Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano (edytowany)

Szczerze to w tym preampie nie ma nic szczególnego … bida ja go nie chce:)

Tak po krótce; zasilanie z china zasilacza impulsowego 12v. Potem mamy zintegrowaną przetwornice dc/dc +\-15v. Na wyjściu po kondensatorze filtrującym. Zasilacz mocno budżetowy.

W torze sygnałowym mamy po 3 opampy na kanał w tym na wyjściu LM4562 -szału nie ma. Trochę końdów Wima i to wszystko.

Ot taka konstrukcja jak wiele innych.

Edytowano przez elektron6
Napisano
16 godzin temu, elektron6 napisał:

Szczerze to w tym preampie nie ma nic szczególnego … bida ja go nie chce:)

Tak po krótce; zasilanie z china zasilacza impulsowego 12v. Potem mamy zintegrowaną przetwornice dc/dc +\-15v. Na wyjściu po kondensatorze filtrującym. Zasilacz mocno budżetowy.

W torze sygnałowym mamy po 3 opampy na kanał w tym na wyjściu LM4562 -szału nie ma. Trochę końdów Wima i to wszystko.

Ot taka konstrukcja jak wiele innych.

Jasne - każdy ma prawo do swoich osądów i opinii.
Ale patrząc obiektywnie to w tej cenie czyli za 1450 zł (ja za tyle kupiłem 2 tyg temu) ciężko by jakiś preamp był lepszy.

Brzmi na prawdę dobrze - choć ja czekam na przyszły tydzień, bo wtedy będę miał MC - i wtedy wydam swój końcowy werdykt :). Mnogość możliwości ustawienia preampa także na duży plus.

Napisano
23 godziny temu, Pacman napisał:

Panowie a jak wychodzi Vincent pho 8 w porównaniu do tej iskry, bo zastanawiam się nad jego zakupem

Ze specyfikacji wynika, że ten Vincent nie ma żadnej regulacji. A teraz z doświadczenia wiem, że możliwość regulacji jest bardzo ważna.

Napisano
46 minut temu, R_33 napisał:

Ze specyfikacji wynika, że ten Vincent nie ma żadnej regulacji. A teraz z doświadczenia wiem, że możliwość regulacji jest bardzo ważna.

Może i jest ważna ale to nie znaczy że wszystkie pre bez regulacji trzeba skreślić, mój wzmacniacz też nie ma żadnych regulacji a gra całkiem przyzwoicie, pytałem o tego Vincenta ponieważ ma dobry w osobnej obudowie zasilacz

Napisano
9 minut temu, Pacman napisał:

Może i jest ważna ale to nie znaczy że wszystkie pre bez regulacji trzeba skreślić, mój wzmacniacz też nie ma żadnych regulacji a gra całkiem przyzwoicie, pytałem o tego Vincenta ponieważ ma dobry w osobnej obudowie zasilacz

Masz racje. Ale już przerobiłem kilka preampów ale wszystkie dotychczasowe do 1000 zł. 
I brak tej regulacji rożnych parametrów to problem. 
Np mój ortofon 2M blue na esdarku a nawet na CA solo - grał za ostro. A dzieki Iskrze mogłem sobie tutaj pokombinowac i tą ostrośc 2m blu zredukowałem. 

A na przykład na wkładce od AT Vm95ml - na esdarku (bez żadnej regulacji) świetnie brzmiało :)

A po niedzieli przechodzę na Mc więc tak czy siak musiałem Esdarka wymienić na inny - dlatego padło na Iskrę - że można kombinować do woli.

Napisano

Ja na razie jestem na wkladkach MM i póki co tak zostanie, dlatego pytałem o tego Vincenta, jest do odebrania za 700zl,czy warto iść w te stronę nie wiem, pytanie dla bardziej zaawansowanych w temacie,😀

Napisano
6 godzin temu, Audio Autonomy napisał:

A dlaczego miałby to być minus? 

ingerują w sygnał audio, brzmienie z vinyla nie jest naturalne lecz sztucznie podbite przez filtry, a nie oto chodzi w neutralności sprzętu.

Każdy sprzęt rozpatruję w kontekście neutralności dla sygnału audio, innym może to się podobać, mnie nie🤔

Napisano

Fascynuje mnie to ciągłe dążenie do neutralności. Gdyby przenieść to na gotowanie, to należałoby gotować wszystko bez użycia jakichkolwiek przypraw, dla mnie to absurd. W przypadku winyla ingerencja w sygnał jest nieuniknioną konsekwencją samej techniki zapisu. (Przez konieczność odwrócenia korekcji sygnału). Wolę mieć możliwość "doprawienia" dźwięku i frajdę ze słuchania, niż zmuszać się do słuchania czegoś, co nie do końca mi pasuje, w imię idei bezwzględnej neutralności. No, ale co kto lubi.

Napisano
22 godziny temu, Karol64208 napisał:

brzmienie z vinyla nie jest naturalne lecz sztucznie podbite przez filtry

Jednak dzięki tym ustawieniom mamy możliwość dopasować preamp do parametrów wkładki. Przecież różne wkładki mają różne parametry. Jedna będzie miała cewki o impedancji poniżej 10 ohm (np. Umami Blue, cała seria Ortofon Quintet), druga będzie miała 40 ohm (Denon DL-103), a trzecia ponad 130 ohm (np. Hana ML, Sumiko Blue Point no.3). Złe dopasowanie obciążenia może nam dosyć mocno zniekształcić górę pasma.

Dopiero zgranie preampa z wkładką da nam prawdziwą neutralność i naturalność.

loud.png

Napisano
25 minut temu, Audio Autonomy napisał:

Jednak dzięki tym ustawieniom mamy możliwość dopasować preamp do parametrów wkładki. Przecież różne wkładki mają różne parametry.

Przy tych wartościach to dobrze zaprojektowane wejście w pre radzi sobie, albo powinno sobie radzić bez straty, przydatne jest przy wyższej impedancji wew. wkładki,  ma wpływ na wzmocnienie sygnału/dynamikę.

Każdy dodatkowy filtr RLC w torze audio, to raczej zły pomysł.

Należy zwracać uwagę przy zakupie i dopasowanie wkładki dla pre-phono.

Z mojego doświadczenia i testów zastosowanie wkładki o dowolnej impedancji nie zmienia szerokości pasma i liniowości.

Są wkładki które generują swój dźwięk np; więcej środkowego, inne więcej wysokiego pasma, itd. ale to zależy od budowy wkładki, a nie dobrze zaprojektowanego preampa.

Spotkałem się b.często z nowymi pre-phono gdzie wykorzystuje się schematy z epoki, które były obliczone dla wkładek o wyższej impedancji wkładek, może to jest problemem.

Pozdr.

Napisano

Przecież nawet producenci wkładek podają zazwyczaj zalecane wartości obciążenia wkładki. Te dane nie biorą się przecież z kosmosu. Oczywiście wszystko jest subiektywne i dla jednej osoby to mogą być małe różnice w dźwięku, a dla drugiej duże. Jednak ciężko powiedzieć żeby tych różnic nie było. 

1 godzinę temu, Karol64208 napisał:

Każdy dodatkowy filtr RLC w torze audio

Filtr mamy jeden , tylko o zmiennych wartościach R i C. Nie musimy więc dodawać niczego więcej. Zresztą ja też jestem zwolennikiem jak najprostszej ścieżki sygnału (w miarę możliwości oczywiście) :)

Napisano (edytowany)

W takim razie jeśli regulacja w pre jest takim minusem, to dlaczego ten pre kosztuje tyle ile kosztuje i jest uważany z jeden z najlepszych pre Yamahy , a taka Iskara do pięt mu nie dorasta? A przecież regulacji od cholery. Już nawet nie wspomnę o Abrahamsenie.

IMG_20211122_195750.jpg

IMG_20220416_203509.jpg

IMG_20230204_204200.jpg

IMG_20230919_204553.jpg

Edytowano przez Rega