Kubakk Napisano 1 października 2018 Udostępnij Napisano 1 października 2018 1 godzinę temu, S4Home napisał: ?? Wiecie że o tym można gadać wiecznie?.... Piotrek Od początku roku o tym wspominam , gdyby nie takie tematy paru forumowiczów nie miałoby co robić / pisać Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 1 października 2018 Udostępnij Napisano 1 października 2018 Kuba, to prawda Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
steff Napisano 1 października 2018 Udostępnij Napisano 1 października 2018 3 godziny temu, S4Home napisał: Czy to dyskusja na temat fizyki vs ludzkiego słuchu? Tak, ale że nie ma o czym dalej rozprawiać, to już zupełnie inna sprawa. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 1 października 2018 Udostępnij Napisano 1 października 2018 Ppdslimuje to z mojej strony. Pisałem też o tym stronę czy dwie wcześniej. Moim zdaniem ślepe testy są dobre. Czemu? Bo pokazują czy masz potrzebę wydać więcej kasy czy nie. I pokażą ci to co ukrywają producenci. Przypomnijmy klony moona i denona i paru innych. To wyjdzie w takim teście. Ale, ale ale. Ani osób którzy są za ani tych którzy są przeciwni taka dyskusja nie przekona. Moim zdaniem nie ma w tym nic złego jeśli ktoś w ślepym teście wybierze teoretycznie tańszy odpowiednik lub nie słyszy kabla sieciowego. Ok. Kupuje dla siebie pamiętajmy. Nie widzę też nic złego w tym że ktoś patrzy słuchając i na granicy percepcji wybierze wzmak dwu krotnie droższy. Jeśli na to ma to niech kupi jak chce. Możemy dalej dyskutować nie ma problemu. Po psortu czasem myślę że tego typu tematy wchodzą w pewnym momencie na niezdrowe myślenie. Piotrek Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubakk Napisano 1 października 2018 Udostępnij Napisano 1 października 2018 W tym temacie chodzi jedynie o pisanie i tyle , już 3cie kółko robimy pisząc dokładnie to samo Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pboczek Napisano 1 października 2018 Udostępnij Napisano 1 października 2018 (edytowany) Piotrek, ja uważam że ślepe testy są tak samo dobre jak te "jasne". Nie stawiam jednego sposobu ponad drugim. Sprawdzał bym na jasno i na ślepo, gdyby była potrzeba. Jeżeli nie jestem pewny czy coś słyszę, nie kombinuję, kupuję tańsze albo nie kupuję. Czasami wydaje mi się że kabel "coś wnosi", ale wiem że to jest tak ulotne, że nawet nie umiem powiedzieć co. Wiem że nie rozpoznałbym go w ślepym, bo nie rozpoznałbym go nawet w "jasnym" teście. Oczywiście że w tym temacie chodzi o samo pisanie i to jeszcze pisanie mało przydatne dla miłośników audio. Wyłączmy się więc od tego i po sprawie. Edytowano 1 października 2018 przez Pboczek Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 1 października 2018 Autor Udostępnij Napisano 1 października 2018 (edytowany) Zamiast bezsensownych przepychanek proponuję, by każdy zainteresowany osobiście wziął udział w jakimś ślepym teście (byle przeprowadzonym zgodnie z metodologią, bo inaczej, to można rezultaty o kant tyłka potłuc). Procedura jest ogólnie uciążliwa, ale takie porównanie na ślepo, np. źródeł (szczególnie jeśli mamy wzmacniacz z elektroniczną regulacją głośności) nie powinno być bardzo skomplikowane. Mogą być też kable (kłopotliwe przełączanie, ale za to nie trzeba wyrównywać poziomów głośności). Jeśli przeprowadzimy test zgodnie z regułami sztuki i statystyka powie, że nie udało się nam usłyszeć różnicy, będzie to oznaczało, że pewne aspekty audiofilskiej wiedzy, np. kablonikę, synergologię czy wygrzewalnictwo możemy sobie raz na zawsze odpuścić. Prawdopodobnie nasz słuch nie jest bowiem dostatecznie wrażliwy, by bawić się w te rzeczy. Myślę, że ilość zamieszczonych w wątku opisów ślepych testów oraz ich rezultaty wskazują, że warto spróbować. Prawdopodobieństwo, że nie usłyszymy, jest duże. A jeśli faktycznie tak się stanie, to będziemy mogli zaoszczędzić sobie sporo zachodu (o pieniądzach nie wspomnę). Wówczas, jak już wielokrotnie pisałem, potencjał trwoniony na rzeczy nic realnie nie dające, będziemy mogli przeznaczyć na rzeczywistą poprawę brzmienia naszego systemu. Zatem, zamiast się kłócić, testujmy (byle na ślepo)! Edytowano 1 października 2018 przez Kraft Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 2 października 2018 Udostępnij Napisano 2 października 2018 Koniec? Czy to na prawdę koniec? ?? Piotrek Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 2 października 2018 Udostępnij Napisano 2 października 2018 15 godzin temu, Kraft napisał: Zamiast bezsensownych przepychanek proponuję, by każdy zainteresowany osobiście wziął udział w jakimś ślepym teście (byle przeprowadzonym zgodnie z metodologią, bo inaczej, to można rezultaty o kant tyłka potłuc). Procedura jest ogólnie uciążliwa, ale takie porównanie na ślepo, np. źródeł (szczególnie jeśli mamy wzmacniacz z elektroniczną regulacją głośności) nie powinno być bardzo skomplikowane. Mogą być też kable (kłopotliwe przełączanie, ale za to nie trzeba wyrównywać poziomów głośności). Jeśli przeprowadzimy test zgodnie z regułami sztuki i statystyka powie, że nie udało się nam usłyszeć różnicy, będzie to oznaczało, że pewne aspekty audiofilskiej wiedzy, np. kablonikę, synergologię czy wygrzewalnictwo możemy sobie raz na zawsze odpuścić. Prawdopodobnie nasz słuch nie jest bowiem dostatecznie wrażliwy, by bawić się w te rzeczy. Myślę, że ilość zamieszczonych w wątku opisów ślepych testów oraz ich rezultaty wskazują, że warto spróbować. Prawdopodobieństwo, że nie usłyszymy, jest duże. A jeśli faktycznie tak się stanie, to będziemy mogli zaoszczędzić sobie sporo zachodu (o pieniądzach nie wspomnę). Wówczas, jak już wielokrotnie pisałem, potencjał trwoniony na rzeczy nic realnie nie dające, będziemy mogli przeznaczyć na rzeczywistą poprawę brzmienia naszego systemu. Zatem, zamiast się kłócić, testujmy (byle na ślepo)! i jak posłuchają to stracą swój świat??? Żartujesz ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 2 października 2018 Autor Udostępnij Napisano 2 października 2018 Można coś stracić, ale też można coś zyskać. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 2 października 2018 Udostępnij Napisano 2 października 2018 Ciekawe czy takie urządzenie wyłapie różnice dźwiękową na kablach zasilających https://nczas.com/2018/09/20/proba-nawiazania-kontaktu-przez-przedstawicieli-odleglej-cywilizacji-to-prawdziwy-przelom-ktory-moze-dowodzic-ze-nie-jestesmy-sami-we-wszechswiecie/ W końcu łapie dźwięk z kosmosu. Musi być dokładne. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 2 października 2018 Autor Udostępnij Napisano 2 października 2018 55 minut temu, S4Home napisał: dźwięk z kosmosu. Ktoś tu się za dużo naoglądał Gwiezdnych Wojen;) Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 3 października 2018 Udostępnij Napisano 3 października 2018 Patrzyłeś na linka. Sygnał się powtarza. Ja jestem przerażony. Coś to musi znaczyć. Napisałem maila czy pożyczą to urządzenie na czas AudioShow 2018. Piotrek Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 3 października 2018 Autor Udostępnij Napisano 3 października 2018 Jako ciekawostkę, być może przydatną, podaję spis utworów, których do testowania używa Harman. Jennifer Warnes - “Bird on a Wire” Tracy Chapman - “Fast Car” James Taylor - “That’s Why I’m Here” Steely Dan - “Cousin Dupree” Paula Cole - “Tiger” Little Feat - “Hangin’ on to the Good Times” oraz Fritz Kreisler - “Toy Soldier March” Ponoć skutecznie pomagają usłyszeć różnice. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 3 października 2018 Udostępnij Napisano 3 października 2018 Na korzyść harmana? Nie ma takich utworów ?? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 3 października 2018 Autor Udostępnij Napisano 3 października 2018 (edytowany) @S4Home, ??? Edytowano 3 października 2018 przez Kraft Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 4 października 2018 Udostępnij Napisano 4 października 2018 Nie ma utworów na których Harman zagra lepiej niż coś innego. To tak żartobliwie powiedziałem. Więc nic im nie da specjalne demo. Utwory przesłucham. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 4 października 2018 Autor Udostępnij Napisano 4 października 2018 11 minut temu, S4Home napisał: Więc nic im nie da specjalne demo. Nie zrozumieliśmy się. To nie jest żadne demo. To utwory, które Harman wykorzystuje w swoich badaniach, także w ślepych testach. Ponoć dobrze pokazują podkolorowania dźwięku. Na podstawie ich odsłuchu powstały co najmniej trzy opracowania naukowe. "The Subjective and Objective Evaluation of Room Correction Products", "A New Listener Training Software Application", "Differences in Performance and Preference of Trained versus Untrained Listeners in Loudspeaker Tests: A Case Study*" Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 4 października 2018 Udostępnij Napisano 4 października 2018 O proszę. Teraz skąd to wziąć dobrej jakości. Hmmm. Poszukam. Dzięki! To faktycznie nie zrozumiałem. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 4 października 2018 Autor Udostępnij Napisano 4 października 2018 (edytowany) 1 godzinę temu, S4Home napisał: Teraz skąd to wziąć dobrej jakości. Wystarczą w Mp3;) Edytowano 4 października 2018 przez Kraft Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubakk Napisano 24 października 2018 Udostępnij Napisano 24 października 2018 http://audiofezzowanie.pl/audiofilski-dzwiek-w-kinie-tak-to-jest-mozliwe/ nie wiedziałem gdzie wrzucić , więc wrzucę tutaj , ciekawy artykuł a w szczególności info iż Allen stroi systemy "na ucho" W przeważającej większości przypadków stroi się według standardu Dolby na krzywą dopasowując do niej charakterystyki dla poszczególnych kanałów. Tym bardziej ten właśnie system zasługuje na uwagę , ponieważ to człowiek i jego słuch są ostatecznym punktem odniesienia dla jego brzmienia. PS: dla mnie np. jakość dźwięku (i obrazu) w multikinie Krk jest słabsza niż to co mam w domu ... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 24 października 2018 Udostępnij Napisano 24 października 2018 Dla mnie też:) I mało tego wolę DTS od Dolby. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubakk Napisano 24 października 2018 Udostępnij Napisano 24 października 2018 2 godziny temu, S4Home napisał: I mało tego wolę DTS od Dolby. Ja też wolę DTS szczególnie hd master audio to zupełnie inna jakość przy oglądaniu ... W multikinie wydaje mi się ,że jest po prostu głośniej ,ale jakość tego dźwięku nie ma podejścia do tego co mam w domu , dziwne Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 24 października 2018 Autor Udostępnij Napisano 24 października 2018 Ponieważ w kinie nie ma się zamkniętych oczu, to ten temat tu raczej nie pasuje. Koniec OT. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 24 października 2018 Udostępnij Napisano 24 października 2018 (edytowany) Ja nawet jak zamknę oczy w kinie to zawsze słyszę kolumny o mocno estradowym brzmieniu i tłukący się bez sensu i kontroli bas. Mówię o dobrych współczesnych kinach. Zupełnie podobnie grały w starym małym kinie badziewne duże CS-y Pioneera zrobione z cienkiej dykty. Edytowano 24 października 2018 przez MobyDick Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts