Mike24 Napisano 5 października 2019 Napisano 5 października 2019 Panowie ja miałem Kef R300 jakiś czas i je sprzedałem następnie zmieniałem i szukałem czegoś "Lepszego " A od roku ponownie mam Kef-y R300 i to ciekawe kolumny jak za 3 tys zł .Dodam ze słucham muzyki bardzo cicho i bardzo mi się podoba jak grają ta wycofana góra bardzo mi odpowiada i ten nisko schodzący bas . Oczywiście pewnie to zasługa wzmacniacza, który to jeszcze potęguje Denon PMA-1500AE Miałem kiedyś Cyrusa One i z Kefami było już zbyt jasno i rozdzielczo ( nie natarczywie ) jak dla mnie Może to jest droga jak komuś brakuje góry 1 Odpisz, cytując
Arturro Napisano 5 października 2019 Napisano 5 października 2019 Mam Kefy r300, słucham ich z hybrydą Haiku bright mk4 i mimo tego bardzo podoba mi się góra (o średnicy i basie nie wspominając). Wczoraj zrobiłem zworki z kabla głośnikowego i połączyłem terminale w kefach i wydaje się, że góra się jeszcze otworzyła. Nie mam dużego doświadczenia ale mi Kefy r300 bardzo się podobają, a słucham długo.. w weekendy często od rana do wieczora i muzyka mnie nie męczy. Jestem bardzo ciekawy jak brzmią r3. Odpisz, cytując
Inferno Napisano 5 października 2019 Napisano 5 października 2019 Jakiś czas temu słuchałem LS50 właśnie z Cyrus One i brzmiało to zestawienie oczywiście według mnie bardzo fajnie. Odpisz, cytując
MariuszZ Napisano 5 października 2019 Napisano 5 października 2019 (edytowany) Jako użytkownik Audiolaba 6000A zaskoczony jestem jak dobrze może zagrać tak budżetowy wzmak z KEFami. Tylko to już karykatura systemu audio jak popatrzeć co do tego wzmaka podokładali Audio demo Edytowano 5 października 2019 przez MariuszZ Odpisz, cytując
Mike24 Napisano 6 października 2019 Napisano 6 października 2019 9 godzin temu, MariuszZ napisał: Jako użytkownik Audiolaba 6000A zaskoczony jestem jak dobrze może zagrać tak budżetowy wzmak z KEFami. Tylko to już karykatura systemu audio jak popatrzeć co do tego wzmaka podokładali Audio demo Możesz cos skrobnąć o dźwięku i w jakim pomieszczeniu to gra u Ciebie ? Nie ukrywam ze miałem dać sobie spokój z poszukiwaniami , ale to jest silniejsze niż myślałem 😃Mam na oku Audiolaba 6000A , Cambridge Audio CXA 80 i chyba wisienka na torcie - Naim Atom , na który mam pozwolenie od zony by go kupić 😀 Odpisz, cytując
Kubakk Napisano 6 października 2019 Napisano 6 października 2019 13 godzin temu, MariuszZ napisał: Jako użytkownik Audiolaba 6000A zaskoczony jestem jak dobrze może zagrać tak budżetowy wzmak z KEFami. Tylko to już karykatura systemu audio jak popatrzeć co do tego wzmaka podokładali Audio demo Subskrybuje ten kanał i tam wiele budżetowych sprzętów wpinał do tych kolumn i zawsze jest dobre granie Niedawno jakiś tani dac + chord mscaler + jakiś kozak wzmak i była miazga Odpisz, cytując
Kamill00 Napisano 6 października 2019 Napisano 6 października 2019 Przeczytałem Wasze posty i na samym końcu rzuciłem okiem na cenę R3. Jakieś 3 miesiące temu, kupiłem R300 (wraz ze standami) używane przez 5 miesięcy (kupione w lutym tego roku). Gdybym tak odliczył standy od ceny zakupu to za kwotę jaką trzeba zapłacić za R3 kupiłbym R300: 1kpl do salonu 1kpl do sypialni 1kpl na przedpokój i...... 1szt do łazienki 😂 Odpisz, cytując
MariuszZ Napisano 6 października 2019 Napisano 6 października 2019 5 godzin temu, Mike24 napisał: Możesz cos skrobnąć o dźwięku i w jakim pomieszczeniu to gra u Ciebie ? Audiolab teraz stoi nie podłączony ale sprawdzałem z KEF R300 i to połączenie daje łagodny dźwięk podkreślając atuty Audiolaba, które wg mnie to równowaga tonalna, tzw. "Laid Back" i "Soft". Jest odpowiednia rozdzielczość i dynamika. Górne rejestry nie syczą i są raczej łagodne ale nieco wycofane. Ja odbieram je jako delikatny aksamit. Sam wzmacniacz ma na tyle dobrą konstrukcję, że nie ma zniekształceń odpowiedzialnych za "jazgot" i takie "cyfrowe" brzmienie, a jego odbiór na tych kolumnach ma taki "analogowy" charakter. Bliżej mu do lampy niż mocnych tranzystorów. Oczywiście to moje subiektywne odczucia tylko i zachęcam do posłuchania osobiście by nie było rozczarowania później Słuchałem w pomieszczeniu 14m2 zagraconym różnym meblowym asortymentem i nie było pogłosów, podbić i innych niechcianych problemów. Pozdrawiam Odpisz, cytując
Kraft Napisano 6 października 2019 Autor Napisano 6 października 2019 W miarę możliwości, ograniczonych weekendowymi obowiązkami rodzinnymi, posłuchałem dwie godziny KEF-ów pożyczonych z S4Home. Zaciekawił mnie ten odsłuch w dość bliskim polu, którego próbowałem wcześniej, więc wróciłem do takiego ustawienia. Mam wrażenie, że kolumny dużo w tej sytuacji zyskują. Jeśli komuś wcześniej trochę brakowało góry, to jest to chyba rozwiązanie. Przynajmniej u mnie góra stała się bardziej błyszcząca, a do tego znacznie zmniejszyły się rezonanse na basie. Balans tonalny wydaje się być w takim ustawieniu idealny. Brzmienie jest bardzo sugestywne. Muzyka gra w ładnej przestrzeni, chociaż za bazę kolumn dźwięki raczej nie wychodzą (co czynią chętnie w standardowym ustawieniu) Jutro to pomierzę, to zobaczymy, jak mają się odczucia do twardych faktów. Odpisz, cytując
MariuszZ Napisano 6 października 2019 Napisano 6 października 2019 10 minut temu, Kraft napisał: Brzmienie jest bardzo sugestywne. Tego nie rozumiem 😋 znaczy ma charakter czy coś uwydatnia (sugeruje)? Jak w porównaniu do poprzednich Twoich paczek wypadają? Pozdrawiam 😀 Odpisz, cytując
audiowit Napisano 6 października 2019 Napisano 6 października 2019 Oczywiscie nie omieszkam odpowiedziec za Krafta ;). Pylony graja wszystko na jedno kopyto. Czyli wszystko jest miłe, ladne i nudne. To mocne znieksztalcenie obrazu instrumentow i calego obrazu muzycznego. Kefy serii R są wierniejsze i to bardziej "sugestywne" to po prostu wieksza wiernosć i zetelność. Choć jeszcze daleko do ideału. Jestem ciekaw na jakich standach je postawił Kraft i na jakiej wysokosci... Odpisz, cytując
Kraft Napisano 6 października 2019 Autor Napisano 6 października 2019 3 godziny temu, MariuszZ napisał: Tego nie rozumiem Jak powiedział Frank Zappa, pisanie o muzyce jest jak tańczenie o architekturze. Niestety, nie da się pewnych rzeczy precyzyjnie wyrazić słowami. Słownik mówi tak: sugestywny - wywierający silny wpływ na czyjeś myśli i wyobraźnię. I w takim mniej więcej znaczeniu użyłem tego słowa. To co słychać z R3 działa mi na wyobraźnię. Wyobrażam sobie grające instrumenty i śpiewających ludzi. Odpisz, cytując
MariuszZ Napisano 6 października 2019 Napisano 6 października 2019 16 minut temu, Kraft napisał: Wyobrażam sobie grające instrumenty i śpiewających ludzi. Hmmm 🤔 Znaczy dobrze grają i śpiewają 👍 Odpisz, cytując
Kraft Napisano 6 października 2019 Autor Napisano 6 października 2019 Jak grają dobrze, to słychać, że grają dobrze. a jak grają kiepsko, to słychać, że kiepsko;) Odpisz, cytując
MariuszZ Napisano 6 października 2019 Napisano 6 października 2019 19 minut temu, Kraft napisał: Jak grają dobrze, to słychać, że grają dobrze. a jak grają kiepsko, to słychać, że kiepsko;) Sugestywnie to ująłeś jak szczery do bólu recenzent audio bez zbędnego pitolenia jak to niektórzy mają w zwyczaju ... To jeszcze napisz co Ci się w nich nie podoba 😉 Odpisz, cytując
Kraft Napisano 6 października 2019 Autor Napisano 6 października 2019 Na razie krótko słuchałem. Chcę też sprawdzić, co będzie po zastosowaniu zatyczek BR (do wyboru dwa warianty) i po korekcji DSP. Jak na złość czasu mało, więc trochę to jeszcze potrwa. Opinia będzie dopiero za parę dni. Odpisz, cytując
S4Home Napisano 7 października 2019 Napisano 7 października 2019 Zgadzam się z audiowitem i pisałem o tym nawet stronę wcześniej. Oczywiście lampy napędzają i większe paczki ale mi do kef r300 i R3 lampa nie pasuje. Po prostu. Miałem okazję testować, niestety więcej 300tki ale znam porównanie do 3jek. I moim zdaniem wzmacniacze jaśniejsze, szybsze grają po prostu lepiej. Nie traci się na wokalach nocą dochodzi świetna kontrola potężnego jednak dołu i nutka "cyk, cyk" w górnym detalu. Moim zdaniem przy pierwszym odsłuchu pylon może zrobić furorę dla mniej osluchanego klienta. Ten bardziej już zauważy różnice na korzyść kefa. Miałem w domu czarne 300tki, faktycznie kolor standardowy ale przeciętny. Widać rysy i mikro kurz. Orzech to bajka. Odpisz, cytując
audiowit Napisano 7 października 2019 Napisano 7 października 2019 Nie słuchalem R3. Natomiast mam wrazenie, ze w 300 ( niestety jak to czesto bywa w monitorach) producent chcac zamaskowac braki w niskich napompował bas. To znany zabieg. Uzycie wydajnego pradowo tranzystora niweluje to ciagniecie się. Mam ultraszybkie kolumny i nie potrafię przesiasć się na tego typu prezentację. Tracimy wszystkie faktury, bas, a w zasadzie brak precyzji wplywa na caly przekaz powodując, ze jest nudny. W kefach i tak jest nieźle ale sa firmy, ktore naprawdę potrafią przesadzić. Dla mnie mistrzem w szybkosci i fakturowaniu basu są Blumenhofery. No i mozna je laczyc z lampą...;) Odpisz, cytując
MariuszZ Napisano 7 października 2019 Napisano 7 października 2019 8 godzin temu, S4Home napisał: Miałem okazję testować, niestety więcej 300tki ale znam porównanie do 3jek. Napisz parę słów tego porównania proszę. Pozdrawiam. 12 minut temu, audiowit napisał: Dla mnie mistrzem w szybkosci i fakturowaniu basu są Blumenhofery. Genuine FS3 mają 10cio calowy papierowy woofer i bass refleks w podłogę, który dodatkowo zwęża się do wyjścia co zwiększa ciśnienie powietrza. Nie ma co porównywać do erek to inna bajka 😉 Odpisz, cytując
audiowit Napisano 7 października 2019 Napisano 7 października 2019 Cenowa rownież. Chcialem ale nie było stać Odpisz, cytując
MobyDick Napisano 7 października 2019 Napisano 7 października 2019 Wracając do monitorów KEF-a , są to kolumny do współpracy z wzmacniaczami tranzystorowymi. Lampowe stopnie końcowe podłączone do kolumn przez transformatory wymagają kolumn o bardziej utwardzonym basie, po to aby go rozmiękczyć i w taki sposób nadać mu potęgi. Również do takich amplifikacji najlepiej pasują kolumny z wyraźnie podkreślonym górnym skrajem pasma. Pozostają jeszcze preferencje dźwiękowe. Odpisz, cytując
Kraft Napisano 7 października 2019 Autor Napisano 7 października 2019 (edytowany) Zaciekawiła mnie idea trójdrożnego monitora z coaxialem. Okazuje się, że jest z czego wybierać. Nasze tytułowe KEF-y znamy. O ELAC Adante AS-61 też już wspominałem. ELAC ma jeszcze w ofercie tańszy model w tym systemie Uni-fi BS-U5 Nadspodziewanie dużą ofertę ma też Cabasse. 4 z 5 monitorów tej firmy jest 3-way coaxial! Kolejno: Murano, Bora, Minorca i Antigua Są jeszcze drogie konstrukcje TAD: CR1 i CE1. Na koniec można jeszcze wspomnieć o Akudorik-u od Linn-a. To wprawdzie układ aż 4-drożny, a i coaxial trochę naciągany, ale niech mu będzie;) Oferta pod wszystkie gusta i portfele, choć większość to owoce pomysłowości tego samego konstruktora - Andrew Jonesa (KEF, TAD, Elac). Edytowano 7 października 2019 przez Kraft Odpisz, cytując
MobyDick Napisano 7 października 2019 Napisano 7 października 2019 Głośniki koncentryczne mają największy sens w zakresie gdzie fale dźwiękowe są krótkie. Można też iść na całość: Cabasse La Sphere Cabasse Atlantis Kef Blade Odpisz, cytując
audiowit Napisano 7 października 2019 Napisano 7 października 2019 Tak daleko szukasz. A nasze Kokainy? Odpisz, cytując
MariuszZ Napisano 7 października 2019 Napisano 7 października 2019 28 minut temu, MobyDick napisał: Wracając do monitorów KEF-a , są to kolumny do współpracy z wzmacniaczami tranzystorowymi. To faktycznie czuć. Podłączając Audiolaba i Lampowego DiY ten pierwszy lepiej sobie z erkami radzi i brzmi to nieźle. Z lampą jest inaczej co nie znaczy, że źle ale czegoś mi brakuje w muzyce. 14 minut temu, Kraft napisał: Są jeszcze drogie konstrukcje TAD: CR1 i CE1. Takie paczuszki to bym przygarnął i już chyba nie szukał dalej. Nie wiem jak brzmią ale są piękne 😍 Odpisz, cytując
Recommended Posts