Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano (edytowany)
18 minut temu, Michał Gałązka napisał:

jak tu czasem widzę, mających cały pokój zrobiony akustycznie, do tego zawalony sprzętem audio by mieć idealne wrażenia kinowe czy tam muzyczne,

Mam kino z trzynastoma kolumnami, z tego tylko dwa fronty, cetralny i suby są wolnostojącymi klockami. Sprzętu audio u mnie z przodu też nie uświadczysz, zamiast kapliczki pod TV mam szafeczkę w której trzymam wyłącznie konsole do gier i graty do nich.

Ludzie mający stereo często mają - jak tu wielokrotnie widzę - pokój bardziej zawalony niż ja.

Edytowano przez Butler
Napisano
8 minut temu, Dedal75 napisał:

Nie oglądam filmów w streamingu chyba że jest ścieżka DD która naprawdę daje radę. Pokój tez nie jest zagracony .

I dokładnie , ludzie lubiący wiatr we włosach kupują cabrio innym wystarczy szyberdach 😊.

Nie namawiam do posiadania stereo i KD ale nie zgadzam się że stereo jest rownie dobre  w kd

Jest wystarczające dla Ciebie nie dla mnie . Ot taka mała różnica .

ale ja nie mówiłem, że jest równie dobre, nawet napisałem, że jest gorsze tylko to była taka utrata jakości na którą mogłem się zgodzić:) 

Napisano
1 minutę temu, Dedal75 napisał:

A na budżetowym stereo oglądanie filmów jest na dobrym poziomie - z tym się też nie zgadzasz .?

Tu się zgadzam. O budżecie nic nie wspomniałem. Za tą samą kasę więcej jakości dostaniesz w stereo niż z kina. Ale powyżej pewnego pułapu zacierają się pewne granice.

2 minuty temu, Dedal75 napisał:

Mówimy o podstawowych amplitunerach . Nie stosujesz czasem końcówek mocy Kolego?

No tak jakby.

Napisano (edytowany)
7 minut temu, Butler napisał:

Mam kino z trzynastoma kolumnami, z tego tylko dwa fronty, cetralny i suby są wolnostojącymi klockami. Sprzętu audio u mnie z przodu też nie uświadczysz, zamiast kapliczki pod TV mam szafeczkę w której trzymam wyłącznie grat konsole do gier i graty do nich.

Ludzie mający stereo często mają - jak tu wielokrotnie widzę - pokój bardziej zawalony niż ja.

Wiesz bardzo możliwe :) tylko tak jak mówię, ktoś kto rozważa albo zakup kina albo stereo raczej rozważa to w jakimś określonym budżecie :). Oczywiście, że wszystko się da ale pada inne pytanie z mojej strony, czy w budżecie, który miałeś, nie zrobiłbyś lepszego stereo?  Pewnie, że tak, ale wybrałeś inną drogę, która Ci odpowiada:)  ktoś inny jak np ja, wybrał stereo bo dla tych 2-3 filmów w miesiącu z streamingu kontra codziennego słuchania muzyki po minimum 2 godziny to wolałem pójść w stereo :)

Edytowano przez Michał Gałązka
Napisano
1 minutę temu, Michał Gałązka napisał:

czy w budżecie, który miałeś, nie zrobiłbyś lepszego stereo?

Lepsze stereo? Hmm. Trochę ciężko bo w tym budżecie równie dobrze mógłbym kupić gorsze stereo w stereo - jeśli dobrze się rozumiemy. Kolumny przednie to tak, do stereo może bym wybrał bardziej wyszukane. Ale te co mam poddałem modyfikacji w W-A i grają "trochę" lepiej.

Napisano (edytowany)
34 minuty temu, Michał Gałązka napisał:

Zwłaszcza oglądając marnej jakości filmy w streamingu :)

Jeśli używasz czegoś marnej jakości  to nigdy nie będzie dobrze czy to plik ,film czy chrzczone paliwo 😁

6 minut temu, Adi777 napisał:

Pierwsze raczej tak, ale drugie? Dlaczego nie?

Łapiecie już za słówka  , nie pisze o Arcamach  i Anthemach oraz wyższych modelach popularnych marek . 

Dochodzi jeszcze poziom akceptacji i kompromisu który się w tym wątku od początku przeplata 😂

Edytowano przez Dedal75
Napisano
2 godziny temu, Dedal75 napisał:

Jeśli używasz czegoś marnej jakości  to nigdy nie będzie dobrze czy to plik ,film czy chrzczone paliwo 😁

Dlatego jak wspomniałem dla mnie kino przestało mieć aż takie znaczenie bo i tak nie planowałem oglądać filmów na blu ray pomimo tego,że odtwarzacz miałem ale nigdy się nie udało nic na nim obejrzec;) jak mówiłem lenistwo wygoda wygrywała;).

2 godziny temu, Butler napisał:

Lepsze stereo? Hmm. Trochę ciężko bo w tym budżecie równie dobrze mógłbym kupić gorsze stereo w stereo - jeśli dobrze się rozumiemy

No ale oczywiście, że zawsze szukamy najlepszej dla nas opcji w danych pieniądzach. Nie wątpię, że Twoje kino w opcji stereo Ci odpowiada,  ale na logikę i ekonomię, na bank mogłoby być lepiej. I o to mi tylko chodzi, żeby wybrac pod siebie;)

Napisano (edytowany)
34 minuty temu, Michał Gałązka napisał:

Dlatego jak wspomniałem dla mnie kino przestało mieć aż takie znaczenie bo i tak nie planowałem oglądać filmów na blu ray pomimo tego,że odtwarzacz miałem ale nigdy się nie udało nic na nim obejrzec;) jak mówiłem lenistwo wygoda wygrywała;).)

No i chyba od początku to nie był przemyślany zakup.

Brak zaangażowania i zajawki na dobre jakościowo kino w domu .  

Jakieś to wytłumaczenie jest ale nie by mówić innym że wystarczy stereo 😉 . Każdy powinien chyba sam do tego dojrzeć 👍

No i jeszcze , bardzo ważna kwestią która mnie interesuje .

O jakim stereo mówisz tzn co tam stoi u Ciebie ?  Pzdr

Edytowano przez Dedal75
Napisano (edytowany)

A się temat rozwinął. Też mam podobne zdanie do Butlera. To co jest w salkach kinowych często jest bardziej uporządkowane niż u większości w salonach co mają stereo. Tu wzmacniacz taki, tu lampowy, tu cd, tu odtwarzacz strumieniowy, gramofon itd. Już nie wspomnę o akustyce. Gdzie można zrobić dodatkowo pożądną kalibrację systemu audio. I na dobrym ampli i końcówce zagra to super. Oczywiście  kolumna podłogowa także ważna. Dlatego uważam (to moje zdanie), że nasze kina zagrają o wiele, o wiele lepiej stereo niż wszystkich stereo, kino. 🙂

Ponad to nigdy nie miał bym kina dla streamingu. Tu musi być jakość dźwięku i obrazu. 

Edytowano przez STELVIO
Napisano

Nie no to nie jest wygodne 😜 . Testowałem w salonie kilka różnych kompletów kolumn i klimat klipscha mi przypadł do gustu ;) a dwa że wizualnie były dla mnie tym wyborem ;)

15 minut temu, STELVIO napisał:

A się temat rozwinął. Też mam podobne zdanie do Butlera. To co jest w salkach kinowych często jest bardziej uporządkowane niż u większości w salonach co mają stereo. Tu wzmacniacz taki, tu lampowy, tu cd, tu odtwarzacz strumieniowy, gramofon itd. Już nie wspomnę o akustyce. Gdzie można zrobić dodatkowo pożądną kalibrację systemu audio. I na dobrym ampli i końcówce zagra to super. Oczywiście  kolumna podłogowa także ważna. Dlatego uważam (to moje zdanie), że nasze kina zagrają o wiele, o wiele lepiej stereo niż wszystkich stereo, kino. 🙂

Ponad to nigdy nie miał bym kina dla streamingu. Tu musi być jakość dźwięku i obrazu. 

Jasne, że tak ale o to tu chodzi by każdy w tym wątku mógł sam poczytać i zdecydować;). Ja nikogo nie namawiam i broń boże nie mówię, że stereo jest super w kinie domowym, napisałem tylko o moich odczuciach i moich potrzebach.moze gdybym miał dwa razy więcej wolnego czasu, lubił oglądać film za filmem i miał dwa razy większe mieszkanie i chyba z cztery razy więcej kasy to bym sobie taką salkę kinowa zrobił,  ale nie mam takich potrzeb i po prostu w moim odczuciu a co najważniejsze odsłuchu wybrałem to co bardziej mi pasuje , a wybrałem tak właśnie dzięki temu wątkowi bo jak się tu logowałem to kombinowałem nad rozbudowa kina domowego tak by poprawić stereo a finalnie poszedłem całkiem w stereo i nie żałuję wyboru ;)

Napisano
Dnia 11.10.2022 o 13:21, Michał Gałązka napisał:

Napisze, że długo biłem się z myślami  ale zawsze szedłem bardziej w kino. Trochę poczytałem ten wątek, wiele komentarzy tu napisanych wziąłem pod rozwagę i kino zamieniłem na stereo z subem. Moim zdaniem mając ograniczony budżet warto sobie przypomnieć ostatni miesiąc i zobaczyć jak kształtował się podział muzyka vs filmy druga kluczowa sprawa to ile z tych filmów idzie z streamingu( bo nie oszukujmy się różnica między streamingiem a takim prawdziwym 4K z prawdziwym dźwiękiem przestrzennym jest naprawdę ogromna). Ciągle się tylko mówi że w danym budżecie amplifikacja stereo zagra dużo lepiej niż KD i to jest szczera prawda, ale często zapomina się jak ogromną różnicę robią kolumny bo mając dajmy na to 5 koła na kolumny to oczywiste jest, że tu różnica w dzwięku będzie jeszcze większa na rzecz kolumn. W moim przypadku mając 8-10 tysięcy do wydania i oglądania filmów na platformach streamingowych  okazało się średnim pomysłem. W podobnym budżecie o wiele łatwiej o duuużo lepiej grający zestaw stereo plus ewentualny sub. Gdzie tak naprawdę w filmach na streamingu zamiast tego  dźwięku przestrzennego większe wrażenie robiły różnego rodzaju wybuchy to pójście w stereo okazało się strzałem w dziesiątkę bo niewiele straciłem frajdy w oglądaniu filmów ( których ostatnio oglądam jakieś max 20%) za to frajda przy słuchaniu muzyki wzrosła wielokrotnie ( gdzie ostatnio słucham jakieś 80%).

Także jak ktoś do końca nie jest zdecydowany a ma podobne podejście jak moje to zmiana Kina Domowego na Stereo plus subwoofer to będzie to :)

Ja z 3 lata temu zlozylem kino w tym budzecie - denon x3500h, dali e12f, tannoy 6xt na fronty + centralny z serii, kef eggs na tyly plus jakies dziadostwo na sufit do atmosa, z czasem dorzucilem crown xls 2500 i 1500 na fronty i centralny. Moim zdaniem, dzwiek przestrzenny jest naprawde wart tego, tylko trzeba zrobic to z glowa i nie kupowac rzeczy z polki w sklepie za regularna cene. Muzyki tez mi sie dobrze na tym slucha, choc faktycznie w stereo. 

Napisano
Dnia 17.10.2022 o 13:26, Tenfilip napisał:

tylko trzeba zrobic to z glowa i nie kupowac rzeczy z polki w sklepie za regularna cene. Muzyki tez mi sie dobrze na tym slucha, choc faktycznie w stereo. 

