S4Home Napisano 20 lutego 2020 Udostępnij Napisano 20 lutego 2020 5 godzin temu, izapat napisał: Uważam,że np. kef r300 i kef r3 mają ten sam głośnik,tylko inaczej strojony.Co do q750 ,to nie słuchałem,ale wygląda podobnie do ls50. No nie mają. Właśnie o to chodzi. W momencie promocji tej kolumny pojawiły się także informacje o zmianach. Stare r300 robione jesczze przez Andrew Jones. Nowe już nie I nie traktujcie kefa że to jego wadą że gra ciepło. Z delikatną góra. Wiele osób tego szuka. Dokładnie tego. Wbrew pozorom kolumny o łagodnej , stonowanej a jednak detalicznej górze to bardzo rzadko spotykany produkt. Łatwiej jest zrobić Vke. Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 20 lutego 2020 Udostępnij Napisano 20 lutego 2020 Chyba nawet w tym temacie były wzmianki o materiałach reklamowych KEF-a mówiące o tym że w R3 udało się znacznie obniżyć zniekształcenia tego zespołu śrdnio/wysokotonowego w stosunku do starszej generacji. Basowy ma niżej schodzić. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MariuszZ Napisano 20 lutego 2020 Udostępnij Napisano 20 lutego 2020 27 minut temu, Janusz Duryn napisał: O ten Ci chodzi ? Ten z Tidala tak od 2.40 gdzieś słabawo było z odtwarzaniem basu. Myślałem, że tak ma być dopóki nie usłyszałem, że może być lepiej 😉 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mkk Napisano 20 lutego 2020 Udostępnij Napisano 20 lutego 2020 Do testowania basu to nie Bad guy , tylko James Blake , Limit to your love Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
izapat Napisano 20 lutego 2020 Udostępnij Napisano 20 lutego 2020 2 godziny temu, S4Home napisał: No nie mają. Właśnie o to chodzi. W momencie promocji tej kolumny pojawiły się także informacje o zmianach. Stare r300 robione jesczze przez Andrew Jones. Nowe już nie I nie traktujcie kefa że to jego wadą że gra ciepło. Z delikatną góra. Wiele osób tego szuka. Dokładnie tego. Wbrew pozorom kolumny o łagodnej , stonowanej a jednak detalicznej górze to bardzo rzadko spotykany produkt. Łatwiej jest zrobić Vke. Pozdrawiam Wada ,to na pewno nie jest.Ale podłączone kablem tellurium ,grają o wiele żywiej.Tylko ,o czym my w ogóle piszemy?Jeden słuchacz ma w odtwarzaczu pięknie zrealizowaną muzykę Al Di Meola ,gdzie gitara brzmi przepięknie,a drugi słucha Ac/Dc ,którą to kapelę bardzo z resztą lubię,napisze ,że gra szorstko i chaotycznie.W większości płyty są źle nagrane,chyba,że ktoś słucha tylko audiofilskich tłoczeń. Audiofilskich nagrań ,można bardzo dobrze słuchać na Monitor audio bx2 i będzie dobrze,bo to w brew cenie ,bardzo dobre kolumienki. 1 godzinę temu, Janusz Duryn napisał: O ten Ci chodzi ? Nie wiem ja k wypada z płyty,ale tutaj jest przesterowany,dlatego bas furczy.słuchałem na słuchawkach beyerdynamic dt 880. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
izapat Napisano 20 lutego 2020 Udostępnij Napisano 20 lutego 2020 Tak już nagrywają wszystko,żeby było głośno i mocnym basem.Chyba już nikt nie przetłumaczy tym ludziom ,realizatorom,"profesjonalistom"😪żeby nagrywali na normalnym poziomie dynamiki.a nie przesterowując,aby tylko głośniej.W czasach ,gdy nagrywałem kasety,zawsze się starałem ,żeby poziom nie przekroczył zera tzw. "książeczki"Oj tęsknie za tasiemkami😊 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 20 lutego 2020 Udostępnij Napisano 20 lutego 2020 Przesterowanie nagrania analogowego na taśmie tylko spłaszczało przebiegi, zwiększając zniekształcenia. Przesterowanie sygnału cyfrowego prowadzi do gwałtownego ucinania sygnału i jest bardzo mocnym zniekształceniem. Mało prawdopodobne aby w profesjonalnych nagraniach studyjnych ktoś dopuścił do tego. Inna sprawa że realizatorzy starają się nagrać jak najgłośniej wszystko. Gdy ciche fragmenty są nagrane za głośno mamy słabą dynamikę nagrania. To się przydaje tylko gdy musimy słuchać cicho ( np. w nocy gdy inni śpią ) lub gdy mamy bardzo kiepskiej jakości sprzęt przenośny. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
izapat Napisano 20 lutego 2020 Udostępnij Napisano 20 lutego 2020 Właśnie. brak dynamiki.Ucinanie pasma,podwyższony poziom sygnału,równa się zniekształcenia. Nagrania cd z lat 80 -90 brzmią lepiej od terażniejszych"profesionalnych" wydawnictw. 8 minut temu, Janusz Duryn napisał: Może to jest zamierzone i tak ma to brzmieć, ale to nie zmienia faktu, że to nie jest najlepszy kawałek do testowania basu. Na tej płycie testuję przeważnie bas. Bardzo dobre granie🙂Proponuje też posłuchać Charly Antollini "knock out 2000" Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chyba Miro 84 Napisano 20 lutego 2020 Udostępnij Napisano 20 lutego 2020 (edytowany) 58 minut temu, izapat napisał: Właśnie. brak dynamiki.Ucinanie pasma,podwyższony poziom sygnału,równa się zniekształcenia. Nagrania cd z lat 80 -90 brzmią lepiej od terażniejszych"profesionalnych" wydawnictw. Bardzo dobre granie🙂Proponuje też posłuchać Charly Antollini "knock out 2000" Właśnie w dobie coraz lepszych sprzętów stacjonarnych nie mowiac juz o tym ze jesli ktos ma kupic sluchawki to juz kupuje cos porządnego, tak wiec też zupełnie tego nie rozumiem że nie odchodzi się od loudnesswar... A może to My powinnismy pokazać im (rezyserom) jak to jest gdy nam wypuszczają chłam dynamiczny i wklejac na fejsa z opisami WTF! Albo bardzo dobrze zrealizowane produkcje tez wrzucać i dopisać "do wszystkich reżyserów.... tak to się robi". Taka mini antyreklama i reklama produktu. Jesliby chociaż jeden z drugim na chwile tylko sie zastanowili nad tym, bedzie juz lekki sukces. W końcu to My jesteśmy biorcami produktu i to od Nas zależy komu damy chleb.... Pozdr Edytowano 20 lutego 2020 przez Chyba Miro 84 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 20 lutego 2020 Autor Udostępnij Napisano 20 lutego 2020 2 godziny temu, mkk napisał: Do testowania basu to nie Bad guy , tylko James Blake , Limit to your love Ten utwór ma DR równy 4! (słownie: cztery). Czy zna ktoś mniej dynamiczne nagranie? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
izapat Napisano 20 lutego 2020 Udostępnij Napisano 20 lutego 2020 30 minut temu, Chyba Miro 84 napisał: Właśnie w dobie coraz lepszych sprzętów stacjonarnych nie mowiac juz o tym ze jesli ktos ma kupic sluchawki to juz kupuje cos porządnego, tak wiec też zupełnie tego nie rozumiem że nie odchodzi się od loudnesswar... A może to My powinnismy pokazać im (rezyserom) jak to jest gdy nam wypuszczają chłam dynamiczny i wklejac na fejsa z opisami WTF! Albo bardzo dobrze zrealizowane produkcje tez wrzucać i dopisać "do wszystkich reżyserów.... tak to się robi". Taka mini antyreklama i reklama produktu. Jesliby chociaż jeden z drugim na chwile tylko sie zastanowili nad tym, bedzie juz lekki sukces. W końcu to My jesteśmy biorcami produktu i to od Nas zależy komu damy chleb.... Pozdr Całkowicie się zgadzam.Żal tylko ,że prawdopodobnie wykonawcy nie mają nic do powiedzenia.Liczy się tylko nabijanie kasy.🤨Staram się kupować płyty starych wydawnictw,ale co z nową muzyką?Przykład ,to Lynyrd Skynyrd,ostatnia płyta,jak ona jest podrasowana,brzmi jak bym w diorze włączył kontur( loudness.) Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chyba Miro 84 Napisano 20 lutego 2020 Udostępnij Napisano 20 lutego 2020 7 minut temu, izapat napisał: Całkowicie się zgadzam.Żal tylko ,że prawdopodobnie wykonawcy nie mają nic do powiedzenia.Liczy się tylko nabijanie kasy.🤨Staram się kupować płyty starych wydawnictw,ale co z nową muzyką?Przykład ,to Lynyrd Skynyrd,ostatnia płyta,jak ona jest podrasowana,brzmi jak bym w diorze włączył kontur( loudness.) W moim przypadku zawsze ssie z internetu cale albumy mp3. Odsluchuje te mp3 (wiadomo ze to stratny format), i oceniam wartość produktu. Jesli jest do d.... to zostaje album w mp3. Jesli natomiast robi robotę... Kupuje album np. W postaci CD. Ponieważ chce " nagrodzic" za dobrą realizację. I ten schemat jak dla mnie jest najlepszy. Pozdr. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
izapat Napisano 20 lutego 2020 Udostępnij Napisano 20 lutego 2020 Bardzo dobra metoda.👍 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chyba Miro 84 Napisano 20 lutego 2020 Udostępnij Napisano 20 lutego 2020 (edytowany) 5 minut temu, izapat napisał: Bardzo dobra metoda.👍 Polecam wszystkim ta technike. Jest to jakis sposob by przesiac dobre ziarno od chwastów a statystyki kupowanych oryginalnych plyt powinny dac do myslenia realizatorom Edytowano 20 lutego 2020 przez Chyba Miro 84 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
izapat Napisano 20 lutego 2020 Udostępnij Napisano 20 lutego 2020 7 minut temu, Chyba Miro 84 napisał: Polecam wszystkim ta technike. Jest to jakis sposob by przesiac dobre ziarno od chwastów a statystyki kupowanych oryginalnych plyt powinny dac do myslenia realizatorom Tak jest.Ale ,to nie my,słuchacze powinniśmy się tym martwić,tyko artyści,którzy płaczą,że ich płyty nie schodzą.W szczególności polskie wydawnictwa. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chyba Miro 84 Napisano 20 lutego 2020 Udostępnij Napisano 20 lutego 2020 3 minuty temu, izapat napisał: Tak jest.Ale ,to nie my,słuchacze powinniśmy się tym martwić,tyko artyści,którzy płaczą,że ich płyty nie schodzą.W szczególności polskie wydawnictwa. Dokladnie. Chociaż tak naprawde to chyba wszyscy na tym cierpimy Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
izapat Napisano 20 lutego 2020 Udostępnij Napisano 20 lutego 2020 1 minutę temu, Chyba Miro 84 napisał: Dokladnie. Chociaż tak naprawde to chyba wszyscy na tym cierpimy Chyba ,że sami zaczniemy sobie śpiewać i grać na instrumentach. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 21 lutego 2020 Udostępnij Napisano 21 lutego 2020 Oczywiście szit jakość. Ja mam we FLAC. Ale polecam do testów to: Dla części wyda się lupanką. A powiem wam że wiele systemów na tym lezy, Albo bas nie domaga albo przykry separację dość detalicznej a jednak łagodnej góry. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MariuszZ Napisano 21 lutego 2020 Udostępnij Napisano 21 lutego 2020 23 godziny temu, mkk napisał: tylko James Blake , Limit to your love Dopiero dzisiaj posłuchałem po powrocie z ferii. Fajny basik ale inny niż w moim teściku. Myślę, że Erki nie miałyby problemu z precyzyjnym odtworzenie ale to już ktoś by musiał potwierdzić kto ma te paczki. Niskie dźwięki nie są takie poprzerywane jakby były modulowane jak u Billie. Pewnie membranki mniej przy takiej fakturze dźwięków muszą się napracować. Chociaż wrażenie jest, że dość nisko (mógłby niżej) bas w tym utworze chodzi. Bynajmniej dla BMNek to żadne wyzwanie. Po prostu ładnie to odtwarzają bez żadnych zniekształceń. Pozdrawiam. 57 minut temu, S4Home napisał: powiem wam że wiele systemów na tym lezy, To się dziwię bo basowa nuta w tym zapodanym utworze nie jest wymagająca chyba od przetworników jakiegoś wysiłku. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
izapat Napisano 21 lutego 2020 Udostępnij Napisano 21 lutego 2020 BMN mają spore obudowy,na basie seasa a te głośniki bardzo dobrze odtwarzają niskie tony.Sam mam seasa w kolumnie diy.I tu kefy są bardziej zwarte niż w konstrukcji diy. 1 godzinę temu, S4Home napisał: Oczywiście szit jakość. Ja mam we FLAC. Ale polecam do testów to: Dla części wyda się lupanką. A powiem wam że wiele systemów na tym lezy, Albo bas nie domaga albo przykry separację dość detalicznej a jednak łagodnej góry. Nie słuchałem tego na głośnikach ,bo nie mam podłączonego kompa,ale słuchając tego na słuchawkach(beyerdynamic dt880) nie dziwie się że system się wykłada,ten kawałek jest po prostu żle nagrany.Są lepsze utwory do testów,chociaż by Yello "toy" Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MariuszZ Napisano 21 lutego 2020 Udostępnij Napisano 21 lutego 2020 2 godziny temu, S4Home napisał: Ale polecam do testów Dla mnie może być. Ładnie holografia nagrania jest zapisana. Można doświadczyć sceny po głębokości i bardzo czytelne to jest ale i po szerokości, bardzo dobra separacja i co rzadkie u mnie cześć dźwięków jest słyszalnych poza bazą kolumn 👍 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
izapat Napisano 23 lutego 2020 Udostępnij Napisano 23 lutego 2020 C.d. Kef r3 + musical m6si. Minął już tydzień odsłuchów ,tym razem połączone kablem Tellurium Q ultra blue.Góra się nie co otworzyła,w niższych wysokich słychać dużo szczegłów,przestało się kleić,ale nadal nie jest to ostre granie,jest łagodnie i aksamitnie,jak by lekka woalka została narzucona na głośnik.Bas świetnie kontrolowany,nic się nie ciągnie,jest konkretne uderzenie,ale wtedy ,kiedy trzeba nie wzbudza się bez potrzeby.Bardzo dobrze grają przy niskich poziomach głośności.Ale jak się zrobi głośniej ,to jest dopiero zabawa.😄 Jest naprawdę dobrze,bo na początku było dość nie przyjemnie w wyższej średnicy(jestem bardzo wyczulony na ten zakres) Jednak dalej uważam ,że musical nie do końca pasuje do kefa.Na razie zostaje mi słuchanie i zbieranie na jakieś nowe cacko.Może wzmacniacz a może głośniki?Na upartego musicala mógłbym jeszcze zwrócić,ale jemu też chce dać szanse.🙂 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 23 lutego 2020 Udostępnij Napisano 23 lutego 2020 Ten wzmacniacz myślę że nie jest najlepszym partnerem dla R3. Spróbował bym z innym. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
izapat Napisano 23 lutego 2020 Udostępnij Napisano 23 lutego 2020 18 minut temu, MobyDick napisał: Ten wzmacniacz myślę że nie jest najlepszym partnerem dla R3. Spróbował bym z innym. Wiem.I tu jest problem,bo podoba mi się granie musicala jak i kefa ,ale osobno.Trochę wpadłem w błędne koło.Może jakieś propozycje? Czego warto jeszcze posłuchać? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 23 lutego 2020 Udostępnij Napisano 23 lutego 2020 Ja bym chętnie z tymi kolumnami posłuchał znacznie tańszego wzmacniacza takiego jak SMSL A8. Wydaje mi się ze powinien lepiej do nich pasować. Te kolumny nie potrzebują kosmicznie wysokiej mocy co dynamicznego ich napędzenia plus odpowiednia szczegółowość. http://stereoikolorowo.blogspot.com/2020/01/smsl-a8-wzmacniacz-cyfrowy-icepower.html Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts