MASX Napisano 19 października 2024 Udostępnij Napisano 19 października 2024 hmmm... Trochę lepiej na tej krzywej co narysowałeś ale nadal cofa się średnica i góra mocno zanika. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikelas76 Napisano 8 listopada 2024 Udostępnij Napisano 8 listopada 2024 Pobawilem sie aplikacją Auralica w transporcie Aries S1 i idzie tam sporo ugrać. Mozna wprowadzic korekcje do 16-tu punktow. Wrzucam wykres porownawczy zrobiony umikiem w REWie. Krzywa różowa to spl z włączonym filtrem, niebieska krzywa bez filtrow. Podszedlem do tego zagadnienia ostroznie i zrobilem tylko kilka najwazniejszych korekt. Troche scialem, troche udalo sie zasypac. Fajnie to dziala, ale nie jestem zwolennikiem wielkich korekt. Wydaje mi sie ze mimo wszystko zmienia sie wiecej niz bym sobie zyczyl Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SimX2 Napisano 4 stycznia Udostępnij Napisano 4 stycznia (edytowany) Witam, Przeglądnąłem ten długi wątek i chyba nikt tutaj nie korzystał z aplikacji HouseCurve na iPhone (koszt programu ok. 80 zł). Program do pobrania z AppStore. Aplikacja umożliwia wygenerowanie sygnału testowego lub jego wyeksportowanie, obsługuje UMIK-1 i jego kalibrację i daje wynikowo plik Wav (do zaczytania np. Roon lub nastawy EQ do wprowadzenia ręcznych wartości w EQ (częstotliwość, wzmocnienie i Q - PEQ). Krótko opisze jak korzystałem z tego programu. 1. Ściągamy plik kalibracyjny mikrofonu UMIK ze strony producenta. Do kalibracji głośników z końcówką 90deg - kierunkujemy mikrofon na obszar pomiędzy głośnikami. 2. Podłączamy UMIK do iPhone - ja zastosowałem kabel od ładowarki iPhone USB-c to USB-c. 3. Wyłączamy mikrofon wewnętrzny w ustawieniach programu i ładujemy plik kalibracyjny do programu. 4. Przechodzimy do Equalize i wybieramy filter type FIR. 5. W Measure Setup wybieramy Stimulus Type External Sine Sweep, eksportujemy test signal do pliku wav. Plik w moim przypadku przeniosłem do folderu Roon. 6. Wciskamy + do wykonania pierwszego pomiaru, uruchamiam z innego urządzenia niż iPhone Roon i włączam sygnał testowy. 7. U siebie uruchamiałem sygnał testowy z 4 miejsc odsłuchowych. 8. Po wykonaniu pomiarów przechodzimy do Equalize i pobieramy plik Wav, który zaczytujemy do Roon w filtrze Konwolucja. 9. Należy jeszcze w Roon włączyć zarządzanie zapasem dynamiki i skorygować wzmocnienie o wartość maximum boost, widoczne na dole wykresu. U mnie ustawiłem na -5 dB. 10. Następnie uruchamiamy Roon i włączamy filtr Konwolucja i zarządzanie zapasem dynamiki. Uważam, że dużą zaletą tego programu jest jego mobilność i intuicyjność. W 1 h jesteśmy w stanie zrealizować pomiary i wprowadzić korekty. Edytowano 4 stycznia przez SimX2 3 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts