Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
15 minut temu, audiowit napisał:

Mariusz z jakimi przetwornikami go porownywałeś z podobnej półki cenowej na rynku wtornym?

Wspominałem, że nie mam doświadczeń audiofilskich. Nie porównywałem z dac`ami z górnej półki, więc jak radzisz by poczekać lub samemu posłuchać to masz 100% racji :)  

• Odpowiedzi 194
  • Created
  • Ostatnia odpowiedź

Top Posters In This Topic

Napisano

Mariusz, zebym nie zostal źle zrozumiany. Moze i sabaj jest świetny, moze i fajny i wogóle. Tylko ostroznie z ochami. Ważne, ze Tobie się podoba. Doswiadczenie sie nabywa, a nie dostaje czy kupuje.

Oj nie Piotrze, ja myslę o mało komercyjnym rozwiazaniu.

Kuba, wrzucę Ci na prv. Produkt pewny.

Napisano

No wrzucaj ;) 

Dodam iż Twórca mego wzmaka lampowego używa jakiegoś chinola na sabrze , i chwali sobie , więc tak jak pisałem nie są to złe rozwiązania. Inna sprawa iż można je także ciekawie zupgrejdować polepszając jakość

Napisano
1 minutę temu, Inferno napisał:

No dobra, zbudowaliście odpowiednie napięcie, teraz może podacie to urządzenie spod lady? 🙂 Ja jestem bardzo ciekawy 

Jest w necie , kurde taki podłużny dac , przypomina lekko nostromo :D

Napisano

No i z rynku wtornego :). II idiota polecilem go jakiemus gowniazowi, nagralem cala transakcję. Kupił go i zaczoł narzekać. No bo moze nie było wyswietlacza, roznych opcji i filtrów :). AAle odsprzedać juz nie chciał. A szkoda, moze bym zarobił na nim ;)))

Napisano

Czytam wątek ale niestety nie stałem się mądrzejszy od tego ;) więc prośba o wsparcie. Słucham 100 % TIDAL na Nad 368 + Raspberry Digi + Pro połączone optykiem.

Czy do takiego zestawu jest sens inwestować w osobny DAC za ok 1000 - 1500 pln, czy lepiej przeznaczyć tę kasę na inny element? 

Wstępnie myślałem o XiangSheng ale czytając wątki o DAC nie jestem już taki pewny. Raczej celowałbym w sprzęt używany żeby wiele nie stracić przy sprzedaży w przyszłości bo pewnie w tym roku zmienię wzmacniacz a może i kolumny,

Dzięki za pomoc.

Napisano
24 minuty temu, ksi3zyc napisał:

Czy do takiego zestawu jest sens inwestować w osobny DAC za ok 1000 - 1500 pln, czy lepiej przeznaczyć tę kasę na inny element? 

Wg mnie przeznacz na inny element :) Wiem z lektury forum, że kolumny są najważniejsze w kwestii jakości dźwięku, później reszta idzie ;) 

Napisano
27 minut temu, MariuszZ napisał:

Wg mnie przeznacz na inny element :) Wiem z lektury forum, że kolumny są najważniejsze w kwestii jakości dźwięku, później reszta idzie ;) 

Obecnie mam Kef Q750, i pytanie czy dodanie tych 1500 czy nawet 2000 i wymiana kolumn wniesie więcej niż zakup DAC. 

Napisano (edytowany)

Moim zdaniem nie warto, albo zmienić kolumny ( chociaż nie znam tych KEF więc to od Ciebie zależy ) albo dokup sobie kartę MDC do tego NAD, np taką z HDMI albo z BlueOS, wtedy zyskasz na wygodzie.

//Jeżeli mogę mieć do CIebie mały offtopic, to z jednej recenzji tego urządzenia wyłapałem 2 rzeczy.

1. Dźwięk na optyku jest dużo głośniejszy, niż na innych źródłach 

2. Jest świetny np do słuchania wokali ale przy muzyce tanecznej nie porywa

Co myślisz jako użytkownik ?

Edytowano przez Tomasz S.
Napisano
11 godzin temu, ksi3zyc napisał:

Obecnie mam Kef Q750, i pytanie czy dodanie tych 1500 czy nawet 2000 i wymiana kolumn wniesie więcej niż zakup DAC. 

To są dobre kolumny w swoim budżecie , który musiałbyś podwoić labo potroić (cena ów kolumn) by uzyskać znaczący wzrost jakości brzmienia. Nawet tanie zewn. dac-i potrafią dodać sporo jakości szczególnie przy tańszych wzmacniaczach/amplitunerach

Napisano
4 godziny temu, Tomasz S. napisał:

1. Dźwięk na optyku jest dużo głośniejszy, niż na innych źródłach 

2. Jest świetny np do słuchania wokali ale przy muzyce tanecznej nie porywa

Ad1. nie mam porównania z innymi źródłami bo słucham tylko z maliny z nakładką DIGi + pro zasilane bateriami.

Ad2. spisuje się b.dobrze zarówno z wokalami jak i muzyką elektroniczną czy gitarową/smyczkową potrafi zachwycić ale dużo zależy od realizacji. A muzyka taneczna to chyba nie odpowiem - to Disco Polo czy coś innego?

@MobyDick @Kubakk własnie się zastanawiam w którym iść kierunku - dokupienie DAC + zmiana źródła na DigiOne Signature  lub kupienie o klasę wyżej wzmacniacza. Może założę nowy temat żeby tego o DAC nie zaśmiecać.

Napisano
35 minut temu, ksi3zyc napisał:

Ad2. spisuje się b.dobrze zarówno z wokalami jak i muzyką elektroniczną czy gitarową/smyczkową potrafi zachwycić ale dużo zależy od realizacji. A muzyka taneczna to chyba nie odpowiem - to Disco Polo czy coś innego?

Raczej Pop, dance, latino, elektroniczna. Taka dynamiczna gdzie się dużo dzieje ,zmienia, z rytmicznym basem

Napisano

Ksiezyc, moim zdaniem zmiana DACa spowoduje zmianę brzmienia ale jak powiedział Moby, nie wiemy w którą stronę. Moim zdaniem na razie bym się wstrzymał. Posłuchaj elektorniki NADa chociaż pół roku. Wtedy podejmuj kroki. Q750 to fajne kolumny. Chodź też nie dla każdego.

Napisano
Dnia 21.08.2019 o 18:22, Tomasz S. napisał:

Raczej Pop, dance, latino, elektroniczna. Taka dynamiczna gdzie się dużo dzieje ,zmienia, z rytmicznym basem

Podaj parę fajnych kawałków, z chęcią posłucham.

22 godziny temu, S4Home napisał:

Ksiezyc, moim zdaniem zmiana DACa spowoduje zmianę brzmienia ale jak powiedział Moby, nie wiemy w którą stronę. Moim zdaniem na razie bym się wstrzymał. Posłuchaj elektorniki NADa chociaż pół roku. Wtedy podejmuj kroki. Q750 to fajne kolumny. Chodź też nie dla każdego.

Zestaw słucham już 4-ty miesiąc. Gra naprawdę zacnie ale wiesz... jak można coś poprawić to szukam w którym iść kierunku, żeby wycisnąć jak najwięcej. Zarazem zależy mi, żeby było rozwojowe na przyszłość :).