MobyDick Napisano 12 czerwca 2019 Udostępnij Napisano 12 czerwca 2019 Jak widać do kolumn tych znanych i cenionych marek nie potrzeba droższych przetworników w cenie za które są sprzedawane i nie ma się co tu oburzać. Zapewne gdyby były sprzedawane taniej, nie były by tak cenione. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 12 czerwca 2019 Autor Udostępnij Napisano 12 czerwca 2019 (edytowany) 6 minut temu, MobyDick napisał: Zapewne gdyby były sprzedawane taniej, nie były by tak cenione. Może w tym tkwi wyjaśnienie hejtu z jakim spotykają się Diamondy. Są za tanie, by mogły być uznane za dobre;) Edytowano 12 czerwca 2019 przez Kraft Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 12 czerwca 2019 Udostępnij Napisano 12 czerwca 2019 (edytowany) Więc tak, żeby juz skonczyc ta żenadę. Ten typ przetwornika jaki jest u Ciebie jest stosowany w najnizszych seriach kudosa. Tak, to tez jest seas. Zreszta Kudos stosuje tylko seasa. Ale te przetworniki w jego przypadku są parowane i modyfikowane. Wiec...? Nie wspomnę o zwrotnicy, ktora raz, ze jest innego rzedu i na innej jakosci materiałach. To, ze napiszesz, ze seas i takie same to mozesz poczatkujacym wciskać. Druga sprawa. Pylony moga byc tylko dobrymi kolumnami, bo uśredniają. Nigdy z takim brzmieniem nie zagrają wybitnie. Zawsze zagrają ładnie. I to sa kolumny dla melomana słuchajacego wokali ( najchetniej kobiecych), jazzu jakiegos spokojnego rocka. Do zagrania wszystkiego to im jeszcze brakuje. Wiem, sluchałem. I nie jest to hejt kolumn tylko pewnych nieścislosci, które próbujesz przemycić. Przeczytaj uważnie tą reckę. Zobaczysz za co się płaci w kolumnach. Nie chodzi nawet o budowę. Chodzi o dokładność i pomysł na dźwięk https://hi-fi.com.pl/testy/kolumny/3708-kudos-super-20a.html A tu model niżej. Ale i tak inny poziom w stosunku do Pylon https://audio.com.pl/testy/stereo/zespoly-glosnikowe/2720-kudos-cardea-c20 I dopiero na dole oferty kudosa pojawia się model przetwornika o którym mowa tylko 15 cm. https://audio.com.pl/testy/stereo/zespoly-glosnikowe/2878-kudos-x2 W x3 juz jest 18 ale nowszego typu ( chyba). Nie sprawdzalem tego, bo juz sie nauczyłem, że cala kolumna gra, a nie pojedyncze jej elementy. Czasem ich projektanci daja wiekszą gwarancje sukcesu niz typ przetwornika. Edytowano 12 czerwca 2019 przez audiowit Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 12 czerwca 2019 Udostępnij Napisano 12 czerwca 2019 O wysokotonowkach to juz chyba nie bedziemy dyskutować bo to przepasć roznicy klas, generacji, no i neutralnosci. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 12 czerwca 2019 Autor Udostępnij Napisano 12 czerwca 2019 (edytowany) Cholibcia, kto by pomyślał, że informacja o różnych zastosowaniach SEAS-ów i Scan-Speak-ó może wywołać tak "żywy" odzew. No dobra... Niniejszym oświadczam, że wszelkie podobieństwo przetworników stosowanych w Diamondach do przetworników stosowanych w innych kolumnach, tak żyjących, jak i już nieprodukowanych, zarówno uznanych marek, jak i producentów niszowych, jest jedynie przypadkowe Edytowano 12 czerwca 2019 przez Kraft Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 12 czerwca 2019 Udostępnij Napisano 12 czerwca 2019 (edytowany) I tu masz odemnie plusa, bo w koncu wyluzowaleś i obrócileś " niescisłosci" w żart. Edytowano 12 czerwca 2019 przez audiowit Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 12 czerwca 2019 Udostępnij Napisano 12 czerwca 2019 Kraft, przeczytaj te 2 recki ? Życzę Ci choć Caradea. Te Ci juz w zupelnosci wystarczą, a zagrają wszystko. I będziesz mogł uslyszeć roznice w kablach i stwierdzić, ze ten marantz to znów nie takie mistrzostwo świata. One, gdybyś kupowal uzywki kosztowalyby tyle co Twoje nowe Pylony. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 12 czerwca 2019 Autor Udostępnij Napisano 12 czerwca 2019 Jak widać, niektórych trudno zniechęcić, szczególnie takich, co nie odróżniają żartu od szyderstwa. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 12 czerwca 2019 Udostępnij Napisano 12 czerwca 2019 (edytowany) Hmmm... wobec tego zyczę milego sluchania. I spotkania przy najblizszym dementowaniu steku bzdur. Edytowano 12 czerwca 2019 przez audiowit Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 12 czerwca 2019 Udostępnij Napisano 12 czerwca 2019 Ale jakich bzdur? Weźże się opanuj. Kraft podaje tylko przykłady. Jak rozumiem wk... cie to niemiłosiernie bo wydaje ci się że Kratf twierdzi ze o wszystko gra tak samo. Ja nie zauważyłem takiego wpisu.. Wuluzuj gumę od majtek bo chyba wpina ci się troszku za bardzo... obtarcia bedą Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 12 czerwca 2019 Udostępnij Napisano 12 czerwca 2019 Ale ja jestem wlasnie wylyzowany. Jak się czyta wpisy Krafta to okazuje się, że syrena i slr to w sumie to samo bo tez ma kierunkowskazy. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 13 czerwca 2019 Udostępnij Napisano 13 czerwca 2019 23 godziny temu, Kraft napisał: Kurcze, przyszpiliłeś mnie. Czyli cała robota bez sensu? Nie odbieraj tego jako atak. Absolutnie. Po prostu pytam. Moim zdaniem jest to bardziej ciekawostka niż wyznacznik. 22 godziny temu, Kraft napisał: Williams i tak jest szybszy od wszystkiego czym jeżdżą zwykli śmiertelnicy;) Oj. Śmiertelnicy w Warszawie rozbijają się najnowszymi Lamborghini czy bugatti info z wczoraj I po raz kolejny powiem o co mi chodziło. Uważam że temat jak i twoje posty są bardzo sensowne. Diamondy lubię. Najbardziej że wszystkich pylonów. Oporcz 30 które uważam za nieudane. Nie ma dla mnie także znaczenia jaki przetwornik został użyty jeśli kolumna gra dobrze. Chodziło mi jedynie o to że nie możemy nic powiedzieć o innych kolumnach wykorzystujących ten sam przetwornik. Tyle Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 13 czerwca 2019 Autor Udostępnij Napisano 13 czerwca 2019 (edytowany) 24 minuty temu, S4Home napisał: Chodziło mi jedynie o to że nie możemy nic powiedzieć o innych kolumnach wykorzystujących ten sam przetwornik. Tyle Czy ja w jakimkolwiek miejscu napisałem coś o brzmieniu innych kolumn wykorzystujących przetworniki Diamondów??? Czy ktoś przy zdrowych zmysłach może uważać, że dwie poniższe kolumny mają identyczne brzmienie, bo zastosowano w nich identyczny przetwornik??? Uważam za to, że jeśli wielu renomowanych producentów kolumn z wyższej półki stosuje te głośniki w swoich wyrobach, to mamy podstawy sądzić, że są to przetworniki reprezentujące odpowiednio wysoki poziom. Skoro wiele udanych, wręcz legendarnych kolumn jest na nich opartych, to chyba nikt nie zaprzeczy, że muszą to być głośniki z potencjałem. Czy Pylon w pełni wykorzystał ten potencjał? Tu możemy dyskutować. Edytowano 13 czerwca 2019 przez Kraft Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 13 czerwca 2019 Udostępnij Napisano 13 czerwca 2019 Ta mała kolumna wyżej chyba ma inny głośnik niż Diamondy. Wygląda mi on raczej na starą kopułkę 25 mm z Tonsilu z piankowym frontem. Takie głośniki były użyte w Kanadyjskich kolumnach Totem Mite. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 13 czerwca 2019 Autor Udostępnij Napisano 13 czerwca 2019 (edytowany) Może i tak. Zatem podmieńmy to zdjęcie na inną konstrukcję Opery. Tu już chyba wątpliwości nie ma, a sens mojego posta zostanie zachowany. Edytowano 13 czerwca 2019 przez Kraft Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 13 czerwca 2019 Udostępnij Napisano 13 czerwca 2019 (edytowany) Tu widać ze kopułka jest mniejsza, a w tamtych kolumnach nawet głośnik niskotonowy wyglądał na Tonsilowską 13-stkę z membraną z polipropylenu napełnianego zmielonym papierem z membran, identycznym który był w Totemach Mite. Edytowano 13 czerwca 2019 przez MobyDick Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 13 czerwca 2019 Autor Udostępnij Napisano 13 czerwca 2019 Tak, masz rację. Teraz sobie przypomniałem, że sam miałem wątpliwości, co do tego przetwornika. Pisałem o tym tutaj: Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 14 czerwca 2019 Udostępnij Napisano 14 czerwca 2019 :):) hehe ok zatem wszystko już wiadomo. pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 28 czerwca 2019 Autor Udostępnij Napisano 28 czerwca 2019 Okazuje się, że Pylon Audio sprzedaje swoje produkty także w USA. Ich przedstawicielem na tamtejszym rynku jest firma Base HiFi (sądząc po numerze kierunkowym z okolic San Diego). Ceny w przeliczeniu trochę wyższe niż w Polsce. Ciekawe, że mniejsze Diamond 25 są za oceanem droższe nić Diamond 28 (2 295 $ kontra 2 225$). https://basehifi.com/store Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 28 czerwca 2019 Autor Udostępnij Napisano 28 czerwca 2019 (edytowany) Można kupić Diamondy w USA, można i we Włoszech. Na Półwyspie Apenińskim dystrybutorem polskiej marki jest firma MGP Audio mieszcząca się w San Giuliano Milanese. https://mgp-audio.weebly.com/pylon-audio.html Poniżej fotka z prezentacji Diamondów w Hi Fi Club di Milano. Towarzystwo wygląda zacnie. http://nuke.nonsoloaudiofili.com/DimostrazionePylonAudioDiamond30/tabid/633/Default.aspx Edytowano 28 czerwca 2019 przez Kraft Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 29 czerwca 2019 Autor Udostępnij Napisano 29 czerwca 2019 (edytowany) "Dookoła świata z Diamondami". Przystanek - Norwegia. Pylon ma swojego przedstawiciela także na dalekiej północy. Mala Audio ma siedzibę nad fiordem Drammen, 40 km od Oslo. https://malaaudio.no/pylon-audio źródło: www.google.com/maps Edytowano 29 czerwca 2019 przez Kraft Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jarrro Napisano 29 czerwca 2019 Udostępnij Napisano 29 czerwca 2019 Swoje Diamont 25 wymieniłem na KEF R500 i jestem bardzo zadowolony. W końcu wszystko dobrze słuchać, bo w PD25 obcięte są tony wyższej średnicy.I bas jest szybszy, w polskim produkcie jest znaczna mułowatość i ociężałość.Wysłane z mojego EML-L29 przy użyciu Tapatalka Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 29 czerwca 2019 Autor Udostępnij Napisano 29 czerwca 2019 A ja swoje kolumny z aluminiowymi membranami wymieniłem właśnie na Diamondy, bo szukałem brzmienia bardziej naturalnego, namacalnego i relaksującego;) Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
strefa ciszy Napisano 29 czerwca 2019 Udostępnij Napisano 29 czerwca 2019 A ja swoje kolumny z aluminiowymi membranami wymieniłem właśnie na Diamondy, bo szukałem brzmienia bardziej naturalnego, namacalnego i relaksującego;)O to, toto. Naturalne, realne. Nie każdy to lubi a to pokazują kolumny pylona. Diamondy bardzo mi się podobają. Trzydziestki to już w ogóle odlot. Nie kumam tylko serii Emerald. Może że grają ciemno i mi się to nie podoba, nie czuję ich wyższości. Pylony moim zdaniem nie podkreślają, nie oszukują, nie czarują, ale przy przezroczystych przewodach potrafią zagrać dany instrument prawie zbliżony do oryginału. Oczywiście kiepskie płyty to od razu na nich słychać, są wyprane, suche, bez emocji, na dobrych słychać wibracje skrzypiec. Wysłane z mojego Redmi 4X przy użyciu Tapatalka Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 30 czerwca 2019 Autor Udostępnij Napisano 30 czerwca 2019 (edytowany) Ktoś powiedział Belgia? Nie ma sprawy. I tam kupimy Diamondy. Sklepik All-in-music, który je oferuje, mieści się w miejscowości Ath w zachodniej części kraju. Ceny trochę wyższe niż w Polsce (8000 zł vs 6000 zł). I kto twierdzi, że na Zachodzie sprzęt jest tańszy niż u nas? https://www.allinmusic.be/pylon-audio-c-12_55.html Edytowano 30 czerwca 2019 przez Kraft Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts