marcinmarcin Napisano 3 sierpnia 2021 Napisano 3 sierpnia 2021 3 godziny temu, Asia napisał: Lewa strona jest bardziej zabudowana, przyglądam się, że chyba i róg kanapy może tłumić. Nie wiem jak to robi Dirac, ale w Apo można perfekcyjnie wyrównać obie kolumny w całym zakresie pasma Niestety na razie brak czasu na jakieś większe analizy pomiarow 🙄 Odpisz, cytując
Asia Napisano 4 sierpnia 2021 Napisano 4 sierpnia 2021 Dzięki za chęci. Mimo wszystko pójdę w DL, a potem będę się martwić 😉. Może z czasem zacznę coś rozumieć i będę poprawiać, a nie pogarszać. Na moim filtrze w jednym utworze kolumny wydały z siebie jakieś warknięcie zamiast dźwięcznego wybrzmienia basu. Dlatego trochę mnie przeraża ta akustyka bo ja po prostu za mało wiem. Odpisz, cytując
slaw0001 Napisano 4 sierpnia 2021 Napisano 4 sierpnia 2021 Dnia 1.08.2021 o 15:27, Asia napisał: Czy dobrze myślę, że fajnie byłoby gdyby coś stało od strony prawej kolumny (wybaczcie ten nieudolny plan poniżej)? To jest dobre miejsce na np. dwustronny regał z książkami/kwiatami lub można zainwestować w przenośne absorbery. Odpisz, cytując
marcinmarcin Napisano 4 sierpnia 2021 Napisano 4 sierpnia 2021 Dnia 3.08.2021 o 19:13, Asia napisał: Lewa strona jest bardziej zabudowana, przyglądam się, że chyba i róg kanapy może tłumić. Nie są to duże rozbieżności u mnie mimo symetrycznego rozmieszczenia kolumn w pokoju, jedna stoi przy otworze drzwiowym. I to robi różnice. Patrząc po wykresie u Ciebie jest dużo góry, sporo basu i dołki w okolicach 150-400Hz jak zauważył @Tom.O co by się zgadzało z opinią o Focalach U mnie podobną charakterystyke - w sensie więcej basu i podobnie idącą góre mają Quadrale Ascent 90 LE, które sprzedaje - dla mnie właśnie ciut za dużo góry i dołu, miałem właśnie wrażenie że grają podobnie jak Focale które kiedyś słuchałem Odpisz, cytując
Tom.O Napisano 4 sierpnia 2021 Napisano 4 sierpnia 2021 17 minut temu, marcinmarcin napisał: Nie są to duże rozbieżności u mnie mimo symetrycznego rozmieszczenia kolumn w pokoju, jedna stoi przy otworze drzwiowym. I to robi różnice. Patrząc po wykresie u Ciebie jest dużo góry, sporo basu i dołki w okolicach 150-400Hz jak zauważył @Tom.O co by się zgadzało z opinią o Focalach U mnie podobną charakterystyke - w sensie więcej basu i podobnie idącą góre mają Quadrale Ascent 90 LE, które sprzedaje - dla mnie właśnie ciut za dużo góry i dołu, miałem właśnie wrażenie że grają podobnie jak Focale które kiedyś słuchałem Możesz próbować skompensować te rzeczy panelami akustycznymi oraz filtrami cyfrowymi. W przypadku niskich tonów to pomieszczenie determinuje przebieg charakterystyki. Odpisz, cytując
marcinmarcin Napisano 4 sierpnia 2021 Napisano 4 sierpnia 2021 1 minutę temu, Tom.O napisał: Możesz próbować skompensować te rzeczy panelami akustycznymi oraz filtrami cyfrowymi. W przypadku niskich tonów to pomieszczenie determinuje przebieg charakterystyki. Cały czas koryguje EQ tu się nic nie zmieniło. Panele nie wchodzą w grę, bo nie mam ich jak sensownie rozmieścić - a największym szkodnikiem jest wejście do pomieszczenia i związana z tym asymetria (perfekcyjnie koryguje się to za to w APO) Ale aktualne kolumny (mniejsze Quadrale) lepiej mi się zgrywają z pomieszczeniem niż te większe. Grają bardziej średnicą. Wysokie są łagodniejsze. Odpisz, cytując
Asia Napisano 5 sierpnia 2021 Napisano 5 sierpnia 2021 (edytowany) Tak, trochę brakuje wypełnienia średnicy w Arii, pisałam o tym. No, ale co zrobić, wyszło jak wyszło. Za jakiś czas (choć nie tak szybko) poszukam czegoś innego, wtedy przynajmniej będę mieć jakieś narzędzia do pomiarów żeby zobaczyć co w trawie piszczy. I chyba zacznę wtedy od dużych monitorów. A dzięki możliwości podłączenia mikrofonu i zrobienia pomiarów mam pewność, że nic nie dolega lewej kolumnie i będę mogła z czystym sumieniem kiedyś sprzedać Arie. Dziękuję @Bogusław Kożyczkowski i @tomek4446 Edytowano 5 sierpnia 2021 przez Asia Odpisz, cytując
Bogusław 66 Napisano 5 sierpnia 2021 Napisano 5 sierpnia 2021 @Asia Proszę bardzo. Tak na prawde .. testowanie - słuchanie, to jedyna słuszna droga. Co do braku średnicy? moje stanowisko jest jedno = PAD, co prawda dołoży tez basu, ale nie jest to problemem dla przyszłego nabytku - czyli 22D. PS. Czy to już ten czas na odesłanie skrzyneczki w dalszą drogę? Odpisz, cytując
Asia Napisano 5 sierpnia 2021 Napisano 5 sierpnia 2021 (edytowany) Dziś dzwonię do BlackdotAudio w sprawie zamówienia*. Na ich nowej stronie widnieją nieco niższe ceny, a jeszcze jest 5% rabatu za subskrypcję newslettera więc bez żalu zrezygnuję z zakupu w HK. *Hura, Fyne znalazły nabywcę. Edytowano 5 sierpnia 2021 przez Asia Odpisz, cytując
Bogusław 66 Napisano 5 sierpnia 2021 Napisano 5 sierpnia 2021 35 minut temu, Asia napisał: *Hura, Fyne znalazły nabywcę. Czy to oznacza, że w twoim wątku pojawi się nowe hasło-zapytanie=DAC Odpisz, cytując
Asia Napisano 5 sierpnia 2021 Napisano 5 sierpnia 2021 Aj, no trzeba będzie o tym pomyśleć. Odpisz, cytując
marcinmarcin Napisano 5 sierpnia 2021 Napisano 5 sierpnia 2021 1 minutę temu, Asia napisał: Aj, no trzeba będzie o tym pomyśleć. Pomyśl o Rme Adi, być może wystarczy i za DSP Odpisz, cytując
Asia Napisano 5 sierpnia 2021 Napisano 5 sierpnia 2021 @marcinmarcin No jak tak można kobiecie komplikować życie? Pojemność mojej pamięci podręcznej jest ograniczona, a zdolność przetwarzania danych też raczej spod Windows XP ( @JaZz Odpisz, cytując
MMarek Napisano 5 sierpnia 2021 Napisano 5 sierpnia 2021 (edytowany) Zanim dokonam pomiarów systemu w "salonie", w ramach treningu pomierzyłem swoje monitory komputerowe iLoud Micro Monitor i zastanawiam się co dalej czynić? Podpowiedzi mile widziane. Jak na komputerowe, chyba jest nieźle? Edytowano 5 sierpnia 2021 przez Marek Muszyński Odpisz, cytując
lysy Napisano 5 sierpnia 2021 Napisano 5 sierpnia 2021 3 godziny temu, Asia napisał: Tak, trochę brakuje wypełnienia średnicy w Arii, pisałam o tym. Z tymi kolumnami ciężko to osiągnąć. 3 godziny temu, Asia napisał: I chyba zacznę wtedy od dużych monitorów. Z monitorami powinno być łatwiej. Odpisz, cytując
tomek4446 Napisano 5 sierpnia 2021 Napisano 5 sierpnia 2021 4 godziny temu, Asia napisał: I chyba zacznę wtedy od dużych monitorów. No to jedziemy https://allegro.pl/oferta/kolumny-pioneer-cs-901-rok-1978-97db-stan-top-10605116874 https://allegro.pl/oferta/spendor-ls-3-5a-falcon-monitory-bbc-rogers-10812816337 https://allegro.pl/oferta/kolumny-glosnikowe-electro-voice-interface-d-delta-10251818619 https://allegro.pl/oferta/electro-voice-sentry-iii-kolekcjonerski-unikat-10502655374 https://allegro.pl/oferta/electro-voice-interface-gamma-kolekcjonerski-uniq-10654404191 Co do RME to śmiało polecam , bardzo fajnie wpasował się u mnie ten DAC , tonując ciepełko lamp. Właśnie o taki efekt walczyłem i taki uzyskałem. Odpisz, cytując
Asia Napisano 5 sierpnia 2021 Napisano 5 sierpnia 2021 Chciałam nieśmiało napomknąć, że nie odziedziczyłam żyły złota 😉. Ale te pierwsze Pioneer cudne. Odpisz, cytując
marcinmarcin Napisano 5 sierpnia 2021 Napisano 5 sierpnia 2021 3 godziny temu, Asia napisał: @marcinmarcin No jak tak można kobiecie komplikować życie? Pojemność mojej pamięci podręcznej jest ograniczona, a zdolność przetwarzania danych też raczej spod Windows XP ( @JaZz Tu masz świetny dac, przedwzmacniacz i proste DSP w jednym 😉 Odpisz, cytując
Asia Napisano 5 sierpnia 2021 Napisano 5 sierpnia 2021 Taaak, od wczoraj śpiewam sobie " If I were a rich man...". Odpisz, cytując
tomek4446 Napisano 5 sierpnia 2021 Napisano 5 sierpnia 2021 1 godzinę temu, Asia napisał: Chciałam nieśmiało napomknąć, że nie odziedziczyłam żyły złota Dlaczego ? Odpisz, cytując
slaw0001 Napisano 5 sierpnia 2021 Napisano 5 sierpnia 2021 Jeszcze inne podejście do pozycji pomiarowych za pomocą Dirac Live. Wygląda na to, że najlepszy pomiar to z mikrofonem w ręce 😁 Odpisz, cytując
Karol64208 Napisano 5 sierpnia 2021 Napisano 5 sierpnia 2021 Może przeszkadzam ,ale czytam Wasze posty i mnie zastanawia jedno co jest źródłem sygnału do testów, przypadkowe nagranie, generator czy też coś innego? Jak wcześniej pisałem jestem laikiem w te klocki DL DSL itd🤫, ale pomiary i Wasze wykresy mnie zastanawiają i dlatego stawiam to pytanie. Miałem robione pomiary, ale był to multi sygnał i pojedyncze dla oktaw z generatora. Odpisz, cytując
tomek4446 Napisano 5 sierpnia 2021 Napisano 5 sierpnia 2021 35 minut temu, Karol64208 napisał: co jest źródłem sygnału do testów, przypadkowe nagranie, generator czy też coś innego? Różowy szum z generatora , który jest częścią programu REW . Masz do dyspozycji jeszcze miernik SPL do ustawienia odpowiedniego poziomu głośności , zwykle 75 dB , choć jak czytałem niektóre krzywe domowe jak B&K były opracowywane dla 80 dB SPL. Podobny sygnał omiata pomieszczenie przy pomiarach DL. Odpisz, cytując
Karol64208 Napisano 5 sierpnia 2021 Napisano 5 sierpnia 2021 @tomek4446, dzięki za info @tomek4446 zżera mnie ciekawość , jak wygląda /dźwięk/ szum dla 1 i2 oktawy przy 75dB, to przecież jeden wielki huk /buczenie/. Odpisz, cytując
tomek4446 Napisano 5 sierpnia 2021 Napisano 5 sierpnia 2021 11 minut temu, Karol64208 napisał: jak wygląda /dźwięk/ szum dla 1 i2 oktawy przy 75dB, to przecież jeden wielki huk /buczenie/. o jakiej częstotliwości mowa. Odpisz, cytując
Recommended Posts