wilson Napisano 3 stycznia 2019 Udostępnij Napisano 3 stycznia 2019 Dzień dobry Mam pytanie do osób, które zetknęły się ze wzmacniaczem Rotel A12 - czego można się spodziewać po tym sprzęcie? Ma dla mnie zasadniczy plus, że można do niego dokupić i cd, i radio fm (które również jest odtwarzaczem sieciowym). Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paweł Pawlik Napisano 3 stycznia 2019 Udostępnij Napisano 3 stycznia 2019 Dołączam się z pytaniem. Też jestem ciekaw czy ktoś tego słuchał. Test bardzo pozytywny można znaleźć tutaj: http://www.avtest.pl/wzmacniacze/item/641-rotel-a12?start=5 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 3 stycznia 2019 Udostępnij Napisano 3 stycznia 2019 Spotkałeś test nie pozytywny?:) 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paweł Pawlik Napisano 3 stycznia 2019 Udostępnij Napisano 3 stycznia 2019 No fakt, testy są zazwyczaj pozytywne ale jednak jest jakaś gradacja. Dlatego napisałem 'bardzo pozytywny'. A trzymając się tematu to uważasz że wysoka ocena nie była zasadna w tym przypadku? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 3 stycznia 2019 Udostępnij Napisano 3 stycznia 2019 Nic nie mogę powiedzieć na temat tego modelu bo mnie koledzy z tophifi zjedzą heheh Piotr 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wilson Napisano 3 stycznia 2019 Autor Udostępnij Napisano 3 stycznia 2019 To prawda, testy są zwykle przychylne, wiedzieć/nie wiedzieć czemu... Ale może jednak Pan, Panie Piotrze, spróbuje? A jeśli nie to chociaż o Audiolabie 6000? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wallace Napisano 3 stycznia 2019 Udostępnij Napisano 3 stycznia 2019 (edytowany) 4 godziny temu, S4Home napisał: Nic nie mogę powiedzieć na temat tego modelu bo mnie koledzy z tophifi zjedzą Nie słuchałem, nie wiem jak gra, ale chętnie kiedyś posłucham, bo wnętrze Rotela A12 konstrukcyjnie baaaardzo mi się podoba. Kawał solidnej elektroniki. Takie skrzywienie zawodowe.Przepraszam za offtop Edytowano 3 stycznia 2019 przez wallace Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bogusław 66 Napisano 3 stycznia 2019 Udostępnij Napisano 3 stycznia 2019 Testowałem ten wzmacniacz, grał w połączeniu z Bowers 685S2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 4 stycznia 2019 Udostępnij Napisano 4 stycznia 2019 Zgadzam się z Bogusławem. Obiektywnie Rotel jest lepszym wzmacniaczem od Audiolaba 6000A ale oba to modele jednak deczko suchsze. Chociaż w przypadku grania u Bogusława dużo zrobiły Bowersy. Rotel jest deczko bardziej równy ale to wciąż duży doł i góra z naturalną średnicą. Tylko przez to że reszta pasma jest uwypuklona to wygląda to jak wygląda. Audiolab 6000 jest do tego bardziej sterylny w graniu taki suchy, bardzo szybki i konkretny. Laboratoryjny. Jego widze w zestaweiniu tylko z kolumnami mega ciepłymi, ciemnymi, wolnymi. Pamiętajmy że model 6000 kosztuje 3400 a model 8300 4000zł. Moim zdaniem dla fanów audiolaba wybór jest jeden. Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bogusław 66 Napisano 4 stycznia 2019 Udostępnij Napisano 4 stycznia 2019 Ach, te Bowersy.....ale....po A12 był A14 i tu było znacznie lepiej. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Top Hi-Fi & Video Design Napisano 4 stycznia 2019 Udostępnij Napisano 4 stycznia 2019 Cała seria 14 gra stosunkowo ciepło, użytkownicy starszych Roteli mogę się mocno zdziwić. Stosunkowo rzadko sprzedajemy A12- ponieważ różnica w dźwięku na korzyść A14 jest bardzo duża i większość klientów dokłada do A14. 14'tka ma jeszcze jedną zaletę- kapitalnego DAC'a na pokładzie. W połączeniu z dedykowanym CD lepiej sprawdza się połączenie po coax. Dac w A14 jest selektywny i bardzo przestrzenny- co idelanie pasuje do miękkiego charakteru Rotela. Szybki bas, dobra dynamika- często wybierany do cięższych brzmień. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wilson Napisano 4 stycznia 2019 Autor Udostępnij Napisano 4 stycznia 2019 Bardzo dziękuję za powyższe opinie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bogusław 66 Napisano 4 stycznia 2019 Udostępnij Napisano 4 stycznia 2019 (edytowany) Tak, przyznam racje. Tak jak A12 nie zrobił na mnie wrażenia tak A14 grał dobrze ..... nawet na Bowersach 685S2. DAC? - dobry, 32 bitowy, minimalnie chłodny ale nie na tyle by sobie z tym nie poradzić kablami, czy kolumnami. Edytowano 4 stycznia 2019 przez Bogusław Kożyczkowski Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomasz Wójcik Napisano 14 września 2019 Udostępnij Napisano 14 września 2019 Witam! Zetknąłem się z a12. Od tygodnia go wygrzewam. Być może sprzedawca chciał się go pozbyć, bo nie proponował mi odsłuchu a14. Nie mniej jestem w stanie mu to wybaczyć. Dobrze zrealizowane cd brzmią super. Za swoją cenę jest chyba ok. Głośniki to tesi 262. Szukam kabla zasilającego. Ktoś może coś podpowie? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MariuszZ Napisano 14 września 2019 Udostępnij Napisano 14 września 2019 5 minut temu, Tomasz Wójcik napisał: Szukam kabla zasilającego. Ktoś może coś podpowie? Nie dali w komplecie? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomasz Wójcik Napisano 14 września 2019 Udostępnij Napisano 14 września 2019 Owszem, dali. 😁 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MariuszZ Napisano 14 września 2019 Udostępnij Napisano 14 września 2019 W takim razie wg mnie szkoda fatygi na poszukiwania innego. Ani Rotel ani Tesi się nie obrażą 👍 Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miras23 Napisano 15 września 2019 Udostępnij Napisano 15 września 2019 Różnica pomiędzy modelem A12 i A14 nie jest zbyt duża. W większym modelu dochodzi DAC. Jak ktoś potrzebuje, to wybór jest jasny. Według mnie, A12 można przyrównać jakościowo do Atolla 100 czy Nada C356. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 16 września 2019 Udostępnij Napisano 16 września 2019 Do tych kolumn odradzam zakup zewnętrznego kabla zasilającego. Aż dziwne że nie zaproponowali zasilającego Audioquesta , hmmmm Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lysy Napisano 16 września 2019 Udostępnij Napisano 16 września 2019 17 godzin temu, Miras23 napisał: Różnica pomiędzy modelem A12 i A14 nie jest zbyt duża. W większym modelu dochodzi DAC. Druga roznica A14 jest mocniejszy od A12. Dnia 14.09.2019 o 21:50, Tomasz Wójcik napisał: Witam! Zetknąłem się z a12. Od tygodnia go wygrzewam. Być może sprzedawca chciał się go pozbyć, bo nie proponował mi odsłuchu a14. Nie mniej jestem w stanie mu to wybaczyć. Dobrze zrealizowane cd brzmią super. Za swoją cenę jest chyba ok. Szkoda, ze nie miales okazji porownania tych dwoch modeli. Moze warto posluchac tego wyzszego modelu i ewentualnie wymienic. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bogusław 66 Napisano 16 września 2019 Udostępnij Napisano 16 września 2019 1 godzinę temu, lysyrafal napisał: Druga roznica A14 jest mocniejszy od A12. Szkoda, ze nie miales okazji porownania tych dwoch modeli. Moze warto posluchac tego wyzszego modelu i ewentualnie wymienic. Różnic jest więcej, oba i nie tylko, były na dywaniku. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kashmir Napisano 16 września 2019 Udostępnij Napisano 16 września 2019 Gdy polacze a12 z kolumnami tesi 561 czego moge sie spodziewac? Czy trzeba od razu zbierac kase na lepsze systemy glosnikowe? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miras23 Napisano 16 września 2019 Udostępnij Napisano 16 września 2019 Myślę, że możesz spodziewać się dobrego efektu, bo usłyszysz co te głośniki potrafią. Nie od dziś wiadomo, że inwestycja nawet w nie drogie głośniki, przynosi dobre efekty. Tak będzie i w przypadku Indiany. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 17 września 2019 Udostępnij Napisano 17 września 2019 561 graj,ą zdecydowanie lepiej niż monitory. W modelu 262 płaci się za wykonanie kolumn. bo jest lepsze niż w standardowych Tesi. 11 godzin temu, Kashmir napisał: Gdy polacze a12 z kolumnami tesi 561 czego moge sie spodziewac? Czy trzeba od razu zbierac kase na lepsze systemy glosnikowe? A co masz? Kolumny czy wzmak? Jeśli kolumny to sprawdź też NADa. Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kashmir Napisano 17 września 2019 Udostępnij Napisano 17 września 2019 10 godzin temu, Miras23 napisał: Myślę, że możesz spodziewać się dobrego efektu, bo usłyszysz co te głośniki potrafią. Nie od dziś wiadomo, że inwestycja nawet w nie drogie głośniki, przynosi dobre efekty. Tak będzie i w przypadku Indiany. Mam taka nadzieje, poniewaz ogranicza mnie budżet a indiany zostaly mi z poprzedniego zestawu (rn402d yamahy). Łaczyc je ze rotelem standardowo czy zostawic poprzednie polaczenie (bi-wire) tak jak mialem w tej "yamaszce"? Mam jeszcze jedna prośbe o pomoc w doborze odtwarzacza cd. Celuje w rotel cd11/14. Moze sa jeszcze jakies inne fajne alternatywy dla tego rotela a12? (np jakis cd do 1500 zł) czy lepiej faktycznie dorzucic pare stow do cd11 rotela? Muzyka ktorej slucham to miedzy innymi (Led zeppelin, Pink Floyd, David Gilmour, Mike Oldfield, Dio...stary dobry rock jak równiez Dead Can Dance) Nie mialem mozluwosciu odluchu, kupilem to w ciemno). Czy dokonal bardzo zlego wyboru do moich preferencji muzycznych? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts