Karol64208 Napisano 21 września 2020 Udostępnij Napisano 21 września 2020 @Fafniak jak szukasz typowych kolumn do lampiaka musisz cofnąć sie do lat 50/60. Lata 70 to juz produkcja była ustawiona pod wzm krzemowe. Nie twierdze że nie nadają sie, ale juz miały inne parametry zwrotnic, dopasowane do tranzystorowych wzm. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 21 września 2020 Autor Udostępnij Napisano 21 września 2020 Dnia 19.09.2020 o 18:48, Kamill00 napisał: Fonar na ul. Mińskiej w Warszawie przenieśli się najwcześniej za kilka tygodni @audiowit ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 26 września 2020 Udostępnij Napisano 26 września 2020 Dnia 21.09.2020 o 08:12, Fafniak napisał: Dnia 20.09.2020 o 14:13, MobyDick napisał: KEF CALINDA SP1053 ooo to chyba te ? Nie.. CANTATA.... ! @audiowit - czy te podłączałeś do lampy ? Fafniak, zobacz tutaj, KEF Museum - ciekawa strona, wszystkie paczki KEF w jednym miejscu. https://us.kef.com/explore-kef/kef-museum Sam właśnie nabyłem Calinda (tyle, że nie do lampy). Zmieniły mi się priorytety i zachcianki. Mam teraz smaka na klocki vintage 😉 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 27 września 2020 Autor Udostępnij Napisano 27 września 2020 Dnia 21.09.2020 o 09:12, Fafniak napisał: CANTATA.... ! @audiowit - czy te podłączałeś do lampy ? @audiowit ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 29 września 2020 Autor Udostępnij Napisano 29 września 2020 Po trochę dłuższym słuchaniu złotych lwów - stwierdzam że chyba faktycznie te lampy przeszły lekką metamorfozę od czasu gdy słuchałem ich pierwszy raz (ok rok temu), innego zestawu chyba ze starszej produkcji. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 29 września 2020 Udostępnij Napisano 29 września 2020 Nie, nie sluchałem Cantat. Mogę wymienić Ci przetworniki jakie były w tych kolumnach, bo to typowe przetworniki kefa z tamtych lat. Czyli jakie są GL? Ciekaw jestem Twoich odczuć. Mnie np e88cc gł nie przypadają do gustu. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 29 września 2020 Autor Udostępnij Napisano 29 września 2020 Powiem tak Te z zeszłego roku były przesłodkie, delikatne choć dołem też potrafiły przyłożyć Te nowe sa znacznie ostrzejsze góra potrafi zaszklić, średnica też jakby troszkę wyeksponowana a ze słodkosci zostało zero Kurcze... jeden facet wspominał coś na audiostereo o takich zmianach Ciekaw jestem czy ktoś miał podobne odczucia. te 50-70h grania powinno już lampę doprowadzić do jej ząłożonego grania (wiem niby to mało ale bez przesady !) liczę ze może się jeszcze zmienią ... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 29 września 2020 Udostępnij Napisano 29 września 2020 No właśnie e88cc GL były ciepłe ale jednocześnie brakowało im blasku. Były matowe. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 29 września 2020 Autor Udostępnij Napisano 29 września 2020 No to ja doświadczyłem zupełnie innego grania Wersja I (umownie bo nie wiem czy jest tak naprawdę) - słodka, góra bardzo wyrafinowana ale delikatna ale nie wycofana Obecna wersja jest po prostu znacznie ostrzejsza Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rega Napisano 29 września 2020 Udostępnij Napisano 29 września 2020 (edytowany) Jeśli chodzi o E88CC z blaskiem to raczej Telefunken, a jęśli ma być baaaardzo cieplutko to ECC88 Mullard. Ten z Blackburn. Nie holenderski, bo to zupełnie inne lampy. Tak jest u mnie z 6CA7 i myślę że z EL 34 może być bardzo podobnie. Edytowano 29 września 2020 przez Rega Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 5 października 2020 Autor Udostępnij Napisano 5 października 2020 szukam lamp sterujacych 6sn7 - absolutnie ciepłych (niekoniecznie leniwych) Klimat zadymionej knajppy Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamill00 Napisano 5 października 2020 Udostępnij Napisano 5 października 2020 Mnie bardziej "zadymiło" pokój jak w Haiku zamiast EH pojawiły się Westinghouse GTB o których wspominał tutaj już Kuba, natomiast czy to jest to czego szukasz? Nie mam pojęcia, ponieważ nie słyszałem innych 6SN7. Ja mogłem ich posłuchać może 20min po czym musiałem wrócić do standardowych EH (Westingi nie należały do mnie). Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubakk Napisano 5 października 2020 Udostępnij Napisano 5 października 2020 Fafniak ma te wysokie marconi 6sn7gtb , one nie zadymiają - to raczej dynamiczniejsze brzmienie Tak jak pisałem 6f8g sylvanii zadymia , z 6sn7gt nie mam pojęcia które mogą mieć taki efekt , może żadne ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Audio Autonomy Napisano 5 października 2020 Udostępnij Napisano 5 października 2020 3 godziny temu, Fafniak napisał: szukam lamp sterujacych 6sn7 - absolutnie ciepłych (niekoniecznie leniwych) Klimat zadymionej knajppy Poszukaj szaraków. One zadymią, że aż Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 5 października 2020 Autor Udostępnij Napisano 5 października 2020 1 minutę temu, Audio Autonomy napisał: Poszukaj szaraków. One zadymią, że aż To poproszę o bardziej szczegółowe informacje Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MariuszZ Napisano 5 października 2020 Udostępnij Napisano 5 października 2020 1 godzinę temu, Fafniak napisał: To poproszę o bardziej szczegółowe informacje Patrz post #240 Szaraki Marconi JAN CL coś tam GT. Mało ich słucham bo faktycznie ocieplają, a mi jednak ostra góra leży Gdybyś potrzebował tylko dwóch to bym pożyczył na próbę ale u Ciebie to chyba trzy 6SN7 siedzą? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 6 października 2020 Autor Udostępnij Napisano 6 października 2020 8 godzin temu, MariuszZ napisał: Mało ich słucham bo faktycznie ocieplają, a mi jednak ostra góra leży a jak mi się za bardzo spodobają i nie będę chciał odesłać ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MariuszZ Napisano 6 października 2020 Udostępnij Napisano 6 października 2020 To można tak? 😂 Ją chętnie posłucham tych Twoich wysokich GTB jakby co 😉 Oczywiście na pewno odeślę jakbyś się zdecydował 🍻 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Audio Autonomy Napisano 6 października 2020 Udostępnij Napisano 6 października 2020 10 godzin temu, Fafniak napisał: To poproszę o bardziej szczegółowe informacje Chodzi mi o takie lampki: https://www.ebay.pl/itm/RCA-JAN-CRC-6SN7-GT-VT-231-Military-tube-a-quad-tested/233354049210?hash=item3654fc36ba:g:QQIAAOSwb71dj13h Pożyczyłbym Ci te co ja mam, ale one są już tak zajechane, że cały czas skwierczą, smażą itd.. Jeżeli jednak chciałbyś sprawdzić je u siebie to dawaj znać Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubakk Napisano 6 października 2020 Udostępnij Napisano 6 października 2020 Ostra góra jest fajna ale na krótką chwilę, z czasem docenia się równe granie Wypożyczcie sobie krosowo marconi , te wysokie mogą Mariuszowi przypasować bo grają dynamiczniej więc i góra jak pamiętam potrafiła na SETcie zrobić mocne 3d brzmienie Mam to szczęście ,że mam obie opcje ,ale i tak słucham na małych szarych Marconi Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 6 października 2020 Autor Udostępnij Napisano 6 października 2020 Na focalach nie wyobrażam sobie ostrych lamp Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubakk Napisano 7 października 2020 Udostępnij Napisano 7 października 2020 Otrzymałem tipa , że może baldwin 6sn7gtb mógłby spełnić Twe wymagania poszukiwawcze , chociaż to bodajże Sylvania brandowana Rozejrzyj się i poczytaj o nich. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamill00 Napisano 7 października 2020 Udostępnij Napisano 7 października 2020 (edytowany) Dnia 5.10.2020 o 18:52, Fafniak napisał: szukam lamp sterujacych 6sn7 - absolutnie ciepłych (niekoniecznie leniwych) Klimat zadymionej knajppy Fafniak, mam dla Ciebie rozwiązanie za mniejsze pieniądze niż nowe lampy...... zamontuj welurowe zasłony 😁 Tekst Bartka z Mega Acoustic: "Ten pokój pojawia się w moich wpisach nie pierwszy raz, jednak tym razem chciałbym go przedstawić z bardzo konkretnym i interesującym tematem. Powszechnie wiadomo, że zasłony, zwłaszcza wykonane z grubego i ciężkiego materiału (np. welur) stanowią mocną powierzchnię pochłaniającą. W ubiegłym tygodniu za pomocą dostępnych w tym pokoju zasłon stroiliśmy akustykę wnętrza, badając jakie mamy możliwości jej regulacji – wyniki na zdjęciach i wykresie. Okazało się, że optymalny, niemalże liniowy czas pogłosu osiągamy rozkładając zaledwie połowę zasłon na bocznej ścianie, ich wpływ jest tak duży gdyż leżą na drodze pierwszego odbicia gdzie są bardzo efektywne. Rozkłądając dodatkowe zasłony można wyregulować klimat akustyczny wnętrza. W pełnym rozłożeniu czas pogłosu w pokoju osiąga wartości niema 0.2 s czasu pogłosu, i to w pokoju o powierzchni 44 m2! Wprawdzie wtedy nie mówimy o w pełni linowej akustyce i pokój jest mocno wytłumiony, niemniej w niektórych gatunkach muzyki jest to bardzo korzystne. W kilka chwil można zmienić liniowe, żywe pomieszczenie w ciepły, mocno wytłumiony, zadymiony klub jazzowy. Edytowano 7 października 2020 przez Kamill00 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Audio Autonomy Napisano 9 października 2020 Udostępnij Napisano 9 października 2020 Widziałem ten wpis Bartka. Jak zwykle rzeczowo i konkretnie Akustyką możemy bardzo mocno zmienić charakter grania danego zestawu audio. Słyszałem te same zestawy w różnych pomieszczeniach i za każdym razem po przeprowadzce grały zupełnie inaczej. Warto potestować takie ciężkie zasłony Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 9 października 2020 Autor Udostępnij Napisano 9 października 2020 Co do zasłon, dzięki panowie ale zepsułbym sobie dźwięk z podstawowych kolumn Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts