Fafniak Napisano 6 października 2018 Udostępnij Napisano 6 października 2018 Pierwsza płytę CD kupiłem w pewexie the number of the beast iron maiden. - kosztowała 15-17$ Nie miałem wtedy jeszcze odtwarzacza CD Moim pierwszym był Technics SLP-111 płyta działa doskonale do dzisiaj Tak samo jak singiel can i play with madness z pdoobnego "czasu" Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 6 października 2018 Udostępnij Napisano 6 października 2018 Jakiś czas temu wymyślono taki sposób sprzedawania płyt na nośnikach w postaci kart pamięci SD z systemem zabezpieczeń wiążących muzykę z nośnikiem. Jakoś się to nie przyjęło . Wygląda na to że właśnie przez to że na jednej karcie pamięci masz jedną płytę i zabezpieczenia. Podczas gdy na takim nośniku można mieć znacznie więcej muzyki, którą bez problemu można kopiować i przenosić na inne nośniki. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
loooki Napisano 6 października 2018 Udostępnij Napisano 6 października 2018 dla mnie bezużyteczne przez nośnik - mało popularny w odtwarzaczach a jak pliki zabezpieczone to nie do ruszenia (na tyle ze gra nie warta świeczki) - większość przenośnych odtwarzaczy działa jak dysk usb a telefony maja znacznie praktyczniejsze tidale czy spotify Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Celdur Napisano 6 października 2018 Udostępnij Napisano 6 października 2018 (edytowany) Co chwila kupuję nową płytę, także ja się do malejącej tendencji nie przyczyniam. Może kiedyś zacznę kolekcjonować też czarne krążki jak przyjdzie czas na gramofon. Edytowano 6 października 2018 przez Celdur Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bogusław 66 Napisano 6 października 2018 Udostępnij Napisano 6 października 2018 Tez jestem za płytą cd tylko, może lepiej dołożyć do płyty z Empiku i kupować wersje takie które nie znajdziemy na Tidalu np. https://www.musik-sammler.de/media/1001540/ wypuszczono 1000 sztuk, każda jest numerowana i własnie jedną kupiłem. Sądzę ze to co mamy w Empiku to mogę posłuchać z neta i tylko takie wydania j.w. będą miały wartość za jakiś czas. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 6 października 2018 Udostępnij Napisano 6 października 2018 A skąd pewność, że te mastery nie będą za jakiś czas dostępne także w streamingu? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bogusław 66 Napisano 6 października 2018 Udostępnij Napisano 6 października 2018 1000 egzemplarzy? myślisz że to trafi do sieci?? naprawdę?? Audio Fidelity robiła tez limitowane nakłady i matryca jest niszczona i często jest od nowa miksowany np. Mastered By [Mastered For This Compact Disc] – Steve Hoffman lub Hiromichi Takiguchi albo Tohru Kotetsu dla płyt JVC. Takich masterów nie znajdziesz na Tidalu, a jak chcesz czekać to czekaj. Płyta kupiona https://www.discogs.com/Miles-Davis-Kind-Of-Blue/release/5905977 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 7 października 2018 Autor Udostępnij Napisano 7 października 2018 Cieszę się że dyskusja tak się rozwinęła. I że są zwolennicy obrony CD i winylu. O pliki się nie boje. A skoro o jedno i drugie ma rzeszę fanów to jest światełko w tunelu Wojtku co tak często do soundclubu jeździsz? Ty tam pracujesz? Z branży jesteś? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bogusław 66 Napisano 7 października 2018 Udostępnij Napisano 7 października 2018 Czekamy na Wojtka, który zmierzył się z plikami, wiec czekamy co napisze. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pboczek Napisano 7 października 2018 Udostępnij Napisano 7 października 2018 Czas pokaże jak to będzie, poczytamy za kilka lat. Sprzedaż płyt spada od dawna, ludzie przestali kupować bo zaczęli ściągać muzykę za darmochę. Dla większość nie ma znaczenia jakość, tylko bezpłatność. Pojawił się streaming jako odpowiedź co bardziej przewidującej części branży na taką tendencje rynkową i nowe technologie. Płyty z empiku nie mają szans w starciu z plikami. Sądzę że w przyszłości będą liczyły się tylko dobre wydania cd i czarne placki, na przeciwko wszechobecnej muzyki z plików. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 7 października 2018 Udostępnij Napisano 7 października 2018 1 godzinę temu, Bogusław Kożyczkowski napisał: Czekamy na Wojtka, który zmierzył się z plikami, wiec czekamy co napisze. A gdzieżbym o Was zapomniał: Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bogusław 66 Napisano 7 października 2018 Udostępnij Napisano 7 października 2018 dzięki za info, już czytam. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 7 października 2018 Udostępnij Napisano 7 października 2018 (edytowany) 3 godziny temu, S4Home napisał: co tak często do soindckuvi jeździsz? Ty tam pracujesz? Z branży jesteś? Często? Byłem raptem trzy razy! Jak wiesz jestem blogerem, wiec wolę "wiedzieć co w trawie piszczy", niż nie wiedzieć. Dzięki tylko jednemu spotkaniu poznałem dwie osoby z branży. Na wczorajszym następne dwie osoby... Uważam, że takie spotkania naprawdę człeka wzbogacają, na pewno bardziej niż niektóre seriale telewizyjne. Nie jestem z branży- niczego nie produkuję poza literkami tu i na: Edytowano 7 października 2018 przez Gość Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 8 października 2018 Autor Udostępnij Napisano 8 października 2018 Racja racja. Jakoś tak mi się po psortu nazwa salonu kilka razy przewinęła. Ale to pewnie przez cytaty. Piotrek Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bogusław 66 Napisano 3 listopada 2018 Udostępnij Napisano 3 listopada 2018 http://www.audiodrom.net/en/as-we-see-it-tips-thoughts/100-new-vinyl-era Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 4 listopada 2018 Autor Udostępnij Napisano 4 listopada 2018 Rewelacyjne zestawienie! Na podsumowanie tematu. Dzięki!!!! Piotrek Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bogusław 66 Napisano 5 listopada 2018 Udostępnij Napisano 5 listopada 2018 Piotrek, ja tam dalej płyty cd kupuje. Zwróćmy uwagę na longplay po 1990 .... tylko DJ utrzymali sprzedaż. DVD Audio i SACD - porażka. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 5 listopada 2018 Autor Udostępnij Napisano 5 listopada 2018 10 godzin temu, Bogusław Kożyczkowski napisał: Piotrek, ja tam dalej płyty cd kupuje. Przeczuwam że nie Ty jedyny Do póki będą chętni (w odpowiedniej ilości) to jestem pewien że taki czy inny sposób zakupu płyt CD będzie. Piotrek Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audionet Napisano 5 listopada 2018 Udostępnij Napisano 5 listopada 2018 Ja nadal kupuje płyty .Jakoś nie mogę przekonać się do plików.Kupiłem najprostszy odtwarzacz plików, ale chyba od roku go nie włączyłem.Zaś trzy CD ki i dwa gramofony pracują często. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gołąb Napisano 6 grudnia 2018 Udostępnij Napisano 6 grudnia 2018 (edytowany) bardzo dawno temu miałem starego dobrego technicsa z odtwarzaczem płyt CD. Od 2004 tylko mp3. taka moda i zachwyt... Któregoś wieczoru żona rzuciła temat płyt CD i się zaczęło. W chwili obecnej nie posiadam żadnego pliku mp3 jak i również telewizor przestał być często używany.. Prawda jest taka, że za śmieszne pieniądze można na stronie empiku kupić płyty CD.. Koszt od 19,99 zł i od jakiegoś czasu siadamy i zamawiamy.. Różnica w jakości to przepaść... Edytowano 6 grudnia 2018 przez Gołąb Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dariusz Zarczynski Napisano 6 grudnia 2018 Udostępnij Napisano 6 grudnia 2018 (edytowany) 2 godziny temu, Gołąb napisał: bardzo dawno temu miałem starego dobrego technicsa z odtwarzaczem płyt CD. Od 2004 tylko mp3. taka moda i zachwyt... Któregoś wieczoru żona rzuciła temat płyt CD i się zaczęło. W chwili obecnej nie posiadam żadnego pliku mp3 jak i również telewizor przestał być często używany.. Prawda jest taka, że za śmieszne pieniądze można na stronie empiku kupić płyty CD.. Koszt od 19,99 zł i od jakiegoś czasu siadamy i zamawiamy.. Różnica w jakości to przepaść... Generalnie zgoda. My z moją kobietą dzielimy nagrania na te z niższej półki jakościowej tj mp3 których słuchamy na breloczkach, w samochodzie czy tam mikrowieży w sypialni czy w kuchni (fajne jest to że się ustawia random i lecą sobie piosenki), a prawdziwe słuchanie jest z płyt cd, sacd, dvd audio i winyli na dużej wieży w salonie. Rynek się zmienił, zarzucono go głosniczkami bluetooth itp Spotifaje, sprzedaż płyt oczywiście zmalała ale myślę będą produkowane. W tv generalnie nie bardzo jest co ogladac, dobrze ze jest youtube itp gdzie mozna sobie cos wybrac. Mamie zapodawałem temat mp3 ale nie podobało jej się że trzeba wyszukiwac aby odsłuchac całą płytę danego wykonawcy, łatwiej włożyc cd i już. Edytowano 6 grudnia 2018 przez Dariusz Zarczynski Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gołąb Napisano 6 grudnia 2018 Udostępnij Napisano 6 grudnia 2018 Dokładnie płyty CD coś w sobie maja.. Kilka lat temu gdybyś powiedział, że gramofony powrócą to by cię wyśmiali... a teraz.. i tak samo będzie z CD... Kiedyś też tak gadali jak pojawiło się mp3, że CD zginie i co... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 6 grudnia 2018 Udostępnij Napisano 6 grudnia 2018 Po upowszechnieniu się CD sprzedaż płyt winylowych znacznie spadła. Również w okresie dominacji plików muzycznych spadła sprzedaż CD. Niemal zupełnie zanikają formaty które się nigdy nie upowszechniły. Kasety magnetofonowe były bardzo popularne, jednak nadal można je kupić jako czyste nośniki. To właśnie dla kaset magnetofonowych pliki .mp3 były prawdziwą konkurencją i je wyparły. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubakk Napisano 6 grudnia 2018 Udostępnij Napisano 6 grudnia 2018 A tam wyparły , po wyciągnięciu cd , tunera muszę z piwnicy wytargać kasetowy deck panasonica , gdzieś miałem kasetkę liroya z okolic 95r Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 14 grudnia 2018 Udostępnij Napisano 14 grudnia 2018 Tak sobie czesto korzystam z deezera.A dzis co?Ray Wilson i plyta Time@Distance zniknela?.No faktycznie te nowe technologie sa super.Do dupy z takimi technologiami.Mam plyte cd to sobie wlacze i zawsze jest.Chocby czas plyt skonczyl sie definitywnie ja od cd nie odejde nigdy bo to jednak glowne prawdziwe i niezawodne zrodlo dobrej muzyki.Kupuje Wilsona na cd i chrzanic deezery i inne pierdely....? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts