tomeczek Napisano 20 września 2008 Udostępnij Napisano 20 września 2008 Może taki trochę dziwny temat ale poszukuję wykonawców, nazwy ich zespołów którzy posiadają charakterystyczną chrypkę. Kilku wykonawców miałem okazję słyszeć i robią na mnie wielkie wrażenie. Ale to pewnie mała część z tego co jest dostępne do przesłuchania. Więc prosił bym was o wszystko co wam przyjdzie do głowy. Gatunek muzyki niema znaczenia. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mejson Napisano 21 września 2008 Udostępnij Napisano 21 września 2008 Cytat Może taki trochę dziwny temat ale poszukuję wykonawców, nazwy ich zespołów którzy posiadają charakterystyczną chrypkę. Kilku wykonawców miałem okazję słyszeć i robią na mnie wielkie wrażenie. Ale to pewnie mała część z tego co jest dostępne do przesłuchania. Więc prosił bym was o wszystko co wam przyjdzie do głowy. Gatunek muzyki niema znaczenia. Dziiiwny temat Chrypki Joe Cocker'a nikt nie przebije.Wokalistów AC/DC Bona Scotta i Briana Johnsona znają pewnie wszyscy.A pamiętacie Jay (Screaming) Hawkinsa? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomeczek Napisano 21 września 2008 Autor Udostępnij Napisano 21 września 2008 fakt dziwny, ale nie mogłem nigdzie znaleźć podobnego a mysle że i z tego pare osób wyciągnie coś miłego dla swojego ucha Ja już się nastawiłem do przesłuchiwania tylko czekam na więcej propozycji A Cocker faktycznie przoduje w "tej kategorii" Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cz58y Napisano 21 września 2008 Udostępnij Napisano 21 września 2008 Panowie, zapominacie o klasyku Luisie Armstrongu i jego What a Wonderful World. Tego nie można przeoczyć. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomeczek Napisano 21 września 2008 Autor Udostępnij Napisano 21 września 2008 Armstrong ze swoim "zadziornym" głosem w tym utworze to absolutne mistrzostwo świata. Ja mogę polecić od siebie Bruce Springsteen - My Hometown czy Born In The USA jeśli ktoś nie słyszał Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cz58y Napisano 22 września 2008 Udostępnij Napisano 22 września 2008 Powszechnie znana jest też chrypka Roda Stewarta. Może nie tak charcząca, ale jest charakterystyczna. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sebse Napisano 18 października 2008 Udostępnij Napisano 18 października 2008 Witam. Tom Waits i Frank Morey mają też niezłą „chrypkę ” i dlatego gorąco polecam tych wykonawców. Pozdrawiam. S. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamc Napisano 9 listopada 2008 Udostępnij Napisano 9 listopada 2008 Nie elegancko byłoby nie wspomnieć o Bonnie Tyler - przedstawicielce kobiecej chrypki Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
truskawkocebula Napisano 3 lutego 2009 Udostępnij Napisano 3 lutego 2009 Wielkim muzykiem z chrypką jest Joss Stone, Chris Rya, Norah Jones, to mi od razu przyszło na myśl, aby mieć taki głos trzeba ,albo się takim już urodzic, albo pić dużo zółtka, a nie dodałam jeszcze MACY gRAY, czpaka z głów przed takimi gwiazdami, można ich słuchać całymi wieczorami. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mango5 Napisano 7 lutego 2009 Udostępnij Napisano 7 lutego 2009 Takie glosy są narodowym skarbem, taka zawodowa chrypa daje dla artysty więcej prawdziwej pasji, każdy dźwięk jest wykonany tak szczerze i z ciarkami na ciele dla słuchaczy. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
White Napisano 12 lutego 2009 Udostępnij Napisano 12 lutego 2009 Dorzucam jeszcze Janis Joplin i Rycha Rynkowskiego Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
2xB Napisano 12 lutego 2009 Udostępnij Napisano 12 lutego 2009 Myślę, że z naszej polskiej sceny Kasia Nosowska też mogłaby się załapać Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pacio94 Napisano 8 marca 2009 Udostępnij Napisano 8 marca 2009 Jeszcze Axl Rose i Ozzy Osbourne zupełnie "zachrypli" goście. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pablo1964 Napisano 9 marca 2009 Udostępnij Napisano 9 marca 2009 Oczywiście Dan McCafferty z zespołu Nazareth. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
drwal Napisano 9 kwietnia 2009 Udostępnij Napisano 9 kwietnia 2009 Z tych, o których jeszcze nikt nie wspomniał: Louis Armstrong, Oley (Proletaryat), Eddie Vedder.Dodatkowo może nie chrypa, ale zadziorny głos: Steven Tyler, Mick Jagger, Grzegorz Markowski, Tracy Chapman, Artura Gadowski, Dio. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamc Napisano 9 kwietnia 2009 Udostępnij Napisano 9 kwietnia 2009 No i Miecio Czechowicz jako Kowboj Zuzia Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooledit Napisano 9 kwietnia 2009 Udostępnij Napisano 9 kwietnia 2009 Przychrypnięci panowie to :Gary Wagner - Dance Or DieBrendan Perry - Dead Can DanceTilo Wolff - Lacrimosa Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hybyrd83 Napisano 14 kwietnia 2009 Udostępnij Napisano 14 kwietnia 2009 Nikt jeszcze nie wspomnial o Leonard Cohen. Szczegolnie polecam jego nowe 2-plytowe wydanie "Live in London" Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RAIN PL Napisano 1 maja 2009 Udostępnij Napisano 1 maja 2009 Nie zapominajmy o Garou - zachrypnięty głos i potęgujący efekt "fhrancuski" ; Amy Winehouse i Kurt Cobain - tego dobił styl życia raczej EDIT: Po małym rekonesansie w moich kolekcjach muszę dodać: Bruce Dickinson i Iron Maiden oraz Artura Gradowskiego wokalistę zespołu IRA. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dave993 Napisano 31 maja 2009 Udostępnij Napisano 31 maja 2009 Jak z chrypą, to osobiście polecam Marka Lanegana. "This Lullaby" Na płycie QOTSA to mistrzostwo! Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Qrawat Napisano 23 czerwca 2010 Udostępnij Napisano 23 czerwca 2010 Stachurski i Michał Wiśniewski Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Levyy Napisano 5 lipca 2010 Udostępnij Napisano 5 lipca 2010 O Brianie Johnsonie Malcolm Young powiedział kiedyś, że śpiewa jakby mu ciężarówka najechala na stopę ale trzeba przyznać, że jest charyzmatycznym wokalistą.. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bert Napisano 6 lipca 2010 Udostępnij Napisano 6 lipca 2010 Marek Dyjak - Ci, którzy go znają zazwyczaj kochają. Ci, którzy nie znają - winni poznać jego głos i jego muzykę!To najbardziej zachrypnięty głos wśród tych z chrypką. Ten głos to litry wódy, setki paczek fajek, a w tekstach i interpretacjach prawda i ból istnienia.Dla leniwych - TU KLIKNIJ! Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meteoryt Napisano 23 lipca 2010 Udostępnij Napisano 23 lipca 2010 To może Piotr Fronczewski, jako Franek Kimono np. utwór King Bruce Karate Lee Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lughard Napisano 26 lipca 2010 Udostępnij Napisano 26 lipca 2010 To ja bym jeszcze dorzucił Chrisa Cornella (wcześniej w Soundgarden, Temple of the Dog i Audioslave) i Daniela Gildenlöwa z Pain of Salvation - typowe rockowe, chrypiące głosy. Może to nie jest ten rodzaj chrypy co Joe Cocker, ale zawsze . Można jeszcze sięgnąć do delikatniejszej chrypki, którą czarują np. Sting, Bryan Adams i Rod Stewart. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts