednak w wydaniu amerykańskim :) (przy całym szacunku dla Soft Machine i Gong).