Gość Napisano 12 stycznia 2019 Udostępnij Napisano 12 stycznia 2019 51 minut temu, Fortepiano napisał: Jestem funem Jarre wiec jego podpis stanowi dla mnie dużą wartość. Abym chciał się z płytą roztać potrzeba przynajmniej 5 k. 5k to za 50 lat Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fortepiano Napisano 12 stycznia 2019 Udostępnij Napisano 12 stycznia 2019 25 minut temu, JacSantana napisał: 5k to za 50 lat Bez wątpienia wartość jej bedzie rosła z czasem szczególnie kiedy pozostanie w idealnym stanie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 12 stycznia 2019 Udostępnij Napisano 12 stycznia 2019 1 godzinę temu, Fortepiano napisał: Jestem funem to raczej źle zabrzmiało chyba fanem byłoby lepiej Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fortepiano Napisano 12 stycznia 2019 Udostępnij Napisano 12 stycznia 2019 (edytowany) znalazł się purysta Edytowano 12 stycznia 2019 przez Fortepiano Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 14 stycznia 2019 Autor Udostępnij Napisano 14 stycznia 2019 Panowie bez kłótni. Ja bym płytki nie kupił bo nie słucham Jarra, ale rozumiem i płytka będzie mieć wartość sentymentalną. Oby się tylko nie starł napis z tego śliskiego papieru przez 50 lat. Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fortepiano Napisano 14 stycznia 2019 Udostępnij Napisano 14 stycznia 2019 Pomyślałem o tym podając mu do podpisania okładkę od węwnątrz. Nie zaszkodzi jednak zabezpieczyć niewidocznym specyfikiem utrwalającym Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bogusław 66 Napisano 14 stycznia 2019 Udostępnij Napisano 14 stycznia 2019 (edytowany) kolejne notowania rynku http://www.hiddenwires.co.uk/news/article/cd-sales-hit-record-low-in-2018 https://thevinylfactory.com/news/cd-sales-falling-vinyl-growing/ Edytowano 14 stycznia 2019 przez Bogusław Kożyczkowski Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S-Works Napisano 14 stycznia 2019 Udostępnij Napisano 14 stycznia 2019 No coź.............streamery mają teraz swoje 5 min. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 14 stycznia 2019 Udostępnij Napisano 14 stycznia 2019 Sądzisz że w najbliższej przyszłości pojawi się coś nowego co wyprze streamery ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S-Works Napisano 14 stycznia 2019 Udostępnij Napisano 14 stycznia 2019 (edytowany) Chyba nie ma nic lepszego,nasze dzieci będą się z nas śmiały,że słuchaliśmy taśm,płyt. Wszystko dzisiaj idzie strasznie szybko,pamiętam jak w "Wieczorze płytowym" Wojtek Mann opisywał jak wygląda płyta CD ,pamiętam,że porównywał ją do paczki "caro" bo akurat to miał po ręką a dzisiaj powoli trzeba o tym CD zapominać,smutne. Audio-Video to tematy pokrewne,filmów chyba już nikt nie kupuje na DVD tylko ogląda ze streamingu. Edytowano 14 stycznia 2019 przez S-Works Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 15 stycznia 2019 Autor Udostępnij Napisano 15 stycznia 2019 No i temat nabiera rozpędu. Ponownie to powiem, rozumiem że CD korzysta miliard ludzi czy może i 2. Aleto jest biznes. Jeśli płyty nie będą się sprzedawać SONY czy Universal przerzucą się na swoje platformy internetowe. W ciągu ostatnich lat doczekaliśmy się Dezzera, Tidala Spotify i paru mniejszych, A już słyszymy że kolejni artyści głównie USA mają pomysł na kolejne. Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 15 stycznia 2019 Udostępnij Napisano 15 stycznia 2019 Wytłoczenie płyty cd kosztuje kilkadziesiąt groszy wraz z nadrukiem. Razem z pudełkiem i poligrafią niech będzie 3 złote. I to jest właśnie biznes Uważam że przy takich kosztach cd zostanie w sprzedaży, nawet jako produkt niszowy. A co do serwisów sieciowych, to gdy zostanie przekroczona masa krytyczna zaczną padać jak muchy. Zostanie prawdopodobnie spotify i jeszcze ktoś, niekoniecznie tidal który przynosi potężne straty. Choć oczywiście streaming to przyszłość, przynajmniej do czasu gdy ktoś nie wymyśli czegoś lepszego. Taka kolej rzeczy. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bogusław 66 Napisano 15 stycznia 2019 Udostępnij Napisano 15 stycznia 2019 (edytowany) Nadal żyje zwykła kaseta do magnetofonu to i płyta CD długo jeszcze będzie. Wciąż paru znaczących producentów (McIntosh czy Accuphase) nadal widzi w tym sens, wytwarzając odtwarzacze czy transporty CD. Będąc właścicielem nośnika CD, sam też mogę pomóc komuś w uzyskaniu kopi z ..... np. złotej płyty Pink Floyd czy pierwszego jej wydania, a tego nie znajdziesz w streamingu. Tak samo jak Platinum SHM-CD HR, AAD Digital CD, GOLD HDCD itd...... no i te numerowane (limitowane) wydania. Edytowano 15 stycznia 2019 przez Bogusław Kożyczkowski Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S-Works Napisano 15 stycznia 2019 Udostępnij Napisano 15 stycznia 2019 Bogusław patrzysz przez swój pryzmat,oczywiście,że nadal u Ciebie żyje zwykła kaseta magnetofonowa (ale co to za życie? chciałoby się powiedzieć). Podam na przykładzie fotografii, nadal można kupić filmy (klisze) ale to jest margines i tylko zapaleńcy tego używają (mój syn),natomiast producentom sprzętu fotograficznego spada sprzedaż lustrzanek na łeb na szyję bo coraz lepsze zdjęcia robią komórki.Młodzież w to idzie a to jest rynek! Ja i pewnie Ty też jesteśmy tradycjonalistami,musimy mieć "wieżę",młodzież już niekoniecznie,ich bawią laptopy,smartfony,dac-e,łączność bezprzewodowa,streamingi,itd Apple już od ładnych lat nie robi napędów CD w swoich laptopach a kupuje to co drugi amerykanin. Kiedyś oglądałem program gdzie p.Hajzer prosił dzieci z przedszkola by wykręciły numer telefonem tarczowym i nikt z nich nie wiedział po co ta tarcza i się ten numer wybiera,więc nie wymagaj,ze młodzież będzie się bawiła w taśmy magnetofonowe,owszem jako ciekawostka tak ale rynku nie pobudzą bo to będzie margines o którym nie warto wspominać. Swoją drogą ciekawe ile jeszcze potrwa życie tradycyjnych "wież"? My tego nie dożyjemy na szczęście a reszta niech się martwi . Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bogusław 66 Napisano 15 stycznia 2019 Udostępnij Napisano 15 stycznia 2019 Pewnie masz racje. Jak to Kargul mówił -- "Koń, to przeżytek". I wiem że kaseta też, ale jakiś tam parę człowieków używa jeszcze, A co z płytą CD? sam zmieniłem zdanie i teraz tylko te znaczące wydania o których pisze wyżej mnie interesują, Już nie kupuje tych powszechnie dostępnych, od tego jest Streaming. No i swoją drogą, nadal mam dyskietki minidisc jeszcze, hehe. A po "wieży" to tylko wspomnienie zostało. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S-Works Napisano 15 stycznia 2019 Udostępnij Napisano 15 stycznia 2019 Pisząc "wieża" miałem na myśli wszelkie "graty",które jeszcze mamy a ty ich jeszcze trochę (patrząc na stopkę) masz Też mam kasety,CD,nawet analogi mi zostały a wieżę technics-a trzymałem 15 lat w szafie,niedawno zamieniłem(ze znaczną dopłatą) na marantz-a i jestem szczęśliwy. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 15 stycznia 2019 Udostępnij Napisano 15 stycznia 2019 9 godzin temu, Bogusław Kożyczkowski napisał: Nadal żyje zwykła kaseta do magnetofonu Mało tego , niektórzy / czyli ja/ nadal nagrywają. Może uznacie mnie za dziwaka, ale od czasu do czasu przegrywam płyty ze Spotify na kasetę, bo po prostu przyjemniej się słucha. Fakt , że znikają pewne detale, ale za to jest jak by cieplej , muzykalniej i można słuchać godzinami bez znużenia. Więc jak komuś specjalnie nie zależy na wsłuchiwaniu się czy stołek pianisty skrzypi ,to naprawdę polecam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S-Works Napisano 15 stycznia 2019 Udostępnij Napisano 15 stycznia 2019 TDK SA hm............. moje ulubione kasety :) Myślę,że to lepsze hobby niż audiofilski hi-end a już na pewno tańsze. Teraz mi szkoda,że sprzedałem mojego deck-a ;( Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 15 stycznia 2019 Udostępnij Napisano 15 stycznia 2019 30 minut temu, S-Works napisał: Teraz mi szkoda,że sprzedałem mojego deck-a ;( Zawsze można wrócić , jeszcze parę jest na rynku wtórnym Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 16 stycznia 2019 Autor Udostępnij Napisano 16 stycznia 2019 Dnia 15.01.2019 o 08:32, JacSantana napisał: Wytłoczenie płyty cd kosztuje kilkadziesiąt groszy wraz z nadrukiem. Razem z pudełkiem i poligrafią niech będzie 3 złote. I to jest właśnie biznes Uważam że przy takich kosztach cd zostanie w sprzedaży, nawet jako produkt niszowy. A co do serwisów sieciowych, to gdy zostanie przekroczona masa krytyczna zaczną padać jak muchy. Zostanie prawdopodobnie spotify i jeszcze ktoś, niekoniecznie tidal który przynosi potężne straty. Choć oczywiście streaming to przyszłość, przynajmniej do czasu gdy ktoś nie wymyśli czegoś lepszego. Taka kolej rzeczy. Ale ale o czym zapominasz. Magazynowanie. Promocja, transport i sklepy stacjonarne. A to nie kosztuje 3zl. Mam nadzieję że wątek nie umrze w przeciągu 5 lat. Zobaczymy. Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bogusław 66 Napisano 16 stycznia 2019 Udostępnij Napisano 16 stycznia 2019 15 godzin temu, tomek4446 napisał: Mało tego , niektórzy / czyli ja/ nadal nagrywają. Może uznacie mnie za dziwaka, ale od czasu do czasu przegrywam płyty ze Spotify na kasetę, bo po prostu przyjemniej się słucha. Fakt , że znikają pewne detale, ale za to jest jak by cieplej , muzykalniej i można słuchać godzinami bez znużenia. Więc jak komuś specjalnie nie zależy na wsłuchiwaniu się czy stołek pianisty skrzypi ,to naprawdę polecam To jest nas dwóch, Co jeszcze nagrywają, bo jest na czym:) I jeszcze inne pozostałości mi pozostały Na pewno taniej sprzedawać przez neta, ale jak pisałem wyżej, poszukaj w Tidalu "The Wall" z pierwszego tłoczenia bez remasteringu Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 16 stycznia 2019 Udostępnij Napisano 16 stycznia 2019 1 godzinę temu, S4Home napisał: Ale ale o czym zapominasz. Magazynowanie. Promocja, transport i sklepy stacjonarne. A to nie kosztuje 3zl. Mam nadzieję że wątek nie umrze w przeciągu 5 lat. Zobaczymy. Piotr Wyraźnie pisalem o kosztach produkcji Oczywiście są kolejne koszty ale przy zyskowniści rzędu 1000-1500% spokojnie upchniesz wszelką logistyke i biznes się zlepi. Po prostu gdy sprzedaż spadnie wytwórnie nie będą zarabiać bardzo dużo a, zaledwie, dużo Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 16 stycznia 2019 Autor Udostępnij Napisano 16 stycznia 2019 obys miał rację. Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 16 stycznia 2019 Udostępnij Napisano 16 stycznia 2019 4 godziny temu, Bogusław Kożyczkowski napisał: To jest nas dwóch, Co jeszcze nagrywają, bo jest na czym:) Bogusław pełen szacunek , mam coś ok. 200 szt. kaset magnetofonowych upchniętych w szafce i mażę o takim porządku i czytelności jak u Ciebie . Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bogusław 66 Napisano 16 stycznia 2019 Udostępnij Napisano 16 stycznia 2019 34 minuty temu, tomek4446 napisał: Bogusław pełen szacunek , mam coś ok. 200 szt. kaset magnetofonowych upchniętych w szafce i mażę o takim porządku i czytelności jak u Ciebie . dzięki. ja tak marze by płyty cd posegregować w końcu, bo wpycham tam gdzie tylko wolne widzę. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts