Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Mam amplituner i wzmacniacz i np. 2 zestawy kolumn dynaudio i audiovector .

Nikt mi nie wmówi że na każdej z konfiguracji tych gratów wyciągnę te same wnioski oo obejrzeniu takiego nagrania z Youtube. Szkoda czasu 🙆 . Pzdr

Napisano

Może jeśli ktoś już jest osłuchany z jakimiś systemami. Wie jak dane kolumny grają to może, delikatnie, może, uda się wyciągnać delikatne wnioski co i jak gra.

Ale ja jestem do tego sceptyczny.

Ciekawe bo 10 stron o tym dyskutujemy i tu nikt się z nikim nie pożarł jak przy kablach :D

Piotr

• 2 months later...
Napisano

Zasadniczo wygląda to tak:

1. Odsłuch u siebie w mieszkaniu,
  2. Odsłuch w salonie audio,
  3. Odsłuch przez YouTube,
  4. Opinie i recenzje w Internecie.

Zaczynasz od dwóch ostatnich. Później idziesz do salonu audio, a na końcu bierzesz coś do siebie na testy.

• 7 months later...
Napisano (edytowany)

Siema. -nowy jestem.

Wiem ,ze nikt tu już na ten temat nie pisze ,ale mnie naszło takie spostrzeżenie.

Jeśli słucham na YT prezentacji  najlepszych na świecie głośników , na moim zestawie i jakieś głośniki graja super , to....

To przecież moje głośniki tak graja , czyli sa super , albo nawet lepsze niż te ,których słucham na YT.

Podniecałem się dźwiękiem na YT głośników  Sonus Faber , ale za chwile dotarło do mnie ,ze ten super dźwięk odtwarzają  własnie moje głośniki !!!

Czyli moje potrafią tak pięknie zagrać jak sonus faber.

Bo patrzac z innej strony . Jesli masz do dupy glosniki , a dzwiek  innych z YT-ba  ci sie podoba - ( ale super gra !!!!) .

To jednak te do dupy potrafia grac lepiej , moze problem w sprzecie ,wzmacniacz ,DAC ? Sam juz nie wiem.

Edytowano przez Hary
Literowki
Napisano
6 godzin temu, Hary napisał:

Bo patrzac z innej strony . Jesli masz do dupy glosniki , a dzwiek  innych z YT-ba  ci sie podoba - ( ale super gra !!!!) .

To jednak te do dupy potrafia grac lepiej , moze problem w sprzecie ,wzmacniacz ,DAC ? Sam juz nie wiem.

Pomijasz jeden aspekt. Nadal słuchasz swoich głośników, a o faktycznym brzmieniu tych, których prezentacji z YT słuchasz niewiele wiesz. Ich brzmienie jest ograniczone możliwościami Twojego sprzętu od początku do końca (no i jakością YT). Nie usłyszysz całego ich dobra (lub zła) jeśli Twój sprzęt nie jest tego w stanie przekazać.  

Napisano
4 godziny temu, Chmarski napisał:

Pomijasz jeden aspekt. Nadal słuchasz swoich głośników, a o faktycznym brzmieniu tych, których prezentacji z YT słuchasz niewiele wiesz. Ich brzmienie jest ograniczone możliwościami Twojego sprzętu od początku do końca (no i jakością YT). Nie usłyszysz całego ich dobra (lub zła) jeśli Twój sprzęt nie jest tego w stanie przekazać.  

Zgadzam sie w 100% . 

Moj sprzet  gra swietnie . I nie jestem goloslowny .

Pisze to ,zeby zaraz audiofil jakis mi nie powiedzial ,nie slyszales drogiego sprzetu. A no slyszalem.

Bylem ostatnio -(mieszkam w okolicach Chicago) na audio show AXPONA , takie tam targi w usa . Pojechalem, bo chcialem posluchac innych glosnikow i moze sie zdecydowac na zmiane moich.

Co sie okazalo na miejscu to byl dla mnie szok- CENY KOSMOS !!!

Jakosc .... no bez jaj. Sprzet za 50.000$ , 100.000 $ oraz najdrozszy za 1.250.000 $ .

Ok ten za milion gral super-Sonus Faber  ,ale reszta to ci powiem ....

Wrazenie zrobil jeszce CSS ,Dutch & Dutch i Orchestalls.

Reszta ... nie .

Zostaje przy moich 32-letnich KEF-ach K160 ,bo zmiana nie ma sensu.

Kupowac tylko zeby wydac kase , a potem pluc sobie w brode ,ze stare graly tak samo.

Dlatego glosnikow trzeba posluchac samemu , a nie na you tube.

Napisano

No dlatego o to się wszystko rozchodzi. Że słuchając z YOUTUBA sprzetu nie słuchasz tego sprzetu tylko właśnie swojego :)

Także osoby które twierdza że słysza różnice pomiedzy sprzetami. Tak. Ale nigdy nie złapiesz różnice w scenie, w głębi w szerokości. Co najwyzej czy gra jasniej i tyle. Ale jak jaśniej to już nie.

• 4 weeks later...
Napisano

Nie do wiary, że ta dyskusja tak długo trwa i w dodatku jest przypięta :) Jako nowicjusz wtrącę swoje trzy grosze... Odsłuch na YT ma sens tylko i wyłącznie w jednym przypadku. Jak ktoś dysponuje dobrym mikrofonem i zademonstruje  bezpośrednio dwa inne systemy, można wtedy, nawet na swoim sprzęcie, czy na słuchawkach wyłapać drobne różnice w brzmieniu między jednym, a drugim, choć sam dźwięk tych zestawów będzie diametralnie inny od tego co można usłyszeć na żywo. Szanujmy logikę Panowie, w innym przypadku nie można sugerować się brzmieniem sprzętu na YT. Nie można nawet słuchać muzyki na YT, to znaczy można, ale wiele się traci. Temat uważam za zamknięty ;)

To czysto humorystyczny wpis, nigdy nie śmiał bym mówić innym co powinni, a czego nie powinni robić ;) 

Pozdrawiam serdecznie.

Napisano
2 godziny temu, Piotr Sonido napisał:

Trwa bo jest na tąpiecie cały czas. Co rusz kolejni spece wrzucają swoje filmy i mają wejscia.

Jest przypieta do przestrogi taki był cel.

Oczywiście rozumiem, tak jak napisałem... wpis miał być humorystyczny, a przynajmniej tak mi się wczoraj wydawało po kilku ;) Tak na poważnie to zawsze uważałem, że te filmiki nagrane telefonem to chęć pochwalenia się całemu światu nowymi klockami, nic więcej.

Pozdrawiam.

• 3 months later...
Napisano

Jestem tu relatywnie nowym użytkownikiem, ale temat mnie rozbawił.
ale skoro jest....
Odsłuchy z YT? To, tak, jakby robić jazdę próbną, powiedzmy Chevroleta na autostradzie, jadąc Jeepem, na przełaj, przez pole. ;)
Jakoś taki sens w tym widzę 😛

Napisano
19 godzin temu, Eltanianin napisał:

Jestem tu relatywnie nowym użytkownikiem, ale temat mnie rozbawił.
ale skoro jest....
Odsłuchy z YT? To, tak, jakby robić jazdę próbną, powiedzmy Chevroleta na autostradzie, jadąc Jeepem, na przełaj, przez pole. ;)
Jakoś taki sens w tym widzę 😛

No temat założyłem na początku 2018 roku. Ma więc 5 i pół roku. A nadal budzi emocje.

Albo jazda próbna w symulatorze :D

• 1 month later...
Napisano

Nagrywanie testów audio przed zakupem staje się popularne, ale różnice w warunkach i sprzęcie mogą mylić. Nie krytykuję wyboru innych, ale czy to rzeczywiście odzwierciedla jakość sprzętu? Warunki nagrywania mogą wprowadzać w błąd, a stałe warunki nagrywania mogą zanikać różnice między kolumnami. Przyjrzałem się przykładowym filmom, ale trudno mi ocenić dźwięk bez fizycznego odsłuchu. Czy takie filmy naprawdę pomagają w dokonaniu informowanego wyboru? Czekam na Wasze opinie i doświadczenia w tej kwestii.