Dobra rada, tylko jak to teraz zrobić?

Głównie jeśli chodzi o elektornikę kina domowego.

Piotr

Napisano
4 godziny temu, Piotr Sonido napisał:

Dobra rada, tylko jak to teraz zrobić?

Głównie jeśli chodzi o elektornikę kina domowego.

Piotr

1/Zakupy za granica - ja za kolumny zaplacilem o polowe taniej, za ampli o 25% taniej. Jesli szukac okazji w calej europie, to juz robi sie ciekawiej. 

2/Uzywki, takze za granica, ale nie koniecznie.

3/Promki.

• 3 months later...
Napisano

Poświęciłem kilka dluższych chwil na przejście tego wątku i dużo mi rozjaśnił za co wszystkim dzięki. Idę w stereo, bo ważniejsza jest dla mnie muzyka. Fanem kina akcji nie jestem, a filmy oglądam w streamingu, więc stereo spełni swoją funkcję. Mój budżet to max.7000zł, ale to pierwszy konkretniejszy sprzęt jaki kupuję, więc nie mam ciśnienia żeby kupić najwięcej jak się da w tej kwocie, ale raczej kupić coś z sensem. Biorę pod uwagę nowy sprzęt, ale bardziej skłaniam się ku używanemu. Zależy mi na odtwarzaczu CD, bo płyt trochę w życiu nazbierałem, ale też na połączeniu przez bluetooth, bo Spotify będzie często grany no i podłączeniu do TV.

Ostatnio byłem na odsłuchu Rotel A11 Tribute + Rotel CDN11 Tribute + Indiana Line Tesi 561 i trochę brakowało mi basu.  Czy do takiego zestawu lepiej dołożyć Subwoofer czy szukać innych kolumn (pytanie teoretyczne, bo przekracza już budżet). No i Rotel ma tylko wyjście analogowe na TV... Za to wygląd na duży plus, a tutaj wymagania żony będą miały znaczenie :D

Co byście mi polecili szczególnie z używek?

Tomek

Napisano
7 godzin temu, seba3002 napisał:

Jaki metraż? 

Ok. 30m. Miejsce odsłuchu ok 4m od kolumn. Tylko pomieszczenie wysokie, bo w najwyższym miejscu 5m

5 godzin temu, Piotr Sonido napisał:

Lepiej jest szukać czegos innego.

Jeśli sprzęt używany to znajdziesz znacznie lepszy system.

Znacznie lepsze kolumny.

Jaki metraz? Czy CD musi być kompletem pod wzmak?

Piotrek

Metraż 30m (jak w odpowiedzi powyżej). Idealnie by było gdyby CD było kompletem, bo wrażenia wizualne będą miały dość duże znaczenie. No i w używanych celowałbym w niższy budżet, bo jakość tego co testowałem (poza basem) była dla mnie zupełnie wystarczająca.

Napisano

Nie no te kolumny w takim pomieszczeniu jak mówisz to kompletna pomyłka.rynek wygląda tak a nie inaczej, że lepiej kupić kolumny używki;) poszukałbym kolumn Heco Aurora 1000 w takim metrażu będzie lepsza kolumna i basu Ci nie braknie co do wzmacniacza to może ktoś tu mądrzejszy ode mnie się wypowie może poszukać używki Yamaha r-N 803 ale tylko w cenie używki ok 3500 ;) i jak dobrze poszukasz to znajdziesz jeszcze cd i powinno się udać w budżecie 7 tysięcy. Albo jakieś Cambridge audio axr100 będzie bardzo fajna opcja i do kupienia w sporo mniejszych pieniądzach używki i dokupienie CD do niego. Stracisz bezposredni dostęp do Spotify, pozostanie Ci łączność bo BT lub dokupienie streamera typu wiim  i chyba tra druga opcje bym wolał CA AXR100 Heco Aurora 1000 streamer wiim  mini i jakiś CD ;)