Adi777 Napisano 22 maja 2023 Udostępnij Napisano 22 maja 2023 1 godzinę temu, sonique napisał: Nie wiem czego słuchałeś. Jazz? Tak, miałem na myśli jazz na fortepian solo Z Cecila? Silent Tongues. W sumie, to nic więcej sobie nie przypominam. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi777 Napisano 22 maja 2023 Udostępnij Napisano 22 maja 2023 (edytowany) Z Cecila tylko powyższą płytę, jeśli chodzi o solo, a ogólnie z jazzu nic sobie nie mogę przypomnieć, poza Jarrettem i The Köln Concert. No, jeszcze Bill Evans. Klasyk slowcore'u. Edytowano 22 maja 2023 przez Adi777 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi777 Napisano 22 maja 2023 Udostępnij Napisano 22 maja 2023 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzesiek202 Napisano 22 maja 2023 Udostępnij Napisano 22 maja 2023 Ależ pięknie mi gra ta płyta. 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lok Napisano 23 maja 2023 Udostępnij Napisano 23 maja 2023 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rega Napisano 23 maja 2023 Udostępnij Napisano 23 maja 2023 Pomijając wszystkie animozje wobec Rogera Watersa, jak równiez jego opinię na temat wojny w Ukrainie, polecam wszystkim zwolennikom kolumn z szeroką sceną. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sonique Napisano 23 maja 2023 Udostępnij Napisano 23 maja 2023 (edytowany) Mając ostatnimi czasy nieodpartą potrzebę szperania wśród ciekawych płyt związanych z nurtem jazzowej pianistyki wysokich lotów, trafiłem na piękny okaz, który po kilkukrotnym przesłuchaniu zakupić się zdecydowałem. Nagranie dostępne jest w streamingu i warto rzucić nań uchem. Rzecz niebywałej urody ale i niestandardowego formatu. Spotkało się bowiem dwóch znakomitych pianistów i dało koncert na dwa fortepiany. Synergia obu panów jest wzorowa. Trudno w zasadzie odróżnić kto gra którą partię. Linie melodyczne przenikają się jak fale w oceanie tworząc koherentną muzyczną tkankę. Warsztat muzyków jest najwyższej próby. Każdy kto gra lub grał na fortepianie amatorsko złapie się za głowę jak to możliwe, że gra muzyków jest tak komplementarna, i że taki bogaty w emocje i techniczne triki dialog udaje im się prowadzić przez aż 70 minut trwania płyty! Słucha mi się tej maestrii pysznie ale pod jednym wszak warunkiem: mam po temu nastrój i słucham uważnie. W przeciwnym wypadku muzyka ta potrafi zmęczyć natłokiem informacji i zniechęcić bo łatwo się zgubić i przestać nadążać. Wybór utworów to kompozycje obu artystów ale przede wszystkim utwory innych kompozytorów jak Miles Davis czy Antônio Carlos Jobim - wymieniając tylko tych współcześnie znanych. Płyta łatwa i trudna zarazem. Ma melodyjne a nawet lekko komercyjne momenty (dla osłuchanego ucha) jak również te awangardowe, punktualistyczne, okraszone nawet takimi środkami wyrazu jak… stukanie w pudło rezonansowe instrumentu. Całokształt bardzo przypadł mi do gustu. Jak wspomniałem, płytę zakupiłem i ją gorąco polecam: Chick Corea, Stefano Bollani - Orvieto (2011) Edytowano 23 maja 2023 przez sonique 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi777 Napisano 23 maja 2023 Udostępnij Napisano 23 maja 2023 2 godziny temu, sonique napisał: płytę zakupiłem Która w tym roku? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sonique Napisano 23 maja 2023 Udostępnij Napisano 23 maja 2023 O tym tytule tylko jedna...;) 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi777 Napisano 23 maja 2023 Udostępnij Napisano 23 maja 2023 Przed chwilą, sonique napisał: O tym tytule tylko jedna...;) 🤣🤣🤣 Dzięki, aż się roześmiałem 😄 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sonique Napisano 23 maja 2023 Udostępnij Napisano 23 maja 2023 Nie filozuj tylko zabieraj się do lektury. Poszukiwałeś ostatnio czegoś w ten deseń. A deseń ten o wyjątkowo ciekawym usłojeniu...;) 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi777 Napisano 23 maja 2023 Udostępnij Napisano 23 maja 2023 37 minut temu, sonique napisał: Nie filozuj tylko zabieraj się do lektury. Poszukiwałeś ostatnio czegoś w ten deseń. A deseń ten o wyjątkowo ciekawym usłojeniu...;) Jutro z rana, obiecuję 🫡 😁 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HQ150 Napisano 24 maja 2023 Udostępnij Napisano 24 maja 2023 3 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcKrawczyk Napisano 25 maja 2023 Udostępnij Napisano 25 maja 2023 Postpunkowy gotyk, czy po prostu dobry rokenrol ? no i ta trąbka na końcu…interesujące… 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcKrawczyk Napisano 25 maja 2023 Udostępnij Napisano 25 maja 2023 Podobno dziś ktoś ma urodziny… Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcKrawczyk Napisano 26 maja 2023 Udostępnij Napisano 26 maja 2023 Cholercia, to już rok jak nie ma Andyego… Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bebop Napisano 26 maja 2023 Udostępnij Napisano 26 maja 2023 Dnia 25.05.2023 o 08:07, MarcKrawczyk napisał: Postpunkowy gotyk, czy po prostu dobry rokenrol ? no i ta trąbka na końcu…interesujące… The Damned to weterani punkrocka i ogólnie rock'n'roll'a z wysp. Mają wiele utworów ktore bardzo lubię. Świetnie grają na żywo, kiedyś ich widziałem jak robili support przed Motörhead. Zespół ma ciekawą historię, grali z najlepszymi w swoim gatunku. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał S Napisano 26 maja 2023 Udostępnij Napisano 26 maja 2023 3 godziny temu, Bebop napisał: The Damned to weterani punkrocka i ogólnie rock'n'roll'a z wysp. Dla mnie punkrock ma niewiele wspólnego z prawdziwym rock'n'rollem. Pod względem rytmicznym jest wręcz jego zaprzeczeniem, bo jeden z nich buja i sprężynuje, a drugi jest sztywny do bólu. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bebop Napisano 26 maja 2023 Udostępnij Napisano 26 maja 2023 (edytowany) 15 minut temu, Rafał S napisał: Dla mnie punkrock ma niewiele wspólnego z prawdziwym rock'n'rollem. Rock'n'roll to bardzo szerokie pojęcie. Owszem, znajdziesz tam rytmy z miłych potańcówek wczesnych lat '60 ale ten nurt ciągle się rozwijał i ewoluował. Punkrock to też jest rock'n'roll. Przykładem niech będzie wspomniany przeze mnie Motorhead - to jest wybuchowa mieszanka rock'n'roll / punk / metalu - trzeba zobaczyć i usłyszeć na żywo żeby poczuć Edit: ja rozumiem, że mało kto tutaj lubi i rozumie punkrock. Ja uwielbiam. Edytowano 26 maja 2023 przez Bebop Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi777 Napisano 26 maja 2023 Udostępnij Napisano 26 maja 2023 (edytowany) 36 minut temu, Bebop napisał: Edit: ja rozumiem, że mało kto tutaj lubi i rozumie punkrock. Ja uwielbiam. Co z post-punkiem? Ja może nie uwielbiam, ale lubię. Punk-rock niespecjalnie. Na pewno nie taki, jak Ramones. Television, Wire, coś w ten deseń jest bardzo spoko. Modern Lovers to chyba też punk-rock? Podobało mi się. Edytowano 26 maja 2023 przez Adi777 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi777 Napisano 26 maja 2023 Udostępnij Napisano 26 maja 2023 3 minuty temu, Fandiscopolo napisał: Ja nie wiem co z Post Punkiem wiec nie odpowiem.Zreszta nie wiem nawet co to Post Punk. Serio? To się koniecznie dowiedz!!! 😉 Tak całkiem serio, warto. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi777 Napisano 26 maja 2023 Udostępnij Napisano 26 maja 2023 Talking Heads, This Heat, The Cure, Gang of Four, Pere Ubu, The Pop Group, Tuxedomoon, Chrome, Clock DVA, Magazine, Massacre, Material, Minutemen, The Raincoats, i jeszcze kilka zespołów by się znalazło. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzesiek202 Napisano 26 maja 2023 Udostępnij Napisano 26 maja 2023 Hm..., niezamierzenie na Tidal włączył mi się ten remaster, jakże i tak świetnie nagranej płyty. I powiem Wam, że brzmi to naprawdę soczyście. 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał S Napisano 26 maja 2023 Udostępnij Napisano 26 maja 2023 2 godziny temu, Fandiscopolo napisał: Posluchaj Ramones,Sex Pistols.Punk Rock ktory buja. Nie urodziłem się wczoraj. Mnie to nie buja. Może najwyżej potrząsać. Do kołysania musi być groove. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Asia Napisano 27 maja 2023 Udostępnij Napisano 27 maja 2023 3 godziny temu, J4Z napisał: 😀 To ja dorzucam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts