tomek4446 Napisano 21 godzin temu Udostępnij Napisano 21 godzin temu 6 minut temu, Matt Daemon napisał: Kilogramy nie grajo Jest piękny. Widziałem tą Yamahę w Retrospekcji Vintage na żywo i .....jest piękny. Zazdroszczę , to sama kwintesencja gramofonu. 11 godzin temu, Rega napisał: ile waży Twój drapak po upgrade? 12 kg. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Palmos Napisano 20 godzin temu Udostępnij Napisano 20 godzin temu Jeśli chodzi o Regę to oni specjalnie poszli w "lekkie" ale sztywne konstrukcje. Tak to sobie wymyślili i to się sprawdziło. Te pierwsze wersje gramofonów (np. taki który ma Roman @Rega jeszcze z ramieniem "S") okazały się niezwykle udane i... przede wszystkim tanie. Później zaczęli stosować nowe wymyślone przez siebie ramię proste które ponoć sprawiło, że te drapaki stały się jeszcze lepsze (choć tu zdania są podzielone). To spowodowało że gramofony Regi swego czasu były niezwykle popularne i sprzedawały się jak ciepłe bułeczki. Brzmieniowo tak bardzo nie odstawały (jeśli w ogóle) od "ciężkiej" konkurencji, ale za to cenowo już tak (w pozytywnym znaczeniu). Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rega Napisano 17 godzin temu Udostępnij Napisano 17 godzin temu (edytowany) Mój Thorens przed upgrade 11 kg. Teraz nie ważyłem, ale myślę, że trochę mu przybyło. Gdybym dodał grubą skrzynkę to bym go nie podniósł. 😉. Poza tym, chyba nie ma potrzeby - stoi na poduszce (magnetycznej) i kilogramy tu nie mają znaczenia. Edytowano 17 godzin temu przez Rega Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chmarski Napisano 16 godzin temu Udostępnij Napisano 16 godzin temu Lekki, średni i ciężki. Gdzieś są określone wskazania wagi? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wtsz Napisano 11 godzin temu Udostępnij Napisano 11 godzin temu 4 godziny temu, Chmarski napisał: Lekki, średni i ciężki. Gdzieś są określone wskazania wagi? Bez przesady, drgania można tłumić na tysiące sposobów. Nacisk igły ok. 2g. maks. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pacman Napisano 11 godzin temu Udostępnij Napisano 11 godzin temu Właśnie testuje nowa wkładkę at-vm540ml no i warto było,wbrew opiniom ze ma mniej dołu u mnie jakoś go przybyło względem at-vm95ml, na razie jest fajnie ale jeszcze muszę zrobić porządna kalibracje Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Palmos Napisano 10 godzin temu Udostępnij Napisano 10 godzin temu 39 minut temu, Pacman napisał: at-vm95ml Chyba miałeś vm95e, więc nic dziwnego że jest różnica. Szlif eliptyczny a microline Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pacman Napisano 9 godzin temu Udostępnij Napisano 9 godzin temu (edytowany) 46 minut temu, Palmos napisał: Chyba miałeś vm95e, więc nic dziwnego że jest różnica. Szlif eliptyczny a microline Tak ,jeszcze raz dziękuję za wypożyczenie jeszcze czekam na bloczek do ustawienia vta,a w weekend biorę się za polerowanie pokrywy Edytowano 9 godzin temu przez Pacman Błąd tekstu Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rega Napisano 9 godzin temu Udostępnij Napisano 9 godzin temu Pytanie do fachowców - czym różni się zwykła wkładka od stereohedron? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Matt Daemon Napisano 8 godzin temu Udostępnij Napisano 8 godzin temu 42 minuty temu, Rega napisał: Pytanie do fachowców - czym różni się zwykła wkładka od stereohedron? to rodzaj wkładki wyposażonej w igłę o specjalnym szlifie stereohedron, opracowanym przez Stantona. To taki profil igły, który zapewnia lepszy kontakt z rowkiem płyty winylowej niż standardowe szlify (np. sferyczny czy eliptyczny). Przykład: Pickering XSV/3000 To blisko shibaty czy microline. Populqrny szlif w latach 90tych. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rega Napisano 8 godzin temu Udostępnij Napisano 8 godzin temu (edytowany) Pytam, bo właśnie mam taką w mojej Pickering XSV 4000. Edytowano 8 godzin temu przez Rega 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts