Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Lubię ognisko, lubię popcorn. Ale na winyl jestem po prostu za leniwy. :) 

Za to z przyjemnością odwiedzam posiadaczy winylowych kolekcji. 

Na tegorocznym Munich HighEnd Show zdaniem kolegi, który tam był i nagrał ten filmik, absolutny dźwięk wystawy szedł z oryginalnego pierwszego tłoczenia "The Wall" z 1979. :) 

Nie do wiary, ale grają te MAŁE głośniki. 

https://rumble.com/v6tj2dd-munich-high-end-show-2025.html

Napisano
Dnia 7.09.2025 o 21:28, il Dottore napisał:

Lubię ognisko, lubię popcorn. Ale na winyl jestem po prostu za leniwy. :) 

Za to z przyjemnością odwiedzam posiadaczy winylowych kolekcji. 

Daje lajka bo mam  dokładnie tak samo. 

Znajomy który kupował u mnie sprzęt ileś razy , za którymś raze mnabył także gramofon. I ile razy u niego jestem to słuchamy sobie przy drineczku. Bo kreci się płyta i nas magnetyzuje. 

Napisano
16 godzin temu, terracan1929 napisał:

Trafiłeś na to forum z taką misją - promować wszystko co chińskie?

Tak. Chodzi mi o to, żeby ludzie wydawali swoje ciężko zarobione pieniądze na rzeczywistą wartość: R+D, projekt, wkład materiałowy, jakość wykonania i wreszcie jakość dźwięku, zamiast przepłacać za wydmuszki kosztujące więcej, grające gorzej a często i tak produkowane w Chinach. :) 

Weźmy samochody: nawet te z górnej półki. Są pełne chińskich części. W najnowszym CLA Mercedes bez najmniejszej żenady pakuje cały silnik wyprodukowany w Chinach! Po czym za malutki samochodzik żąda ponad 200 tys cebulionów. 

Ja wiem - wolny rynek. Ale ludzie już się budzą i wolą samochód chiński. Choćby dlatego, że ma on wszystkie części oryginalne! ;) 

Napisano (edytowany)
31 minut temu, il Dottore napisał:

Chodzi mi o to, żeby ludzie wydawali swoje ciężko zarobione pieniądze na rzeczywistą wartość: R+D, projekt, wkład materiałowy, jakość wykonania i wreszcie jakość dźwięku, zamiast przepłacać za wydmuszki kosztujące więcej, grające gorzej a często i tak produkowane w Chinach. :) 

OK, zgoda szczególnie co do wkładu materiałowego i relacji jakość / cena końcowego produktu. Ale z tym R&D i projektem to różnie bywa. Czasem ta chińszczyzna jest mocno wzorowana na konstrukcjach zachodnich, których wyższa cena wzięła się po części z kosztów opracowania projektu i utrzymywania zaplecza badawczego. 

Edytowano przez Rafał S
Napisano

@il Dottore Choć w wielu kwestiach się z Tobą nie zgadzam to jeśli chodzi o elektronikę audio myślę zupełnie jak Ty. Mam do tego podstawy bo porównywałem tranzystory takie jak Hegel h80 czy MF M3si z chińskim klonem BRZHifi A1S z Pre BRZHifi JC2 i porównanie to nie było miłe dla audiofilskich marek. Wcześniej porównywałem Yamahy 301 i 501 czy Nady 326 i 356 z Smsl A300 i też góra był Chinczyk. Ze względu na wielkość klocków i brak miejsca do słuchania muzyki a także na pobór prądu przy całodniowych odsłuchach musiałem sprzedać dzielonke BRZHifi i aktualnie mam Smsl AO300. Dźwięk jest inny ale na pewno nie gorszy. Ciekawostka jest taka że jak miałem sabaja A4 to grał jak Yamaha 301 a kosztował mnie z 5lat temu 350zl. Dopiero przy głośnym słuchaniu trochę zniekształcał. Monobloki Fosi biją na głowę wiele nowych wydmuszek za wielokrotność ich ceny. Morał jest taki że warto sprawdzić i poeksperymentować bo może się tak zdarzyć że zaoszczędzi się sporo grosza lub dołoży do lepszych kolumn.

Napisano (edytowany)
26 minut temu, Rafał S napisał:

Czasem ta chińszczyzna jest mocno wzorowana na konstrukcjach zachodnich, których wyższa cena wzięła się po części z kosztów opracowania projektu i utrzymywania zaplecza badawczego. 

Oczywiście masz rację. Jednak nikt nie broni Europejczykom wypuścić np. TANICH wzmacniaczy kl. D na Infineonie czy Texas Instruments. Tymczasem nic takiego się nie dzieje. Rynek budżetowego czy wręcz niskobudżetowego audio zdominowali Chińczycy. 

Ten sam myk zaszedł w motoryzacji: przenosząc produkcję do Chin Europa oddała im ZA DARMO wszystkie swoje patenty - owoc dekad pracy ogromnych biur projektowych. Chiny dostały to na tacy i za darmo. Dlaczego? Poprzez CHCIWOŚĆ producentów europejskich. Chcieli być cwani - napchać swoje samochody "premium" komponentami z Chin i sprzedawać je za coraz wyższe ceny. Za wszytko i tak płacił głupi europejski konsument. Tymczasem sprytny Chińczyk ogarnął technologię i wypuścił swoje samochody - nie gorsze technicznie, lepiej wyposażone i 40-50% tańsze. 

Tak oto Europa zamienia się w technologiczny skansen, gdyż Chińczycy nie spoczywają na laurach, tylko ROZWIJAJĄ przejęte technologie. Porównaj ilość rakiet wystrzelonych w kosmos w 2024 przez Chiny vs. wszystkie kraje europejskie. 

26 minut temu, Artur Charicki napisał:

aktualnie mam Smsl AO300. Dźwięk jest inny ale na pewno nie gorszy

Kiedy odpaliłem Fosi ZA-3 to już wiedziałem, że jest pozamiatane. Kwestia czasu, aż Chiny przejmą całkowicie rynek budżetowej amplifikacji a potem z tego poziomu będą szli stopniowo wyżej, aż do ultra hajendu. 

Ja nie kupuję chińskiego sprzętu, bo jest tańszy. Stać mnie na dowolne klocki. Znaczy... było mnie stać, bo obecnie jestem goły jak święty turecki, gdyż zachciało mi się na starość domu nad morzem.  Ja kupuję chiński sprzęt, ponieważ gra lepiej. I tyle. Mogłem zamiast Audio-gd kupić sobie DAC Aqua czy Rockna. Nawet bym nie poczuł. Ale - po co? Przecież odpalam te klocki i grają one tak, że aż się nie chce wierzyć. I nie kosztują wcale pierdyliona €. Mogłem też zamiast  taniego Audio-gd kupić droższe Audio-gd, ale poza rozbudowanym zasilaniem nie miałbym zysku, ponieważ i tak słucham wyłącznie w trybie NOS i nie korzystam z filtrów cyfrowych. 

Jedyną ewidentną wadą Audio-gd był niedorzecznie długi czas wygrzewania - 600 godzin to przegięcie. Ale było warto poczekać. 

27 minut temu, Artur Charicki napisał:

Choć w wielu kwestiach się z Tobą nie zgadzam

A w jakich kwestiach my się nie zgadzamy? :)

Edytowano przez il Dottore
Napisano
18 minut temu, il Dottore napisał:

Mogłem zamiast Audio-gd kupić sobie DAC Aqua czy Rockna. Nawet bym nie poczuł. Ale - po co?

Ja zmieniłem Gustarda R26 na kilkuletnią La Scalę mk2 dla lampek w stopniu wyjściowym i designu. Jeden z ładniejszych klocków, jakie miałem w domu. Oczywiście mówię o czarnej wersji, bo na srebrną pewnie bym się już nie skusił. :) 

Napisano
23 minuty temu, il Dottore napisał:

A w jakich kwestiach my się nie zgadzamy? :)

Chociażby w temacie tanich przetworników R2R 😛 Uważam że DS dobrze zaimplementowana będzie grała równie dobrze jak drabinka a może i lepiej? Kwestia przypasowania do gustu muzycznego i reszty toru. Ale tu nie o tym. 

Napisano
5 minut temu, Artur Charicki napisał:

Uważam że DS dobrze zaimplementowana będzie grała równie dobrze jak drabinka a może i lepiej?

Na pewno inaczej, w pewnych aspektach - przyjemniej. Jeśli przyjąć, że dążymy do przezroczystego DAC-a, to te dwie technologie prezentują odmienne drogi do celu. Ja to porównuję do szyby. W D/S szkło jest dość czyste i przejrzyste, ale równocześnie wyraźnie podkolorowane. W R2R nie ma tych podbarwień, za to (szczególnie w tańszych i gorszych implementacjach) jest wrażenie że szyba jest przybrudzona i lekko zmatowiała. Im lepsza konstrukcja tym czyściej w R2R i bliżej neutralności barwowej w D/S. Osobiście z dwojga wolę już lekki brudek R2R niż kolorowy nalot D/S, ale to rzecz gustu. :) 

Napisano

Gustu jak najbardziej ale także danej potrzeby. Jeśli mamy już ten tor za delikatną mgiełką to może mu brakować kolorowego nalotu DS. W audio trzeba szukać pod siebie i swój słuch. Równoważyć składniki żeby nie przesadzić w jedną czy drugą stronę. Świadomość przychodzi z czasem i po odpowiednim osłuchaniu się wiemy w którą stronę iść.  

Napisano
24 minuty temu, Rafał S napisał:

Ja zmieniłem Gustarda R26 na kilkuletnią La Scalę mk2 dla lampek w stopniu wyjściowym i designu. Jeden z ładniejszych klocków, jakie miałem w domu. Oczywiście mówię o czarnej wersji, bo na srebrną pewnie bym się już nie skusił. :) 

La Scala jest super! To jest sprzęt który i gra i wygląda! :) Ale mam już DAC z lampą (60-letnią) w torze wyjściowym i z czystej ciekawości chciałem spróbować solid state. 

24 minuty temu, Artur Charicki napisał:

Chociażby w temacie tanich przetworników R2R 😛 Uważam że DS dobrze zaimplementowana będzie grała równie dobrze jak drabinka a może i lepiej? Kwestia przypasowania do gustu muzycznego i reszty toru. Ale tu nie o tym. 

Tanie przetworniki R2R są dobre, bo są dobre i tanie! :)  Ale o czym my tu mówimy?

Na rynku są zaledwie 2 naprawdę tanie drabinkowe R2R - produkuje je FiiO. Pomijam chińskie dłubańce na starych chipach z Ali. Pozostałe R2R na dyskretnej drabince to już okolice trochę poniżej 1000€.  

9 minut temu, Artur Charicki napisał:

W audio trzeba szukać pod siebie i swój słuch.

Dokładnie. Zakładając brak ograniczeń budżetowych to każdy system w pewnym sensie odzwierciedla (niczym pies) swojego posiadacza: jego charakter, preferencje, cały styl życia. 

Napisano

No właśnie o cenę chodzi. Ponoć żeby k11 r2r grało trzeba kupić do niego oddzielny zasilacz liniowy a to już ponad tyś zł. Ja za tysiąc kupiłem vmv d1se i nie miałem okazji zrobić bezpośredniego porównania ale szczerze wątpię że fiio grałoby lepiej. Być może się mylę, to tylko przypuszczenia. Chodzi o stosunek ceny do jakości. Z drugiej strony trochę to dziwne że tylko fiio zwietrzyło interes na r2r. Być może niedługo dołączą inni jak Smsl czy Topping?🤔

Napisano (edytowany)
25 minut temu, Artur Charicki napisał:

Z drugiej strony trochę to dziwne że tylko fiio zwietrzyło interes na r2r. 

Moim zdaniem nie tak łatwo jest to zrobić dobrze i tanio. 

Edytowano przez Rafał S
Napisano
29 minut temu, Artur Charicki napisał:

No właśnie o cenę chodzi. Ponoć żeby k11 r2r grało trzeba kupić do niego oddzielny zasilacz liniowy a to już ponad tyś zł. Ja za tysiąc kupiłem vmv d1se i nie miałem okazji zrobić bezpośredniego porównania ale szczerze wątpię że fiio grałoby lepiej. Być może się mylę, to tylko przypuszczenia. Chodzi o stosunek ceny do jakości. Z drugiej strony trochę to dziwne że tylko fiio zwietrzyło interes na r2r. Być może niedługo dołączą inni jak Smsl czy Topping?🤔

Topping juz robi