S4Home Napisano 14 marca 2019 Udostępnij Napisano 14 marca 2019 No dają dają. Kiedyś cala noc się przy takim bawiliśmy. Ale jak wróciłem do domu to poczułem ulgę Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slawek268 Napisano 15 marca 2019 Udostępnij Napisano 15 marca 2019 Część, tak się wtrącę z pytaniem laika. Upraszczając DAC zamienia sygnał cyfrowy na analogowy. Są wzmacniacze z wbudowanym DACiem np CXA80 ma przetwornik Wolfson WM8740. Pytanie brzmi czy jak podepnę pod ten wzmacniacz pena pod USB z flacami/mp3 jakość będzie taka sama jak ten sam pendrive podepnę pod TV który jest podłączony kablem cyfrowym pod ten wzmacniacz? Teoretycznie sygnał cyfrowy który pójdzie z tv z muzyką z USB zostanie przekonwertowany przez ten sam przetwornik DAC we wzmacniaczu strata może być tylko w optycznym kablu czy się mylę ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 15 marca 2019 Udostępnij Napisano 15 marca 2019 Sprawa jest znacznie bardziej złożona. Pliki audio zwykle zawierają zapis dźwięku w postaci transformat cosinusowych przebiegów harmonicznych. Chipy odbierające dane z USB mogą poprawiać jakość plików skompresowanych stratnie lub nie. Niektóre mogą przeprowadzać konwersję takich danych od razy do postaci sygnału analogowego a inne muszą przetworzyć sygnał do bardziej uniwersalnego np. PCM. Dlatego plik z USB podpiętego do TV z reguły zostanie przetworzony do postaci PCM aby go przesłać dalej przez wyjście cyfrowe. Jeśli jednak podłączamy nośnik danych pod DAC, to sytuacja może wyglądać inaczej dla różnych plików. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slawek268 Napisano 15 marca 2019 Udostępnij Napisano 15 marca 2019 Dzięki dużo mi to wyjaśniło, pozostaje mi tylko jeszcze sprawdzić "na moje ucho" jaka jest różnica przy takim podpięciu. Zapewne podobna sytuacja jest z TIDAL czy spotify puszczonych z TV + optyk do wzmaka, a odtwarzacz sieciowy np wxad-10 + wzmak. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Inferno Napisano 15 marca 2019 Udostępnij Napisano 15 marca 2019 Nie wiem jaki masz telewizor ale w znakomitej większości TV to obraz jest najważniejszy a zainstalowane komponenty audio zwykle do najwyższych lotów nie należą. Bezpośrednie podpięcie do urządzenia audio zagra lepiej. Separacja zasilania jakość komponentów itd.itd.. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 15 marca 2019 Udostępnij Napisano 15 marca 2019 Najłatwiej samemu się o tym przekonać . W przypadku plików .mp3 o niezbyt wysokim bitrate najprawdopodobniej różnice będą niezauważalne, chociaż może być inaczej. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slawek268 Napisano 15 marca 2019 Udostępnij Napisano 15 marca 2019 Wiem, że jest to skomplikowane, ale idealnym rozwiązaniem byłoby, żeby TV nic nie konwertował czy przetwarzał tylko przesyłał sygnał cyfrowy 1:1 do zew DACa jeśli jest audio podłączone optykiem do wzmacniacza no ale jak widać tak nie jest. Ciekawi mnie jak z lepszą jakością np z flacami. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 15 marca 2019 Udostępnij Napisano 15 marca 2019 Jak już pisałem może być różnie. Jednak w większości przypadków będzie bez różnicy . Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 15 marca 2019 Udostępnij Napisano 15 marca 2019 JA jestem przeciwnikiem stosowania TV jako źródło dźwięku. No chyba że w kinie "Voice of Poland" albo inne takie. I kropka Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 15 marca 2019 Udostępnij Napisano 15 marca 2019 A ja jestem zwolennikiem stosowania TV jako źródła. Oglądam koncerty i dźwięk jaki TV wysyła cyfrowo do DAC-a nie budzi moich zastrzeżeń. Brzmi bardzo dobrze. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wallace Napisano 15 marca 2019 Udostępnij Napisano 15 marca 2019 A ja jestem zwolennikiem stosowania dowolnego źródła, z którego słuchanie muzyki sprawia nam przyjemność. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slawek268 Napisano 15 marca 2019 Udostępnij Napisano 15 marca 2019 3 godziny temu, S4Home napisał: JA jestem przeciwnikiem stosowania TV jako źródło dźwięku. No chyba że w kinie "Voice of Poland" albo inne takie. I kropka Piotr Czy chcesz przez to powiedzieć, że puszczając na KD "Voice of Poland" będzie dźwięk lepszy niż puszczając to samo na stereo wzmak + kolumny ? (przy założeniu że sygnał jest kodowany jako 2.0). Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MariuszZ Napisano 15 marca 2019 Udostępnij Napisano 15 marca 2019 A ja włączam TV + mute i wiadomości czytam z pasków, a muzyka leci z Ampli cały czas. Chyba, że leci ze wzmaka w innym miejscu to tv wyłączam bo trzeba ekologicznie żyć 😉 W nawiązaniu do tematu wątku przekażę info jak tymczasowo rozwiązałem problem streamera sieciowego do Audiolaba 6000A. Kupiłem DAPa Fiio M6. Ma wifi, BT AptX, Tidala MQA z trybem offline. Czyta DSD i inne pliki bez problemów. Działa jako USB DAC i autonomiczne źródło po 3,5mm jacku w trybie line out. Normalnie Combo do słuchawek ale i do wzmaka. Fajnie gra i zanim dozbieram do pełnowymiarowego streamera, prawdopodobnie nowy Audiolab będzie, to ten mały grajek ogarnia temat 😋 Pozdrawiam. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1Ender Napisano 15 marca 2019 Udostępnij Napisano 15 marca 2019 Od siebie napiszę, że chociaż mam połączenie z TV z gniazda słuchawkowego przewodem mini jack 2x Rca do wzmacniacza, to jakość filmów jest dla mnie zadowalająca. Co do muzyki to nie słyszę aż takiej drastycznej różnicy jak idzie koaksjalem do daca we wzmaku. Za to mam pilota do sterowania głosem przy połączeniu jack RCA. Coś za coś. Między połączeniem koksjal dac jest wieksza dynamika. Po koaksjalu słucham Tidala i Spofity z Chromecasta 3. Chromecast Audio już oddałem. I w sumie mi to odpowiada. Będę chciał coś lepszego to za jakiś czas zmienię kolumny, albo i nie. Bo obecny dźwięk mnie satysfakcjonuje. Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Inferno Napisano 16 marca 2019 Udostępnij Napisano 16 marca 2019 W sumie to m prościej tym lepiej, im mniej konwersji i zmian medium tym mniej jakiś tam zakłóceń dodawanych przez urządzenia na całej ścieżce sygnału. Takie w stylu im prościej tym lepiej. Tak staram się robić. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 18 marca 2019 Udostępnij Napisano 18 marca 2019 Ja z tv jako źródło dźwięku korzystam tylko kiedy oglądam sport i bardzo mnie to cieszy. Do wszystkiego jest inne źródło. Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzegorz Maniek Napisano 18 marca 2019 Udostępnij Napisano 18 marca 2019 Ja mam pytanie związane z brzmieniem Yamahy R-N602. Bardzo często na tym forum pojawia się stwierdzenie, że Yamaha eksponuje skraje pasma, że w porównaniu do bezpośredniego konkurenta Onkyo TX-8250 gra bardziej efektownie. Słuchałem obu urządzeń i to rzeczywiście słychać. Z tego względu zastanawia mnie wykres pasma przenoszenia Yamahy, który można znaleźć w sekcji testów audio.com.pl - w zakresie słyszalnych częstotliwości jest on prosty jak stół. Skąd więc to "efektowne granie"? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 18 marca 2019 Udostępnij Napisano 18 marca 2019 Z innego zachowania się tych wzmacniaczy w warunkach dynamicznych. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 19 marca 2019 Udostępnij Napisano 19 marca 2019 Dokładnie. Zwróć uwagę że każdy (99%) wzmaków w ludzkim paśmie słyszalnym 40HZ - 15kHZ to po prostu linia w testach Audio. A jednak każdy gra inaczej. Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MariuszZ Napisano 19 marca 2019 Udostępnij Napisano 19 marca 2019 Dnia 18.03.2019 o 11:25, Grzegorz Maniek napisał: Skąd więc to "efektowne granie"? Charakterystykę częstotliwościową mogą mieć dwa wzmacniacze taką samą ale np. współczynnik damping factor (stosunek impedancji kabli i kolumn do impedancji wewnętrznej wzmacniacza) różny i okaże się, że wzmacniacz z wyższym DF lepiej poradzi sobie z prawidłowym napędzeniem wymagających kolumn co słuchacz uchem wychwyci Niestety są przypadki, że nie jest to regułą. Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wallace Napisano 19 marca 2019 Udostępnij Napisano 19 marca 2019 Dnia 18.03.2019 o 11:36, MobyDick napisał: Z innego zachowania się tych wzmacniaczy w warunkach dynamicznych. oraz z tego, że zamieszczana ch-ka pasma przenoszenia wzmacniacza jest mierzona dla czystego sygnału sinusoidalnego (bez harmonicznych) z obciążeniem w postaci rezystora. Natomiast żadna kolumna nie ma stałej wartości impedancji w funkcji częstotliwości, a muzyka rzadko kiedy jest czystym sinusem, Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 20 marca 2019 Udostępnij Napisano 20 marca 2019 Czyli testy są bardziej mylne niż pomocne.... Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzegorz Maniek Napisano 20 marca 2019 Udostępnij Napisano 20 marca 2019 4 godziny temu, S4Home napisał: Czyli testy są bardziej mylne niż pomocne.... Piotr Dokładnie tak - kolejny dowód na to, że w audio liczy się tylko audio;). Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1Ender Napisano 20 marca 2019 Udostępnij Napisano 20 marca 2019 Oraz to co słyszymy własnymi uszami. I co możemy sami sprawdzić. Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 20 marca 2019 Udostępnij Napisano 20 marca 2019 To co już przeczytasz w teście w recenzjach to już jest zasiane w twojej głowie. Inaczej nikt nie stawiał by na to tak wysokich kwot. Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts