Mateo89 Napisano 16 listopada 2017 Autor Udostępnij Napisano 16 listopada 2017 (edytowany) @S4Home ja puszczam filmy z pendrive wczepionego w USB telewizora i chciałem by był lepszy dźwięk przy dialogach dlatego o to pytam bo w moim tanim na chwile obecna KD jest tragedia z dialogami ale skoro się nie da to trudno. Sprzęt nowy odbieram dopiero za miesiąc na święta, taki prezent sobie zrobiłem i może zauroczy mnie wystarczająco tak jak będzie grało Kupiłem MA Silver 10 i Yamaha RN803d mam nadzieje że będzie spoko. Mam jeszcze jedno pytanie odnośnie podłączenia telewizji ,czy bez problemu podłączę TV tak by nawet przy oglądaniu kanałów z dekodera NC+ czy telewizji naziemnej dźwięk szedł przez ten nowy sprzęt ? Jesli tak to jakie kable potrzebuję ? I jak to zrobić z tym zestawem ? Mam TV PHILIPS 49PUS7809 a na załączonym zdjęciu pokazane jakie ma opcje wejść i wyjść. Chce by był jak najlepszy dźwięk. Edytowano 16 listopada 2017 przez Mateo89 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
voytaz Napisano 16 listopada 2017 Udostępnij Napisano 16 listopada 2017 (edytowany) Podlaczasz wszystko do tv przez hdmi, a pozniej laczysz audio out optical w tv z optical in w amplitunerze kablem optycznym w ustawieniach tv wybierasz wyjscie dzwieku optyczne i rodzaj pcm. Edytowano 16 listopada 2017 przez voytaz Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mateo89 Napisano 16 listopada 2017 Autor Udostępnij Napisano 16 listopada 2017 @voytaz a co to jest pcm ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
voytaz Napisano 17 listopada 2017 Udostępnij Napisano 17 listopada 2017 Najprościej rzecz ujmując to jedna z metod przesyłania dźwięku w systemach cyfrowych. Generalnie chodzi o to, że tą metodę obsługuje yamaha i musisz ją wybrać aby usłyszeć dźwięk. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
InsideTheReactor Napisano 17 listopada 2017 Udostępnij Napisano 17 listopada 2017 19 godzin temu, Mateo89 napisał: @voytaz a co to jest pcm ? http://www.hifi.pl/slownik/pcm.php Jesli to nie jest jasne to pisz do mnie wytłumaczę. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mateo89 Napisano 17 listopada 2017 Autor Udostępnij Napisano 17 listopada 2017 Czyli te pcm muszę wybrać w opcjach Yamahy ? bo w tv muszę wybrać wyjście optyczne dźwięku w ustawieniach ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
voytaz Napisano 17 listopada 2017 Udostępnij Napisano 17 listopada 2017 W opcjach tv. Wybierasz wyjście optyczne i typ kodowania pcm. W ampli nic nie musisz robić poza wybraniem źródła dźwięku. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mateo89 Napisano 17 listopada 2017 Autor Udostępnij Napisano 17 listopada 2017 Ok dziekuje @voytaz w razie problemów jak już odbiorę sprzęt ze sklepu to będę pisał do ciebie ok ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mateo89 Napisano 15 grudnia 2017 Autor Udostępnij Napisano 15 grudnia 2017 Panowie @voytaz @S4Home @jacek75 @Kraft czy wiecie w jaki sposób ustawia się tą opcje YAPO w RN803D ? Na jakiej zasadzie to działa ? trzeba wcisnąć jakiś guzik opcji na pilocie lub amplitunerze czy jak ? Gdzieś czytałem że w instrukcji nie jest to opisane jak się korzysta i niby jest to sterowane tylko z aplikacji i podłączeniu jakiegoś mikrofonu czy to prawda bo nic z tego nie rozumiem a pytam bo za kilka dni już odbieram sprzęt ze sklepu i chciałbym wiedzieć jak się uruchamia te funkcje . Wyczytałem też że ta funkcja jest fantastyczna bo dostosowuje świetnie dźwięk do pomieszczenia i działa tylko bez trybu pure direct , nic więcej nie było opisane ale nie pamiętam gdzie to czytałem. Proszę o sprostowanie jak to się uruchamia i działa. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 15 grudnia 2017 Udostępnij Napisano 15 grudnia 2017 (edytowany) Funkcja działa identycznie, jak w zwykłym amplitunerze kina domowego. Mikrofon jest w zestawie. Kiedyś jakąś Yamahę kalibrowałem w ten sposób. Szczegółów nie pamiętam, ale nie było to trudne. Na pewno w instrukcji jest to opisane, a jak nie, to ściągnij sobie ze strony Yamahy instrukcję od jakiegoś ampli KD. Zresztą do R-N803 też możesz sobie już teraz ściągnąć instrukcję i samemu sprawdzić, jest, czy nie jest to opisane. Edytowano 15 grudnia 2017 przez Kraft Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mateo89 Napisano 15 grudnia 2017 Autor Udostępnij Napisano 15 grudnia 2017 Aha to zaraz sprawdzę czy jest w instrukcji sporo można ją pobrać . A co to za mikrofon jest jakiś malutki czy jak to wygląda ? On służy tylko do kalibracji przez YAPO ? Do niczego innego sie nie przydaje ? Funkcji YAPO nie skalibruje bez niego ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Greatweasel Napisano 15 grudnia 2017 Udostępnij Napisano 15 grudnia 2017 Jest w instrukcji. Mikrofon jest malutki. Tak służy tylko do kalibracji ypao. Funkcji ypao nie skalibrujesz bez niego. Dodam od siebie że różnica pomiędzy rn 803d a rn 602 jest ogromna i to słychać... Skaczący klient. Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mateo89 Napisano 15 grudnia 2017 Autor Udostępnij Napisano 15 grudnia 2017 Ok dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcinzp Napisano 15 grudnia 2017 Udostępnij Napisano 15 grudnia 2017 (edytowany) Kalibrację widać od 4:06 minuty filmu: Edytowano 15 grudnia 2017 przez Marcinzp 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mateo89 Napisano 15 grudnia 2017 Autor Udostępnij Napisano 15 grudnia 2017 Bardzo dziękuję. Przyda się wszystkim. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcinzp Napisano 16 grudnia 2017 Udostępnij Napisano 16 grudnia 2017 Nie ma sprawy. Jak sprzęt gra po kalibracji? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mateo89 Napisano 16 grudnia 2017 Autor Udostępnij Napisano 16 grudnia 2017 Dopiero będę to robił ale napiszę jak już to zrobię. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcinzp Napisano 16 grudnia 2017 Udostępnij Napisano 16 grudnia 2017 OK, dzięki. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mateo89 Napisano 16 grudnia 2017 Autor Udostępnij Napisano 16 grudnia 2017 A tak w ogóle ktoś może się wypowiedzieć na jakiej zasadzie działa ta kalibracja? czy ona polepsza dźwięk czy jak? wyciąga z kolumn więcej niż sam mogę ustawić potrncjometrami i ustawieniami cyfrowymi w ampli bo niby takie posiada czy jak? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
matlej Napisano 29 grudnia 2017 Udostępnij Napisano 29 grudnia 2017 Dnia 16.12.2017 o 22:41, Mateo89 napisał: A tak w ogóle ktoś może się wypowiedzieć na jakiej zasadzie działa ta kalibracja? czy ona polepsza dźwięk czy jak? wyciąga z kolumn więcej niż sam mogę ustawić potrncjometrami i ustawieniami cyfrowymi w ampli bo niby takie posiada czy jak? kalibracja w 803D działa dwojako: 1. YPAO - dostosowuje brzmienie kolumn aby pozbyć sie dudnień i wyrównać poziomy częstotliwości w miejscu odsłuchu (w miejscu gdzie był mikrofon w trakcie kalibracji - wzmacniacz generuje szum różowy oraz sekwencje pulsacji do oceny dudnienia i analizuje, po analizie trzeba zatwierdzić pomiar i zapisać przez SAVE) u mnie gdy miałem jeszcze STX Neutrino było fajnie widać inne wychylenie membran głośników - głośnik mający wiecej przestrzeni wokół siebie generował więcej basu, widoczne było większe wychylenie membrany, głośnik stojący bliżej kąta miał zmniejszone wychylenie membrany. 2. YPAO VOL - czyli korekcja LOUDNESS realizowana przez algorytm Yamahy - nie działa wówczas pokrętło Loudness YPAO VOL można włączyć lub wyłączyć tylko gdy jest włączone YPAO. YPAO wyciąga więcej niż tylko regulacja BASS TREBLE LOUDNESS. Potrafi generować niskie częstotliwości bez dudnień albo podbić nieco pasmo gdzie brakuje. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mateo89 Napisano 29 grudnia 2017 Autor Udostępnij Napisano 29 grudnia 2017 Dzięki kolego @matlej. Ja mam wrażenie jakby brakowało mi trochę właśnie basu po tym ustawieniu ale tak jakby dźwięk przestrzenny się zrobił, mam takie wrażenie. Może to kwestia jeszcze ustawień? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
matlej Napisano 29 grudnia 2017 Udostępnij Napisano 29 grudnia 2017 (edytowany) Wg mnie kwestia ustawień albo wygrzania kolumn. Jak długo masz te MA Silver 10? polecam wygrzewanie w przeciwfazie jak opisano na przykład tu: https://www.cambridgeaudio.com/en/blog/how-run-speakers Czy mikrofon umieszczasz w miejscu gdzie masz głowę podczas odsłuchu? (to na czym kładziesz mikrofon do pomiarów też ma wpływ na efekt - tu radzę pokombinować we własym zakresie) Edytowano 18 lutego 2018 przez RoRo Odpowiadając na post bezpośrednio po nim nie ma sensu cytować go w całości. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mateo89 Napisano 29 grudnia 2017 Autor Udostępnij Napisano 29 grudnia 2017 @matlej tak mam Monitor Audio Silver 10 a mikrofon kładę na na amplitunerze i odchodzę od niego i siadam na kanapę oddalona 3 metry od niego i siadam na jej środku tak że jesteśmy na przeciwko siebie czyli ja i mikrofon i wydaje mi się że mam go na wysokości głowy. Mam jakoś inaczej go ustawić? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
matlej Napisano 29 grudnia 2017 Udostępnij Napisano 29 grudnia 2017 mikrofon umieść na statywie albo na czymś co symulowałoby twoją głowę i po to jest długi kabel przy mikrofonie aby dostał w miejsce gdzie zazwyczaj jesteś gdy słuchasz muzyki. Mikrofon ma być w miejscu głowy podczas odsłuchu. Statyw najlepiej zakryć kocem. Podczas kalibracji wychodzisz z pomieszczenia. Masz na to całe 10 sekund. Tyle Yamaha czeka zanim rozpocznie kalibracje. jak się skończy to przychodzisz sprawdzasz, czy nie ma błędów i zatwierdzasz SAVE. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mateo89 Napisano 29 grudnia 2017 Autor Udostępnij Napisano 29 grudnia 2017 @matlej czyli jak dobrze rozumiem mam wpiąć kabel od mikrofonu do amplitunera i pociągnąć mikrofon w stronę kanapy gdzie się i umiejscowienie go na czymś co będzie na wysokości mojej głowy tak? Bo ja ciągle myślałem że wystarczy go zostawić na amplitunerze i włączyć kalibracje.? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts