nowy78 #676 Napisano 19 lutego 2020 Można jeszcze dodać, że ze względu na różnice w charakterystykach różnych modeli kolumn, mogą one niejako "zgrywać" się z pomieszczeniem (także ze względu na jego cechy) w lepszy sposób, ustawione niekoniecznie w tym samym miejscu. Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
MobyDick #677 Napisano 19 lutego 2020 (edytowany) Do tego kolumny można ustawiać w rożnych miejscach w tym samym pokoju np. wzdłuż dłuższej ściany, wzdłuż krótszej lub na ścianach do siebie prostopadłych, i zawsze można siedzieć z nimi w trójkącie równoramiennym. Edytowano 19 lutego 2020 przez MobyDick Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Karol64208 #678 Napisano 19 lutego 2020 (edytowany) to jest podstawa słuchania kolumn i testowania. Na wielu fotka na forum zauważyłem że kolumny są ustawione równolegle do ściany tylnej a nie obrócone w kierunku do słuchającego, a to jest b.duży błąd 25 minut temu, MobyDick napisał: Do tego kolumny można ostawiać w rożnych miejscach ale musi być zachowana zasada trójkąta równoramiennego,nie zależnie od wielkości pokoju. Wtedy możemy wykonać pomiary tylko i jedynie w miejscu odsłuchu. Edytowano 19 lutego 2020 przez Karol64208 Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
MobyDick #679 Napisano 19 lutego 2020 (edytowany) W ten sposób można zachować nawet proporcje trójkąta równobocznego. To że kolumny są ustawione wzdłuż ścian, nie znaczy że nie mogą być skręcone. Pomijam fakt tego że niektóre kolumny ( bardzo rzadkie przypadki ) faktycznie mogą wymagać ustawienia ich osiami prostopadle do ściany wzdłuż której stoją. Kont skręcenia kolumn względem naszego położenia to kwestia indywidualna, zależna od konstrukcji kolumn i pomieszczenia. Może to również zależeć od akustyki pomieszczenia i położenia kolumn względem ścian. Karol64208 zachowujesz się trochę jak kosmita który nie zna znaczenia słów w naszym języku. Edytowano 19 lutego 2020 przez MobyDick Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
kukocz #680 Napisano 19 lutego 2020 3 minuty temu, Karol64208 napisał: to jest podstawa słuchania kolumn i testowania. Na wielu fotka na forum zauważyłem że kolumny są ustawione równolegle do ściany tylnej a nie obrócone w kierunku do słuchającego, a to jest b.duży błąd Dlaczego duży błąd? Doginanie kolumn, kształtuje ch-ke odpowiedzi częstotliwościowej, ale również odbiór przestrzenności. To już są subiektywne odczucia i rzadko przekładają się na pomiary ch-ki. Moje Tannoye XT 8F mam ustawione w trójkącie równoramiennym z liniami trójkąta krzyżującymi się daleko za moją głową i tak gra to dla mnie najlepiej, a testowałem dogięcia w pełnym spektrum możliwości (no może poza kontem rozwartym ). Co ciekawe akustyka mojego pomieszczenia jest taka, a nie inna, że w przypadku ustawienia na pozór idealnego - trójkąta równoramiennego - górne pasmo (od ok 15kHz) opada dużo szybciej niż dla rozstawu niemal równoległego względem tylnej ściany. Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Karol64208 #681 Napisano 19 lutego 2020 5 minut temu, MobyDick napisał: Karol64208 zachowujesz się trochę jak kosmita który nie zna znaczenia słów w naszym języku. nie mieszkam w PL. 6 minut temu, MobyDick napisał: Pomijam fakt tego że niektóre kolumny ( bardzo rzadkie przypadki ) faktycznie mogą wymagać ustawienia ich osiami prostopadle do ściany wzdłuż której stoją. Kont skręcenia kolumn względem naszego położenia to kwestia indywidualna, zależna od konstrukcji kolumn i pomieszczenia. niestety nie, przy odsłuchu stereo a o nim mówimy i z tym mają niektórzy problem musi być zachowany trójką równoramienny i kolumny równolegle do boków trójkąta. 1 minutę temu, kukocz napisał: Doginanie kolumn, kształtuje ch-ke odpowiedzi częstotliwościowej ale tylko względem podłoża a nie bocznym. Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
kukocz #682 Napisano 19 lutego 2020 3 minuty temu, Karol64208 napisał: ale tylko względem podłoża a nie bocznym. Dla niskich częstotliwości nie ma znaczenia czy patrzy Ci w oczy czy prostopadle na ścianę za słuchaczem. Dla wysokich częstotliwości robi to ogromną różnicę, chyba że źle zrozumiałem Twoją odpowiedź???. Albo masz w pokoju kolumny dookólnej konstrukcji typu MBL albo Zeta Zero... Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Karol64208 #683 Napisano 19 lutego 2020 Zadałem wcześniej pytanie o temperaturę i ciśnienie powietrza, dla tych dociekliwych w pomiarach, powinni brać to pod uwagę np jeżeli temp jest różna przy podłożu a już inna na wysokości głośników i wyżej w tedy dźwięk może do nas dochodzić od góry, lub od dołu względem słuchacz/ oczywiście jeżeli jest to odległość większa, ale jest to obserwowane w pokoju, gdy jedna kolumna stoi blisko źródła ciepła- prawa fizyki. Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Stolarz #684 Napisano 19 lutego 2020 Nie zapominaj o wilgotności. Też ma znaczenie. Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Karol64208 #685 Napisano 19 lutego 2020 Przed chwilą, kukocz napisał: Dla niskich częstotliwości nie ma znaczenia czy patrzy , nie mam zamiaru dyskutować, postępuj ja wyżej opisałem wtedy możemy podyskutować. Na razie, muszę wyjechać. Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
MobyDick #686 Napisano 19 lutego 2020 Bzdury . Jako przykład podam kolumny Bose z zestawów Akustimass, których głośniki wręcz nie należy kierować na miejsce odsłuchu. Jeden powinien byc skierowany na zewnątrz a oś drugiego powinna krzyżować się mocno przed nami z podobnym z drugiego kanału. Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Karol64208 #687 Napisano 19 lutego 2020 4 minuty temu, kukocz napisał: Dla niskich częstotliwości nie ma znaczenia czy patrzy Ci w oczy czy prostopadle na ścianę za słuchaczem Wszystko ma znaczenie 1 minutę temu, MobyDick napisał: Jako przykład podam kolumny Bose z zestawów Akustimass, których głośniki wręcz nie należy kierować na miejsce odsłuchu. zastanów się o czym piszemy, stereo, czy systemach 5.1 itd Znowu mieszasz, a żeby tylko coś napisać. Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Kraft #688 Napisano 19 lutego 2020 11 minut temu, Karol64208 napisał: musi być zachowany trójką równoramienny i kolumny równolegle do boków trójkąta. ale tylko względem podłoża a nie bocznym. Karol, rozdźwięk między poziomem Twojej wiedzy a pewnością siebie z jaką się wypowiadasz jest naprawdę irytujący. Czy naprawdę uważasz, że nie mamy nic innego do roboty poza prostowaniem nieprawd i półprawd, którymi zasypujesz forum. Zlituj się nad nami. Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
MobyDick #689 Napisano 19 lutego 2020 Jednak w tym przypadku zależy to od proporcji długości fali w stosunku do odgrody ( w tym wypadku ściany głośnika ). Gdy fale są wystarczająco długie rozchodzą się bezkierunkowo. Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Karol64208 #690 Napisano 19 lutego 2020 czekam na wyniki testów z poprawnie ustawionymi kolumnami. Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
MobyDick #691 Napisano 19 lutego 2020 Będzie Ci ktoś je ustawiał ? Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
kukocz #692 Napisano 19 lutego 2020 3 minuty temu, Karol64208 napisał: , nie mam zamiaru dyskutować, postępuj ja wyżej opisałem wtedy możemy podyskutować. Na razie, muszę wyjechać. 1 minutę temu, Karol64208 napisał: Wszystko ma znaczenie Przed chwilą, Karol64208 napisał: czekam na wyniki testów z poprawnie ustawionymi kolumnami. Przydałoby się jakieś "naukowe" uzasadnienie, a nie twierdzenia "bo tak". Też na to czekamy Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Karol64208 #693 Napisano 19 lutego 2020 (edytowany) 1 minutę temu, MobyDick napisał: Gdy fale są wystarczająco długie rozchodzą się bezkierunkowo. poczytaj, nie fora. 1 minutę temu, kukocz napisał: rzydałoby się jakieś "naukowe" uzasadnienie, a nie twierdzenia "bo tak". Też na to czekamy sorry, ale masz oczy i umiesz czytać, poszukaj prac naukowych a nie art. z forum. Edytowano 19 lutego 2020 przez Karol64208 Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Stolarz #694 Napisano 19 lutego 2020 4 minuty temu, Karol64208 napisał: czekam na wyniki testów z poprawnie ustawionymi kolumnami. Czekamy na wyniki testów Twojego słuchu w kontekście Twoich testów. Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Chyba Miro 84 #695 Napisano 19 lutego 2020 (edytowany) 1 godzinę temu, Kraft napisał: Po pierwsze, to co piszesz nie uwzględnia trzeciego wymiaru, czyli wysokości. O i tu mnie masz... masz absolutną racje. Zapomnialem wziąść pod uwagę rozne wysokości zespołów. 1 godzinę temu, nowy78 napisał: Teraz czy można zastąpić dobre (a więc najczęściej także i drogie) kolumny takimi, które samodzielnie brzmią fatalnie i skorygować je za pomocą DSP tak, że będą lepsze od tych dobrych (o to też pytałeś). Wg mnie nie. Ok ale napisalem ze "które brzmia poprawnie" a nie fatalnie. Zdaje sobie sprawe z tego ze z totalnie skopanych to nawet DSP nie pomoże 1 godzinę temu, nowy78 napisał: Otóż jeżeli w jakiś sposób (zapewne za pomocą DSP) skorygujesz charakterystykę w miejscu odsłuchowym i to bardzo mocno, tak aby uzyskać przebieg optymalny (najlepszy jak to tylko możliwe), to z dużym prawdopodobieństwem można powiedzieć, że będziesz musiał zrezygnować z odsłuchu poza tym miejscem, bo dźwięk będzie tragiczny. Również sie zgadzam. Jednak jesli słuchamy w tle to nie jest juz tak istotny wplyw niuansów brzmienia prawda. 1 godzinę temu, nowy78 napisał: Można jeszcze dodać, że ze względu na różnice w charakterystykach różnych modeli kolumn, mogą one niejako "zgrywać" się z pomieszczeniem Tez juz o tym pisalem wiec.... piateczka Edytowano 19 lutego 2020 przez Chyba Miro 84 Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
MobyDick #696 Napisano 19 lutego 2020 31 minut temu, Karol64208 napisał: poczytaj, nie fora. Bzdura !!! Poczytaj trochę literatury na ten temat. Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Kraft #697 Napisano 19 lutego 2020 2 godziny temu, nowy78 napisał: Otóż jeżeli w jakiś sposób (zapewne za pomocą DSP) skorygujesz charakterystykę w miejscu odsłuchowym i to bardzo mocno, tak aby uzyskać przebieg optymalny (najlepszy jak to tylko możliwe), to z dużym prawdopodobieństwem można powiedzieć, że będziesz musiał zrezygnować z odsłuchu poza tym miejscem, bo dźwięk będzie tragiczny. Nie jest tak źle. DSP daje nam możliwość przygotowania korekt dla różnych sytuacji odsłuchowych. Ja z moim Dirac Live mam dostępne pod kciukiem aż 4 różne charakterystyki korekcji. Wliczając OFF mogę w każdej chwili wybrać jedną z pięciu różnych korekt. Żyć nie umierać:) Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Kubakk #698 Napisano 19 lutego 2020 Ktoś czyta jeszcze ten temat ? Miro itp. dzięki takim tematom nabili już 152 posty w niecałe 3tyg ... zgłaszam ten temat do moderatora Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Chyba Miro 84 #699 Napisano 19 lutego 2020 (edytowany) 1 godzinę temu, MobyDick napisał: Pomijam fakt tego że niektóre kolumny ( bardzo rzadkie przypadki ) faktycznie mogą wymagać ustawienia ich osiami prostopadle do ściany wzdłuż której stoją. O ile sie nie myle to wlasnie kolumny Audio Physic wedlug zalecen producenta jest to rekomendowane ustawienie. 1 godzinę temu, kukocz napisał: Moje Tannoye XT 8F mam ustawione w trójkącie równoramiennym z liniami trójkąta krzyżującymi się daleko za moją głową i tak gra to dla mnie najlepiej, a testowałem dogięcia w pełnym spektrum możliwości (no może poza kontem rozwartym ). U mnie tannoye rowniez krzyżują sie za głową. Widoczne cos jest na rzeczy że oboje posiadamy produkt tego samego producenta i oboje ustaliliśmy podobnie kat dogiecia kolumn Pozdr. Edytowano 19 lutego 2020 przez Chyba Miro 84 Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
MobyDick #700 Napisano 19 lutego 2020 O takich zaleceniach co do kolumn tego producenta nigdy nie słyszałem i obserwując ich charakterystyki pasma przenoszenia sądzę ze raczej nie jest to możliwe. Ich głośniki wysokotonowe kopułowo/stożkowe raczej je do tego dyskwalifikują. Znane są z tego ze należy je stawiać daleko od ścian, w przeciwnym wypadku mogą przytłaczać basem. Tak są projektowane i jeśli są kupowane ze świadomością tego , ma to sens. Gdy ktoś jednak je stawia przy ścianie jak inne i narzeka na wynik takiego ustawienia, świadczy to o nie zrozumieniu tego. Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach