Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Znów przepadłem w klezmerskich klimatach, których akordeon doprowadził mnie do dwóch pań i płyt, dla których specjalnie założyłem konto na Spotify. Pani po prawej to Adi Elbahar, natomiast głos z płyty po lewej należy do bardziej znanej Etti Ankri.

obraz.png.78478ce2abd56c354cfc23a1bfb13f42.png

CD Etti Ankri można kupić, ale nie wiem czy ta druga jest w ogóle na fizycznym nośniku. Chyba spróbuję napisać do pani Elbahar.

Napisano (edytowany)
7 godzin temu, Grzesiek202 napisał:

Znów przepadłem w klezmerskich klimatach,

Ja też od jakiegoś czasu z dala od Europy…;)

IMG_9353.jpeg.1d833e9199532dd58c5c2555b5f3d20e.jpeg

Ciekawa muza. Imponujący skład. Mamy tu głównie Indie (tabla, perkusjonalia, głos, flety), ale też Anglię na gitarze akustycznej i Norwegię na saksofonach. Hindustańską zadumę, brytyjską dynamikę, i norweski chłód. Ogień i lód. Słowem, na uszy miód.

Edytowano przez sonique
Napisano
16 minut temu, Rafał S napisał:

Nie jest to zła płyta

Ja już nie mogę się doczekać piętnastej. Szybko do domu i tym razem już troszkę :) głośniej jak wczoraj wieczorem jeszcze raz zrobię sobie muzyczną ucztę z tym albumem. Dla mnie odkrycie miesiąca a kto wie czy nie roku. 

Napisano
16 godzin temu, sonique napisał:

Ja też od jakiegoś czasu z dala od Europy…;)

A Trebuniów jeszcze czasami słuchasz? U mnie ostatnie tygodnie to tylko folk i klimat z Izraela. Ale nazwisko Garbarek w Twojej propozycji sprawia, że na pewno ją sprawdzę.

Napisano (edytowany)
5 godzin temu, Grzesiek202 napisał:

A Trebuniów jeszcze czasami słuchasz? U mnie ostatnie tygodnie to tylko folk i klimat z Izraela. Ale nazwisko Garbarek w Twojej propozycji sprawia, że na pewno ją sprawdzę.

Owszem, słucham. Choć posiadam tylko tę jedną płytę: Trebunie Tutki i Voo Voo - Tischner. Jest ciekawa, inna. Istotne są też tu oczywiście świetne teksty świetnego „tekściarza”. Nawet ją wrzucę niedługo bo powakacyjny klimat Kościeliska i okolic wciąż we mnie...;)

Natomiast inny mój nabytek zakupiony na okolicznej giełdzie płytowej już jednak dobitnie kojarzy mi się z Kielcami…;)

Jest niezła. Polecam (jak jej nie znasz).

IMG_9360.jpeg

Edytowano przez sonique